GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA - RESTAURACJA QUALITA
Zwyczajowo na św. Marcina na stołach pojawia się
gęsina. Od 9 listopada do 9 grudnia trwać będzie jubileuszowa X edycja akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA, w ramach której najlepsze restauracje w Polsce przygotowały specjalne menu z gęsiną w roli głównej. Pomysłodawcą tej akcji jest dr Jacek
Szklarek, prezes i założyciel Slow Food Polska. To dzięki jego zdeterminowaniu i wierze w sukces oraz społecznemu
zaangażowaniu restauratorów, Szefów Kuchni, hodowców i konsumentów, których Jacek swą niezłomną wiarą w ważność i powagę sprawy porwał, gęsina powróciła na
polskie stoły.
W tym roku slowfoodowa akcja GĘSINA NA ŚWIĘTEGO
MARCINA zagości w najlepszych restauracjach całej Polski. Ich listę znajdziecie >>> [NA TEJ STRONIE] <<<
Sześć lat temu do akcji dołączyło również Wino Świętomarcińskie. W tym roku oficjalnym WINEM ŚWIĘTOMARCIŃSKIM serwowanym do gęsiny podczas akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA zostało wybrane wino z Winnicy
Turnau - białe na bazie szczepu Solaris oraz czerwone na bazie szczepu
Rondo.
KONKURS NA KRÓLA GĘSINY
Wśród Szefów Kuchni restauracji biorących udział w
akcji Gęsina na św. Marcina co roku zostaje wybrany KRÓL GĘSINY.
W poprzednich edycjach tego konkursu Królami Gęsiny
zostali :
ADAM
CHRZĄSTOWSKI (Ed Red - Warszawa/Kraków)
ALEKSANDER BARON (Solec 44
dzisiaj Zoni - Warszawa)
WITEK IWAŃSKI (Aruana dzisiaj Hotel
Europejski - Warszawa)
PRZEMEK BŁASZCZYK (Manana - Chorzów)
TOMASZ
DZIURA (Hotel Galaxy - Kraków)
ADRIAN GABRYSZAK (Spiżarnia Warmińska;
dzisiaj M 15 - Sopot)
MARCIN PŁAWECKI (Gęś w Dymie - Laskowa)
MATEUSZ CIOŁKO (Perłowa - Lublin)
MATEUSZ CIOŁKO (Perłowa - Lublin)
Akcji Gęsina na św. Marcina będą towarzyszyć festyny, imprezy plenerowe, laboratoria smaku, konkursy, degustacje. Bądźcie na bieżąco i szukajcie informacji na oficjalnej stronie projektu.
NIECH LISTOPAD UPRZYJEMNI WAM GĘSINA I ŚWIĘTOMARCIŃSKIE WINA!
Na zdjęciu: Marcin Dudek, Szef Kuchni Restauracji Qualita
RESTAURACJA QUALITA
Przedpremierowo mieliśmy już przyjemność spróbować dania, które z okazji akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA przygotował Szef Kuchni krakowskiej Restauracji Qualita, nomen omen Marcin
Dudek. Jego menu z gęsiną w roli głównej składa się aż 6 dań:
PRZYSTAWKI:
* Sałatka z rukoli i świeżych z ziół / filet z gęsi wędzony na drewnie bukowym / opiekany zakamieniecki ser kozi / pędy sosny
* Gęsie żołądki / borowiki / warzywa
ZUPA:
Rosół domowy gotowany na gęsinie / kołduny nadziewane gęsiną / kluseczkami z mąki macowej
DANIA GŁÓWNE:
Filet z gęsi na pipku /sos
na bazie ciemnego piwa Köstritzer, karmelu, miodu, anyżu i kory cynamonowej / knedel z czerwonej kapusty / palony ziemniak
Gęsi udko konfitowane / sos z czarnej borówki, gruszki i czarnego bzu / zapiekanka z kaszy jaglanej / ogórek kiszony
DESER:
Gruszka gotowana w czerwonym winie z korzennymi
przyprawami i miodem z ekologicznej pasieki w Kamionnej / kruszonka
piernikowa / lody z syropem sosnowym
/ igły sosny karmelizowane w miodzie / pianka z białego wina / plaster miodu / mus awokado / sos na bazie zredukowanego octu balsamicznego i morelowego przecieru / puder z buraka
fajny artykul
OdpowiedzUsuńuwielbiam gęsinę, takie dania chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten czas w roku :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak będę w tamtych okolicach to na pewno tam zajrzę :)
OdpowiedzUsuń