TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

Przepis na sałatkę, który wam dziś prezentujemy uzupełnia naszą  ostatnią opowieść. To część naszego projektu "ON I ONA W KUCHNI", którym zachęcamy was do eksperymentowania podczas gotowania. Pokazujemy wam jak korzystając z tych samych produktów bazowych można przygotować zupełnie inne dania. Wystarczy dać się tylko ponieść kulinarnej fantazji, bo gotowanie to świetna zabawa.

pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing


pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairingBohaterem naszych sałatek jest wędzony Pstrąg Ojcowski. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy również ziemniaki, buraki, ogórki kiszone, cebulę i seler naciowy. Anna z tych składników przyrządziła sałatkę warstwową, której zwieńczeniem były filety z wędzonej ryby. Jej przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA Prezentujemy na niej również inne nasze przepisy z wykorzystaniem Pstrąga Ojcowskiego, miedzy innymi na wytrawną tartę czy roladę szpinakową.
pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing

W kompozycji Piotra odnajdujemy grillowane ziemniaki. Zobaczcie jak bardzo te sałaki różnią się od siebie pod względem wizualnym i smakowym chociaż zostały przygotowane z tych samych składników. 
pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
 
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM I GRILLOWANYMI ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI: 
(proporcje na 2 porcje)

* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony

* 4 duże ziemniaki
* 2 ogórki kiszone
* 1 czerwona cebula
* 2 łodygi selera naciowego
* garść sałaty w waszym ulubionym gatunku (my wybieramy roszponkę, świetnie sprawdzi się też rukola)
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku  
* 2 łyżki oliwy 
* 8 małych, marynowanych buraków (lub 4 większe, pokrojone na kawałki)

marynata do buraków: 
* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna pieprzu

dekoracja dania:
* listki selera naciowego
* świeży koperek
* jak wisienkę na torcie możecie dodać na gotową sałatkę kleks majonezu 
(polecam domowy - przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]


Jeśli nie macie możliwości kupienia wędzonych Pstrągów Ojcowskich rozważcie samodzielne wędzenie pstrągów pochodzących z waszej lokalnej pstrągarni. Nasz przepis na wędzone pstrągi znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].  
pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
 
WYKONANIE SAŁATKI:
1. Gotujemy i marynujemy buraki
Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.

W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty, całość zagotowujemy pod przykryciem, wrzucamy pokrojone, ugotowane buraki, przykrywamy garnek pokrywką i jeszcze raz całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek ściągamy z pieca i nie zdejmując pokrywki pozostawiamy do wystudzenia.
 
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy "w mundurkach" (bez obierania),  odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.   
3. Seler naciowy kroimy w plasterki.
4. Marynujemy cebulę
Cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki.  
Do miseczki wlewamy 2 łyżki marynaty z buraków i 1 łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i przekładamy do niej pokrojoną wcześniej cebulę. Całość pozostawiamy na minimum 10 minut mieszając co jakiś czas.
5. Kroimy w plasterki ogórki kiszone.
6. Filetujemy Pstrąga Ojcowskiego
Odcinamy głowę i ogon naszego pstrąga; lekko unosimy z boku skórę ryby i delikatnie oddzielamy ją od mięsa (skóra odchodzi bez trudu), następnie delikatnie podważając mięso ryby nożem oddzielany je od szkieletu (odchodzi praktycznie samo). Teraz filety z pstrąga dzielimy na 8 kawałków.
7. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry, kładziemy je na rozgrzaną i skropioną oliwą patelnię grillowa i opiekamy je z obu stron.
8. Składanie sałatki
Pozostało już tylko rozłożyć wszystkie składniki sałatki na talerzu.

pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing


WINE PAIRING

Dobierając wina do naszej sałatki sięgaliśmy po butelki z małopolskich winnic. Lokalne wino i regionalne produkty to duet, który zawsze się sprawdza. Terroir, to jest takie magiczne słowo, za sprawą którego smaki oraz aromaty win i potraw pochodzących z jednego regionu dobrze się ze sobą komponują, harmonijnie się dopełniając i podkręcając. 
Do Ojcowskiego Pstrąga doskonale pasują wina z Jury Krakowsko-Częstochowskiej:

Solaris 2018, Winnica Amonit 
Wytrawne wino białe. Swą jasnozłotą barwę zawdzięcza dwudniowej maceracji gron. W nosie grejpfrut i brzoskwinia, w ustach przyjemna pikanteria podbita nutami grejpfruta. Lekka słoność ryby pięknie równoważy solidną kwasowość wina, a wysoki, ale nie przytłaczający poziom alkoholu (14%) jest świetnym kompanem dla tłustego pstrąga.
solaris 2018 winnica amonit, pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
 
Oksford 2018, Winnica Kresy 
Wino pomarańczowe, wytrawne ze szczepu Solaris.
Swój piękny kolor zawdzięcza trwającej 3 tygodnie maceracji na skórkach.  Dominują w nim nuty cytrusów, gruszki i skórki pomarańczowej. W ustach gęste, skoncentrowane, o dobrej kwasowości i wyraźnie wyczuwalnych taninach. Genialnie zagrało w duecie z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim. 
oksford 2018, winnica kresy, pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
Seyval Blanc 2018, Winnica Słońce i Wiatr
Do dań z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim równie pięknie zagrał nam Seyval Blanc 2018 z winnicy Słońce i Wiatr. Zgrabnie łączy świeże aromaty jabłek i cytrusów z lekką pikanterią i kwasowością.
seyval blanc 2018 winnica słońce i wiatr, pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
I jeszcze jedno lokalne, małopolskie wino wyjątkowo dobrze smakuje nam w duecie z Pstrągiem Ojcowskim. Do naszych kieliszków trafia Cuvée blanc 2018 z Winnicy Srebrna Góra położonej w Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach. To kupaż odmian: solaris (30%), johanniter (25%), seyval blanc (25%), hibernal (20%). Nos wypełnia aromat jabłek, brzoskwiń wzbogacony nutami białych porzeczek, cytryny i agrestu; w tle owoce południowe i kwiatowe akcenty.  W ustach przyjemna kwasowość, odświeżające cytrusowe nuty i delikatne ziołowe akcenty. Wino to świetnie sprawdza się w duecie z wędzonym pstrągiem i sałatkami z dodatkiem drobiu. 
cuvee blanc 2018 winnica srebrna gora, pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
Tym daniem zabieramy was w kolejną kulinarna podróż biegnącą Małopolskim Szlakiem Winnym.
Pstrąg Ojcowski, Winnica Amonit i Winnica Kresy leżą na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I WINO W SERCU OJCOWA"  
(przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA ZAGARDLE) 
Winnica Słońce i Wiatr jest częścią trasy "ZE SŁOŃCEM I WIATREM PRZEZ JURAJSKIE WINNICE"
(przebieg trasy: WINNICA KROKOSZÓWKA GÓRSKA - WINNICA SŁOŃCE I WIATR - ZAMEK KORZKIEW)
Największa z małopolskich winnic, Winnica Srebrna Góra to kolejny przystanek na Małopolskim Szlaku Winnym. W Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach, ponad łagodnym, zalesionym wzgórzem górują tu trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów, a południowy stok porasta winorośl. Ten widok zawsze nas zachwyca.

pstrag ojcowski, malopolski szlak winny, salatkaz pstragiem, danie z pstragiem ojcowskim, salatka, on i ona w kuchni, kreatywne gotowanie, wine  pairing, winnica srebrna gora, winnica slonce i wiatr, winnica kresy, winnica amonit, wino, wine pairing
 

Komentarze

  1. Wygląda pięknie, gdybym tylko lubiła wędzoną rybę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu mam apetyt na tą sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne! z przyjemnością się zainspiruję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie to wygląda, a z pewnością jeszcze lepiej smakuje. Świetnie, że dzielisz się takimi przepisami, bo dzięki temu mnóstwo ludzi, którzy nie mają talentu kulinarnego (jak np. ja :D) może skorzystać i również odżywiać się zdrowo. Bardzo fajnie jest zastąpić mięso w obiedzie rybą, bo jak wiadomo są one bardzo zdrowe. W końcu wszyscy wiemy, jak ważne jest zdrowe odżywianie, tego chyba nie trzeba nikomu przypominać. Ja sama od jakiegoś czasu próbuje zmienić swoje nawyki na lepsze, więc takie przepisy z pewnością mi się przydadzą. Moim ostatnim odkryciem był deser chia z płatkami orkiszowymi, który jest naprawdę bardzo prosty, a w smaku normalnie rewelacja. Próbowałaś kiedyś? Jeśli nie, to koniecznie spróbuj! Nie pożałujesz. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie ; )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI