TRYB JASNY/CIEMNY

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM


Takie naleśniki to prawdziwy przysmak. Są dobre na każdą porę dnia. Nasycą was, dodadzą wam energii dzięki której będziecie mogli cieszyć się życiem. To klasyczny comfort food, danie, które poprawia nam nastój i kojarzy się z domem oraz wspólnym gotowaniem z bliskimi.  Ja smażę naleśniki, Piotr w tym czasie przygotowuje farsz, młodzi niecierpliwiąc się lekko kombinują jakby tu coś podkraść z talerza, a potem siadamy wspólnie, zawijamy i zajadamy do chwili aż piramida naleśników nie zniknie :)

To danie nie sprawi wam trudności w przygotowywaniu. Możecie je dowolnie modyfikować tworząc jego własną, ulubioną, autorską wersję. Bo gotowanie ma was cieszyć, ma nieść przyjemność. 





NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 

NALEŚNIKI

składniki:

* 3 duże jajka (rozmiar L)
* 150 ml mleka
* 150 ml wody gazowanej
* 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do skrapiania patelni
* 180 g mąki pszennej
* duża szczypta soli

FARSZ

składniki:

* 450 g mrożonego szpinaku (w sezonie 2 duże wiązki świeżego szpinaku)
* 250 g pieczarek
* 1 papryka czerwona
* 2 cebule
* 100 g sera typu feta
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 1 duży ząbek czosnku  

* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku  
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

! Pamiętajcie, że przepis to tylko punkt wyjścia; to pole dla waszej kulinarnej wyobraźni. Modyfikujcie go śmiało. W waszej kuchni mają powstać wasze ulubione naleśniki. Do farszu możecie również dodać dynię (około 200 g - waga podana po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych). Możecie pieczarki zastąpić grzybami leśnymi, na przykład prawdziwkami lub podgrzybkami (mogą być świeże lub mrożone). Zamiast sera typu feta dodajcie wasz ulubiony gatunek sera pleśniowego.

DODATKI

Naleśniki ze szpinakiem świetnie smakują z dodatkiem sosu ajwar czyli lekko pikantnej pasty warzywnej, przyrządzanej na bazie papryki i bakłażanów (do zrobienia lub do kupienia w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie).
 
wykonanie:

NALEŚNIKI
 
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i przez chwilę ubijamy je kuchenną trzepaczką (czynność tę możecie również powierzyć mikserowi). Dolewamy mleko, wodę, olej; wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy do chwili aż znikną wszystkie grudki. Ciasto naleśnikowe ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Gdy nabierzecie wprawy w jego przygotowywaniu nie będziecie już odczuwali potrzeby ważenia mąki; będziecie dodawać ją "na oko" do uzyskania pożądanej gęstości ciasta. 

Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy i smażymy kolejno 6 naleśników. Mają być solidne, dość grube; do tego dania nie róbcie ultra cienkich naleśników.


FARSZ


Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. 
Oczyszczone pieczarki kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
Świeży szpinak myjemy i niezbyt drobno siekamy. 

Na rozgrzana patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Często mieszając smażymy do momentu aż się zeszkli. Wsypujemy pokrojoną paprykę (w tym momencie możecie dodać również pokrojoną w kostkę dynie) i nadal często mieszając czekamy aż warzywa lekko zmiękną; po 4 minutach dodajemy szpinak (świeży lub mrożony). Całość dusimy przez kolejne kilka minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ząbkiem czosnku zmiażdżonym w wyciskarce.
Usmażone wcześniej naleśniki  kładziemy kolejno na gorącej patelni aby się podgrzały. Gdy są gorące przekładamy je na talerz, nakładamy na nie porcję gorącego farszu, posypujemy go pokruszonym serem typu feta lub serem pleśniowym i zawijamy lub składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki podajemy z sosem Ajwar.

Wypróbujcie również nasz przepis na ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE  (klikając w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI