TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY To nasz ulubiony tort świąteczno-noworoczny.
Jest naprawdę przepyszny, a przy tym łatwy w wykonaniu i bardzo efektowny. Mąkę
zastępują w nim orze…
Świat się zmienia, a my z nim. Na całym świecie
wzrosła częstość występowania otyłości. Tyjemy na potęgę! Wszystkiemu winien rozwój technologiczny i idące za nim zmiany st…
KONKURS MIKOŁAJKOWY Z MAKRO POLSKA Mamy dla Was mikołajkowe prezenty. Czeka na Was 5 książek „Sto receptur na sto lat niepodległości
(1918-2018)” wydanych przez MAKRO Pols…
CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA W wielkich miastach rozbłysły już świąteczne iluminacje, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas to magiczny, wyjątkowy, pełen pięknych tradycji. …
Zwyczajowo na św. Marcina na stołach pojawia się
gęsina. Od 9 listopada do 9 grudnia trwać będzie jubileuszowa X edycja akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA, w ramach której…
Tajemnicza Degustacja to koncept dedykowany osobom
lubiącym przygody, dreszczyk emocji oraz ceniącym dobrą kuchnię i wino. Polega na
połączeniu wyjątkowych win z pełną …
Dobiega końca trwający właśnie w ponad 30 polskich
miastach Festiwal Restaurant Week. Kończy się święto miłośników dobrego jedzenia. Następna taka okazja na poznanie no…
Na naszym blogu dobiegł końca konkurs z nagrodami ufundowanymi przez Pracownię Rzemieślniczą DESECZKOWO . Dziękujemy Wam za wszystkie nadesłane komentarze, za piękne opow…
FOOD FOR CHANGE CHALLENGE Organizacja Slow Food International rzuciła wyzwanie, a my je podjęliśmy. Opowiemy wam dzisiaj dlaczego ten projekt jest dla nas ważny, na czym po…
Przed nami kolejna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który potrwa od 17 do 31 października 2018 roku. To prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwi…
Z
wielką przyjemnością przedstawiamy wam dziś prace małopolskiego artysty Michała
Sukty, który stworzył Pracownię Rzemieślniczą DESECZKOWO . Michał Sukta ma niezwykły dar
…
Ponownie sięgamy po przepis kulinarny z okresu XX-lecia międzywojennego przedstawiając wam recepturę na leguminę z kaszy krakowskiej. To przepis, który jest w naszej rod…
Dziś trochę cofamy się w czasie i sięgamy po przepis kulinarny popularny w okresie XX-lecia międzywojennego. Przedstawiamy wam przepis na MISZKULANCJĘ. Nazwa brzmi co na…
IV JESIEŃ ENOLOGICZNA 2018 Jesień
Enologiczna to niezwykłe wydarzenie kulturalne, które jednoczy coraz
liczniejsze grono miłośników wina i produktów regionalnych. Przed n…
NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE Dziś zapraszamy was na wyjątkowo ciekawe wydarzenie: Stowarzyszenie
„Polska Ekologia” z okazji 100-lecia
odzyskania niepodległości przez Polskę …
KARTKI Z PODRÓŻY - RIJEKA, CHORWACJA Podróżując
po Istrii postanowiliśmy odwiedzić Rijekę, pięknie położone chorwackie miasto
leżące nad Zatoką Kvarner na wzgórzu u podn…
Zapraszamy
was dziś na wyjątkowe wydarzenie. To będzie prawdziwe święto designu w
Krakowie, które połączy artystów, projektantów sztuki użytkowej,
architektów, produc…
SAŁATKA Z FIGAMI I KARTKI Z PODRÓŻY Wciąż jesteśmy głodni nowych wrażeń i cudownych chorwackich smaków; wciąż
nienasyceni słońcem, morzem, widokiem gajów oliwnych, winn…
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI to wyborny, letni przysmak, prawdziwa kwintesencja letnich smaków. W naszym cieście jest "magiczny składnik" który sprawia, że sm…
Dziś spotykamy się z Wami w Krakowie na Placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego.
Tu w pobliżu Starego Miasta, 100 metrów od stacji kolejowej Kraków
Główny, zaledwie kilka min…
Mamy dla was przepis na najlepsze skrzydełka z grilla w pikantno-miodowej bejcy. Są aromatyczne, słodko-pikantne od przypraw oraz miodu i kusząco rumiane. Ich przygotowa…
SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI Mamy lato, szczyt sezonu grillowego. To nasz ulubiony czas biesiadowania na świeżym powietrzu. Na nasz ruszt trafiają różne smakołyki wśród któ…
O poranku zebrałam w ogrodzie kwiaty cukinii,
młode buraczki, zieloną cebulkę, pomidory i zioła. Tak jeszcze bez
sprecyzowanego planu na to co zrobię na śniadanie, tak…
Wszystkie materiały znajdujące się na blogu ŻYCIE OD KUCHNI są chronione prawem autorskim. Kopiowanie i wykorzystywanie bez zgody autorów jest zabronione i stanowi naruszenie art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.