TRYB JASNY/CIEMNY

CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ


rabarbar, ciasto z rabarbarem
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
Wiosna kojarzy nam się z ucieranym ciastem z rabarbarem ukrytym pod kruszonką. To takie domowe ciacho idealne do szklanki mleka o poranku lub do popołudniowej filiżanki kawy. Nie odmawiajcie sobie takich przyjemności :)

rabarbar, ciasto z rabarbarem
Wachlarze rozłożystych liści rabarbaru rozkładają się w przydomowych ogródkach już od kwietnia. Jego jadalne, czerwone łodygi ścinać będziemy mogli do początków lipca. 
 
Rabarbar jest najzdrowszy po upieczeniu. Staje się wówczas źródłem polifenoli mających właściwości przeciwnowotworowe.  

To warzywo jest bogate w witaminy C, E i A oraz w fosfor i potas.
Rabarbar ma również właściwości estrogenne.  Zalecany jest więc szczególnie kobietom w okresie menopauzy oraz mężczyznom mającym problemy z przerostem prostaty.

rabarbar, ciasto z rabarbarem
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

składniki:  

Podajemy proporcje składników odpowiednią na blachę domową.  
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a więc pamiętajcie o tym żeby jajka, masło i jogurt wyjmując wcześniej z lodówki.

* 200 g masła  + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 200 g cukru
* 4 duże jajka
* 3 szklanki mąki pszennej tortowej
* 80 g mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
* 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
* 1 opakowanie cukru z wanilią
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kg pokrojonego rabarbaru (6 - 7 dużych łodyg rabarbaru)
* 1 łyżka cukru do posypania rabarbaru

kruszonka:

* 80 g masła
* 8 łyżek płatków owsianych
* 6 łyżek cukru
* 4 łyżki mąki pszennej

rabarbar, ciasto z rabarbarem

wykonanie:

Rabarbar myjemy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki i posypujemy je 1 łyżką cukru.

Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy ją masłem.

Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mikserem masło, płatki owsiane, cukier i mąkę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

ciasto z rabarbarem, rabarbar

Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dosypujemy cukier waniliowy i mieszamy.
 
Do ciasta wbijamy po jednym jajku za każdym razem przez chwile całość miksując. Powoli wlewamy jogurt i miksujemy ciasto do połączenia się składników. Wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu powstaje nam gęste ciasto. Wlewamy je do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia.
 
Na cieście równomiernie rozsypujemy pokrojony rabarbar i lekko wciskamy go w ciasto.

Na warstwie rabarbaru rozkładamy kruszonkę.

rabarbar, ciasto z rabarbarem

Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 55 – 60 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI