TRYB JASNY/CIEMNY

TORT ORZECHOWO MIGDAŁOWY

TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY To nasz ulubiony tort świąteczno-noworoczny. Jest naprawdę przepyszny, a przy tym łatwy w wykonaniu i bardzo efektowny. Mąkę zastępują w nim orze…

BEZPŁATNE PORADY DIETETYCZNE ONLINE NARODOWEGO CENTRUM EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ

Świat się zmienia, a my z nim. Na całym świecie wzrosła częstość występowania otyłości. Tyjemy na potęgę! Wszystkiemu winien rozwój technologiczny i idące za nim zmiany st…

KONKURS Z KSIĄŻKĄ STO RECEPTUR NA STO LAT NIEPODLEGŁOŚCI (1918 - 2018)

KONKURS MIKOŁAJKOWY Z MAKRO POLSKA Mamy dla Was mikołajkowe prezenty. Czeka na Was 5 książek „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” wydanych przez MAKRO Pols…

RESTAURACJA WERANDA W WĘGRZCACH WIELKICH I ŚWIĄTECZNE MENU

CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA W wielkich miastach rozbłysły już świąteczne iluminacje, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas to magiczny, wyjątkowy, pełen pięknych tradycji. …

GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA - RESTAURACJA QUALITA

Zwyczajowo na św. Marcina na stołach pojawia się gęsina. Od 9 listopada do 9 grudnia trwać będzie jubileuszowa X edycja akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA, w ramach której…

TAJEMNICZA DEGUSTACJA - MAŁOPOLSKA VS TEJO

Tajemnicza Degustacja to koncept dedykowany osobom lubiącym przygody, dreszczyk emocji oraz ceniącym dobrą kuchnię i wino. Polega na połączeniu  wyjątkowych win z pełną …

MAVERICKS CRACOW PODCZAS JESIENNEJ EDYCJI FESTIWALU RESTAURANT WEEK

Dobiega końca trwający właśnie w ponad 30 polskich miastach Festiwal Restaurant Week. Kończy się święto miłośników dobrego jedzenia. Następna taka okazja na poznanie no…

WYNIKI KONKURSU Z DESECZKOWO

Na naszym blogu dobiegł końca konkurs z nagrodami ufundowanymi przez Pracownię Rzemieślniczą DESECZKOWO . Dziękujemy Wam za wszystkie nadesłane komentarze, za piękne opow…

FOOD FOR CHANGE CHALLENGE - GŁOS Z KRAKOWA

FOOD FOR CHANGE CHALLENGE Organizacja Slow Food International rzuciła wyzwanie, a my je podjęliśmy. Opowiemy wam dzisiaj dlaczego ten projekt jest dla nas ważny, na czym po…

RESTAURACJA MIDTOWN I JESIENNA EDYCJA RESTAURANT WEEK

Przed nami kolejna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który potrwa od 17 do 31 października 2018 roku. To prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwi…

KONKURS Z DESECZKOWO

Z wielką przyjemnością przedstawiamy wam dziś prace małopolskiego artysty Michała Sukty, który stworzył Pracownię Rzemieślniczą DESECZKOWO . Michał Sukta ma niezwykły dar …

LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ

Ponownie sięgamy po przepis kulinarny z okresu XX-lecia międzywojennego przedstawiając wam recepturę na leguminę z kaszy krakowskiej. To przepis, który jest w naszej rod…

MISZKULANCJA I PROJEKT NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE

Dziś trochę cofamy się w czasie i sięgamy po przepis kulinarny popularny w okresie XX-lecia międzywojennego. Przedstawiamy wam przepis na MISZKULANCJĘ. Nazwa brzmi co na…

IV JESIEŃ ENOLOGICZNA - ZAPROSZENIE NA WYDARZENIE

IV JESIEŃ ENOLOGICZNA 2018 Jesień Enologiczna to niezwykłe wydarzenie kulturalne, które jednoczy coraz liczniejsze grono miłośników wina i produktów regionalnych. Przed n…

NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE - ZAPROSZENIE

NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE Dziś zapraszamy was na wyjątkowo ciekawe wydarzenie: Stowarzyszenie „Polska Ekologia” z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę …

DORADA PIECZONA I TARG RYBNY W RIJECE. CHORWACJA - CO WARTO ZOBACZYĆ CZĘŚĆ V

KARTKI Z PODRÓŻY - RIJEKA, CHORWACJA  Podróżując po Istrii postanowiliśmy odwiedzić Rijekę, pięknie położone chorwackie miasto leżące nad Zatoką Kvarner na wzgórzu u podn…

OKO NA KRAKÓW - ZBLIŻA SIĘ ŚWIĘTO DESIGNU W KRAKOWIE

Zapraszamy was dziś na wyjątkowe wydarzenie. To będzie prawdziwe święto designu w Krakowie, które połączy artystów, projektantów sztuki użytkowej, architektów, produc…

SAŁATKA Z FIGAMI I KARTKI Z PODRÓŻY

SAŁATKA Z FIGAMI I KARTKI Z PODRÓŻY Wciąż jesteśmy głodni nowych wrażeń i cudownych chorwackich smaków; wciąż nienasyceni słońcem, morzem, widokiem gajów oliwnych, winn…

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI to wyborny, letni przysmak, prawdziwa kwintesencja letnich smaków. W naszym cieście jest "magiczny składnik" który sprawia, że sm…

MAVERICKS CRACOW RESTAURACJA KALIFORNIJSKA

Dziś spotykamy się z Wami w Krakowie na Placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego. Tu w pobliżu Starego Miasta, 100 metrów od stacji kolejowej Kraków Główny, zaledwie kilka min…

SKRZYDEŁKA Z GRILLA

Mamy dla was przepis na najlepsze skrzydełka z grilla w pikantno-miodowej bejcy. Są aromatyczne, słodko-pikantne od przypraw oraz miodu i kusząco rumiane. Ich przygotowa…

SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI

SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI Mamy lato, szczyt sezonu grillowego. To nasz ulubiony czas biesiadowania na świeżym powietrzu. Na nasz ruszt trafiają różne smakołyki wśród któ…

SAŁATKA Z KWIATAMI CUKINII SMAŻONYMI W CIEŚCIE

O poranku zebrałam w ogrodzie kwiaty cukinii, młode buraczki, zieloną cebulkę, pomidory i zioła. Tak jeszcze bez sprecyzowanego planu na to co zrobię na śniadanie, tak…
SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI