KARKÓWKA PIECZONA W KISZONEJ KAPUŚCIE
KARKÓWKA PIECZONA W KISZONEJ KAPUŚCIE
Dziś zaprezentujemy wam przepis na wyborną karkówkę. To doskonałe danie na zimowy obiad. W mroźny dzień nasyci was, doda wam energii, rozgrzeje i wprawi was w dobry nastrój; to prawdziwy comfort food.
Duszenie mięsa w kiszonej kapuście sprawia, że dosłownie rozpływa się ono w ustach. Naszą karkówkę dodatkowo nafaszerowaliśmy wędzonym boczkiem i cebulą dzięki czemu nabrała wyjątkowej głębi smaku i zachowała soczystość.
Duszenie mięsa w kiszonej kapuście sprawia, że dosłownie rozpływa się ono w ustach. Naszą karkówkę dodatkowo nafaszerowaliśmy wędzonym boczkiem i cebulą dzięki czemu nabrała wyjątkowej głębi smaku i zachowała soczystość.
składniki:
* 1,8 - 2 kg karkówki
* 1,5 kg kapusty kiszonej
* 2 marchewki
* 1 duża lub 2 małe cebule
* 200 g wędzonego boczku
* sól (z umiarem)
* czarny pieprz (do woli)
* 2,5 łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka majeranku
* 2 liście laurowe
* 2 łyżki oleju rzepakowego
wykonanie:
Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i ostrym nożem nacinamy w poprzek w plastry o grubości około 1,5 cm na wysokość 1/3 kawałka mięsa (nie przecinamy mięsa do końca).
Wędzony boczek kroimy w plasterki lub słupki.
Cebule kroimy w cienkie półkrążki.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach.
Kapustę kiszoną kroimy drobno, mieszamy z utartą marchewką i doprawiamy kminkiem.
Mięso smarujemy z wierzchu olejem i oprószamy solą.
W nacięcia karkówki wsypujemy równomiernie majeranek i wsuwamy w nie plastry boczku i półkrążki cebuli.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę kiszona, dodajemy do niej listki laurowe i układamy na niej nafaszerowaną karkówkę. Mięso obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i całość podlewamy 1 szklanką wody (lub bulionu warzywnego). Przykrywamy je pokrywą lub folią aluminiową (układając ją świecącą stroną do wewnątrz).
Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie ściągamy z naczynia pokrywę (lub folię aluminiowa) i mięso pieczemy bez przykrycia przez kolejne 1,5 godziny.
Gotową karkówkę kroimy na plastry i podajemy na kiszonej kapuście z dodatkiem chleba lub pieczonych ziemniaków.
Wygląda naprawdę smakowicie :-) Kapusta kiszona ożywia całą potrawę i nadaje jej koloru :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny oraz szczegółowy przepis
OdpowiedzUsuńDanie idealne, wygląda bardzo apetycznie. Zapisuję przepis, wykorzystam na pewno.
OdpowiedzUsuńSuper danie
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńSuper danie. Cała rodzina uwielbia je.
OdpowiedzUsuńRobiłam.pychotka.polecam
OdpowiedzUsuńo mamo... wygląda przecudownie!!
OdpowiedzUsuń