TYLKO TOFU AMELIA WASILIEV RECENZJA KSIĄŻKI
Muszę przyznać, że tofu do tej
pory rzadko gościło na naszym stole. Nie dlatego że nam nie smakowało. Wręcz
przeciwnie. Ilekroć mieliśmy okazję jeść dania z tofu na przykład podczas
kolacji przygotowywanych przez naszych przyjaciół lub podczas degustacji w
restauracjach byliśmy bardzo przyjemnie zaskoczeni ich różnorodnością i
bogactwem smaku. W naszej
rodzinie brakowało jednak tradycji jego wykorzystywania i doświadczenia w jego
przygotowywaniu. Błędnie sądziliśmy, że wymaga ono długiej lub skomplikowanej
obróbki, aby dobrze później smakowało. Właśnie to sprawiało, że nie sięgaliśmy po
tofu leżące na sklepowej półce i nie trafiało ono dotąd do naszego koszyka. Nasze
podejście diametralnie zmieniła książka „Tylko tofu”, której autorką jest Amelia Wasiliev. Odnaleźliśmy w niej 65 przepisów na szybkie,
proste, zdrowe i jak się też już zdążyliśmy przekonać pyszne dania z tofu w roli głównej na
każdą porą dnia (od śniadania, przez przekąski, dania główne po desery).
TOFU NIE JEST FU!
Od dłuższego
już czasu staramy się ograniczać ilość spożywanego mięsa w codziennej diecie.
Już nieraz pisaliśmy wam o tym na naszym blogu. Stawia to jednak przed nami spore wyzwanie, bo mięso przecież trzeba czymś zastąpić komponując dobrze zbilansowana dietę. Dzięki tej książce przekonaliśmy się, że bogate w białko, żelazo, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz magnez, selen, miedź i aminokwasy tofu
może stać się doskonałym urozmaiceniem naszej diety i zamiennikiem mięsa w
codziennych posiłkach. Jest lekkostrawne, wyjątkowo proste, a zarazem wszechstronne w przygotowaniu i
idealne do przyrządzenia szybkich i pełnowartościowych dań.
Nie jesteśmy wegetarianami, a
jednak tofu nas zachwyciło. Będziemy teraz chętnie czerpać z długich i bogatych
doświadczeń kuchni azjatyckiej wykorzystującej tofu od ponad 2000 lat.
Wielką zaleta tofu jest jego neutralność w smaku. To od nas i wykorzystanych przez nas przypraw zależy jaki nadamy mu charakter. Można je przygotować na różne sposoby zależnie od upodobań i potrzeb tak by było twarde, jedwabiste, wędzone, delikatne w smaku lub bardzo aromatyczne, a wszystko to za sprawą przypraw i wykorzystanych technik kulinarnych.
Aby jakiś produkt na stałe mógł zagościć na naszych talerzach musi być łatwo dostępny w sklepach. Ku naszej radości stwierdziliśmy, że po tofu nie musimy jechać specjalnie do sklepu ze zdrową żywnością bo jest na półkach w dużych sieciach handlowych. Będzie teraz często trafiać do
naszego koszyka.
Książka „Tylko tofu” jest ładnie wydana staraniem Wydawnictwa Buchmann. Zdobią ja piękne zdjęcia potraw autorstwa Lisy Linder. Ma bardzo poręczny format, idealny do korzystania podczas gotowania. Zarówno lista składników jak i sposób przygotowania dań został opracowany w bardzo czytelny i prosty sposób. Do każdego z przepisów załączona jest informacja o jego prozdrowotnym działaniu i wpływie na nasz organizm. Możemy wybrać w tej książce dania które:
- wzmocnią naszą odporność
- będą źródłem witamin
- pomogą nam obniżyć ciśnienie krwi lub stężenie cholesterolu we krwi
- będą miały niski indeks glikemiczny
- ułatwią trawienie
- będą działały przeciwzapalnie lub przeciwbakteryjnie
- będą bogate w błonnik
- regulują stężenie glukozy
- zawierają probiotyki
- są bogate w przeciwutleniacze
- korzystnie wpływaja na skórę
- są bogatym źródłem minerałów
- regulują pracę jelit
- pobudzają krążenie krwi
- są bogate w żelazo
- pobudzają metabolizm
- są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze
- wzmacniają kości
- korzystnie wpływają na tarczycę
Inspirując się tą książką przygotowaliśmy na kolację pyszne i szybkie danie z grillowanego tofu i
grillowanych pomidorków, awokado, makaronu z
czerwonego ryżu oraz blanszowanej marchewki i cukinii doprawione sosem sojowym, sokiem z cytryny i podkręcone rzeżuchą wyhodowaną na naszym kuchennym parapecie. Czas jego przygotowania równał się czasowi
jaki trzeba poświęcić na gotowanie makaronu, a przyjemność płynącą z posiłku
mieliśmy olbrzymią.
CO TO JEST TOFU
Tofu wytwarzane jest z nasion soi poprzez koagulację mleka sojowego (uzyskiwanego przez namoczenie nasion w wodzie) i odciśnięcie go w formie. Proces ten przypomina wytwarzanie twarogu.
Tofu nie wymaga gotowania. Wystarczy je wyjąć z opakowania, odsączyć i gotowe. Proteiny zawarte w tofu pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a fitoestrogeny mają podobną strukturę do żeńskiego hormonu - estrogenu (pomaga łagodzić objawy menopauzy i zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów).
Tytuł: TYLKO TOFU
Autor:
Wydawnictwo:
Buchmann
Rok wydania: 2020
Liczba stron: 160
Tłumaczenie: Marta Komorowska
Format (wymiary): 14.0x20.0cm
Komentarze
Prześlij komentarz