ŁOSOŚ JURAJSKI PIECZONY Z WARZYWAMI
Proste, zdrowe, urozmaicone i szybkie w przygotowaniu dania oparte na składnikach doskonałej jakości to jest to, co w kuchni lubimy najbardziej. Wciąż szukamy więc produktów, które pozwolą nam je przygotowywać. Stawiamy również na to co sezonowe, lokalne, polskie, wyprodukowane z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Dziś zaprezentujemy wam pieczoną rybę z dodatkiem sezonowych warzyw. To danie jest kwintesencją pysznej, prostej kuchni. Nie jest co prawda wyrafinowane pod względem formy i zastosowanych technik kulinarnych, ale za to jest niezwykle smaczne i zdrowe (a taka kombinacja nie zawsze idzie w parze). Przygotujecie je szybko i z łatwością nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w gotowaniu.
Wszyscy
wiemy o tym, że warto jeść ryby. Zwłaszcza te morskie i tłuste. Dostarczają
istotnych dla naszego organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
z rodziny omega 3 (EPA i DHA), a także witaminę D3 oraz białko
zwierzęce. Każda moneta ma jednak dwie strony i nie wszystkie morskie ryby
dostępne w naszych sklepach są tak zdrowe jakbyśmy się mogli tego spodziewać. W skażonych
przez przemysł, rolnictwo i transport wodach oceanów i mórz żyją skażone ryby
zawierające zanieczyszczenia obecne w środowisku. Media wciąż donoszą o
zawartych w nich metalach ciężkich (rtęci, kadmie, ołowiu) oraz
toksycznych dioksynach, polichlorowanych bifenylach (PCB) i pestycydach.
Problem dodatkowo rośnie wraz z wielkością ryby. Im jest ona większa, dłużej
żyje, jest bardziej drapieżna i stoi wyżej w łańcuchu pokarmowym, tym na skutek
kumulacji zawiera w swym mięsie więcej szkodliwych dla naszego zdrowia substancji,
które kumulują się w ich organizmach.
Dochodzi do tego problem przełowienia poważnie zagrażający różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Ekspansywne połowy, brak poszanowania dla ekosystemów morskich, nieodpowiedzialne praktyki rybackie sprawiają, że wiele gatunków ryb może na zawsze zniknąć z naszych mórz i oceanów.
Certyfikaty MSC (dla ryb dziko
żyjących) i ASC dla ryb hodowlanych)
Ten sam gatunek ryb (lub
innych organizmów morskich) w zależności od jego miejsca pochodzenia oraz
sposobu, w jaki został złowiony może pochodzić z bezpiecznych połowów lub z
połowów które zagrażają przetrwaniu gatunków i środowisku naturalnemu.
Wybierajcie ryby i owoce morza posiadające certyfikat MSC (w przypadku ryb
dziko żyjących) lub certyfikat ASC (w przypadku ryb hodowlanych), które
gwarantują, że kupowana przez nas ryba została złowiona lub wyhodowana w sposób
przyjazny dla środowiska.
DZIŚ PIECZEMY ŁOSOSIA FASZEROWANEGO ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Z DODATKIEM SEZONOWYCH WARZYW
Jakiego łososia więc kupić?
Najlepiej kupować łososie posiadające ekologiczne certyfikaty, pochodzące z dziko żyjących ławic w czystych wodach Alaski gdzie ich populacja jest stabilna mimo połowów przemysłowych lub pochodzące z ekologicznych hodowli.
MY STAWIAMY NA ŁOSOSIA JURAJSKIEGO!
ŁOSOŚ
JURAJSKI (Jurassic Salmon)
Hodowla
Jurassic Salmon jest inna niż wszystkie, absolutnie wyjątkowa w skali nie tylko
naszego kraju ale i świata oraz w pełni ekologiczna. Zlokalizowana jest w
Janowie, niedaleko Trzęsacza, w woj. zachodniopomorskim. To hodowla
geotermalna, prowadzona na terenie hali o powierzchni 0,9 ha w zamkniętym
obiegu wody przy zachowaniu reżimu sanitarnego, niemająca styczności z
zagrożeniami środowiska wód otwartych bez dostępu niepożądanych bakterii,
wirusów i pasożytów (dzięki temu prowadzona jest bez antybiotyków i
prewencyjnych szczepień oraz ryzyka związanego z zagrożeniami związanymi z
zanieczyszczeniem środowiska). Woda, w której żyją tu ryby pozyskiwana jest z
głębi ziemi z odwiertu o głębokości ponad 1 km (1224,5 m p.p.m.); pochodzi z
okresu dolnej jury i liczy blisko 150 mln lat. Nie jest więc zanieczyszczona
toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia. Jest bogata w mikro
i makroelementów, które korzystnie wpływają na jakość i zdrowie hodowanych w
niej ryb karmionych najwyższej jakości, certyfikowaną paszą zawierającą białko
zwierząt morskich (bez dodatku białka zwierząt lądowych) oraz panaferd –
naturalny barwnik. Jurassic Salmon prowadzi hodowlę Łososia Jurajskiego od ikry
do osobnika dorosłego. Takich zakładów na świecie jest zaledwie 3. Całkowity
cykl produkcyjny zajmie około 85 tygodni.
To
jedyna hodowla w Polsce z certyfikatem ASC.
Jurassic
Salmon Sp. z o. o. została założona w maju 2013 roku przez Kazimierza Karapudę
oraz jego syna Tomasza Karapudę. Historia firmy rozpoczęła się od pomysłu na
wykonanie pierwszego na polskim wybrzeżu otworu geotermalnego. Z powodu
wysokich kosztów nie powstał tu jednak planowany aquapark, lecz jedyna w swoim
rodzaju, pierwsza na świecie geotermalna, ekologiczna hodowla łososia
atlantyckiego.
Naturalny
łososiowy kolor ryb
Młode
Łososie Jurajskie, o wadze ok 1,5-2 kg mają mięso o mniej intensywnym
łososiowym kolorze. Jest to zjawisko naturalne wynikające z hodowli opartej na
naturalnej karmie składającej się wyłącznie z białka zwierząt morskich i
naturalnego barwnika panaferd, który barwi mięso ryb na kolor łososiowy.
Młodsze ryby, ze względu na swój wiek przyswoiły mniejszą ilość barwnika
aniżeli osobniki dojrzałe ważące 3-4 kg, ponieważ czas ich żywienia był
krótszy. Organizmy dziko żyjących łososi również same nie produkują barwnika
odpowiedzialnego za łososiową barwę ich mięsa, ale przyswajają go wraz z
pokarmem (skorupiakami).
Gdzie można kupić Łososia Jurajskiego?
W Krakowie w sieci handlowej Makro oraz w hipermarketach Auchan.
Gdzie można kupić Łososia Jurajskiego?
W Krakowie w sieci handlowej Makro oraz w hipermarketach Auchan.
ŁOSOŚ
JURAJSKI PIECZONY Z WARZYWAMI
składniki:
* 1 Łosoś Jurajski (młoda ryba o wadze około 1,5 kg)
* pęczek
koperku
* pęczek
natki pietruszki
* 3 ząbki
czosnku
* 2 łyżki
masła
* sól
* świeżo
zmielony pieprz
* olej
rzepakowy lub oliwa z oliwek
dodatki:
pieczone warzywa sezonowe
* 4 - 5 ziemniaków
* 3 czerwone
cebule
* 3
marchewki
* 0,5 kg
brukselki
( możecie
wykorzystać również inne warzywa: dynie, cukinie, bataty, bakłażany, paprykę,
seler)
Przygotowujemy warzywa:
*
Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy w lekko osolonej
wodzie przez około 15 minut od chwili zagotowania. Warzywa mają pozostać lekko
twarde.
*
Cebule obieramy i zależnie od wielkości kroimy w ćwiartki lub ósemki.
*
Brukselki oczyszczamy w razie potrzeby usuwając zewnętrzne liście. Myjemy je
pod bieżącą wodą. Głąby brukselek skracamy i nacinamy je lekko na krzyż,
aby kapustki równomiernie i szybko się ugotowały.
Tak
przygotowaną brukselkę wrzucamy na lekko osoloną, wrzącą wodę i blanszujemy 5
minut; odcedzamy. Brukselka powinna być al dente i zachować swój piękny,
zielony kolor.
Przygotowujemy łososia jurajskiego do pieczenia:
* Wypatroszonego
łososia skrobiemy ostrym nożem usuwając z niego łuski. Kuchennymi nożyczkami odcinamy płetwy brzuszne i grzbietowe ryby.Małym nożykiem
wyłuskujemy oczy ryby. Łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
* Koperek
i zieloną pietruszkę drobno siekamy.
* Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki.
* Blachę
do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy go odrobiną oleju i
układamy na nim rybę. Rozchylamy jej brzuch, oprószamy jego wnętrze świeżo
zmielonym pieprzem i niewielką ilością soli, napełniamy go posiekanymi ziołami,
plasterkami czosnku i plastrami masła. Tak przygotowana rybę doprawiamy z
wierzchu solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
* Wokół
ryby układamy wcześniej lekko podgotowane ziemniaki, marchewki oraz cebule
pokrojone w kawałki. Warzywa skrapiamy niewielka ilością oleju i obsypujemy
solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
* Łososia pieczemy około 35 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby). Po 20 minutach pieczenia obok ryby i warzyw rozkładamy na blasze podgotowaną wcześniej brukselkę.
* Upieczoną rybę kroimy ostrym nożem dzieląc ją na porcje i na talerzu układamy obok niej pieczone warzywa.
SMACZNEGO !
ŁOSOŚ JURAJSKI smakuje nam również pieczony pod ziołową kruszonką
Świetny jest również w pomarańczowo-imbirowym sosie.
uwielbiam łososia w każdej postaci
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia w każdej postaci - dziękuję Ci za sporą dawkę wiedzy na temat tych ryb oraz certyfikatów, o których wspomniałeś. Już wiem na co zwrócić uwagę kupując łososia w sklepie. Czy często przygotowujesz łososia?
OdpowiedzUsuńWow, wygląda to absolutnie rewelacyjnie. Łososia to można jeść garściami! Jedna z moich ulubionych potraw!
OdpowiedzUsuń