MAŁOPOLSKI SZLAK WINNY - NOTATKI Z PODRÓŻY CZĘŚĆ PIERWSZA
Cenię
to co lokalne, nasze, małopolskie. Z radością przyjęłam więc zaproszenie
Gorczańskiej Organizacji Turystycznej i wyruszyłam wspólnie z innymi blogerami
w podróż pełną małopolskich smaków i aromatów drogą wiodącą Małopolskim Szlakiem Winnym. Główną ideą Szlaku jest zachęcenie turystów do odwiedzania i
poznawania historii małopolskich winnic, spotkań z ich właścicielami, obcowania
z przyrodą regionu oraz odkrywania dziedzictwa kulturowego regionu, jego
zabytków a także lokalnych produktów. Taka podróż daje możliwość spojrzenia na
Małopolskę z nowej, szerszej perspektywy. Małopolski Szlak Winny organizuje
również Dni Otwartych Winnic, podczas których nasze regionalne winnice
zapraszają w odwiedziny do siebie wszystkich miłośników małopolskich win.
WINNICA
SREBRNA GÓRA
Nasza
wyprawa rozpoczęła się od wspaniałej kolacji. Gościliśmy w Winnicy Srebrna Góra
malowniczo położonej w Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach. Ponad łagodnym,
zalesionym wzgórzem górują tu trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów, a południowy
stok porasta winorośl.
Równe rzędy hybryd i Vitis vinifery biegną w dół zbocza. Właścicielami winnicy są Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, którzy w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru tworzą wino z pasją i poszanowaniem dla tradycji sięgającej X wieku oraz historii krakowskich i klasztornych upraw winorośli. Ten wieczór był prawdziwym świętem małopolskich smaków i aromatów. Główną ideą przyświecającą tej kolacji była pochwała dla lokalności.
Do kolacji zasiedliśmy wspólnie z Mirosławem Tycem, współwłaścicielem Winnicy Srebrna Góra oraz Wojciechem Bosakiem (www.winologia.pl), niezależnym dziennikarzem piszącym o winie, ekspertem Instytutu Wina i Winorośli (www.instytutwina.pl), wykładowcą akademickim, sędzią międzynarodowym w konkursach winiarskich, krytykiem winiarskim i projektantem wielu małopolskich winnic, który opowiadał nam o rozwoju polskiego i małopolskiego winiarstwa. Tego wieczoru degustowaliśmy wina z Winnicy Srebrna Góra z rocznika 2018 oraz smakowaliśmy dania przygotowane przez Paulinę Gulajską, Szefowa Kuchni restauracji Impresja w pięciogwiazdkowym hotelu Holiday Inn Kraków City Center z produktów pochodzących z krakowskiego Targu Pietruszkowego.
Terroir to jest takie słowo klucz otwierające drzwi do dobrego smaku. Produkty pochodzące z jednego regionu zawsze najlepiej komponują się wzajemnie ze sobą smakowo i tą właśnie zasadą kierowano się planując tę 3-kursową kolację. Musicie wiedzieć, że Targ Pietruszkowy jako pierwszy w Polsce dołączył do światowej elity Targów Ziemi i stał się częścią sieci lokalnych marketów odznaczonych przez organizację Slow Food International tytułem Earth Market. Rynki Ziemi to ogólnoświatowa sieć rynków rolniczych uwzględniająca filozofię slow food. Targ Pietruszkowy to miejsce szczególne łączące elitę rolnictwa ekologicznego w Małopolsce. Sprzedawana jest na nim wyłącznie ekologiczna i naturalna żywność, pochodząca w 100% od rolników i przetwórców posiadających certyfikaty ekologiczne lub właścicieli małych gospodarstw (max. 15 ha) uprawiana, wyhodowana i wytworzona w granicach około 150 km od Krakowa. Do koszyka klienta trafiają tu produkty bezpośrednio od rolnika, hodowcy, wytwórcy bez udziału żadnych pośredników.
Równe rzędy hybryd i Vitis vinifery biegną w dół zbocza. Właścicielami winnicy są Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, którzy w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru tworzą wino z pasją i poszanowaniem dla tradycji sięgającej X wieku oraz historii krakowskich i klasztornych upraw winorośli. Ten wieczór był prawdziwym świętem małopolskich smaków i aromatów. Główną ideą przyświecającą tej kolacji była pochwała dla lokalności.
Do kolacji zasiedliśmy wspólnie z Mirosławem Tycem, współwłaścicielem Winnicy Srebrna Góra oraz Wojciechem Bosakiem (www.winologia.pl), niezależnym dziennikarzem piszącym o winie, ekspertem Instytutu Wina i Winorośli (www.instytutwina.pl), wykładowcą akademickim, sędzią międzynarodowym w konkursach winiarskich, krytykiem winiarskim i projektantem wielu małopolskich winnic, który opowiadał nam o rozwoju polskiego i małopolskiego winiarstwa. Tego wieczoru degustowaliśmy wina z Winnicy Srebrna Góra z rocznika 2018 oraz smakowaliśmy dania przygotowane przez Paulinę Gulajską, Szefowa Kuchni restauracji Impresja w pięciogwiazdkowym hotelu Holiday Inn Kraków City Center z produktów pochodzących z krakowskiego Targu Pietruszkowego.
Terroir to jest takie słowo klucz otwierające drzwi do dobrego smaku. Produkty pochodzące z jednego regionu zawsze najlepiej komponują się wzajemnie ze sobą smakowo i tą właśnie zasadą kierowano się planując tę 3-kursową kolację. Musicie wiedzieć, że Targ Pietruszkowy jako pierwszy w Polsce dołączył do światowej elity Targów Ziemi i stał się częścią sieci lokalnych marketów odznaczonych przez organizację Slow Food International tytułem Earth Market. Rynki Ziemi to ogólnoświatowa sieć rynków rolniczych uwzględniająca filozofię slow food. Targ Pietruszkowy to miejsce szczególne łączące elitę rolnictwa ekologicznego w Małopolsce. Sprzedawana jest na nim wyłącznie ekologiczna i naturalna żywność, pochodząca w 100% od rolników i przetwórców posiadających certyfikaty ekologiczne lub właścicieli małych gospodarstw (max. 15 ha) uprawiana, wyhodowana i wytworzona w granicach około 150 km od Krakowa. Do koszyka klienta trafiają tu produkty bezpośrednio od rolnika, hodowcy, wytwórcy bez udziału żadnych pośredników.
Podczas
tej małopolskiej kolacji na naszych talerzach znalazły się: pstrąg z Doliny
Karpia z wywarem malinowym i pomidorami, ozorek wołowy z pieczoną papryką oraz
morele w syropie cukrowym z werbeną, twarożkiem i jeżynami, a w kieliszkach
daniom towarzyszyły wina z Winnicy Srebrna Góra: Gewurtztraminer, Cuvee Blanc,
Cabernet Cortis oraz wino miodowe na bazie Seyval Blanc.
O niektórych z tych win wkrótce opowiemy wam więcej prezentując przepisy kulinarne na dania idealnie z nimi współgrające.
O niektórych z tych win wkrótce opowiemy wam więcej prezentując przepisy kulinarne na dania idealnie z nimi współgrające.
Po
kolacji degustowaliśmy również nowy rocznik Polki z Winnicy Srebrna Góra. Trzy
kolory Polki z rocznika 2018 pojawiły się w miniony poniedziałek na półkach
sieci sklepów Lidl. To pierwsze krajowe wino dostępne w szerokiej dystrybucji
poza branżą HoReCa.
ZAMEK
W PIESKOWEJ SKALE
Drugi
dzień naszej winiarskiej wyprawy biegnącej Małopolskim Szlakiem Winnym
rozpoczęliśmy od wizyty na Zamku w Pieskowej Skale, który górując nad Doliną
Prądnika przepięknie wkomponowuje się w krajobraz Ojcowskiego Parku Narodowego.
Najstarsza wzmianka o tym zamku pochodzi z 1315 r z dokumentu wydanego przez
Władysława Łokietka. Zamek Pieskowa Skała powstał w czasach Kazimierza
Wielkiego jako gotycka strażnica. Jest elementem łańcucha obronnego
"Orlich Gniazd".
Pan Olgierd Mikołajski, kustosz zamku, zabrał nas na spacer po pałacowym dziedzińcu i krużgankach opowiadając niezwykle ciekawe historię o tematyce kulinarnej i winiarskiej związane z tym miejscem.
Pan Olgierd Mikołajski, kustosz zamku, zabrał nas na spacer po pałacowym dziedzińcu i krużgankach opowiadając niezwykle ciekawe historię o tematyce kulinarnej i winiarskiej związane z tym miejscem.
Podczas
spaceru po renesansowym dziedzińcu arkadowym moją uwagę przykuły duże
nieregularności w skrzydle północnym (różna szerokość arkad, odmienne proporcje
filarów) oraz karykaturalne maszkarony umieszczone pomiędzy arkadami i głęboka
na 45 metrów studnia wykuta w skale znajdująca się w południowo-zachodnim
narożniku dziedzińca.
Mieliśmy
też możliwość odwiedzenia zachwycających ogrodów parterowych, które usytuowane
są w bastionie południowym zamku na miejscu nieistniejącego już drewnianego
budynku stajni i wozowni. Kompozycja ogrodowa powstała w latach 50-tych XX
wieku wg projektu profesora Gerarda Ciołka i nawiązuje do założeń kwaterowych
ogrodów renesansowych.
W
pobliskim parku krajobrazowym stoi słynna wapienna skała zwana Maczugą
Herkulesa. Po krótkim postoju w tym miejscu
ruszyliśmy dalej krętą drogą w kierunku Ojcowa.
Minęliśmy Zamek w Ojcowie i dotarliśmy do kolejnego przystanku w naszej podróży szlakiem małopolskich winnic.
***
Minęliśmy Zamek w Ojcowie i dotarliśmy do kolejnego przystanku w naszej podróży szlakiem małopolskich winnic.
***
PSTRĄG
OJCOWSKI
PstrągOjcowski był kolejnym przystankiem w naszej podróży. Odwiedziliśmy hodowlę
pstrąga potokowego, naturalnego mieszkańca Jury oraz rzeki Prądnik, prowadzoną
przez Magdalenę Węgiel i Agnieszkę Sendor. Pstrąg potokowy to ryba półdzika,
waleczna. Jej hodowla w stawach zajmuje około 2,5 - 3 lata i stanowi zaledwie 2
% hodowli pstrąga w Polsce (dla porównania pstrąg tęczowy urośnie do tych samych
rozmiarów w 1 do 1,5 roku).
Różnica w smaku pomiędzy tymi dwoma gatunkami pstrąga jest jednak niewyobrażalnie wielka. Pstrąg potokowy jest bardziej ruchliwy od pstrąga tęczowego, rośnie znacznie wolniej i przez to w inny sposób buduje swoją tkankę mięśniową. Jego mięso staje się przez to niezwykle jędrne i delikatne, jednym słowem wyborne.
Różnica w smaku pomiędzy tymi dwoma gatunkami pstrąga jest jednak niewyobrażalnie wielka. Pstrąg potokowy jest bardziej ruchliwy od pstrąga tęczowego, rośnie znacznie wolniej i przez to w inny sposób buduje swoją tkankę mięśniową. Jego mięso staje się przez to niezwykle jędrne i delikatne, jednym słowem wyborne.
Koniecznie
odwiedźcie to miejsce aby się o tym przekonać. Poznajcie przy tej okazji
okolice Ojcowa. Wędrujcie malowniczymi szlakami Ojcowskiego Parku Narodowego do
Bramy Krakowskiej, Źródełka Miłości, Skały Rękawicy; zobaczcie skalne ostańce,
eksplorujcie znajdujące się tu i udostępnione do zwiedzania jaskinie.
Pstrąg
Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do
Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej
producentów i restauratorów którego celem jest zachowanie i rozwój regionalnych
tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii
Europejskiej.
STOWARZYSZENIE
WINIARZY JURY KRAKOWSKIEJ
Malownicze
okolice Ojcowa porastają liczne winnice. Sprzyja im tu nieco łagodniejszy niż w
innych rejonach Polski klimat. W pstrągarni nie tylko zajadaliśmy się wędzonym
pstrągiem ale również spotkaliśmy się z producentami wina ze StowarzyszeniaWiniarzy Jury Krakowskiej. Na spotkanie z nami przyjechali przedstawiciele Winnicy Kresy, Słońce i Wiatr oraz Winnicy Amonit. W ten słoneczny,
letni dzień w pięknych okolicznościach przyrody degustowaliśmy wina z rocznika
2018 i rozmawialiśmy o rozwoju polskiego i małopolskiego winiarstwa.
***
Pstrąg
Ojcowski, Winnica Kresy i Winnica Amonit znajdują się na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I
WINO W SERCU OJCOWA"
(przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA
ZAGARDLE)
Winnica
Słońce i Wiatr jest częścią trasy "ZE SŁOŃCEM I WIATREM PRZEZ JURAJSKIE
WINNICE (przebieg trasy: WINNICA KROKOSZÓWKA GÓRSKA - WINNICA SŁOŃCE I WIATR -
ZAMEK KORZKIEW)
WINNICA
AMONIT
Marcin
Niemiec jako pierwszy zaprezentował nam wina z Winnicy Amonit. Na powierzchni
około 0,5 hektara uprawiane są tu szczepy: Solaris, Johanniter, Cserszegi
Füszeres, Regent, Cabernet Cortis oraz Leon Millot.
Johanniter
2018
Wino idealne
jako aperitif lub dodatek do ryb i owoców morza; aromatyczne, powstałe ze
szczepu johanniter. W nosie nuty cytrusowe i kwiatowe. W ustach rześkie,
soczyste z przyjemnie mineralnym finiszem.
Solarisa
2018
Wytrawne
wino białe. W nosie grejpfrut i brzoskwinia, w ustach przyjemna pikanteria podbita nutami grejpfruta.
Solarisa
2018 w wersji półsłodkiej, pasujące i do serów i do deserów. Moje
zainteresowanie wzbudziła etykieta tego wina, na której zaprezentowana jest
grafika autorstwa Anny Spałek.
W
nosie kandyzowane owoce, pigwa, morele, banan. W ustach wyczuwalne nuty
miodowe, trochę pikanterii podbitej kwasowością.
WINNICA SŁOŃCE I WIATR
Założycielami
tej winnicy są Katarzyna i Jacek Fluder Na 2 hektarach uprawiają szczepy:
Solaris, Seyval Blanc, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Regent, Rondo, Leon
Millot, Marchael Foch.
Białe
wytrawne wino zrobione z odmiany Seyval Blanc Łączy świeże aromaty z lekką
pikanterią i kwasowością.
Rose
2018
Różowe,
wytrawne wino zrobione z odmiany Marechal Foch. Kusi oko intensywnym kolorem.
Wyczuwalny intensywny aromat rabarbaru i czerwonych owoców (poziomek, truskawek).
Zoya
2017
Czerwone,
wytrawne wino z odmian Leon Millot i Cabernet Cantor. Łagodne i
delikatne. W nosie jeżyny i wędzona śliwka, w ustach czerwone owoce,
głównie wiśnie łagodne i delikatne.
WINNICA
KRESY
Jako
ostatni swoje wina prezentował Robert Zięba, założyciel winnicy Kresy
leżącej na terenie przysiółka o tej samej nazwie. Winnica ta zajmuje obecnie
teren o powierzchni 1,5 ha, na którym uprawiane są szczepy: Solaris, Seyval
Blanc, Johanniter, Hibernal, Rondo, Regent, Cabernet Cortis oraz Monarch.
Transfigurato
2017, wino czerwone wytrawne. Skład: Regent, Rondo, Cabernet Cortis.
Macerowane na skórkach przez 3 tygodnie i dojrzewające przez 12 miesięcy w
beczce z węgierskiego dębu.
Monarchia
2018 różowe wino półwytrawne. Wyczuwalne czerwone owoce (truskawki, wiśnie,
poziomki).
Oksford
2018 wino białe, wytrawne ze szczepu Solaris.
Swój
pomarańczowy kolor zawdzięcza trwającej 3 tygodnie maceracji na skórkach.
Dominują w nim nuty cytrusów i skórki pomarańczowej. Genialnie zagrało w duecie
z wędzonym pstrągiem ojcowskim.
***
***
Z
Ojcowskiego Parku Narodowego ruszyliśmy w dalszą drogę w kierunku Pawlikowic,
gdzie znajduje się biodynamiczna Winnica Wieliczka. Usytuowana jest zaledwie 10 km od Krakowa i 3 km od Kopalni Soli
w Wieliczce.
W miejscu, gdzie teraz owocuje winorośl, trzydzieści tysięcy lat temu biegały mamuty i nosorożce włochate czego dowodzą odnalezione tu skamieniałości, których rysunki zdobią etykiety butelek. Rosną tu odmiany winorośli europejskiej Vitis vinifera. To gospodarstwo biodynamiczne, więc z założenia nie może być monokulturowe. W sadzie obok winorośli zasadzono stare odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni. Rośnie tu też len, rzepak, słonecznik, gryka, koniczyna, gorczyca, zioła. Dało to warunki do powstania zrównoważonego środowiska. Przed szkodnikami i chorobami roślin bronią tu winorośl naturalni obrońcy. Tu bażanty walczą z inwazją ślimaków, jastrzębie odstraszają szpaki, biedronki rozprawiają się z innymi odmianami owadów, które są w winnicy szkodnikami, mikroorganizmy i armia dżdżownic użyźniają glebę.
Rozkoszowaliśmy się tu wybornymi winami z rocznika 2018. Winnica Wieliczka jest wspólnym dziełem Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły, którzy do natury podchodzą z należną jej pokorą oraz szacunkiem i wykorzystując w pełni jej potencjał tworzą najlepsze warunki dla rozwoju winorośli.
W miejscu, gdzie teraz owocuje winorośl, trzydzieści tysięcy lat temu biegały mamuty i nosorożce włochate czego dowodzą odnalezione tu skamieniałości, których rysunki zdobią etykiety butelek. Rosną tu odmiany winorośli europejskiej Vitis vinifera. To gospodarstwo biodynamiczne, więc z założenia nie może być monokulturowe. W sadzie obok winorośli zasadzono stare odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni. Rośnie tu też len, rzepak, słonecznik, gryka, koniczyna, gorczyca, zioła. Dało to warunki do powstania zrównoważonego środowiska. Przed szkodnikami i chorobami roślin bronią tu winorośl naturalni obrońcy. Tu bażanty walczą z inwazją ślimaków, jastrzębie odstraszają szpaki, biedronki rozprawiają się z innymi odmianami owadów, które są w winnicy szkodnikami, mikroorganizmy i armia dżdżownic użyźniają glebę.
Rozkoszowaliśmy się tu wybornymi winami z rocznika 2018. Winnica Wieliczka jest wspólnym dziełem Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły, którzy do natury podchodzą z należną jej pokorą oraz szacunkiem i wykorzystując w pełni jej potencjał tworzą najlepsze warunki dla rozwoju winorośli.
Degustowaliśmy dwa rodzaje Chardonnay (jeden z późnych
zbiorów), Cuvee Rose, Riesling, Jantar, Pinot Noir oraz Merlot.
Wino
Jantar 2018 absolutnie mnie oczarowało. To pierwsze polskie ekologiczne
wino bursztynowe. Nazwę na etykiecie umieszczono także w zapisie głagolicą
czyli najstarszym, znanym pismem słowiańskim. Swój piękny kolor zawdzięcza 5
miesięcznej maceracji na skórkach. To wino świeże, lekkie. Aromat zbudowały
dojrzałe owoce i dzikie drożdże. Dominują nuty białych owoców i korzenne
akcenty. Wyprodukowano zaledwie 854 butelki tego wina.
W Winnicy Wieliczka degustowaliśmy również Bzik czyli półwytrawny cydr z aromatem czarnego bzu.
Wina Riesling 2017, Cuvee rose 2018 i Cuvee Regis 2018 zabraliśmy ze sobą w dalsza podróż by rozkoszować się nimi podczas kolacji w Restauracji Gęś w Dymie (ale to już historia na osobną opowieść).
Wina Riesling 2017, Cuvee rose 2018 i Cuvee Regis 2018 zabraliśmy ze sobą w dalsza podróż by rozkoszować się nimi podczas kolacji w Restauracji Gęś w Dymie (ale to już historia na osobną opowieść).
Winnica
Wieliczka znajduje się na Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "PRZYSMAKI SŁOWIAŃSKICH PRZODKÓW W WINNICY WIELICZKA. Z SZACUNKIEM DLA NATURY".
Jak
się już zapewne domyślacie ten dzień zakończył się spektakularną kolacją. W
Restauracji Gęś w Dymie oczekiwali na nas Chef Marcin Pławecki wraz z żoną Kasią oraz
przygotowanym dla nas menu degustacyjnym (spoza karty). To jedyna restauracja w
Małopolsce działająca według filozofii farm-to-table. Sezon na raki w
pełni, nie zabrakło wiec ich na naszym stole. O tej wyjątkowej kolacji opowiemy
wam już niebawem, bo tę kulinarną opowieść nie sposób sprowadzić do kilku słów.
Dziś wspomnę jedynie że na naszym stole jako pierwszy pojawił się genialny chleb, a do niego przepyszne masło i cudownie aromatyczne pomidory oraz kojący stres ziołowy napar. Zaraz potem rozsmakowaliśmy się w chłodniku na ciepło z buraków, koperkiem i szyjkami rakowymi. W tym czasie piliśmy Riesling 2017 z Winnicy Wieliczka. I przyszedł czas na raki w sosie Bearnaise, a potem na ślimaki na grzankach w towarzystwie Cuvee rose 2018 z Winnicy Wieliczka. Danie główne odjęło nam mowę - aromatyczne, soczyste steki z sezonowanej polskiej wołowiny grillowane na żywym ogniu z drewna buku, olchy i śliwy podane z grzybami, cebulą i płatkami organicznej soli morskiej Maldon w duecie z Cuvee Regis 2018 z Winnicy Wieliczka przeniosły nas do kulinarnego raju. A na deser czekały na nas jeszcze bajeczne lody truskawkowe.
Dziś wspomnę jedynie że na naszym stole jako pierwszy pojawił się genialny chleb, a do niego przepyszne masło i cudownie aromatyczne pomidory oraz kojący stres ziołowy napar. Zaraz potem rozsmakowaliśmy się w chłodniku na ciepło z buraków, koperkiem i szyjkami rakowymi. W tym czasie piliśmy Riesling 2017 z Winnicy Wieliczka. I przyszedł czas na raki w sosie Bearnaise, a potem na ślimaki na grzankach w towarzystwie Cuvee rose 2018 z Winnicy Wieliczka. Danie główne odjęło nam mowę - aromatyczne, soczyste steki z sezonowanej polskiej wołowiny grillowane na żywym ogniu z drewna buku, olchy i śliwy podane z grzybami, cebulą i płatkami organicznej soli morskiej Maldon w duecie z Cuvee Regis 2018 z Winnicy Wieliczka przeniosły nas do kulinarnego raju. A na deser czekały na nas jeszcze bajeczne lody truskawkowe.
12
października Mariusz Pławecki będzie gotował na gali finałowej konkursu
kulinarnego Wine & Food Noble Night! Trzymam kciuki!
CHATKA
WŁÓCZYKIJA, SCHRONISKO DOBRYCH MYŚLI
To
nie był wcale koniec atrakcji tego dnia. Czekała nas jeszcze podróż do ChatkiWłóczykija w Jamnej i nocleg w Schronisku Dobrych Myśli. Gościnność z jaką nas
tu przyjęto przerosła nasze oczekiwania. To wyjątkowe gospodarstwo
agroturystyczne na Małopolskim Szlaku Winnym. Od samego progu czuje się tu
dobrą energię i przyjazną atmosferą. Wśród lasów i pól można tu w komfortowych
warunkach odpocząć od miejskiego zgiełku, zwolnić tępo życia, wyciszyć się,
zdystansować do problemów, obcować z naturą podziwiając z przestronnego tarasu
panoramę Pogórza i Ciężkowicko-Rożnowskiego Parku Krajobrazowego oraz Tatry.
Zakosztowaliśmy tu również pysznej lokalnej kuchni. Na stół trafiają tu
owoce i warzywa które wyrosły w ogrodzie gospodarzy w otoczeniu wolnym od
zanieczyszczeń i bez sztucznych nawozów. W Schronisku Dobrych Myśli zajadałam
regionalne dania z fasoli, żurek po chłopsku, placek gaździny i wiele
innych potraw tradycyjnych wpisanych na Małopolską Listę Dziedzictwa
Kulinarnego. O wszystkich i o wszystko dba tu gospodarz Adama Gancarek. Chatkę
Włóczykija i Schronisko Dobrych Myśli zdobi plenerowa galeria z rzeźbami
lokalnych twórców. Znajdziecie tu miedzy innym prace Pana Stanisława Sochy.
Chatka
Włóczykija to dobra baza wypadowa na wycieczki do Bukowca z Jaskinią
szczelinową i rezerwatem przyrody, Jeziora Rożnowskiego, Skamieniałego Miasta,
Dworku Ignacego Paderewskiego, Zamku w Dębnie, Muzeum Etnograficznego w Nowym
Sączu, Katedry w Tarnowie czy Kopalni Soli w Bochni.
Chatka Włóczykija znajduje się na trasie "NA JAMNEJ U WŁÓCZYKIJA " na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym.
***
Małopolskim Szlakiem Winnym wędrowałam i odkrywałam piękno małopolskich winnic w towarzystwie: Małgorzaty Baranik Gacek (Winny Świat), Ulli Pałką (Kuchnia na wzgórzu), Dominiki Bień (Nóż i Widelec) oraz Michała Kissa (Niewinne Podróże). Organizacją i koordynacją projektu zajmował się Szymon Gatlik (Kraków Food & Travel - Szymon Gatlik)
***
Projekt
realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach
konkursu ofert z turystyki pn. „Małopolska Gościnna”.
***
WINNICA
SREBRNA GÓRA
Al. Konarowa 1
30-248 Kraków
Al. Konarowa 1
30-248 Kraków
www.winnicasrebrnagora.pl/pl/
*
ZAMEK
PIESKOWA SKAŁA, Oddział Zamku Królewskiego na Wawelu
32-045
Sułoszowa
woj. małopolskie
woj. małopolskie
http://pieskowaskala.eu/
*
PSTRĄG
OJCOWSKI
Ojców
48
http://pstragojcowski.pl/
*
WINNICA
KRESY
Robert
Zięba
Stoki
Kresy 35
32-043 Skała
32-043 Skała
http://winnicakresy.com/
*
*
WONNICA
SŁOŃCE I WIATR
Świńczów
69
32-043
Skała
http://www.slonceiwiatr.pl/
*
WINNICA
AMONIT
Marcin
Niemiec
al.
Parkowa 41
32-043 Cianowice
*
32-043 Cianowice
*
https://www.facebook.com/winnica.amonit
WINNICA
WIELICZKA
Agnieszka
Rousseau i Piotr Jaskóła
Pawlikowice 1a
32-020 Wieliczka
32-020 Wieliczka
www.winnicawieliczka.com/pl-PL/
*
*
RESTAURACJA
GĘŚ W DYMIE
Laskowa 679
Laskowa, blisko Nowego Sącza
Laskowa, blisko Nowego Sącza
www.facebook.com/geswdymie/
*
*
CHATKA
I WINNICA WŁÓCZYKIJA
Schronisko
Dobrych Myśli
Jamna
46, 32-842 Jamna
www.jamna.eu
*
*
TARG
PIETRUSZKOW
Ul. Kalwaryjska 9-15, Kraków
https://targpietruszkowy.pl/
Świetny wpis. Miejsce wpisane na "must go" 2020 :D
OdpowiedzUsuń