RESTAURACJA CARPATHIA A'LA CARTE W HOTELU ARŁAMÓW
Ponownie zabieramy was na Podkarpacie w kulinarną podróż pełną wybornych smaków. Gościmy w Hotelu Arłamów położonym na szczycie wzgórza w Karpatach Wschodnich w Górach Sanocko-Turczańskich.
Otaczają nas tu gęste lasy, a piękny widok na Pogórze Przemyskie i Góry Słonne zachwyca. Przy dobrej pogodzie można stąd także podziwiać panoramę Bieszczad Wysokich. Luksus hotelu, ogrom atrakcji jakie zapewnia, bliskie obcowanie z naturą oraz możliwość czynnego odpoczynku i uprawiania różnych dyscyplin sportowych sprawiają, że jest to dla nas idealne miejsce na weekendowy wyjazd lub dłuższe wakacje.
Otaczają nas tu gęste lasy, a piękny widok na Pogórze Przemyskie i Góry Słonne zachwyca. Przy dobrej pogodzie można stąd także podziwiać panoramę Bieszczad Wysokich. Luksus hotelu, ogrom atrakcji jakie zapewnia, bliskie obcowanie z naturą oraz możliwość czynnego odpoczynku i uprawiania różnych dyscyplin sportowych sprawiają, że jest to dla nas idealne miejsce na weekendowy wyjazd lub dłuższe wakacje.
Z antresoli restauracji spoglądamy na Rezydencję Arłamów. Ponad nami zawieszony jest taras Restauracji TURNICA dedykowanej zorganizowanym grupom turystów.
Na zdjęciu: antresola restauracji Carpthia.
Na zdjęciu: restauracja Turnica
Bar śniadaniowy w restauracji Carpathia zachwyci nawet najbardziej wymagających gości hotelu. Znajdujemy tu wyborne dania gorące, zimny bufet, doskonałe sery, wędliny i przysmaki regionalne, niezwykle bogaty bar sałatkowy pełen świeżych warzyw, kiełków i ziół; są również propozycje specjalnie dedykowane dzieciom oraz osobom na diecie bezglutenowej. Nie brakuje także owoców i deserów. Nowoczesna strefa bufetowa z podgrzewaczami wtopionymi w płytę oraz ze strefą chłodzącą ponad którą stale unosi się mgiełka pary wodnej nawilżająca warzywa i owoce sprawia, że dania zachowują doskonały smak i jakość oraz nie tracą na estetyce.
Na zdjęciu: śniadaniowy bar sałatkowy w restauracji Carpathia
Po południu odwiedzamy RESTAURACJĘ CARPATHIA A'LA CARTE
Z tarasów Restauracji Carpathia a'la carte rozpościera się widok na olbrzymie
patio (zarówno ze strefy VIP jak i z części ogólnodostępnej).
Przeszklony, wewnętrzny dziedziniec o powierzchni ponad 2288 m2, będący
najbardziej reprezentacyjną częścią Hotelu Arłamów, przykrywa szklany
dach w kształcie kopuły. Dzienne światło swobodnie obejmuje całe
wnętrze. Dźwięk płynącej wody ze ściennych wodospadów niweluje
niekomfortowe odczucie przebywania w wielkiej hali. Ten wewnętrzny dziedziniec Hotelu Arłamów jest doskonałym miejscem na organizację oszałamiających swoim rozmachem eventów i przyjęć. Mogą tu odbywać się gale i imprezy sportowe z
kilkusetosobową widownią, pokazy mody, imprezy kulturalne,
koncerty czy targi.
Kuchnia jest
wyborna. Elementy poszczególnych dań doskonale współgrają ze sobą i
dopełniają się wzajemnie tworząc dobrze przemyślane smakowo kompozycje.
Nasze zmysły uwodził nie tylko smak dań, ale również bogactwo barw na
talerzach i różnorodna tekstura poszczególnych elementów potraw.
Na zdjęciu: Piotr Porada, szef kuchni w hotelu Arłamów. Swoje umiejętności zawodowe doskonalił w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował z najlepszymi szefami kuchni w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Jest laureatem wielu nagród w konkursach kulinarnych. Był szefem kuchni w grupie hotelowej Malmaison oraz na Uniwersytecie w Cambridge gdzie miał przyjemność gotować dla brytyjskiej rodziny królewskiej. W Hotelu Arłamów kieruje między innymi dwoma restauracjami a la carte: Arłamów i Carpathia, które zostały uhonorowane nagrodą Żółtej Czapki w jednym z najbardziej prestiżowych przewodników w
świecie kulinarnym – Gault&Millau Polska.
PRZYSTAWKA
PRZYSTAWKA
przegrzebki / boudin noir / szalotka / groszek zielony / piana rakowa
ZUPA
barszcz biały / borowik / puree truflowe / pancetta / jajko poche
DANIE GŁÓWNE
filet mignon (wołowina sezonowana w Hotelu Arłamów przez
28 dni) / smardze / szalotka / wędzony topinambur / batat pieczony /
szpinak z pieczonym czosnkiem / sos pieprzowy
DESER
pave czekoladowe na kruchym cieście / sos angielski / plaster miodowy
Anna blog ŻYCIE OD KUCHNI: Przegrzebki to absolutne mistrzostwo świata. Przygotowane są perfekcyjnie, a boudin noir w wykonaniu Piotra Porady przełamał mój pielęgnowany przez lata wewnętrzny opór przed daniami przygotowywanymi z wykorzystaniem krwi.
Piotr blog ŻYCIE OD KUCHNI:
Biały barszcz, takie z pozoru zwykłe danie, Piotr Porada wyniósł do
rangi sztuki kulinarnej. Smak, kwasowość tej zupy jest wprost doskonała.
Na pochwałę zasługuje również filet mignon z wybornej, sezonowanej
wołowiny
Anna: Doskonałe były również dodatki do dania głównego.
Smardze i sos pieprzowy podbiły głębię smaku. Topinambur jest tu takim
małym ukłonem w kierunku kuchni podkarpackiej co bardzo doceniamy.
Piotr: I wreszcie deser - wymarzone danie dla czekoladoholików którymi jesteśmy!
Anna: Będąc w Hotelu Arłamów koniecznie odwiedźcie Restaurację Carpathia a'la carte. Polecamy!
jeju, ale piękne miejsce i jedzonko musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńPięknie i elegancko, aż głodna się robię na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńKusząco to wszytko wygląda, chciałabym kiedyś odwiedzić.
OdpowiedzUsuńJeju, wygląda to przepięknie. Cudowne wyposażenie hotelu!
OdpowiedzUsuń