ZIELONY KOKTAJL, BLENDER BOTTI I WIOSENNA ZMIANA DIETY
ZIELONY KOKTAJL
Nadejście wiosny zawsze pobudza w nas apetyt na świeże warzywa i owoce. Zmieniamy dietę na zdecydowanie lżejszą. To bardziej instynktowne niż zaplanowane działanie. Prawie każdy dzień rozpoczynamy teraz od kolorowego koktajlu pełnego witamin i minerałów. Dziś gramy w zielone!
Taki zielony koktajl to prawdziwy FIT HIT!
Dzięki niemu metodą małych kroków bezboleśnie przemycicie do swojej diety warzywa, owoce czy płatki zbożowe czyniąc ją zdecydowanie zdrowszą. Zaczynając od takiego koktajlu łatwiej przejść na dietę. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Potrzebujecie tylko trochę warzyw i owoców, odrobinę kulinarnej fantazji i dobry blender kielichowy lub żyrafowy.
Przepis jest tu tylko punktem wyjścia. Nie musicie, a nawet nie powinniście ściśle się go trzymać. Sięgnijcie po te warzywa i owoce które akurat macie pod ręką.
Ważna jest różnorodność. Nie popadajcie w monotonię smaków bo to może was szybko zniechęcić do przygotowywania zdrowych posiłków.
* Jednego dnia dodajcie do koktajlu 2 -3 łyżki płatków owsianych, a innego 3 łyżki ugotowanej uprzednio kaszy jaglanej.
* Witaminy A, D, E, K w które bogate są owoce i warzywa
wykorzystywane do sporządzenia koktajli są rozpuszczalne tylko w tłuszczach. Jako składnik waszych koktajli wykorzystujcie więc również zdrowe tłuszcze na przykład łyżeczkę olejów wyciskanych na zimno lub awokado, które nada im kremową konsystencję.
Awokado zawiera bardzo dużo wartościowych, jednonienasyconych kwasów
tłuszczowych, które pomagają przyswajać te substancje o działaniu
przeciwutleniającym, a także chronią serce i stawy.
* Napój rozcieńczajcie raz woda mineralną, a innym razem sokiem owocowym, maślanką, jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym lub krowim.
* Próbujcie stosować różne proporcje warzyw i owoców.
* Dosypujcie do koktajlu trochę świeżo zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia, a innym razem łyżkę otrąb owsianych
* Eksperymentujcie z dodatkiem świeżych ziół i startego imbiru.
ZIELONY KOKTAJL NA BAZIE SZPINAKU:
* 2 jabłka
* 2 garście szpinaku baby
* 1/4 melona kantalupa
* 1 pomarańcza
* 1/2 cytryny
* 1 łyżeczka oleju lnianego
* 1 szklanka wody mineralnej
Umyte owoce i warzywa obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Teraz wystarczy zrobić odrobinę zamieszania i gotowe :)
BLENDER KIELICHOWY BOTTI 2 W 1 Z SERII SILVER
Do przygotowania naszych koktajli często wykorzystujemy blender kielichowy BOTTI z serii SILVER LINE. Jego ostre, stalowe noże dokładnie zmiksują lub rozdrobnią nawet najtwardsze warzywa. Ma praktyczną, dwustopniową regulację prędkości oraz funkcję pulsacyjnego trybu pracy którą często wykorzystujemy. Dzięki antypoślizgowym nóżkom nie robi nam nieprzyjemnych niespodzianek w trakcie miksowania. Jego nowoczesny design sprawia, że ten blender stale stoi na naszym kuchennym blacie i jest ozdobą kuchni. Zawsze mamy go pod ręką co ułatwia nam przygotowanie szybkich, zdrowych śniadań. W zestawie jest również rozdrabniacz, którym w mgnieniu oka rozprawiamy się z orzechami i migdałami.
Blender kielichowy BOTTI 2 w 1 z serii SILVER LINE znajdziecie na stronie #zasmakujradości
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA PYSZNE I ZDROWE KOKTAJLE I SMOOTHIE:
"klikając" w nazwę napoju automatycznie przeniesiecie się na stronę z naszym przepisem
KOKTAJL PIĘKNOŚCI - ROZKWITAJ NA WIOSNĘ
ZIELONY KOKTAJL FIT HIT
lubię zacząć dzień od takiego koktajlu :)
OdpowiedzUsuńZielony koktajl moim faworytem.
OdpowiedzUsuńmm samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie piłam
OdpowiedzUsuńKoktajl z kaszą muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować koktajl z...kaszą jaglaną. Zastanawiam się tylko, czy mój blender ręczny poradzi sobie ze wszystkim składnikami i będzie idealnie gładka konsystencja?
OdpowiedzUsuń