CIASTO BEZ PIECZENIA Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI
CIASTO BEZ PIECZENIA Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI
Polecamy wam dziś pyszne i bardzo efektowne wielowarstwowe ciasto nie wymagające pieczenia. Latem możecie przygotować je z dowolnych owoców sezonowych (malin, truskawek, porzeczek, agrestu, jeżyn). Nam najbardziej smakuje z dodatkiem lekko kwaskowych czerwonych porzeczek.
CIASTO BEZ PIECZENIA Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI
proporcje na kwadratową tortownicę o wymiarach 25 cm x 25 cm
SKŁADNIKI:
* 200 g herbatników maślanych
czekoladowa masa grysikowa:
* 650 ml mleka
* 100 g kaszy manny (grysiku)
* 120 g masła
* 180 g kremu czekoladowego (np. nutelli)
masa owocowa:
* mus owocowy: 500 g truskawek lub malin + 200 g czerwonych porzeczek
* 100 g cukru
* 450ml wody
* 90 g mąki ziemniaczanej
masa śmietankowa:
* 650 g jogurtu naturalnego
* 250 g śmietany 30 % tłuszczu
* 5 łyżek musu owocowego
* 4 łyżki cukru pudru
* 25 g żelatyny
* 70 ml wody
WYKONANIE:
PIERWSZA WARSTWA - HERBATNIKI
Na dnie tortownicy układamy herbatniki jeden obok drugiego.
DRUGA WARSTWA - CZEKOLADOWA MASA GRYSIKOWA
Do garnuszka odlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy do niego grysik i dokładnie mieszamy.
Pozostałe mleko wlewamy do większego garnka, dodajemy do niego masło, cukier i krem czekoladowy; mieszamy. Po zagotowaniu czekoladowej masy, stale mieszając, wlewamy mleko z grysikiem (taki sposób gotowania grysiku zapobiega powstawaniu w nim grudek). Masę grysikową gotujemy 3 - 4 minuty nie przerywając mieszania.
Jeszcze gorącą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy.
TRZECIA WARSTWA - HERBATNIKI
Na gorącej masie czekoladowej rozkładamy kolejna warstwę herbatników. Całość studzimy.
CZWARTA WARSTWA - MASA OWOCOWA
Przygotowujemy owocowy mus: owoce myjemy, obieramy z szypułek i dokładnie blendujemy (można je później przetrzeć przez sito aby pozbyć się drobnych pestek, ale nie jest to konieczne).
! do filiżanki odkładamy 5 łyżek musu owocowego i odkładamy do na bok. Wykorzystamy go za chwilę do przygotowania masy śmietankowej.
Odlewamy pół szklanki wody i wsypujemy do niej mąkę ziemniaczana. Całość dokładnie mieszamy.
Pozostałą wodę wlewamy do musu owocowego, dosypujemy cukier i całość zagotowujemy. Do gotującego się musu wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i stale mieszając gotujemy całość przez 1 minutę.
Gorącą masę owocową wylewamy na herbatniki i dokładnie wyrównujemy. Całość studzimy.
PIĄTA WARSTWA - MASA ŚMIETANKOWA
Namaczamy żelatynę: wlewamy wodę do niskiej szklanki, wsypujemy do niej żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie roztwór żelatyny stwardnieje. Szklankę z żelatyną umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej (czyli wkładamy ją do garnka z gorącą woda) i stale mieszając czekamy aż roztwór żelatyny stanie się płynny. Taki sposób przygotowania żelatyny zapobiega powstawaniu grudek w masie.
Dobrze schłodzona śmietanę przelewamy do zimnej misy miksera i ubijamy na sztywno na szybkich obrotach uważając by śmietany przy tym "nie przebić" (zbyt długie ubijanie powoduje oddzielanie się masła od maślanki).
Do ubitej śmietany dosypujemy cukier puder, dodajemy odłożone wcześniej 5 łyżek musu owocowego oraz schłodzony jogurt. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania powoli, wolnym strumyczkiem, wlewamy do masy rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Masę śmietankową wylewamy na wystudzoną masę owocową. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 12 godzin.
Polecamy wam równiej pyszne :
Wygląda cudownie. Ja nie mam szczęścia do deserów. Nie lubią mi wychodzić
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha co prawda nie mam szczęścia do pieczenia. Także ten przepis jest idealny dla mnie.
OdpowiedzUsuńWygląda to przepięknie! Bardzo efektownie, aż się tęskni za latem. Do tego dobrane są świetne talerze, piękna sceneria. Wow!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy sprawdziłyby się mrożone owoce. :)
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak
Usuń