PSTRĄG OJCOWSKI I WINO ZE SREBRNEJ GÓRY - TAK SMAKUJE MAŁOPOLSKA
TAK SMAKUJE MAŁOPOLSKA!
Poznajcie nasz przepis na sałatkę z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim, naturalnym mieszkańcem Jury oraz rzeki Prądnik podaną w duecie z małopolskim winem z Winnicy Srebrna Góra. Ta kulinarna propozycja jest ukłonem w
stronę lokalności, tego co nasze, małopolskie.
Potraktujcie ten przepis jako swego
rodzaju inspirację do poszukiwania lokalnych produktów i producentów żywności
oraz lokalnych winnic, a także jako impuls do poszerzenia wiedzy o bogactwie
kulinarnym i kulturalnym swojego regionu. My wędrując Małopolskim Szlakiem Winnym wciąż na nowo zachwycamy się niezwykłym pięknem małopolskiej przyrody i ciągle odkrywamy nowe smaki i ciekawe miejsca. Niedawno po raz kolejny odwiedziliśmy pstrągarnię Pstrąg Ojcowski i Winnicę Srebrna Góra co zainspirowało nas do opracowania zaprezentowanego dziś przepisu.
Na zdjęciu: Winnica Srebrna Góra
GOTOWANIE TO ŚWIETNA ZABAWA
Zachęcamy was też do kreatywnego podejścia do gotowania pokazując, że korzystając z tych samych produktów bazowych można przygotować zupełnie inne dania. Wystarczy tylko dać się ponieść kulinarnej fantazji.
LOKALNIE = EKOLOGICZNIE
Ta kulinarna opowieść to też nasz pokłon dla Matki
Ziemi, bo z ekologicznego punktu widzenia lokalny produkt, lokalny rynek i
lokalny producent jest niezwykle ważny. Sięgając po to co lokalne nie marnujemy
szans na rozwój regionu i jednocześnie nie marnujemy zasobów naturalnych. Nie marnujemy
również zdrowia, bo lokalne = świeże. Dokonując takich wyborów
konsumenckich wpływamy także na zachowanie bioróżnorodności naszego regionu
oraz wzbogacamy i urozmaicamy swoją dietę. Szerzej na ten temat pisaliśmy [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].
PSTRĄG OJCOWSKI
Pstrągarnia PSTRĄG OJCOWSKI znajduje się w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, około 1 km od parkingu pod Zamkiem w Ojcowie przy punkcie widokowym
Jonaszówka. To tu rozchodzą się szlaki do Groty Łokietka,
Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej.
Na zdjęciu: widok ze skały Jonaszówka na pstrągarnię Pstrąg Ojcowski
Historia hodowli pstrąga w Ojcowskim Parku Narodowym sięga roku 1935. Stawy rybne należały tu wówczas do Ludwiki Czartoryskiej. Funkcjonowały
nieprzerwanie przez kilkadziesiąt lat, aż do początku tego wieku, kiedy to
zarząd parku zdecydował o ich zasypaniu. O przywrócenie im
świetności postanowiła zawalczyć Magdalena Węgiel. Wydzierżawiła stawy i
wraz z córką, Agnieszką Sendor, stworzyła rodzinną firmę PSTRĄG
OJCOWSKI. Stawiają na wysoką jakość i działają z poszanowaniem dla
przyrody. Hodują pstrąga potokowego, naturalnego mieszkańca Jury oraz
rzeki Prądnik. "Czysty genetycznie" narybek pozyskują od Polskiego
Związku Wędkarskiego. Pstrąg potokowy to ryba półdzika, waleczna. Jej
hodowla w stawach zajmuje około 2,5 - 3 lata. Dla porównania - pstrąg
tęczowy urośnie do tych samych rozmiarów w 1 do 1,5 roku. To dlatego
hodowla pstrąga potokowego stanowi zaledwie 2 % hodowli pstrąga w
Polsce. Mało kto się na nią porwie. Różnica w smaku pomiędzy tymi dwoma
gatunkami pstrąga jest jednak niewyobrażalnie wielka. Pstrąg potokowy
jest bardziej ruchliwy od pstrąga tęczowego, rośnie znacznie wolniej i
przez to w inny sposób buduje swoją tkankę mięśniową. Jego mięso staje
się przez to niezwykle jędrne i delikatne.
Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Pstrąg Ojcowski wędzony był wielokrotnie nagradzany zdobywając między innymi: medal Smaki Regionów podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich, tytuł Polski Producent Żywności im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, wyróżnienia podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku, Targów Regionalia w Warszawie oraz nominację do tytułu AgroPolska. Dzięki swojej lokalizacji oraz charakterowi, Pstrąg Ojcowski dołączył również do projektu Wieś dla Smakoszy będącą kontynuacją Małopolskiej Trasy Smakoszy oraz został odznaczony prestiżowym tytułem KUKBUK Poleca.
Pstrąg Ojcowski leży na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I WINO W SERCU OJCOWA" (przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA ZAGARDLE)
Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Pstrąg Ojcowski wędzony był wielokrotnie nagradzany zdobywając między innymi: medal Smaki Regionów podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich, tytuł Polski Producent Żywności im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, wyróżnienia podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku, Targów Regionalia w Warszawie oraz nominację do tytułu AgroPolska. Dzięki swojej lokalizacji oraz charakterowi, Pstrąg Ojcowski dołączył również do projektu Wieś dla Smakoszy będącą kontynuacją Małopolskiej Trasy Smakoszy oraz został odznaczony prestiżowym tytułem KUKBUK Poleca.
Pstrąg Ojcowski leży na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I WINO W SERCU OJCOWA" (przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA ZAGARDLE)
Pstrągi Ojcowskie można kupić tylko w ogródku grillowym przy stawie Beta w Ojcowskim Parku Narodowym. W żadnym z sąsiadujących barów w Ojcowie nie jest dostępny Pstrąg Ojcowski.
W Krakowie Pstrąg Ojcowski jest dostępny w sklepie Lorek & Portoyan Najlepsze z Polski (na Starym Kleparzu), a także okresowo pojawia się w menu restauracji/winiarni Bottiglieria 1881 (ul. Bocheńska 5/LU1), Restauracji Fiorentina (ul. Grodzka 63) w Bazar Bistro Kraków (ul. Meiselsa 24), Restauracji Qualita (ul. Wygrana 6), w Winiarni - Restauracji Klimaty Południa (ul. Gertrudy 5), w lokalu śniadaniowym Handelek (ul. św.Filipa 16/2), w Hotelu Unicus Palace (ul. Florianska 28), w Żywym Muzeum Obwarzanka (ul. Paderewskiego 4), a także w Restauracji Gęś w dymie (Laskowa 679, Laskowa, Nowy Sącz).
Najbardziej lubimy jeść świeże, jeszcze gorące Pstrągi Ojcowskie wyjęte prosto z wędzarni siedząc nad stawem w pstrągarni i rozkoszując się ciszą i pięknem przyrody. Wykorzystujemy je również do przygotowania różnych dań. Linki do naszych przepisów znajdziecie na końcu tego artykułu.
PROJEKT "ON I ONA W KUCHNI"
Razem w życiu i razem w kuchni
Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny stół,
mamy jeden wspólny punkt wyjścia. Przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie
zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne
interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych
składników. Przy tworzeniu tych przepisów mamy sporo zabawy. Lubimy się
wzajemnie zaskakiwać, w kuchni również ;) Projektem tym chcemy zachęcić was do
kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację
dla własnej kulinarnej fantazji.
W ramach naszego projektu "ON I ONA W KUCHNI", wykorzystując wędzone Pstrągi Ojcowskie, ziemniaki, buraki, cebulę i seler naciowy przygotowaliśmy dwie sałatki. Dziś prezentujemy wam przepis na sałatkę warstwową według pomysłu Anny. Wkrótce pokażemy wam drugi wariant tej sałatki zaproponowany przez Piotra.
WINE PAIRING
Dobierając dziś wina do naszej sałatki sięgaliśmy po
butelki z małopolskich winnic. W oczywisty sposób najłatwiej zidentyfikować nam
bukiet i aromat lokalnego wina powstałego z winogron dojrzewających na ziemi,
na której się urodziliśmy, na której mieszkamy, której zapach łąk znamy od
dziecka. Hołdujemy również zasadzie która głosi, że produkty pochodzące z
jednego regionu w oczywisty sposób dobrze komponują się ze sobą smakowo.
Terroir, to jest takie magiczne słowo, za sprawą którego smaki oraz aromaty win
i potraw harmonijnie się dopełniają i podkręcają.
Do kieliszków rozlewamy Cuvée blanc 2018 z Winnicy
Srebrna Góra
To kupaż odmian: seyval blanc, hibernal, johanniter
i solaris. Nos wypełnia nam aromat jabłek wzbogacony nutami białych porzeczek, cytryny i
agrestu. W ustach czujemy przyjemną kwasowość, odświeżające cytrusowe nuty i
delikatne ziołowe akcenty. Wino jest lekkie, świetnie sprawdza się w czasie
letnich upałów. Szczególnie smakuje nam w duecie z wędzonym pstrągiem, sałatkami z dodatkiem drobiu i daniami
piknikowymi.
WINNICA SREBRNA GÓRA
Winnica Srebrna Góra położona jest w Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach. Ponad łagodnym, zalesionym wzgórzem górują tu trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów, a południowy stok porasta winorośl. Równe rzędy hybryd i Vitis vinifery biegną w dół zbocza. Na 28 hektarach uprawiane są tu odmiany: acolon, cabernet cortis, chardonnay, gewürztraminer, hibernal, johanniter, pinot gris, pinot noir, regent, riesling, rondo, seyval blanc, solaris oraz zweigelt. Właścicielami winnicy są Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, którzy w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru tworzą wino z pasją i poszanowaniem zarówno dla tradycji sięgającej tu X wieku jak i historii krakowskich i klasztornych upraw winorośli.
Do dań z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim równie pięknie
zagrał nam Seyval Blanc 2018 z winnicy Słońce i Wiatr. Zgrabnie łączy
świeże aromaty jabłek i cytrusów z lekką pikanterią i kwasowością.
HISTORIA POLSKIEGO WINOOGRODNICTWA
Polskie winnice przeżywają właśnie prawdziwy
renesans. Koniecznie poznajcie winnice w waszym regionie. My od wielu lat z radością obserwujemy dynamiczny rozkwit winiarstwa
małopolskiego. Odbudowywane są jego wspaniałe tradycje. A musicie pamiętać, że
uprawa winorośli w Polsce sięga początków chrześcijaństwa w 966 roku i pierwsze
polskie winnice znajdowały się właśnie na terenie dzisiejszej Małopolski, na
Wawelu w Krakowie. Duże zasługi dla rozwoju małopolskiego winogrodnictwa miały
zakony tynieckich benedyktynów, cystersów, norbertanek i benedyktynek.
Później w ich ślady poszła również polska szlachta. Największy rozkwit winnic
miał miejsce od XIV do XVI wieku. To do Polski w tym czasie przyjeżdżali
winiarze z całej Europy po nauki. W pierwszym dwudziestoleciu XVII wieku
nastąpił schyłek polskiego winiarstwa na skutek wojen jakie
Rzeczpospolita toczyła z Rosją, Turcją i Szwecją (Potop Szwecki oparł się aż o
mury Krakowa i zniszczona zostały wtedy duża część winnic) oraz z powodu
napływu tańszego wina z południa Europy (głównie z Węgier). Upadek winnic
dopełniło postępujące w tym czasie oziębienie klimatu. Winnice jednak na tych
terenach przetrwały. Dopiero lata 70-te XX wieku to symboliczny upadek
polskiego winiarstwa. To co się nie zdarzyło przez 1000 lat historii stało się
niestety w czasach rządów komunistycznych.
Reaktywacja polskich winnic i produkcji wina rozpoczęła się w latach
80, z chwilą w której Romanem Myśliwiec zasadził pierwszą eksperymentalną
winnicę, a później założył szkółkę w Jaśle na Podkarpaciu.
WARSTWOWA SAŁATKA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
proporcje na 4 porcje
SKŁADNIKI:
* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony
* 4 ziemniaki
* 2 ogórki kiszone
* 1 czerwona cebula
* 2 łodygi selera naciowego
* 1 łyżka majonezu (polecam domowy - przepis
znajdziecie go [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* 4 marynowane buraki średniej wielkości
marynata do buraków:
* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna pieprzu
dekoracja dania:
* listki selera naciowego
* świeży koperek
Jeśli nie macie możliwości kupienia wędzonych Pstrągów Ojcowskich rozważcie samodzielne wędzenie pstrągów pochodzących z waszej lokalnej pstrągarni. Nasz przepis na wędzone pstrągi znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].
SAŁATKA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM - WYKONANIE:
1. Gotujemy i marynujemy buraki
Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze
skóry, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty, całość zagotowujemy pod przykryciem, wrzucamy pokrojone, ugotowane buraki, przykrywamy garnek pokrywką i jeszcze raz całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z pieca i nie zdejmując pokrywki pozostawiamy do wystudzenia.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy "w
mundurkach" (bez obierania), odcedzamy, studzimy i obieramy ze
skórki.
3. Przygotowujemy sałatkę ziemniaczaną.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę.
Tak samo postępujemy z pozostałymi warzywami: ogórki
kiszone i seler naciowy kroimy w nieco drobniejszą kostkę niż ziemniaki;
cebulę kroimy najdrobniej. Łączymy wszystkie składniki sałatki, dodajemy
majonez oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku; całość dokładnie mieszamy.
4. Zamarynowane wcześniej buraki ucieramy na tarle o
grubych oczkach.
5. Filetujemy Pstrąga Ojcowskiego
Odcinamy głowę i ogon naszego pstrąga; lekko unosimy
z boku skórę ryby i delikatnie oddzielamy ją od mięsa (skóra odchodzi bez
trudu), następnie delikatnie podważając nożem mięso ryby oddzielany je od
szkieletu (odchodzi praktycznie samo). Teraz filety z pstrąga dzielimy na 8
kawałków.
SKŁADANIE SAŁATKI
Sałatkę nakładamy na talerze wykorzystując do tego
ring czyli metalowy pierścień do formowania dań. Wypełniamy go sałatka ziemniaczaną
do 2/3 jego wysokości. Na sałatkę ziemniaczaną przekładamy lekko odsączone
utarte marynowane buraki. Zdejmujemy ring z sałatki i na jej wierzchu układamy
kawałki wyfiletowanego wędzonego pstrąga.
*********
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY KULINARNE NA DANIA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
"Klikając" w nazwę dania automatycznie przeniesiecie się na stronę z wybranym przepisem na naszym blogu.
ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńCudowne smaki, przepięknie podane potrawy, aż chce sie jeść :)
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie na talerzu. Ciekawe jak to wszystko smakuje. Tak naprawdę jemy oczami, więc może by mi zasmakowało.
OdpowiedzUsuńsuper jedzonko ;)
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się naprawdę fajnie. Przepis wydaje się prosty, więc spróbuje zrobić coś takiego w weekend ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wędzoną rybę
OdpowiedzUsuńTak ładnie podana... zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie prowadzony blog
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Kiedy dodasz następny?
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuń