CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
Wiosna kojarzy nam się z ucieranym ciastem z rabarbarem ukrytym pod kruszonką. To takie domowe ciacho idealne do szklanki mleka o poranku lub do
popołudniowej filiżanki kawy. Nie odmawiajcie sobie takich przyjemności :)
Wachlarze rozłożystych liści rabarbaru rozkładają się w przydomowych ogródkach już od
kwietnia. Jego jadalne, czerwone łodygi ścinać będziemy mogli do początków lipca.
Rabarbar jest najzdrowszy po upieczeniu. Staje się wówczas źródłem polifenoli mających właściwości przeciwnowotworowe.
To warzywo jest bogate w witaminy C, E i A oraz w fosfor i potas.
Rabarbar ma również właściwości estrogenne. Zalecany jest więc szczególnie kobietom w okresie menopauzy oraz mężczyznom mającym problemy z przerostem prostaty.
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
składniki:
Podajemy proporcje składników odpowiednią na blachę domową.
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a więc pamiętajcie o tym żeby jajka, masło i jogurt wyjmując wcześniej z lodówki.
* 200 g masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 200 g cukru
* 4 duże jajka
* 3 szklanki mąki pszennej tortowej
* 80 g mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
* 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
* 1 opakowanie cukru z wanilią
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kg pokrojonego rabarbaru (6 - 7 dużych łodyg rabarbaru)
* 1 łyżka cukru do posypania rabarbaru
kruszonka:
* 80 g masła
* 8 łyżek płatków owsianych
* 6 łyżek cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki i posypujemy je 1 łyżką cukru.
Formę do
pieczenia wykładamy papierem i smarujemy ją masłem.
Przygotowujemy
kruszonkę: mieszamy mikserem masło, płatki owsiane, cukier i mąkę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dosypujemy cukier
waniliowy i mieszamy.
Do ciasta wbijamy po jednym jajku za każdym
razem przez chwile całość miksując. Powoli wlewamy jogurt i miksujemy ciasto do
połączenia się składników. Wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Po
zmiksowaniu powstaje nam gęste ciasto. Wlewamy je do przygotowanej wcześniej formy
do pieczenia.
Na cieście równomiernie rozsypujemy
pokrojony rabarbar i lekko wciskamy go w ciasto.
Na warstwie rabarbaru rozkładamy kruszonkę.
Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 55 – 60 minut.
Całkiem fajny przepis. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńwygląda jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń