TRYB JASNY/CIEMNY

KONKURS Z KSIĄŻKĄ STO RECEPTUR NA STO LAT NIEPODLEGŁOŚCI (1918 - 2018)


KONKURS MIKOŁAJKOWY Z MAKRO POLSKA

Mamy dla Was mikołajkowe prezenty. Czeka na Was 5 książek „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” wydanych przez MAKRO Polska.

Ta książka będzie doskonałym prezent nie tylko dla miłośników polskiej kuchni i gotowania, ale również dla osób interesujących się historią i kulturą. Dzięki niej poznacie potrawy  pochodzące z różnych regionów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej i wojskowej (w tym także przepisy na ulubione potrawy Józefa Piłsudskiego). Sprawi ona również przyjemność językoznawcom i osobom ceniącym kulturę słowa ukazując jak zmieniał się język polski na przestrzeni ostatnich stu lat. Jest to wydanie polsko-angielskie wiec sprawdzi się także doskonale gdy będziemy chcieli zaprezentować nasz narodowy dorobek kulinarny i kulturowy gościom, współpracownikom lub przyjaciołom z zagranicy.

AKTUALIZACJA 11.12.2018 - WYNIKI KONKURSU:

Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. Nagrody książkowe otrzymują: 

1. Marta Podsiadło
2. Aviaator LHR
3. Katerina77
4. Patrycja
5. Ania Kabat    

Laureatki konkursu bardzo prosimy o przesłanie na nasz adres mailowy: ankawell@gmail.com danych adresowych niezbędnych do przesłania nagrody. 

************************ 


ZADANIE KONKURSOWE: 

W komentarzu pod tym artykułem napiszcie jakie tradycyjne dania kuchni polskiej lubicie najbardziej. Najciekawsze odpowiedzi zostaną nagrodzone książkami.



Stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę świętowaliśmy na wiele sposobów, również kulinarnie. Naszą uwagę zwróciła edycja specjalna programu edukacyjnego POLSKIE SKARBY KULINARNE prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska pod nazwą KULINARNE ZJEDNOCZENIE POLSKI. Głównym celem programu Polskie Skarby Kulinarne jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, abyśmy bardziej doceniali polską kuchnię,




Akcja specjalna KULINARNE ZJEDNOCZENIE POLSKI miała na celu zjednoczenie Polaków przy wspólnym stole, przy potrawach inspirowanych oryginalnymi recepturami kuchni polskiej sprzed 100 lat i zaprezentowanie naszego bogatego dziedzictwa kulturowego w wymiarze kulinarnym. W ramach tego projektu ukazała się książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, a w okresie od 5 do 11 listopada odbył się Tydzień Kuchni Polskiej, podczas którego restauracje w całej Polsce wprowadziły specjalne menu.






„Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”



W książce tej odnajdziecie 50 historycznych receptur kulinarnych, których selekcji dokonał profesor Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz ich nowoczesne interpretacje w wykonaniu szefów kuchni z całego kraju. Przepisom towarzyszą komentarze i opowieści historyczne profesora Jarosława Dumanowskiego. Szefowie Kuchni z całej Polski przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym



Rekonstrukcja przepisów kulinarnych sprzed 100 lat nie jest rzeczą prostą.  Nie wszystkie wykorzystywane kiedyś składniki są dziś dostępne. Inne odmiany owoców i warzyw, inny sposób chowu zwierząt wpływa na zmianę smaku dania. Dawne receptury nie podawały również gramatury składników. Sam opis obróbki też nie był dokładny. Dlatego przy interpretacji takich receptur niezwykle istotne jest wyczucie smaku, doświadczenie i kulinarna wyobraźnia, a tego Szefom Kuchni biorącym udział w tworzeniu tej książki z całą pewnością nie brakuje.



 
 
W tworzeniu książki brali udział:

- Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przewodniczy gronu
ambasadorów,
- Philippe Abraham – szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie,
- Michał Arciszewski – szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu,
- Michał Bałazy – szef kuchni w restauracjach K1 Business Center,
- Mariusz Bizub – szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem,
- Przemysław Błaszczyk – szef kuchni Mañana Bistro & Wine Bar w Chorzowie,
- Dżenneta Bogdanowicz – szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach,
- Łukasz Cichy – szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie,
- Marcin Czekalewski – szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów,
- Katarzyna Daniłowicz – szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu,
- Janusz Fic – szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach,
- Michał Grzywacz – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
- Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-
Zdroju,
- Piotr Kaciuba – szef kuchni Zamku Dubiecko,
- Grzegorz Labuda – szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku,
- Małgorzata Marchewka – szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie,
- Adrianna Marczewska – szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie,
- Michał Markowicz – szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA
w Dąbrowie,
- Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu,
- Iwona Niemczewska – szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie,
- Mariusz Pieterwas – szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni,
- Cezary Powała – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
- Jakub Reszka – szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu,
- Jarosław Sak – szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie,
- Mariusz Siwak – szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie,
- Szymon Sławiński – szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu,
 - Bolesław Sobolewski – szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie,
- Michał Szcześniak – szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie,
- Jarek Walczyk – szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.


TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ

Przepisy na dania zamieszczone w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” zaprezentowało sto restauracji w całej Polsce świętując stulecie odzyskania niepodległości w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej. Mieliśmy wielką przyjemność odwiedzić krakowska restaurację Biała Róża i rozsmakować się w daniach, które z tej okazji przygotował Łukasz Cichy, Szef Kuchni tej restauracji. W książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” odnajdziecie jego interpretację receptury na czerninę z karpia z migdałami.
 








 

REGULAMIN KONKURSU:



1. Konkurs organizowany jest przez blog ŻYCIE OD KUCHNI. Adres mailowy do kontaktu z Organizatorem Konkursu: ankawell@gmail.com

2. Partnerem konkursu i fundatorem nagród  jest MAKRO POLSKA

3. Konkurs przeznaczony jest dla czytelników bloga ŻYCIE OD KUCHNI którzy będą dalej zwani Uczestnikami, spełniających wymagania określone w niniejszym Regulaminie.

4. CZAS TRWANIA KONKURSU: od 05.12.2018 do 09.12.2018 do godz. 24:00

5. ZADANIE KONKURSOWE: w komentarzu pod tym artykułem napiszcie jakie tradycyjne dania kuchni polskiej lubicie najbardziej.
6. Komentarz konkursowy powinien być podpisany IMIENIEM I NAZWISKIEM lub NICKIEM (nie może być anonimowy) i nie może zawierać linków do innych blogów lub stron www. - takie komentarze będą kasowane! 
7. Polubienie fanpagu bloga ŻYCIE OD KUCHNI nie jest warunkiem koniecznym do wzięcia udziału w konkursie, ale oczywiście będzie nam bardzo miło jeśli to zrobicie. 

8. Uczestnictwo w Konkursie jest dobrowolne i nieodpłatne.

9. Uczestnikami Konkursu mogą być osoby fizyczne, pełnoletnie, posiadające pełną zdolność do czynności prawnych. W Konkursie nie mogą brać udziału członkowie rodzin i pracownicy Organizatora Konkursu.

10. Przystąpienie do Konkursu jest równoznaczne z akceptacją przez Uczestnika Regulaminu w całości. Uczestnik zobowiązuje się do przestrzegania określonych w nim zasad, jak również potwierdza, iż spełnia wszystkie warunki, które uprawniają go do udziału w Konkursie.

11. Jeden Uczestnik Konkursu może przesłać dowolną ilość prac konkursowych, z tym ograniczeniem, że jeden Uczestnik może być nagrodzony tylko raz (otrzymać tylko jedną Nagrodę).

12. Organizator zastrzega sobie prawo wykluczenia z konkursu Uczestnika który podaje fałszywe dane lub prezentuje przepisy naruszające prawa autorskie lub inne prawa majątkowe lub osobiste osoby trzeciej lub innego Uczestnika konkursu.

13. Uczestnik wyraża zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora następujących danych osobowych, w szczególności nicku, imienia i nazwiska, adresu e-mail, a w przypadku wygrania Nagrody, uzyskanej w związku z organizacją tego Konkursu również adresu zamieszkania oraz numeru telefonu kontaktowego (danych niezbędnych do przesłania nagrody), wyłącznie na potrzeby przeprowadzenia Konkursu zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) Uczestnik ma prawo wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, przy czym stanowi warunek udziału w Konkursie. Administratorem danych osobowych uczestników jest Organizator.

14. Uczestnik, będący zwycięzcą w Konkursie wyraża zgoda na nieodpłatne opublikowanie swojego nicku lub imienia i nazwiska na blogu Organizatora w OGŁOSZENIU INFORMUJĄCYM O ZWYCIĘSTWIE W KONKURSIE.

15. Nagrody w Konkursie:  5 książek „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” wydanych przez MAKRO Polska 
16. Nagrody w Konkursie nie mogą zostać wymieniona na ekwiwalent pieniężny.
17. Wartość nagrody, otrzymanej przez Uczestnika Konkursu nie przekracza jednorazowo kwoty określonej w art. 21 ust. 1 pkt 68 ustawy o podatku dochodowym z tego tytułu nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych (na podstawie art. 21. ust 1 pkt 68 ustawy)

18. Nagrody powędrują do autorów najciekawszych komentarzy. Wybierzemy je my, Anna i Piotr, autorzy bloga ŻYCIE OD KUCHNI.

19. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu ŻYCIE OD KUCHNI w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.

20. Laureaci konkursu są zobowiązani do przesłania na adres mailowy Organizatora Konkursu ankawell@gmail.com  danych niezbędnych do wysyłki nagrody (imię i nazwisko, adres, numer telefonu) w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia w którym zostaną podane wyniki – po tym czasie nagroda zostanie przyznana innemu uczestnikowi konkursu. Dane osobowe podane przez laureatów konkursu będą wykorzystane tylko i wyłącznie na potrzeby tego konkursu.

21. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niezgodne ze stanem faktycznym  podanie przez nagrodzonego uczestnika Konkursu danych kontaktowych oraz  innych danych służących do identyfikacji uczestnika Konkursu oraz za wszelkie  zmiany tych danych.

22. Wysyłka nagrody tylko w granicach RP. 

23. Organizator zastrzega prawo zmiany niniejszego regulaminu w sytuacjach uzasadnionych.

24. Konkurs nie jest grą losową ani zakładem wzajemnym w rozumieniu Ustawy z dnia 29 lipca 1992 r. o grach losowych i zakładach wzajemnych (Dz. U. z 2004r., Nr 4 Poz. 27 ze zm.).

 

Komentarze

  1. Zupa nic hrabiny Aleksandry Potockiej [w wydaniu mojej Babci] <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mieszkam w Wielkiej Brytanii moj maz jest Kurdem z Iraku. Mam wielkie szczescie miec przyjaciol z roznych stron swiata i naszym najwiekszym bogactwem jest nasza kuchnia. Dzielenie sie daniami ktore przygotowujemy otwiera konwersacje ,pozwala zagladac w codziennosc i odswietnosc innych Kultur.Czesto robie golabki ktore pojawiaja sie w innych kuchniach swiata w roznych odslonach,zawsze sa ozdoba stolu I smakuja wiekszosci. Z przyjaciolmi z Turcji jedzac turecka dolme zastanawiamy sie skad te cudowne paczuszki miesa i ryzu trafily na nasze stoly. Nasz produkt rozpoznawczy pierogi to kolejne danie ktore okazuje sie nie miec granic.Te z miesem smakuja wszystkim, te z kapusta I grzybami nie zawsze wszystkim smakuja.Czesto robie je z farszem z czerwonej soczewicy i wtedy sa hitem. Wielkie bogactwo polskich zup zadziwia znajomych ogorkowa jest zachwalana chic nie potrafia czesto zrozumiec dlaczego zaprawiamy ogorki na zepsucie🤣🤣🤣.Opowiesci o czarninie przyjmuja z obrzydzeniem. W okresie swiarecznym wszystkich obdarowuje piernikiem staropolskim I jest to moja tradycja do ktorej przywiazane sa rowniez moje dzieci .Dla nich to zapach swiat ,dla mnie lata wspomnien polskich swiat. Zabawne sa wypieki z makiem ,cudowne polskie makowce ,rolady I torty makowe. Mak budzi strach ...dopoki nie sprobuja slodkosci z miodem I bakaliami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałaś, że mieszkasz w Wielkiej Brytanii. Zgodnie z regulaminem konkursu (punkt 22) nagrody wysyłamy tylko na obszarze RP i stad nasze pytanie: CZY BĘDZIESZ MOGŁA PODAĆ NAM ADRES W POLSCE DO WYSYŁKI NAGRODY?

      Usuń
    2. Dzien dobry oczywiscie moge podac polski adres

      Usuń
    3. W jaki sposob mozna przeslac dane czy messenger pasuje

      Usuń
    4. Widze ze jest kontakt mailowy .Jestem bardzo podekscytowana

      Usuń
  3. Nie ma nic lepszego jak Polskie Pierogi Ruskie. U nas są jednym z najlepszych dań a poza granicami robią furorę swym smakiem i prostotą. Moja babcia moim zdaniem i rodziny również robiła najlepsze ruskie pierogi jakie można było spróbować. A farsz do nich robiła tak: serek biały zmielała, zrumienioną cebulkę dodała, o chrupiących skwareczkach z boczku lub podgardla nigdy nie zapomniała oraz o zmielonych pyrkach także pamiętała ;) wszystko to starannie mieszkała pieprzem i solą do smaku przyprawiała, tajemniczy składnik też tam był (świeży siekany lubczyk) Takim farszem pierożki nadziewała a potem je cudnie zlepiała ;) najlepsze pierogi na świecie A po ugotowaniu maściła jeszcze skwarkami z cebulką

    OdpowiedzUsuń
  4. W pierwszej kolejności powiedziałabym że pierogi - zwłaszcza wigilijne z kapustą i grzybami ale na uznanie zasługują również gołąbki. Nasze Polskie potrawy to zarówno bogactwo różnego rodzaju zup. W moim domu pojawiają się niezwykle często. Każdy z domowników ma swoje ulubione. Najczęściej jest to zupa ogórkowa oraz kwaśnica na wędzonym żeberku. Wszystko z przecierów domowej roboty. W sezonie czerpiemy maksymalnie ile możemy właściwości z kiszonek na bieżąco. Na zime zamykamy smaki do słoikow. Latem hitem jest u nas zupa ze świeżego szczawiu z jajkiem oraz botwinka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie konkursy są naprawdę bardzo ciekawe. Wiele osób bierze chętnie udziały.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem Czeszką od kilku lat żyjącą w Polsce i największymi odkryciami kulinarnymi Polski dla mnie były zupy: serwatka, ogórkowa i szczawiowa (mama gdy słyszała, że karmię męża szczawiem, bardzo mu współczuła - w Czechach szczaw jest chwastem). Sandacz po Polsku z jajem na twardo, gęś z jabłkami i kaszą gryczaną, rydze duszone w maśle, ryż z jabłkami, szarlotka, placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem (w Czechach nie do pomyślenia) i grzane piwo z koglem moglem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchnia Polska? Ach, ileżto dań z jej repertuaru uwielbiam. Może zacznę więc od zupy. W związku z tym, że pochodzę z Łodzi moim ulubionym dniem kuchnipolskiej jest oczywiście zalewajka, najlepiej z zasmażką! Kocham smaki i zapachy, które kojarzą mi się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Ta prosta zupa od zawsze urzekała mnie swoją prostotą w jej przygotowaniu w porównaniu do tak niesamowitego smaku. Od dziecka nie minęła mi też miłość do ziemniakówwewszelakiej formie, a więc może dlatego przypadła mi do gustu jedna z wersji tzw. kartoflanki. Teraz za każdym razem, kiedy przyjeżdżam odwiedzić rodziców, mama robi zalewajkę, gotuję ją sama zazwyczaj w zimne jesienne, czy zimowe dni, kiedy chce poczućsię ciepło i swojsko. Na drugie danie połączenie kapitalne, ale wiem, że nie przez wszystkich lubiane kopytka + smażona wątróbka, a do tego kompot. Jstem pewna, że tak przyrządzonej potrawy nie znajdziemy nigdzie indziej, jak w Polsce! Moja babcia zawsze podawała wątrobę wraz z kopytkami, było to jednoz moich ulubionych dań w dzieciństwie. Jki byłmójszok, kiedy w szkole dzieci twierdziły, że nie lubię wątróbki, a o szamaniu jej z kopytkami nigdy nie słyszały. No i ten kompot... po latach go doceniam. Żadne napoje gazowane, czy inne kolorowe wynalazki. Kompot, czy na ciepło, czy na zimno- tocoś przepysznego. A na deser? Makowiec, oczywiście! Dla mnie to nie tylko smak polskiej kuchni,ale i smak Świąt. Odkąd pamięam mój tata co roku na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie piecze mnóstwo makowców. Zapach, który rozchodził się po całym domu był nieziemski...Teraz, kiedy wiem,że tata przed świętami piecze makowca wpadam z niezapowiedzianą wizytą, aby skubnąć kawałek przed innymi. Jest jeszcze wiele dań naszej kuchni, które uwielbiam, jednak te, które wymieniłamsą wyjątkowo bliskie mojemu sercu. <3 Pozdrawiam, Patrycja Kmieciak.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super sprawa z tym konkursem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tam lubię wszystko co wiąże sie z kapustą... Pierogi z kapusta- zwłaszcza te wigilijne... Kapusta zaskarżana do ziemniaczków...mniam... Bigos i tu myślę o takim kilkudniowym w którym czuć intensywnie kapustę... Łazanki z własnoręcznie robionym makaronem to sanie ktore ja kocham a moi domownicy niekoniecznie...☺ No i musze tu wspomnieć o surówce z kapusty kiszonej- takiej świeżej, lekko kwaskowatej.... Mniam... Mam tylko jeden problem... Mianowicie wszystkie te dania najlepiej na świecie robi moja mama a może kiedyś jej dorównam... Z taką książka byłoby łatwiej... Pozdrawiamy😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chcielibyśmy nagrodzić autora tego komentarza. Niestety komentarz został przysłany anonimowo. W jego treści (na początku lub na końcu) również nie ma podpisu autora więc nie mammy możliwości przypisania go do konkretnej osoby. Absolutnie każdy może powiedzieć, że jest jego autorem.
      Spójrzcie na 6 punkt regulaminu konkursu: "Komentarz konkursowy powinien być podpisany IMIENIEM I NAZWISKIEM lub NICKIEM (nie może być anonimowy)..."

      ABY TEN KOMENTARZ MÓGŁ BYĆ WZIĘTY POD UWAGĘ PRZY WYBORZE ZWYCIĘZCÓW KONKURSU PROSIMY O JEGO PONOWNE PRZESŁANIE Z PODPISEM W DNIU DZISIEJSZYM(10.12.2018) DO GODZINY 20.00

      Usuń
  10. Tradycyjne dania polskie to przeważnie świąteczne ,
    wszystkie smakują wyśmienicie , niektóre są
    przyrządzane tylko w święta.
    Najbardziej mnie i mojej rodzinie smakuje nasz chleb polski
    pieczony jeszcze przez nasze mamy. Chleb razowy żytni
    na zakwasie , przez włożeniem do pieca gładzony
    przy pomocy gorącej wody , nigdzie takiego nie ma .
    Smak jego i zapach jest wyjątkowy . Chleb otaczano szacunkiem
    w Polsce , a wypiekano od niepamiętnych czasów. Sztukę
    wypiekania chleba Słowianie przejęli prawdopodobnie od Gotów.
    Gdy upadł przypadkiem na podłogę kawałek chleba , babcia
    podnosiła i całowała go.
    Polski poeta Cyprian Kamil Norwid tęskniąc za Polską ,na
    emigracji pisał:
    "Do kraju , gdzie kruszynę chleba
    podnosząc z ziemi przez uszanowanie
    Dla darów nieba ....
    Tęskno mi Panie."
    Takim świątecznym daniem , które mnie smakuje najbardziej są
    łazanki z kapustą i grzybami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chcielibyśmy nagrodzić autora tego komentarza. Niestety komentarz został przysłany anonimowo. W jego treści (na początku lub na końcu) również nie ma podpisu autora więc nie mammy możliwości przypisania go do konkretnej osoby. Absolutnie każdy może powiedzieć, że jest jego autorem.
      Spójrzcie na 6 punkt regulaminu konkursu: "Komentarz konkursowy powinien być podpisany IMIENIEM I NAZWISKIEM lub NICKIEM (nie może być anonimowy)..."

      ABY TEN KOMENTARZ MÓGŁ BYĆ WZIĘTY POD UWAGĘ PRZY WYBORZE ZWYCIĘZCÓW KONKURSU PROSIMY O JEGO PONOWNE PRZESŁANIE Z PODPISEM W DNIU DZISIEJSZYM(10.12.2018) DO GODZINY 20.00

      Usuń
  11. Ja tam lubię wszystko co wiąże się kapustą... Pierogi z kapustą- zwłaszcza te wigilijne... Kapusta zasmażana do ziemniaków...mniam... Bigos i tu myślę o takim kilkudniowym w którym czuć intensywnie kapustę... Łazanki z własnoręcznie robionym makaronem to danie które ja kocham a moi domownicy niekoniecznie...�� No i muszę tu wspomnieć o surówce z kapusty kiszonej- takiej świeżej, lekko kwaskowatej...mniam... Mam tylko jeden problem... Mianowicie wszystkie te dania najlepiej na świecie robi moja mama a ja moze kiedyś jej dorównam... Z taką książką byłoby łatwiej... Pozdrawiamy �� Ania Kabat ����

    OdpowiedzUsuń
  12. Ah szkoda, że się spóźniłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsze to są i tak pierogi ruskie robione przez nasze babcie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ma to jak jadło staropolskie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI