LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ
Ponownie sięgamy po przepis kulinarny z okresu XX-lecia międzywojennego przedstawiając wam recepturę na leguminę z kaszy krakowskiej. To przepis, który jest w naszej rodzinie od pokoleń, a w miniony weekend zapewnił nam zdobycie pierwszego miejsca w konkursie kulinarnym dla blogerów zorganizowanym przez Stowarzyszenie Polska Ekologia w ramach ogólnopolskiego projektu NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE podczas V Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z Uniwersytetem Rolniczym" .
Zadanie
konkursowe polegało na zaprezentowaniu dań z okresu dwudziestolecia
międzywojennego z wykorzystaniem polskich, certyfikowanych produktów rolnych najwyższej jakości.
Na zdjęciu: nasza konkursowa legumina z kaszy krakowskiej z musem owocowym.
Na zdjęciu: zupa miszkulancja z mięsnymi klopsikami.
Miszkulancja to było drugie danie, które zaprezentowaliśmy podczas konkursu kulinarnego dla blogerów zorganizowanego w ramach ogólnopolskiego projektu NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE. Nasz przepis na tę pyszną, sycącą zupę możecie poznać [NA TEJ STRONIE] naszego bloga.
LEGUMINA
to uniwersalne określenie dla słodkich dań przyrządzanych na bazie jaj,
twarogu, mleka lub mąki, a także różnych gatunków kasz. W kuchni
polskiej do legumin zaliczało się więc budynie, suflety, naleśniki,
racuchy, omlety, pierogi ze słodkim nadzieniem, makaron z serem i
cukrem, knedle z owocami, kisiele, pierogi leniwe, pampuchy, zupy
owocowe podawane z grzankami, czy ryż ze śmietaną i owocami. Jeszcze w
XX-leciu międzywojennym nie uznawano "obiadów na słodko", a leguminy podawano wyłącznie jako deser po daniu głównym. Po II wojnie światowe, w czasach PRL-u, wiele z tych deserów stało się jednak samodzielnymi daniami obiadowymi.
KASZA KRAKOWSKA
Jeszcze na początku XX wieku łamana i niepalona gryka była jedną z najbardziej cenionych kasz. Ma bardzo przyjemny smak i aromat. Kasza krakowska jest bogata w witaminy z
grupy B, P, PP, E i
kwas foliowy. To także dobre źródło minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, niklu,
boru, jodu i magnezu. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Jej regularne spożywanie znacznie podnosi odporność
organizmu, korzystnie wpływa na układ nerwowy, pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Kasza
ta polecana jest także osobom cierpiącym na hipoglikemię oraz cukrzycę.
Zawiera d-chiro-inozytol, który zwiększa insulinowrażliwość organizmu.
Jest również bogata w błonnik, który ułatwia trawienie i chroni przed
zaparciami, a także reguluje perystaltykę jelit. Na długo zaspokaja
uczucie głodu.
LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ Z MUSEM OWOCOWYM
składniki:
* 250 g kaszy krakowskiej (niepalonej kaszy gryczanej)
* 0,5 l mleka
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 60 g masła + masło do wysmarowania foremek
* 120 g cukru
* 4 małe jajka lub 3 duże
* garść orzechów laskowych (30 g)
* garść migdałów bez skórek (30 g)
* garść rodzynek
* skórka otarta z cytryny
* szczypta soli
* bułka tarta do obsypania foremek do zapiekania
mus owocowy:
* 2 kwaśne jabłka np. szare renety
* 2 gruszki
* 2 - 3 goździki
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* sok z cytryny do smaku
karmelizowane śliwki:
* kilka śliwek
* 1 łyżka masła
* szczypta cynamonu
* szczypta cukru
dekoracja:
* owoce sezonowe świeże lub mrożone: maliny, jeżyny lub porzeczki (wybierzcie
* listki mięty
wykonanie:
* Przygotowujemy naczynie żaroodporne z pokrywą oraz 6 kokilek do zapiekania.
* Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
* Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło i miąższ z jednej laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią), doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę krakowską. Gotujemy przez 4 minuty stale mieszając. Całość przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelną pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na 40 minut.
* Gotową kaszę krakowską studzimy.
* Kokilki do zapiekania starannie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
* Orzechy i migdały rozdrabniamy na mąkę w malakserze.
* Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.
* Do ostudzonej kaszy dodajemy żółtka utarte z cukrem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy rodzynki, skórkę otartą z cytryny oraz rozdrobnione orzechy i migdały; ponownie całość dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy porcjami pianę z białek i delikatnie łączymy je z masą na leguminę.
* Masę przekładamy do obsypanych tartą bułką kokilek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez 40 minut.
MUS OWOCOWY
Jabłka i gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i przekładamy do niewielkiego garnka. Do owoców dolewamy odrobinę wody, dodajemy 2 goździki oraz cynamon i gotujemy przez kilka minut często mieszając. Wyjmujemy goździki i całość blendujemy na jednolity, gładki mus.
KARMELIZOWANE ŚLIWKI
Śliwki kroimy na połówki, pozbawiamy pestek. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego szczyptę cynamonu oraz cukru i podsmażamy przez 3 - 4 minuty śliwki.
Leguminę podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem musu owocowego, karmelizowanych śliwek i świeżych owoców, których lekka kwasowość stanowi przyjemnym kontrapunkt smakowy dla słodkiej leguminy.
PIECZONE JABŁKA Z NADZIENIEM Z KASZY KRAKOWSKIEJ
To taka nasza wariacja na temat leguminy :)
Jako nadzienie pieczonych jabłek wykorzystajcie masę na leguminę. Takie jabłka genialnie smakują. Winny smak pieczonych jabłek idealnie kontrastuje ze słodkim smakiem leguminy z kaszy krakowskiej.
wykonanie:
Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm);
zachowujemy go. Łyżeczką wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne), napełniamy je masą na leguminę. Liczcie, że do 2 dużych jabłek mieści się mniej więcej tyle masy na leguminę co w 1 kokilce do zapiekania. Jabłka wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.
O projekcie NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE możecie poczytać [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].
Przesłaniem projektu "NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE" jest zwrócenie uwagi konsumentów na jakość i walory smakowe
polskiej żywności, prezentacja bogactwa różnorodności, unikatowości i
niepowtarzalności Polski oraz polskiego rolnictwa, a
także wzbudzenie w konsumentach patriotyzmu gospodarczego. Nasze
codzienne, zwykłe decyzje konsumenckie, takie jak wybór produktów
spożywczych, które każdego dnia kupujemy mają wielki wpływ na rozwój
gospodarczy regionu w którym mieszkamy, a tym samym na gospodarkę w
skali całego kraju.
Środki na realizację projektu „NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE” pochodzą z funduszy promocji mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, owczego, mleka oraz owoców i warzyw.
pyszności
OdpowiedzUsuńCudowny przepis. Te jabłka mnie bardzo zachęcają do zrobienia, do spróbowania. Zdjęcia rewelacyjne. <3 Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze chcę dodać, że przesłanie projektu jest niesamowicie ważne, popieram. :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńZdjęcia rzeczywiście rewelacja
OdpowiedzUsuńŚwietna inicjatywa! I myślę, że zasłużona wygrana :) GRATULACJE! Danie wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńno i pycha !
OdpowiedzUsuńWygląda to naprawdę rewelacyjnie. Muszę kiedyś coś takiego przyrządzić.
OdpowiedzUsuńCiekawe! O kaszy Krakowskiej u nas w Warszawie głównie słyszeliśmy ;)
OdpowiedzUsuńOjej, dla mnie brzmi to dość egzotycznie
OdpowiedzUsuńKonkurs jak najbardziej interesujący. Szkoda, że nie słyszałem o nim szybciej.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje
OdpowiedzUsuńJa się zastanawiam jakim daniem uczcić 11 listopada
OdpowiedzUsuńWow, niesamowity przepis! Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń