TRYB JASNY/CIEMNY

TAJEMNICZA DEGUSTACJA - MAŁOPOLSKA VS TEJO

tajemnicza degustacja, bartek kiezun, monika bielka vescovi, kobiety i wino, jesien enologiczna


Tajemnicza Degustacja to koncept dedykowany osobom lubiącym przygody, dreszczyk emocji oraz ceniącym dobrą kuchnię i wino. Polega na połączeniu  wyjątkowych win z pełną fantazji kuchnią i zaproszeniu gości do stołu nie w restauracji, ale w tajemniczym, wyjątkowym miejscu w Krakowie lub jego okolicach. Pomysłodawcami tego niezwykle ciekawego, cyklicznego projektu są: sommelierka Monika Bielka-Vescovi oraz dziennikarz i bloger kulinarny Bartek Kieżun. Przed rozpoczęciem Tajemniczej Degustacji jej uczestnicy wiedzą jakie dania będą jedli i znają wina które zostaną do nich podane, ale do ostatniej chwili tajemnicą pozostaje miejsce w którym usiądą do stołu. Tę informację dostają esemesem trzy godziny przed rozpoczęciem degustacji. Ta nutka tajemnicy fantastycznie podkręca emocje i czyni to wydarzenie jeszcze bardziej wyjątkowym i intrygującym.




Na zdjęciu: Ewa Mikołajska, Monika Bielka-Vescovi, Bartek Kieżun i Przemek Krupski


Tajemnicza Degustacja - Małopolska vs Tejo

Podczas ostatniej Tajemniczej Degustacji, która odbyła się w pięknych, pałacowych wnętrzach Zamku w Pieskowej Skale naszymi gospodarzami byli kustosze zamku, Państwo Ewa i Olgierd Mikołajscy. Pan Olgierd  przed kolacją zabrał nas na spacer po pałacowych dziedzińcach i krużgankach opowiadając historię tego niezwykłego miejsca. Za sprawą Moniki Bielki-Vescovi i Bartka Kieżuna odnaleźliśmy wspólny mianownik pomiędzy tradycyjnymi, małopolskimi produktami regionalnymi i tradycyjną kuchnią portugalską oraz winami z regionu Tejo.  

Uczestnicząc w Tajemniczej Degustacji bierzecie udział w podróży kulinarnej; doświadczacie nie tylko wspaniałych kulinarnych doznań, ale również będziecie mieli okazję obcować z historią, sztuką i kulturą zarówno naszego regionu jak i miejsc do których za pośrednictwem smaków i opowieści zabierają nas organizatorzy tego wydarzenia.

Wypatrujcie informacji o kolejnej Tajemniczej Degustacji na stronie Stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz na profilu  Bartek Kieżun - Krakowski Makaroniarz.
Wydarzenie odbyło się w ramach trwającej właśnie czwartej edycji Jesieni Enologicznej i jest współfinansowane ze środków Miasta Krakowa.



Wina z regionu Tejo 

Region Tejo znajduje się w samym sercu Portugalii, niedaleko stolicy kraju – Lizbony. To jeden z najstarszych w tym kraju regionów z tradycją uprawy winorośli sięgającą XII wieku. Rozciąga się po obu brzegach rzeki TAG (z port.Tejo). Na glebach gliniasto-wapiennych, aluwialnych i piaszczystych rodzą się tu rdzenne i międzynarodowe szczepy winogron, pozwalające tworzyć wyjątkowe wina. Rytm życia reguluje tu słońce i rzeka Tag.



Tajemnicza Degustacja - Małopolska vs Tejo


Maçã com anchovas - jabłka z Łącka z anchois z odrobiną tymianku i soku z pomarańczy.  

+ Fiuza & Bright, Alvarinho, Tejo 




Morcela com ananas czyli kaszanka z podkrakowskich Podstolic z grillowanym ananasem i kuminem

+ 2015 Casal Branco, Falcoaria, Fernão Pires,Tejo
 
Sopa de cebola – portugalska wersja zupy cebulowej  przyrządzanej na bazie trzech gatunków cebul wykończona śmietaną ze Skały. 




Arroz de pato – danie charakterystyczne dla południowej części Portugalii, gdzie uprawiany jest ryż. Przygotowuje się je na bazie ryżu i mięsa kaczki. Bartek Kieżun użył w tym daniu zatorskiej gęsi, a całość podbił wędzoną papryka i portugalską kiełbasą.

+ 2012 Casa Cadaval, Trincadeira Preta, Tejo






Pao de lo - przepyszny, lekki biszkopt (pieczony według średniowiecznej receptury opracowanej przez portugalskie siostry zakonne, które biły ciasto przez dwie godziny, używając do tego drewnianej łyżki) podany w wytwornym towarzystwie bezy i łąckich śliwek duszonych w Porto !
+ Quinta da Alorna, Abafado, 5 years, Tejo 





W trakcie degustacji nasze kubki smakowe oczyszczała i orzeźwiała lokalna woda mineralna Kinga Pienińska.

Pomysłodawcy Tajemniczej Degustacji



Monika Bielka-Vescovi – pomysłodawczyni Tajemniczych Degustacji, założycielka Szkoły Sommelierów i Stowarzyszenia Kobiety i Wino, dyplomowana trenerka londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, sommelier z certyfikatem International Sommelier Guild oraz Diploma WSET, członkini Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich, autorka publikacji winiarskich. Akademik Instytutu Masters of Wine Stage 2.




Na zdjęciu: Monika Bielka-Vescovi
 
Bartek Kieżun – pomysłodawca Tajemniczych Degustacji, dziennikarz i bloger kulinarny związany z magazynem Kukbuk. Antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikował w Wysokich Obcasach, w Czasie Wina i Kukbuku. Autor bestselerowej książki o włoskiej kuchni  "Italia do zjedzenia". Laureat Nagrody Magellana. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. 


Na zdjęciu:  Monika Bielka-Vescovi, Bartek Kieżun i Przemek Krupski


 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI