WĄTRÓBKA W BOCZKU
Wątróbka, jabłka i majeranek to doskonały zestaw smaków. Jest dość oczywisty, a jednak genialny w swej prostocie. Gdy dodacie do niego jeszcze lekko chrupiący, rumiany boczek to przeniesiecie się na jeszcze wyższy poziom smaku i płynącej za nim przyjemności. Prezentujemy wam dziś przepis na wyborne, pieczone w boczku wątróbki z jabłkiem. To świetna przekąska imprezowa doskonała w karnawale; szybka i bardzo łatwa do zrobienia; doskonała przekąska w stylu finger food (czyli przekąska na jednego kęsa nie wymagająca talerzyków i sztućców).
Do jej przygotowania wykorzystujemy wątróbkę z indyka lub kurczaka, kwaśne jabłka odmiany szara reneta oraz bardzo cienkie plasterki surowego, wędzonego boczku.
WĄTRÓBKI ZAWIJANE W BOCZEK
składniki:
* 300 g wątróbki z indyka (lub kurczaka)
* 100 g surowego boczku wędzonego w plasterkach
* 1 kwaśne jabłko odmiany szara reneta
* sól (z umiarem)
* świeżo zmielony pieprz
* majeranek
Do przygotowania tych przekąsek polecamy wam boczek marki Sokołów. W stu gramowym opakowaniu znajduje się 8, czasem 9 cieniutko pokrojonych plasterków wędzonego, surowego boczku.
wykonanie:
Odpalamy piekarnik. Ma się nagrzać do temperatury 200 stopni C.
Wątróbki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki.
Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy z niego gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Plastry boczku układamy na desce i kroimy je na połówki.
Na każdym plasterku boczku kładziemy kawałek wątróbki oraz jabłka i całość doprawiamy nie żałując majeranku i świeżo zmielonego pieprzu, z ilością soli nie przesadzamy - boczek jest już słony. Tak przygotowane wątróbki z jabłkiem zawijamy w boczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Roladki z boczku i wątróbki pieczemy w piekarniku przez około 15 minut. W tym czasie boczek apetycznie się zrumieni. Przekąskę podajemy gorącą, ale gdy przestygnie też dobrze smakuje. Doskonałym dodatkiem do niej będzie sos żurawinowy.
Takie roladki z boczku i wątróbki możecie przygotować również na grillu lu usmażyć na patelni.
Podczas karnawałowego spotkania z przyjaciółmi wszystkim zapewne będą też smakowały finezyjne kanapki, tartinki i koreczki przygotowane z wykorzystaniem kabanosów, humusów, salami chipsów, salamitek wędzonych, szynek i innych wędlin marki Sokołów.
Jeśli szukacie karnawałowych inspiracji kulinarnych zapraszamy was do przejrzenia zestawienia przepisów prezentujących nasze najlepsze dania imprezowe. Znajdziecie w nim ponad 50 przepisów na pyszne sałatki, roladki, tartinki, faszerowane jajka, koreczki, śledzie, wytrawne ptysie, rolady i inne smakołyki [KLIK].
Nasze przepisy na tradycyjne karnawałowe słodkości znajdziecie na tej stronie naszego bloga: [KLIK]
wyglądają niesamowicie apetycznie, ten przepis na pewno muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuń