NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Takie naleśniki to prawdziwy przysmak. Są dobre na każdą porę dnia. Nasycą was, dodadzą wam energii dzięki której będziecie mogli cieszyć się życiem. To klasyczny comfort food, danie, które poprawia nam nastój i kojarzy się z domem oraz wspólnym gotowaniem z bliskimi. Ja smażę naleśniki, Piotr w tym czasie przygotowuje farsz, młodzi niecierpliwiąc się lekko kombinują jakby tu coś podkraść z talerza, a potem siadamy wspólnie, zawijamy i zajadamy do chwili aż piramida naleśników nie zniknie :)
To danie nie sprawi wam trudności w przygotowywaniu. Możecie je dowolnie modyfikować tworząc jego własną, ulubioną, autorską wersję. Bo gotowanie ma was cieszyć, ma nieść przyjemność.
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
NALEŚNIKI
składniki:
* 3 duże jajka (rozmiar L)
* 150 ml mleka
* 150 ml wody gazowanej
* 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do skrapiania patelni
* 180 g mąki pszennej
* duża szczypta soli
FARSZ
składniki:
* 450 g mrożonego szpinaku (w sezonie 2 duże wiązki świeżego szpinaku)
* 250 g pieczarek
* 1 papryka czerwona
* 2 cebule
* 100 g sera typu feta
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 1 duży ząbek czosnku
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
! Pamiętajcie, że przepis to tylko punkt wyjścia; to pole dla waszej kulinarnej wyobraźni. Modyfikujcie go śmiało. W waszej kuchni mają powstać wasze ulubione naleśniki. Do farszu możecie również dodać dynię (około 200 g - waga podana po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych). Możecie pieczarki zastąpić grzybami leśnymi, na przykład prawdziwkami lub podgrzybkami (mogą być świeże lub mrożone). Zamiast sera typu feta dodajcie wasz ulubiony gatunek sera pleśniowego.
DODATKI
Naleśniki ze szpinakiem świetnie smakują z dodatkiem sosu ajwar czyli lekko pikantnej pasty warzywnej, przyrządzanej na bazie papryki i bakłażanów (do zrobienia lub do kupienia w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie).
wykonanie:
NALEŚNIKI
Do
miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i przez chwilę ubijamy je
kuchenną trzepaczką (czynność tę możecie również powierzyć mikserowi). Dolewamy mleko, wodę, olej; wsypujemy mąkę.
Całość dokładnie mieszamy do chwili aż znikną wszystkie grudki. Ciasto
naleśnikowe ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Gdy nabierzecie wprawy
w jego przygotowywaniu nie będziecie już odczuwali potrzeby ważenia
mąki; będziecie dodawać ją "na oko" do uzyskania pożądanej gęstości
ciasta.
Rozgrzewamy
patelnię, skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy i smażymy kolejno 6
naleśników. Mają być solidne, dość grube; do tego dania nie róbcie ultra
cienkich naleśników.
FARSZ
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Oczyszczone pieczarki kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
Świeży szpinak myjemy i niezbyt drobno siekamy.
Usmażone
wcześniej naleśniki kładziemy kolejno na gorącej patelni aby się
podgrzały. Gdy są gorące przekładamy je na talerz, nakładamy na nie
porcję gorącego farszu, posypujemy go pokruszonym serem typu feta lub serem pleśniowym i
zawijamy lub składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki podajemy z sosem Ajwar.
Wypróbujcie również nasz przepis na ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE (klikając w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)
szpinak dodaję zawsze do nadzienia, ale tak też chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak
OdpowiedzUsuńSzpinak wszystkiemu nadaje pięknego koloru!
OdpowiedzUsuńJa do wszystkiego dodaję szpinak :D
OdpowiedzUsuńWygląda super smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zrobię takie naleśniki na obiad
OdpowiedzUsuńBardzo lubię naleśniki i chętnie próbuję nowych przepisów, bądź konfiguracji na nie
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuń