TAJEMNICZA DEGUSTACJA - MAŁOPOLSKA VS TEJO
Tajemnicza Degustacja to koncept dedykowany osobom
lubiącym przygody, dreszczyk emocji oraz ceniącym dobrą kuchnię i wino. Polega na
połączeniu wyjątkowych win z pełną fantazji kuchnią i zaproszeniu gości
do stołu nie w restauracji, ale w tajemniczym, wyjątkowym miejscu w Krakowie
lub jego okolicach. Pomysłodawcami tego niezwykle ciekawego, cyklicznego
projektu są: sommelierka Monika Bielka-Vescovi oraz dziennikarz i bloger
kulinarny Bartek Kieżun. Przed rozpoczęciem Tajemniczej Degustacji jej
uczestnicy wiedzą jakie dania będą jedli i znają wina które zostaną do nich
podane, ale do ostatniej chwili tajemnicą pozostaje miejsce w którym usiądą do
stołu. Tę informację dostają esemesem trzy godziny przed
rozpoczęciem degustacji. Ta nutka tajemnicy fantastycznie podkręca emocje i czyni to
wydarzenie jeszcze bardziej wyjątkowym i intrygującym.
Na zdjęciu: Ewa Mikołajska, Monika Bielka-Vescovi,
Bartek Kieżun i Przemek Krupski
Tajemnicza Degustacja - Małopolska vs Tejo
Podczas ostatniej Tajemniczej Degustacji, która
odbyła się w pięknych, pałacowych wnętrzach Zamku w Pieskowej Skale naszymi gospodarzami byli kustosze zamku, Państwo Ewa i Olgierd Mikołajscy. Pan Olgierd przed kolacją zabrał nas na spacer po pałacowych dziedzińcach i krużgankach opowiadając historię tego niezwykłego miejsca. Za sprawą
Moniki Bielki-Vescovi i Bartka Kieżuna odnaleźliśmy wspólny mianownik pomiędzy
tradycyjnymi, małopolskimi produktami regionalnymi i tradycyjną kuchnią
portugalską oraz winami z regionu Tejo.
Uczestnicząc w Tajemniczej Degustacji bierzecie udział w podróży kulinarnej; doświadczacie nie tylko wspaniałych kulinarnych doznań, ale również będziecie mieli okazję obcować z historią, sztuką i kulturą zarówno naszego regionu jak i miejsc do których za pośrednictwem smaków i opowieści zabierają nas organizatorzy tego wydarzenia.
Uczestnicząc w Tajemniczej Degustacji bierzecie udział w podróży kulinarnej; doświadczacie nie tylko wspaniałych kulinarnych doznań, ale również będziecie mieli okazję obcować z historią, sztuką i kulturą zarówno naszego regionu jak i miejsc do których za pośrednictwem smaków i opowieści zabierają nas organizatorzy tego wydarzenia.
Wypatrujcie informacji o kolejnej Tajemniczej Degustacji na stronie Stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz na profilu Bartek Kieżun - Krakowski Makaroniarz.
Wydarzenie odbyło się w ramach
trwającej właśnie czwartej edycji Jesieni Enologicznej i jest współfinansowane ze środków Miasta Krakowa.
Wina z regionu Tejo
Region Tejo znajduje się w samym sercu Portugalii,
niedaleko stolicy kraju – Lizbony. To jeden z najstarszych w tym kraju regionów
z tradycją uprawy winorośli sięgającą XII wieku. Rozciąga się po obu brzegach
rzeki TAG (z port.Tejo). Na glebach gliniasto-wapiennych, aluwialnych i
piaszczystych rodzą się tu rdzenne i międzynarodowe szczepy winogron,
pozwalające tworzyć wyjątkowe wina. Rytm życia reguluje tu słońce i rzeka Tag.
Tajemnicza Degustacja - Małopolska vs Tejo
Maçã com anchovas - jabłka z Łącka
z anchois z odrobiną tymianku i soku z pomarańczy.
+ Fiuza & Bright, Alvarinho, Tejo
Morcela com ananas czyli kaszanka z podkrakowskich
Podstolic z grillowanym ananasem i kuminem
+ 2015 Casal Branco, Falcoaria, Fernão Pires,Tejo
Sopa de cebola – portugalska wersja zupy cebulowej przyrządzanej na bazie
trzech gatunków cebul wykończona śmietaną ze Skały.
Arroz
de pato – danie charakterystyczne dla południowej części Portugalii,
gdzie uprawiany jest ryż. Przygotowuje się je na bazie ryżu i mięsa kaczki.
Bartek Kieżun użył w tym daniu zatorskiej gęsi, a całość podbił wędzoną papryka
i portugalską kiełbasą.
+ 2012
Casa Cadaval, Trincadeira Preta, Tejo
Pao de lo - przepyszny, lekki biszkopt (pieczony według średniowiecznej
receptury opracowanej przez portugalskie siostry zakonne, które biły ciasto
przez dwie godziny, używając do tego drewnianej łyżki) podany w wytwornym
towarzystwie bezy i łąckich śliwek duszonych w Porto !
+ Quinta da Alorna, Abafado, 5 years, Tejo
W trakcie degustacji nasze kubki smakowe oczyszczała
i orzeźwiała lokalna woda mineralna Kinga Pienińska.
Pomysłodawcy Tajemniczej Degustacji
Pomysłodawcy Tajemniczej Degustacji
Monika Bielka-Vescovi – pomysłodawczyni Tajemniczych
Degustacji, założycielka Szkoły Sommelierów i Stowarzyszenia Kobiety i Wino, dyplomowana
trenerka londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, sommelier z
certyfikatem International Sommelier Guild oraz Diploma WSET, członkini
Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich, autorka publikacji winiarskich.
Akademik Instytutu Masters of Wine Stage 2.
Na zdjęciu: Monika Bielka-Vescovi
Bartek Kieżun – pomysłodawca Tajemniczych Degustacji, dziennikarz i bloger kulinarny związany z magazynem Kukbuk. Antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikował w Wysokich Obcasach, w Czasie Wina i Kukbuku. Autor bestselerowej książki o włoskiej kuchni "Italia do zjedzenia". Laureat Nagrody Magellana. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup.
Bartek Kieżun – pomysłodawca Tajemniczych Degustacji, dziennikarz i bloger kulinarny związany z magazynem Kukbuk. Antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikował w Wysokich Obcasach, w Czasie Wina i Kukbuku. Autor bestselerowej książki o włoskiej kuchni "Italia do zjedzenia". Laureat Nagrody Magellana. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup.
super! :) chciałabym kiedyś wziąć udział w takiej degustacji :)
OdpowiedzUsuńfajowa
OdpowiedzUsuń"które biły ciasto przez dwie godziny" hahaha fajna metoda :D
OdpowiedzUsuń