TARTA ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I BOTWINKĄ
Sezonowość to jest klucz do dobrej kuchni. Dziś prezentujemy wam przepis na wytrawną tartę, w której kryją się cudowne smaki maja. Odnajdziecie w niej zielone szparagi i botwinkę oraz dla równowagi aromatyczny, rumiany boczek i wszystko to razem smakuje naprawdę genialnie!
Wytrawne
tarty cieszą się w naszym domu wielkim powodzeniem. Są świetnym
pomysłem na domową kolację czy daniem głównym na imprezie. Można je
również podać jako przystawkę na uroczystym obiedzie. Dobrze smakują
zarówno podane na gorąco jak i na zimno.
TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, BOTWINKĄ I BOCZKIEM
Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3
cm. Polecamy wam teflonowe formy do pieczenia tarty z ruchomym dnem. Taki patent bardzo ułatwia wyjęcie gotowej tarty z formy.
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 130 g masła
* 1 jajko
* 1 łyżka gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 2 łyżki otrębów
* 1 łyżeczka soli
składniki na farsz:
* 5 dużych jajek (najlepiej "wiejskich")
* 160 g śmietany 18 % tłuszczu czyli zawartość 1 opakowania śmietany 180 g minus 1 łyżka którą wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta
* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* łodyżki i liście z botwinki (młodych buraków)
* 8 zielonych szparagów (liczymy po 1 dużym szparagu na porcję)
* 250 g wędzonego boczku
* 1/3 pęczka koperku
* 1/3 pęczka zielonej cebulki
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
DO DZIEŁA:
* Zagniatamy ciasto na tartę:
Najpierw łączymy mąkę, otręby, sól i schłodzone, drobno pokrojone masło; całość mieszamy
przez chwilę. Dodajemy 1 jajko oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy
mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.
* Na arkuszu papieru do pieczenia kładziemy formę na tartę, obrysowujemy jej zewnętrzną średnicę i wycinamy. Znacząco ułatwi nam to
za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta i późniejsze jego upieczenie.
* Formę na tartę smarujemy dokładnie masłem.
* Ciasto rozwałkowujemy równo na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia i przekładamy je (papierem do góry!) do wysmarowanej masłem formy na tartę. Teraz papier delikatnie odklejamy od ciasta; nie wyrzucamy go, jeszcze się nam przyda! Teraz wystarczy tylko delikatnie ciasto dognieść do dna i boków formy, a potem ponakłuwać je gęsto widelcem (zapobiega to jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia).
* Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
* W
początkowej fazie pieczenia ciasto na tartę musimy podpiec. Robimy to
pod obciążeniem z grochu (zapobiega to wybrzuszeniu ciasta).
Na
ponakłuwanym widelcem cieście kładziemy ponownie wycięty wcześniej
papier do pieczenia i wysypujemy na niego warstwę grochu. Tak
przygotowana formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i
pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy papier wraz z obciążającym go grochem (łapiąc w kilku miejscach za brzegi papieru) i
tartę pieczemy przez kolejne 13 minut.
! Groch, który używamy do obciążania ciasta na tartę wykorzystujemy wielokrotnie! Po pieczeniu studzimy go, wsypujemy do słoika lub puszki i przechowujemy do następnego pieczenia.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Nadzienie do tarty przygotowujemy w czasie wstępnego podpiekania ciasta.
* Boczek kroimy w cieniutkie paseczki, przesypujemy je na rozgrzaną patelnię i rumienimy je na złoto często mieszając.
* Odcinamy łodyżki i liście botwinki od buraczków. Buraczki wykorzystujemy do innego dania, a liście i łodyżki botwinki razem kroimy.
* Szparagi
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste.
Aby je oddzielić, należy chwycić szparaga w dłonie (jak na zdjęciu poniżej) i zgiąć. Szparag
zawsze pęknie w odpowiednim miejscu; tam, gdzie nie ma już włókien.
Garnek
do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi
mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów
muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą,
dodajemy szczyptę soli i gotujemy 2 minuty (nie dłużej!), odcedzamy i przelewamy
zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
Łodyżki szparagów kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Główki pozostawiamy w całości.
* Koperek i zielona cebulkę drobno kroimy.
* Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt, sól oraz świeżo zmielony pieprz i całość mieszamy kuchenną trzepaczką do połączenia się składników (nie ubijamy!)
* Na
podpieczony spód tarty wylewamy chochelką masę z jajek, śmietany i jogurtu. Rozkładamy na niej równomiernie podpieczony boczek, pokrojone łodyżki i liście botwinki, posiekany koperek i zieloną cebulkę oraz pokrojone w krążki łodyżki szparagów (wszystkie dodatki lekko dociskamy łyżka by częściowo zanurzyły się w jajeczno-śmietanowej masie). Na końcu rozkładamy główki szparagów.
! Najwygodniej i najłatwiej jest nakładać farsz na podpieczoną tartę jeśli mamy piekarnik z teleskopowymi prowadnicami umożliwiającymi wysunięcie tarty z komory piekarnika bez konieczności wyjmowania jej i przenoszenia na blat kuchenny.
* Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do chwili, gdy masa będzie zastygnięta).
JEstem przekupiony mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu przecudnie! Uwielbiam tarty w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Wygląda przepysznie, na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuń