TORT ORZECHOWO MIGDAŁOWY
TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY
To nasz ulubiony tort świąteczno-noworoczny.
Jest naprawdę przepyszny, a przy tym łatwy w wykonaniu i bardzo efektowny. Mąkę
zastępują w nim orzechy i migdały. Ciasto jest cudownie wilgotne, miękkie i
aromatyczne. Zawsze staje na naszym stole w Święta Bożego Narodzenia lub na
Nowy Rok.
(podane proporcje są odpowiednie dla tortownicy o średnicy 23 cm lub 25 cm)
SKŁADNIKI:
blat orzechowy
* 10 żółtek
* 220 g cukru pudru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1 kopiata łyżka intensywnego kakao
* 2 łyżki mleka do rozpuszczenia kakao
* 250 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu orzechów ze skorupek)
blat migdałowy
masa:
WYKONANIE:
I WARSTWA - CIASTO ORZECHOWE
blat migdałowy
* białka z 10 jaj
* szczypta soli
* 220 g cukru pudru
* sok z 1/2 cytryny
* miąższ z 1 laski wanilii
* 250 g migdałów bez skórki (możecie wykorzystać całe migdały lub w płatkach)
* 3 łyżki zmielonych biszkoptów (mogą być bezglutenowe)masa:
* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 500 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 3 łyżeczki żelatyny (zgodnie z instrukcją na opakowaniu z żelatyną na 0,5 litra płynu dodaje się 2 łyżeczki żelatyny)
* 4 łyżki wody lub mleka do namoczenia żelatyny
dekoracja tortu:
* kilka połówek orzechów
* kilka migdałów
* polewa czekoladowa:
dekoracja tortu:
* kilka połówek orzechów
* kilka migdałów
* polewa czekoladowa:
- 2 łyżki śmietany kremówki (36 lub 30 % tłuszczu)
- 50 g gorzkiej czekolady (40 % kakao)
- 1 łyżka miodu
WYKONANIE:
I WARSTWA - CIASTO ORZECHOWE
Orzechy włoskie rozdrabniamy na mąkę przy użyciu malaksera (blendera).
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Ucieramy
mikserem
żółtka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miąższ z
wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii (cukru wanilinowego
nie polecamy). W
kubeczku dokładnie mieszamy kakao z mlekiem i dodajemy tak powstała
masę czekoladową do masy z utartych
żółtek. Dosypujemy rozdrobnione blenderem "na mąkę" orzechy;
całość miksuję do połączenia się składników.
Spód
tortownicy
wykładamy papierem do pieczenia i smarujmy go masłem (brzegów tortownicy
nie smarujemy). Przelewamy do niej ciasto i wkładamy je do nagrzanego
do 170 piekarnika.
Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).
Gotowe ciasto orzechowe studzimy w tortownicy.
Po
całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta
od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo
ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go
do podsuszenia. Wykorzystamy go później do ozdobienia tortu.
II WARSTWA - CIASTO MIGDAŁOWE :
Migdały rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera).
(Jeśli macie migdały ze skórą - najpierw zalejcie je gorącą wodą, zostawcie n kilka minut do namoczenia, obierzcie ze skórki i odłóżcie na 1 - 2 godziny oby dobrze wyschły.)
Biszkopty rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera).
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Białka
jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy
do niej cukier puder i mieszamy. Następnie dolewamy sok wyciśnięty z
połowy cytryny i miąższ wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilia); całość
miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Dosypujemy rozdrobnione "na mąkę" migdały i biszkopty; mieszamy
wszystkie składniki.
Dno
tortownicy
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go masłem (brzegów
tortownicy nie smarujemy - dzięki temu ciasto równo wyrośnie). Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy je do
nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).
Gotowe ciasto migdałowe studzimy w tortownicy.
Po
całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta
od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo
ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go
do podsuszenia. Wykorzystamy go do ozdobienia tortu.
MASA:
Do
małego naczynia (np. niskiej szklanki) wsypujemy żelatynę i zalewamy ją
zimnym mlekiem lub wodą; mieszamy i pozostawiamy ją na około 10 minut
do namoczenia.
Uprzednio dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno uważając przy tym aby jej "nie przebić" ( nie doprowadzić do stanu w którym na skutek długiego ubijania maślanka zacznie oddzielać się od masła), dosypujemy do niej cukier puder i dodajemy miąższ z wanilii; mieszamy mikserem. Dodajemy serek
mascarpone i całość krótko miksujemy.
Naczynie
z namoczoną wcześniej żelatyną wkładamy do kąpieli z gorącą wodą. Żelatynę mieszamy łyżeczką do chwili aż zrobi się płynna.
Teraz do masy wlewamy
cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę stale ją miksując.
SKŁADANIE TORTU:
Na
paterze układamy orzechowy blat ze ściętą górną warstwą. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie trzeba go ponczować. Rozsmarowujemy na nim równomiernie 1/3 masy i
przykrywamy ją blatem migdałowym odwróconym do góry dnem. Całość lekko
dociskamy. Wierzch i brzegi tortu smarujemy pozostałą masą.
OZDABIANIE TORTU:
Skrojone
wcześniej i podsuszone kawałki ciasta migdałowego i orzechowego
rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera). Tak powstałymi
okruszkami ciasta dekorujemy brzegi tortu. Brzegi tortu oblewamy polewą czekoladową (w garnuszku podgrzewamy kawałki czekolady, śmietanę i miód do powstania jednolitej polewy)
Tort w wersji "wielkanocnej" proponujmy ozdobić pokrojonymi, suszonymi morelami, figami i daktylami.
Tort w wersji "urodzinowej" możecie ozdobić jadalnymi kwiatami (np. różami) i kolorowymi cukrowymi posypkami.
Wspaniały przepis i już nabrałam ochoty by upiec tort na Nowy Rok. Proszę mi tylko powiedzieć jakiej wielkosci ma być tortownica?
OdpowiedzUsuńDziękuję za tę uwagę. Zapomniałam podać informacji o wielkości tortownicy w przepisie. Zaraz błąd naprawię :)
UsuńW przepisie podane są proporcje na tortownicę wielkości od 23 cm do 25 cm. Tort na zdjęciu piekliśmy w tortownicy o średnicy 23 cm.
Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam.Pragnę dodadć,ze blog jest super. Na wigilię skorzystałam z przepisu na sledzie w sosie musztardowym. Zniknęły zanim zdążyłam sie zorientować.
UsuńWygląda po królewsku :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i podejrzewam w smaku jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję go upiec na swoje urodziny bo wygląda genialnie
OdpowiedzUsuńpoproszę taki na urodziny :)
OdpowiedzUsuń