RESTAURACJA WERANDA W WĘGRZCACH WIELKICH I ŚWIĄTECZNE MENU
W wielkich miastach rozbłysły już świąteczne iluminacje, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas to magiczny, wyjątkowy, pełen pięknych tradycji. Chcemy go spędzić w spokoju ciesząc się bliskością rodziny i przyjaciół; oderwać się od codzienności-nudności, odetchnąć od obowiązków. Okres okołoświąteczny to też czas podsumowań, w którym spotykamy się z partnerami biznesowymi i współpracownikami by nieco skrócić dystans w relacjach zawodowych. Wielką sztuką jest sprawić by wszystkie spotkania z przyjaciółmi i firmowe wigilie dalekie były od komercji i miały prawdziwie świąteczny, ciepły, domowy charakter, by niosły dla nas radość nieokupioną zmęczeniem, chaosem przygotowań i przedświątecznym stresem. Taki wewnętrzny przymus bycia we wszystkim perfekcyjnym często sprawia, że podczas przedświątecznych przygotowań zaczynamy gubić się w priorytetach; przytłoczeni obowiązkami zapominamy o tym co w Świętach jest najważniejsze. I dlatego właśnie dziś zabieramy was do restauracji innej niż wszystkie. Witajcie w podkrakowskich Węgrzcach gdzie mieści się restauracja WERANDA oferująca wyjątkowe świąteczne menu.
Miejsce to zostało stworzone z miłości do jedzenia, z pasji do gotowania oraz tradycji goszczenia przyjaciół. Restauracja powstała w prywatnym domu jej właścicieli otoczonym wielkim ogrodem i właśnie to sprawia, że panuje tu prawdziwie ciepła, przytulna, wręcz domowa atmosfera niemal nieosiągalna w konwencjonalnym lokalu.
Szefem Kuchni w Restauracji Weranda jest niezwykle utalentowany i ambitny Łukasz Kania (na zdjęciu). Doświadczenie zawodowe zdobywał pracując przez 7 lat w restauracji Amarone w Hotelu Pod Różą w Krakowie, gdzie przez ostatnie dwa lata był zastępcą szefa kuchni. Na zamianę pracy z prestiżowej restauracji w centrum Krakowa na rodziną, kameralną restaurację za miastem nakłonił go przyjaciel, syn właścicieli Restauracji Weranda. Za taką decyzją nie mogła stać oczywiście jedynie wieloletnia przyjaźń obu panów, ale przede wszystkim idea jaka od początku przyświecała projektowi powstania tej restauracji. W Werandzie najważniejsze jest przygotowywanie dań od podstaw niemal wyłącznie z sezonowych, regionalnych, małopolskich produktów oraz wszechobecna ciepła atmosfera, dzięki której goście czują się tu jak w domu. Priorytetem jest tu nie tylko wyborna kuchnia ale również starannie dopracowany wystrój wnętrz. Nas tą koncepcją absolutnie zachwycili. Tradycyjną polską kuchnię Łukasz Kania wspaniale przekłada tu na język współczesnej
gastronomii wzbogacając ją przy tym o regionalne, małopolskie elementy i tworząc zachwycające talerze, które ujęły nas ciekawymi połączeniami smaków i nowoczesnym stylem gotowania. Dania powstają na oczach gości w całkowicie otwartej kuchni. W restauracji na miejscu wypiekane są również wspaniałe chleby oraz wędzone są pstrągi, mięsa i wyborne domowe wędliny, które trafiają tu później na stoły.
Śledź w marynacie korzennej, z marynowanym jabłkiem, piklowaną szalotką, wiejską śmietaną, pudrem koperkowym i oliwą koperkową.
Kompot z owoców wędzonych na Werandzie.
Kompot z owoców wędzonych na Werandzie.
Pierog z kapustą włoską, bulionem grzybowym, ciecierzycą i musem z piklowanej czerwonej kapusty.
Barszcz czerwony na zakwasie, ze strudlem ziemniaczano twarogowym z kminkiem.
Sandacz smażony na maśle w aromacie trawy cytrynowej z czarną soczewicą, grillowanym jarmużem i sosem na kręgosłupach ryb z kwaśną śmietaną.
Intermezzo: lody z kwaśnej śmietany z
konfiturą i żelem z pigwy (poza kartą).
Kutia makowa z rodzynkami, miodem i pszenicą, ciastko zbożowe, mus czekoladowy obtoczony w niebieskim maku, żel z rodzynek.
Makaroniki z czekoladowym nadzieniem - taki słodki poczęstunek otrzymaliśmy od Szefa Kuchni na zakończenie kolacji.
Zaprezentowane ŚWIĄTECZNE MENU idealne na firmowe wigilie i świąteczne spotkania z przyjaciółmi oferowane jest w cenie 130 zł. Na życzenie klientów Restauracja Weranda przygotowuje paczki świąteczne z własnych wyrobów: wędzonych mięs i wędlin, wypiekanego na miejscu chleba, konfitur, herbat, naturalnych kosmetyków i wina.
RESTAURACJA WERANDA
ul. Lawendowa 739, Węgrzce Wielkie
(wjazd na parking od ul. Piaskowej)
Link do strony internetowej Restauracji Weranda: [KLIK]
Restauracja Weranda czynna jest przez pięć dni w tygodniu od środy do niedzieli. Jednocześnie może przyjąć 40 gości: 20-tu w całorocznej werandzie
oraz kolejnych 20-tu w dwóch kameralnych pokojach na piętrze.
DOJAZD DO RESTAURACJI:
Węgrzce Wielkie to wieś w pobliżu Wieliczki i Brzegów, które cały świat poznał za sprawą Światowych Dni Młodzieży.
Najwygodniej przyjechać tu samochodem; to zaledwie 20 minut jazdy z centrum Krakowa (oczywiście pod warunkiem, że nie wyruszyliście w drogę w godzinach największego szczytu). Z Krakowa do Węgrzc Wielkich można również przyjechać autobusem nr 234 (kursuje 1 raz na godzinę) lub pociągiem (czas podróży z Dworca Głównego w Krakowie do Węgrzc Wielkich to około 30 minut + 15-to minutowy spacer z dworca kolejowego do restauracji).
Makaroniki z czekoladowym nadzieniem - taki słodki poczęstunek otrzymaliśmy od Szefa Kuchni na zakończenie kolacji.
Zaprezentowane ŚWIĄTECZNE MENU idealne na firmowe wigilie i świąteczne spotkania z przyjaciółmi oferowane jest w cenie 130 zł. Na życzenie klientów Restauracja Weranda przygotowuje paczki świąteczne z własnych wyrobów: wędzonych mięs i wędlin, wypiekanego na miejscu chleba, konfitur, herbat, naturalnych kosmetyków i wina.
RESTAURACJA WERANDA
ul. Lawendowa 739, Węgrzce Wielkie
(wjazd na parking od ul. Piaskowej)
Link do strony internetowej Restauracji Weranda: [KLIK]
Link do fanpage: [KLIK]
DOJAZD DO RESTAURACJI:
Węgrzce Wielkie to wieś w pobliżu Wieliczki i Brzegów, które cały świat poznał za sprawą Światowych Dni Młodzieży.
Najwygodniej przyjechać tu samochodem; to zaledwie 20 minut jazdy z centrum Krakowa (oczywiście pod warunkiem, że nie wyruszyliście w drogę w godzinach największego szczytu). Z Krakowa do Węgrzc Wielkich można również przyjechać autobusem nr 234 (kursuje 1 raz na godzinę) lub pociągiem (czas podróży z Dworca Głównego w Krakowie do Węgrzc Wielkich to około 30 minut + 15-to minutowy spacer z dworca kolejowego do restauracji).
Restauracja wygląda naprawdę przepięknie. Muszę przyznać, że ma to coś.
OdpowiedzUsuńŁadne i apetyczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńZachęcająco to wszystko wygląda:)
OdpowiedzUsuńale pyszne rzeczy
OdpowiedzUsuńPo obejrzeniu zdjęć, Chcę zorganizować pożyczkę i to wszystko kupić)))))
OdpowiedzUsuńPotrawy wyglądają naprawdę elegancko. Warto wybrać się w takie miejsce.
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się odwiedzić i skosztować co nieco :)
OdpowiedzUsuńRestauracja wygląda na prawdę zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńale pyszności <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne dania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba ją odwiedzić :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuńZachęcający wystrój. Danie apetyczne. Same pyszności :)
OdpowiedzUsuńMuszę odwiedzić to miejsce :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie tam jest. Punkt obowiązkowy :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemne miejsce
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuń