TRYB JASNY/CIEMNY

KRÓLIK W ŚMIETANIE

krolik, krolik w ziolowym sosie, krolik w sosie, krolik w smietanowym sosie, blog, zycie od kuchni


KRÓLIK W ŚMIETANIE
Delikatne mięso z królika w pachnącym ziołami sosie śmietanowym jest daniem, które magicznie przenosi nas w czasie. To klucz do krainy smaków dzieciństwa, kwintesencja babcinych, niedzielnych obiadów i wszystkiego co kojarzy nam się z pojęciem "comfort food". Ten przepis warto ocalić od zapomnienia, sprawić by stał się częścią waszej kulinarnej tożsamości.


Dlaczego warto jeść mięso z królika?
Mięso z królika jest pyszne, soczyste, delikatne, lekkostrawne. Jest bogate w aminokwasy, witaminy i łatwo przyswajalne białko (zawiera ponad 20 % więcej białka niż inne gatunki mięsa i  jest ono przyswajalne aż  90 %). Charakteryzuje go niska zawartość cholesterolu. Nie wywołuje również reakcji alergicznych. Jest doskonałym źródłem kwasu linolenowego który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma niewielką zawartość tłuszczu. Polecane jest niemowlętom od 6 miesiąca życia, osobom cierpiącym na nadciśnienie, alergikom, rekonwalescentom i tym, którzy są na diecie odchudzającej. Generalnie mięso to uważane jest za dietetyczne. Dziś prezentujemy wam  jednak przepis na królika w sosie ziołowo-śmietanowym więc o tej ostatniej jego zalecie musicie chwilowo zapomnieć.





KRÓLIK W ŚMIETANIE

składniki:

* królik - 1 tusza królicza (około 1,2 kg) lub 4 skoki z królika
* 150 ml gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* mąka
* świeży rozmaryn (zioła z doniczki)
* świeża szałwia (zioła z doniczki)
* 1 liść laurowy
* 2 ziarna ziela angielskiego
* sól i pieprz do smaku
* olej rzepakowy do smażenia


wykonanie:
Trybujemy królika (jeśli kupiliśmy tuszkę w całości). Pokrojone elementy mięsa myjemy i osuszamy.

Kawałki królika doprawiamy niewielką ilością soli i starannie obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu obsmażamy z dwóch stron kawałki mięsa po około 5 - 6 minut z każdej strony (do zrumienienia).


Mięso przekładamy do garnka. 

Odzyskujemy z patelni wszystkie smaki ze smażenia mięsa. Na patelnię, na której obsmażaliśmy kawałki królika wlewamy 1 szklankę wody, zagotowujemy ją często mieszając i  przelewamy powstały płyn do garnka z królikiem. 

Do garnka z mięsem wlewamy kolejną szklankę wrzącej wody, dorzucamy listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Po upływie 30 minut duszenia dodajemy do garnka gałązki świeżych ziół: szałwii i rozmarynu.  

Uduszone mięso na chwilę wyjmujemy z garnka. Z sosu wyławiamy również gałązki ziół (oddały już swój smak). Do sosu wlewamy śmietanę uprzednio zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego sosu z królika i całość dokładnie mieszamy kuchenną trzepaczką. W razie potrzeby sos doprawiamy do smaku solą. Ponownie przekładamy kawałki królika do sosu i całość zagotowujemy. 


Królika podajemy z gotowanymi na parze warzywami i ziemniakami.

SMACZNEGO!


Komentarze

  1. nie lubię surowego mięsa oglądać, ale danie może być dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby to ująć... trudno przyrządzić danie mięsne nie oglądając surowego mięsa, ale próbować zawsze można ;

      Usuń
  2. jeszcze nie jadłam mięsa z królika a wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI