TRYB JASNY/CIEMNY

WIELKANOCNE MUFFINKI SZPINAKOWE LEŚNY MECH

wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami więc czym prędzej prezentujemy wam przepis na wiosenne, urocze i przede wszystkim pyszne wielkanocne muffinki szpinakowe. 
wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni

 
wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni

WIELKANOCNE MUFFINKI SZPINAKOWE "LEŚNY MECH"

muffinki:

* 350 - 400 g mrożonego szpinaku (liście) lub 350 - 400 g szpinaku świeżego baby
* 3/4 szklanki oleju roślinnego
* 1 szklanka cukru
* 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia


krem śmietankowo-malinowy:

* 200 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu
* 250 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny

* 3 łyżki mleka
* 3 łyżki mrożonych malin


dekoracja:

* jadalne kwiatki (np. bratki, stokrotki)
* borówki amerykańskie (lub leśne)
* maliny (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)

dodatkowo:

* forma do pieczenia muffinek
* papilotki do pieczenia muffinek


wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni

WYKONANIE:

muffinki:

Rozmrażamy szpinak na sitku, delikatnie go odciskamy i rozdrabniamy ręcznym blenderem "żyrafowym" do uzyskania gładkiej konsystencji. Świeży, umyty szpinak podgrzewamy przez 2 minuty, odciskamy na sitku i blendujemy.
 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Jajka wbijamy do miski miksera i przez kilka minut ubijamy na puszystą masę, 

Nie przerywając miksowania dodajemy po jednej łyżce cukier. 

Nadal miksując wlewamy cieniutkim strumieniem olej.
 
Dodajemy zblendowany szpinak i całość miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników. 

Wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksujemy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
 
Gotowe ciasto szpinakowe przekładamy do formy do pieczenia na 12 muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami lub wysmarowanych masłem. Formę z ciastem na muffinki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut (przed ich wyjęciem z piekarnika robimy test suchego patyczka). 

Szpinakowe muffinki studzimy. Najlepiej jest upiec je dzień przed planowanym przekładaniem kremem. 

wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni

krem śmietanowo-malinowy

Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno uważamy przy tym aby jej "nie przebić". Dosypujemy cukier puder i dodajemy serek mascarpone. Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników.  

Do małego naczynia (np. niskiej szklanki) wlewamy mleko, wsypujemy do niego żelatynę, mieszamy i pozostawiamy ją do namoczenia na kilka minut.

Naczynie z namoczoną wcześniej  żelatyną wkładamy do kąpieli z gorącą wodą i mieszamy całość łyżeczką do chwili aż roztwór stanie się płynny.

Teraz stale miksując wlewamy po jednej łyżeczce rozpuszczoną żelatynę do masy śmietanowej. 
Zamrożone maliny rozdrabniamy na małe kawałki używając do tego np. widelec i pośpiesznie (zanim się rozmrożą) łączymy je z kremem śmietankowym.
wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni
składanie wielkanocnych muffinek szpinakowych

Odcinamy górną część muffinek (mniej więcej na wysokości 1/3 babeczki). Odciętą część dokładnie kruszymy. Na dolną część muffinek nakładamy krem śmietankowo-malinowy i obsypujemy je pokruszonym zielonym ciastem (okruszki lekko dociskamy do kremu). 
wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni
wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni
wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni
Wielkanocne muffinki szpinakowe dekorujemy owocami i świeżymi kwiatami jadalnymi.

SMACZNEGO!

wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni

NASZE NAJLEPSZE WIELKANOCNE PRZEPISY KULINARNE na baby, mazurki, serniki, domowe wędliny, kiełbasy, sałatki, faszerowane jajka, majonezy, różne przystawki, roladki, faszerowane mięsa znajdziecie na stronie WIELKANOC - PRZEPISY Z JAJEM

wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni
wielkanocne muffinki, wiosenne muffinki, zielone muffinki, zycie od kuchni


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI