TRYB JASNY/CIEMNY

TORT ORZECHOWO MIGDAŁOWY

tort noworoczny, tort orzechowy




TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY



To nasz ulubiony tort świąteczno-noworoczny. Jest naprawdę przepyszny, a przy tym łatwy w wykonaniu i bardzo efektowny. Mąkę zastępują w nim orzechy i migdały. Ciasto jest cudownie wilgotne, miękkie i aromatyczne. Zawsze staje na naszym stole w Święta Bożego Narodzenia lub na Nowy Rok. 



TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY
(podane proporcje są odpowiednie dla tortownicy o średnicy 23 cm lub 25 cm)

SKŁADNIKI:



blat orzechowy

* 10 żółtek
* 220 g cukru pudru 
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1 kopiata łyżka intensywnego kakao 
* 2 łyżki mleka do rozpuszczenia kakao
* 250 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu orzechów ze skorupek)

blat migdałowy

* białka z 10 jaj 
* szczypta soli 
* 220 g cukru pudru 
* sok z 1/2 cytryny 
* miąższ z 1 laski wanilii
* 250 g migdałów bez skórki (możecie wykorzystać całe migdały lub w płatkach)
* 3 łyżki zmielonych biszkoptów (mogą być bezglutenowe)

masa:

* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 500 g serka mascarpone 
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 3 łyżeczki żelatyny (zgodnie z instrukcją na opakowaniu z żelatyną na 0,5 litra płynu dodaje się 2 łyżeczki żelatyny)
* 4 łyżki wody lub mleka do namoczenia żelatyny

dekoracja tortu:

* kilka połówek orzechów
* kilka migdałów
* polewa czekoladowa: 
  •  2 łyżki śmietany kremówki (36 lub 30 % tłuszczu)
  •   50 g gorzkiej czekolady  (40 % kakao)
  •   1 łyżka miodu
 * pokruszone kawałki blatu migdałowego i orzechowego


WYKONANIE: 

I WARSTWA - CIASTO ORZECHOWE
Orzechy włoskie rozdrabniamy na mąkę przy użyciu malaksera (blendera).
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C. 


Ucieramy mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miąższ z wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii (cukru wanilinowego nie polecamy). W kubeczku  dokładnie mieszamy kakao z mlekiem i dodajemy tak powstała masę czekoladową do masy z utartych żółtek. Dosypujemy rozdrobnione  blenderem "na mąkę" orzechy; całość miksuję do połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujmy go masłem (brzegów tortownicy nie smarujemy). Przelewamy do niej ciasto i wkładamy je do nagrzanego do 170  piekarnika. Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).

Gotowe ciasto orzechowe studzimy w tortownicy.  
Po całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go do podsuszenia. Wykorzystamy go później do ozdobienia tortu.

 
II WARSTWA - CIASTO  MIGDAŁOWE :
 
Migdały rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera). 

(Jeśli macie migdały ze skórą - najpierw zalejcie je gorącą wodą, zostawcie n kilka minut do namoczenia, obierzcie ze skórki i odłóżcie na 1 - 2 godziny oby dobrze wyschły.)

Biszkopty rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera).  

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder i mieszamy. Następnie dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny i miąższ wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilia); całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Dosypujemy rozdrobnione "na mąkę" migdały i biszkopty; mieszamy wszystkie składniki.
  
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go masłem (brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu ciasto równo wyrośnie). Do tak przygotowanej  tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).

Gotowe ciasto migdałowe studzimy w tortownicy.  
Po całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go do podsuszenia. Wykorzystamy go do ozdobienia tortu.
  


MASA:

Do małego naczynia (np. niskiej szklanki) wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimnym mlekiem lub wodą; mieszamy i pozostawiamy ją na około 10 minut do namoczenia. 

Uprzednio dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno uważając przy tym aby jej "nie przebić" ( nie doprowadzić do stanu w którym na skutek długiego ubijania maślanka zacznie oddzielać się od masła), dosypujemy do niej cukier puder i dodajemy miąższ z wanilii; mieszamy mikserem. Dodajemy serek mascarpone i  całość krótko miksujemy. 

Naczynie z namoczoną wcześniej  żelatyną wkładamy do kąpieli z gorącą wodą. Żelatynę mieszamy łyżeczką do chwili aż zrobi się płynna.

Teraz do masy wlewamy cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę  stale ją miksując.
  
SKŁADANIE TORTU:

Na paterze układamy orzechowy blat ze ściętą górną warstwą. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie trzeba go ponczować. Rozsmarowujemy na nim równomiernie 1/3 masy i przykrywamy ją blatem migdałowym odwróconym do góry dnem. Całość lekko dociskamy. Wierzch i brzegi tortu smarujemy pozostałą masą. 


OZDABIANIE TORTU:


Skrojone wcześniej i podsuszone kawałki ciasta migdałowego i orzechowego rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera). Tak powstałymi okruszkami ciasta dekorujemy brzegi tortu. Brzegi tortu oblewamy polewą czekoladową (w garnuszku podgrzewamy kawałki czekolady, śmietanę i miód do powstania jednolitej polewy)

Tort w wersji "wielkanocnej" proponujmy ozdobić pokrojonymi, suszonymi morelami, figami i daktylami.

Tort w wersji "urodzinowej" możecie ozdobić jadalnymi kwiatami (np. różami) i kolorowymi cukrowymi posypkami.
 

Komentarze

  1. Wspaniały przepis i już nabrałam ochoty by upiec tort na Nowy Rok. Proszę mi tylko powiedzieć jakiej wielkosci ma być tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tę uwagę. Zapomniałam podać informacji o wielkości tortownicy w przepisie. Zaraz błąd naprawię :)

      W przepisie podane są proporcje na tortownicę wielkości od 23 cm do 25 cm. Tort na zdjęciu piekliśmy w tortownicy o średnicy 23 cm.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam.Pragnę dodadć,ze blog jest super. Na wigilię skorzystałam z przepisu na sledzie w sosie musztardowym. Zniknęły zanim zdążyłam sie zorientować.

      Usuń
  2. Wygląda przepięknie i podejrzewam w smaku jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję go upiec na swoje urodziny bo wygląda genialnie

    OdpowiedzUsuń
  4. poproszę taki na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI