SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
Przepis na sałatkę, który wam dziś prezentujemy uzupełnia naszą ostatnią opowieść. To część naszego projektu "ON I ONA W KUCHNI", którym zachęcamy was do eksperymentowania podczas gotowania. Pokazujemy wam jak korzystając z tych samych produktów bazowych można przygotować zupełnie inne dania. Wystarczy dać się tylko ponieść kulinarnej fantazji, bo gotowanie to świetna zabawa.
Bohaterem naszych sałatek jest wędzony Pstrąg Ojcowski. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy również ziemniaki, buraki, ogórki kiszone, cebulę i seler naciowy. Anna z tych składników przyrządziła sałatkę warstwową, której zwieńczeniem były filety z wędzonej ryby. Jej przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA Prezentujemy na niej również inne nasze przepisy z wykorzystaniem Pstrąga Ojcowskiego, miedzy innymi na wytrawną tartę czy roladę szpinakową.
W kompozycji Piotra odnajdujemy grillowane ziemniaki. Zobaczcie jak bardzo te sałaki różnią się od siebie pod względem wizualnym i smakowym chociaż zostały przygotowane z tych samych składników.
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM I GRILLOWANYMI ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI:
(proporcje na 2 porcje)
* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony
* 4 duże ziemniaki
* 2 ogórki kiszone
* 1 czerwona cebula
* 2 łodygi selera naciowego
* garść sałaty w waszym
ulubionym gatunku (my wybieramy roszponkę, świetnie sprawdzi się też rukola)
* sól i świeżo zmielony pieprz
do smaku
* 2 łyżki oliwy
* 8 małych, marynowanych
buraków (lub 4 większe, pokrojone na kawałki)
marynata do buraków:
* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego
10%
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna pieprzu
dekoracja dania:
* listki selera naciowego
* świeży koperek
* jak wisienkę na torcie
możecie dodać na gotową sałatkę kleks majonezu
(polecam domowy - przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
(polecam domowy - przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
Jeśli
nie macie możliwości kupienia wędzonych Pstrągów Ojcowskich rozważcie
samodzielne wędzenie pstrągów pochodzących z waszej lokalnej pstrągarni.
Nasz przepis na wędzone pstrągi znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].
WYKONANIE SAŁATKI:
1. Gotujemy i marynujemy buraki
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty, całość zagotowujemy pod przykryciem, wrzucamy pokrojone, ugotowane buraki, przykrywamy garnek pokrywką i jeszcze raz całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek ściągamy z pieca i nie zdejmując pokrywki pozostawiamy do wystudzenia.
Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze
skóry, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty, całość zagotowujemy pod przykryciem, wrzucamy pokrojone, ugotowane buraki, przykrywamy garnek pokrywką i jeszcze raz całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek ściągamy z pieca i nie zdejmując pokrywki pozostawiamy do wystudzenia.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy "w
mundurkach" (bez obierania), odcedzamy, studzimy i obieramy ze
skórki.
3. Seler naciowy kroimy w plasterki.
4. Marynujemy cebulę
Cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki.
Do miseczki wlewamy 2 łyżki marynaty z buraków i 1 łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i przekładamy do niej pokrojoną wcześniej cebulę. Całość pozostawiamy na minimum 10 minut mieszając co jakiś czas.
5. Kroimy w plasterki ogórki kiszone.
6. Filetujemy Pstrąga Ojcowskiego
Odcinamy głowę i ogon naszego pstrąga; lekko unosimy
z boku skórę ryby i delikatnie oddzielamy ją od mięsa (skóra odchodzi bez
trudu), następnie delikatnie podważając mięso ryby nożem oddzielany je od
szkieletu (odchodzi praktycznie samo). Teraz filety z pstrąga dzielimy na 8
kawałków.
7. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry, kładziemy je na rozgrzaną i skropioną oliwą patelnię grillowa i opiekamy je z obu stron.
8. Składanie sałatki
Pozostało już tylko rozłożyć wszystkie składniki sałatki na talerzu.
WINE PAIRING
Dobierając wina do naszej sałatki sięgaliśmy po
butelki z małopolskich winnic. Lokalne wino i regionalne produkty to duet, który zawsze się sprawdza. Terroir, to jest takie magiczne słowo, za sprawą którego smaki oraz aromaty win
i potraw pochodzących z jednego regionu dobrze się ze sobą komponują, harmonijnie się dopełniając i podkręcając.
Do Ojcowskiego Pstrąga doskonale pasują wina z Jury Krakowsko-Częstochowskiej:
Wytrawne
wino białe. Swą jasnozłotą barwę zawdzięcza dwudniowej maceracji gron. W nosie grejpfrut i brzoskwinia, w ustach przyjemna pikanteria podbita nutami grejpfruta. Lekka słoność ryby pięknie równoważy solidną kwasowość wina, a wysoki, ale nie przytłaczający poziom alkoholu (14%) jest świetnym kompanem dla tłustego pstrąga.
Oksford
2018, Winnica Kresy
Wino pomarańczowe, wytrawne ze szczepu Solaris.
Swój piękny kolor zawdzięcza trwającej 3 tygodnie maceracji na skórkach.
Dominują w nim nuty cytrusów, gruszki i skórki pomarańczowej. W ustach gęste, skoncentrowane, o dobrej kwasowości i wyraźnie wyczuwalnych taninach. Genialnie zagrało w duecie
z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim.
Seyval Blanc 2018, Winnica Słońce i Wiatr
Do dań z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim równie pięknie
zagrał nam Seyval Blanc 2018 z winnicy Słońce i Wiatr. Zgrabnie łączy
świeże aromaty jabłek i cytrusów z lekką pikanterią i kwasowością.
I jeszcze jedno lokalne, małopolskie wino wyjątkowo dobrze smakuje nam w duecie z Pstrągiem Ojcowskim. Do naszych kieliszków trafia Cuvée blanc 2018 z Winnicy
Srebrna Góra położonej w Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach. To kupaż odmian: solaris (30%), johanniter (25%), seyval blanc (25%), hibernal (20%). Nos wypełnia aromat jabłek, brzoskwiń wzbogacony nutami białych porzeczek, cytryny i
agrestu; w tle owoce południowe i kwiatowe akcenty. W ustach przyjemna kwasowość, odświeżające cytrusowe nuty i
delikatne ziołowe akcenty. Wino to świetnie sprawdza się w duecie z wędzonym pstrągiem i sałatkami z dodatkiem drobiu.
Tym daniem zabieramy was w kolejną kulinarna podróż biegnącą Małopolskim Szlakiem Winnym.
Pstrąg Ojcowski, Winnica Amonit i Winnica Kresy leżą na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I
WINO W SERCU OJCOWA"
(przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA
ZAGARDLE)
Winnica
Słońce i Wiatr jest częścią trasy "ZE SŁOŃCEM I WIATREM PRZEZ JURAJSKIE
WINNICE"
(przebieg trasy: WINNICA KROKOSZÓWKA GÓRSKA - WINNICA SŁOŃCE I WIATR -
ZAMEK KORZKIEW)
Największa z małopolskich winnic, Winnica Srebrna Góra to kolejny przystanek na Małopolskim Szlaku Winnym. W Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach, ponad łagodnym,
zalesionym wzgórzem górują tu trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów, a południowy
stok porasta winorośl. Ten widok zawsze nas zachwyca.
Wygląda pięknie, gdybym tylko lubiła wędzoną rybę.
OdpowiedzUsuńOd razu mam apetyt na tą sałatkę :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne! z przyjemnością się zainspiruję. :)
OdpowiedzUsuńNice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wygląda, a z pewnością jeszcze lepiej smakuje. Świetnie, że dzielisz się takimi przepisami, bo dzięki temu mnóstwo ludzi, którzy nie mają talentu kulinarnego (jak np. ja :D) może skorzystać i również odżywiać się zdrowo. Bardzo fajnie jest zastąpić mięso w obiedzie rybą, bo jak wiadomo są one bardzo zdrowe. W końcu wszyscy wiemy, jak ważne jest zdrowe odżywianie, tego chyba nie trzeba nikomu przypominać. Ja sama od jakiegoś czasu próbuje zmienić swoje nawyki na lepsze, więc takie przepisy z pewnością mi się przydadzą. Moim ostatnim odkryciem był deser chia z płatkami orkiszowymi, który jest naprawdę bardzo prosty, a w smaku normalnie rewelacja. Próbowałaś kiedyś? Jeśli nie, to koniecznie spróbuj! Nie pożałujesz. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ; )
OdpowiedzUsuń