WORLD CLASS COCKTAIL FESTIVAL 2019
WORLD CLASS COCKTAIL FESTIVAL
Dziś startuje
druga edycja festiwalu kultury koktajlowej, który potrwa aż do 16 czerwca. Ideą World
Class Cocktail Festival jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny
koktajlowej poprzez cykliczną prezentację jej działalności. Festiwal przełamuje
bariery; otwiera szerzej drzwi barowe dla Gości festiwalu oraz promuje
odpowiedzialną i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi w umiarkowanych
ilościach i wspólne spędzanie czasu z przyjaciółmi w lokalach. Tu liczy się nie
ilość, lecz jakość alkoholu i sposób jego podania oraz barmańskie rzemiosło na
najwyższym poziomie.
World Class Cocktail Festival otwiera nas na nowe doznania
smakowe, wyjście poza stereotyp chodzenia do baru jedynie na piwo, shota czy pity
od lat ten sam drink, a tym samym popularyzuje w Polsce światowe trendy
koktajlowe. Mamy niepowtarzalną okazję na spróbowanie czegoś zupełnie nowego, popisowych
kompozycji przygotowanych przez mistrzów
sztuki barmańskiej specjalnie na tę okazję lub też sięgniecie po
koktajlowe klasyki.
To wydarzenie
przypomina słynny Restaurant Week. Rezerwując miejsce przy barze, zapłacimy 29
zł za dwa nawet najbardziej wyszukane koktajle. Wybieramy je na miejscu z
udostępnionego przez lokal menu.
Dokonując
selekcji barów i restauracji biorących udział w festiwalu brano pod uwagę wysoką
jakość obsługi barmańskiej, kuchni i produktów, poziom autorskiego menu, poziom
obsługi kelnerskiej (restauracje nie posiadające obsługi kelnerskiej nie biorą
udziału w festiwalu) oraz wykluczono sieciówki. Ta starannie przeprowadzona
selekcja wyłoniła najlepsze lokale w kilkunastu polskich miastach w 9 regionach
kraju; jego gospodarzami będzie: Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa,
Wrocław.
ZERO WESTE
Festiwal podąża za duchem zero waste, którego celem jest ograniczenie
negatywnego wpływu człowieka na środowisko naturalne. Wydarzenie promuje
rezygnację z plastikowych słomek i ze sztucznych ozdób. W koktajlach
nie będzie więc zwykłych słomek, tylko biodegradowalne rurki ze skrobi
kukurydzianej. Zadaniem barmanów jest również wykorzystywanie składników w
pełni i nie marnowanie ich.
Tu muszę przyznać, że jest mi trudno postrzegać koktajle jako produkty ekologiczne. Nie miejmy złudzeń - ślad węglowy składników, z których się je komponuje jest niewątpliwie długi, ilość lodu niezbędna do ich przygotowania jest także duża, ale doceniamy każdy krok mający na celu zmianę nawyków na proekologiczne, a festiwal promuje rezygnację z plastikowych słomek i ze sztucznych ozdób drinków oraz odpowiedzialne podejście do produktów spożywczych poprzez ich nie marnowanie.
W Krakowie w WORLD CLASS COCKTAIL FESTIVAL biorą udział: Alchemia, Boccanera, Fiorentina, GLOBE Cafe Bar Restaurant,
Hevre, Kogel Mogel, Kraina Szeptów, La Grande Mamma, Lastriko, Mojito
Caffe, ORZO Cocktail Bar, Szara Gęś, TramBar, Unity Bar, Z Ust Do Ust,
ZetPeTe.
FIORENTINA
Na tasting
festiwalowych koktajli wybraliśmy krakowską restauracje mieszczącą się w samym centrum
miasta; odwiedziliśmy Restaurację Fiorentina,
zdobywcę prestiżowej nagrody Akademii Gastronomicznej podczas gali „Wine&Food
Noble Night” oraz wyróżnienia w magazynie “Forbes” i wyróżnienia w przewodniku
„Gault&Millau”. Każda nasza wcześniejsza wizyta tu była dla nas wspaniałym
kulinarnym doświadczeniem. I w tym miejscu musimy się wam od razu do czegoś
przyznać. Do tej pory odwiedzaliśmy tę restaurację ze względu na wyborną
kuchnię, świetną kartę win, wyjątkowy klimat i nienaganną obsługę nie znając
jej zupełnie od tej „barowej strony”. Ten festiwal otworzył więc również nasze
horyzonty na nowe doświadczenia i doznania smakowe.
W Restauracji Fiorentina waszej szczególnej uwadze polecamy dwa koktajle:
Red Rye: Whiskey Bulleit Rye / Palone Masło / Wiśnia / Bitter / Burak
Frontier Martini: Bulleit Bourbon, Orzech Włoski / Cold Brew Coffee
/ Borówka
/ Rozmaryn
/ Wermut
WYDARZENIA TOWARZYSZACE
World Class
Cocktail Festival to nie tylko światowej klasy koktajle, ale również najwyższej
klasy doświadczenia: warsztaty, tastingi, degustacje, food pairing i wiele
innych! Najlepsze restauracje w Polsce serwujące food pairing do festiwalowych
koktajli.
Na zdjęciu: Piotr Kujawiak
BOCCANERA
W ramach World
Class Cocktail Festival wzięliśmy również udział w warsztatach barmańskich
zorganizowanych przez Restaurację Boccanera. W świat niezwykłych smaków koktajlów
zabrał nas Piotr Kujawiak prezentujac nam różne techniki barmańskie. Boccanera to miejsce, które zachwyca nas wystrojem.
Nie tylko zresztą nas. Magazyn Vogue Polska wyróżnił tę restaurację jako jedną z
8 najpiękniejszych w Polsce. Odwiedzając Boccanerę macie więc zapewnione wielozmysłowe
doznania - doświadczycie niezwykłych smaków koktajli w niesztampowym, designerskim
wnętrzu.
Rezerwacji miejsc
na festiwalu można dokonać na konkretną godzinę lub wybrać lokal oferujący
dowolną godzinę wizyty (opcja „wybierz całodniowe rezerwacje”).
UWAGA! Festiwal jest
przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia.
Czas trwania Festiwalu:
5-16 czerwca 2019 r
Rezerwacje i pełna lista koktajlbarów
dostępna jest na stronie: www.CocktailFestival.pl
Świetna impreza. Sama chętnie wezmę udział :)
OdpowiedzUsuńWpis po prostu super. Takie informacje mi się przydadzą.
OdpowiedzUsuń