WIELKANOCNE MUFFINKI SZPINAKOWE LEŚNY MECH
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami więc czym prędzej prezentujemy wam przepis na wiosenne, urocze i przede wszystkim pyszne wielkanocne muffinki szpinakowe.
WIELKANOCNE MUFFINKI SZPINAKOWE "LEŚNY MECH"
muffinki:
* 350 - 400 g mrożonego szpinaku (liście) lub 350 - 400 g szpinaku świeżego baby
* 3/4 szklanki oleju roślinnego
* 1 szklanka cukru
* 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem śmietankowo-malinowy:
* 200 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu
* 250 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżki mleka
* 3 łyżki mrożonych malin
dekoracja:
* jadalne kwiatki (np. bratki, stokrotki)
* borówki amerykańskie (lub leśne)
* maliny (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
dodatkowo:
* forma do pieczenia muffinek
* papilotki do pieczenia muffinek
WYKONANIE:
muffinki:
Rozmrażamy szpinak na sitku, delikatnie go odciskamy i rozdrabniamy ręcznym
blenderem "żyrafowym" do uzyskania gładkiej konsystencji. Świeży, umyty szpinak podgrzewamy przez 2 minuty, odciskamy na sitku i blendujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Jajka wbijamy do miski miksera i przez kilka minut ubijamy na puszystą masę,
Nie przerywając miksowania dodajemy po jednej łyżce cukier.
Nadal miksując wlewamy cieniutkim strumieniem olej.
Dodajemy zblendowany szpinak i całość miksujemy na małych obrotach miksera do
połączenia się składników.
Wsypujemy przesianą mąkę oraz
proszek do pieczenia i całość zmiksujemy na najmniejszych
obrotach miksera do połączenia się składników.
Gotowe ciasto szpinakowe przekładamy do formy do pieczenia na 12 muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami lub wysmarowanych masłem. Formę z ciastem na muffinki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut (przed ich wyjęciem z piekarnika robimy test suchego patyczka).
Szpinakowe muffinki studzimy. Najlepiej jest upiec je dzień przed planowanym przekładaniem kremem.
krem śmietanowo-malinowy
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno uważamy przy tym aby jej "nie przebić". Dosypujemy cukier puder i dodajemy serek mascarpone. Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
Do małego naczynia (np. niskiej szklanki) wlewamy mleko, wsypujemy do niego żelatynę, mieszamy i pozostawiamy ją do namoczenia na kilka minut.
Naczynie
z namoczoną wcześniej żelatyną wkładamy do kąpieli z gorącą wodą i mieszamy całość łyżeczką do chwili aż roztwór stanie się płynny.
Teraz stale miksując wlewamy po jednej łyżeczce rozpuszczoną żelatynę do masy śmietanowej.
Zamrożone maliny rozdrabniamy na małe kawałki używając do tego np. widelec i pośpiesznie (zanim się rozmrożą) łączymy je z kremem śmietankowym.
składanie wielkanocnych muffinek szpinakowych
Odcinamy górną część muffinek (mniej więcej na wysokości 1/3 babeczki). Odciętą część dokładnie kruszymy. Na dolną
część muffinek nakładamy krem śmietankowo-malinowy i obsypujemy je pokruszonym zielonym ciastem (okruszki lekko dociskamy do kremu).
Wielkanocne muffinki szpinakowe dekorujemy owocami i świeżymi kwiatami jadalnymi.
SMACZNEGO!
NASZE NAJLEPSZE WIELKANOCNE PRZEPISY KULINARNE na baby, mazurki, serniki, domowe wędliny, kiełbasy, sałatki,
faszerowane jajka, majonezy, różne przystawki, roladki, faszerowane
mięsa znajdziecie na stronie WIELKANOC - PRZEPISY Z JAJEM
Uwielbiam muffinki
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńWyglądają zjawiskowo. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńmuffinki wyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńInteresujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam ale baveczek nie
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto !
OdpowiedzUsuń