TRYB JASNY/CIEMNY

ZOSTAJĘ W DOMU I ODPALAM GRILLA


decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber

 #zostajęwdomu i odpalam grilla

Jak każdy szukamy teraz równowagi wewnętrznej i sposobu na oswojenie tej zupełnie nowej dla nas i dla świata rzeczywistości. Pandemia ograniczyła naszą aktywność nie tylko zawodową, ale również fizyczną; sprawiła, że życie nagle bez ostrzeżenia za bardzo zwolniło tempo. Zwyczajnie zaczyna nam brakować swobodnego obcowania z ludźmi i spotkań z przyjaciółmi. Świat stał się jakby mniejszy, zamknięty w czterech ścianach, a jednocześnie poziom stresu wzrósł wszystkim gwałtownie. Promienie słońca od rana śmiało wkradają się przez okna do pokojów. Nie ułatwiają tym sprawy. Kuszą by wyjść z domu. Dodajcie do tego jeszcze trzech nastolatków, a właściwie to już młodych mężczyzn uprawiających dotąd czynnie sport z nagle zupełnie ograniczonym dostępem do siłowni, hali treningowej, obcowaniem z rówieśnikami, doświadczających właśnie czym jest „miłość w czasach zarazy” i macie już gotowy przepis na wojnę domową. Mieszkanie w wielkim mieście ogranicza nam dodatkowo możliwość „wybiegania” na bezludziu nadmiaru emocji i energii. Zanim poziom testosteronu w domu doszedł do poziomu granicznego i lont tej bomby samoistnie odpalił zdążyliśmy na szczęście w porę zorganizować domową mini siłownię, choć może to za wielkie słowo, bo to zaledwie rower stacjonarny, steper, kilka hantli oraz piłka, taśmy i gumy do ćwiczeń. Tak czy owak wystarczyło by para wszystkim nieco uszła. Teraz przy szeroko otwartych drzwiach balkonowych możemy poćwiczyć o dowolnej porze bez chodzenia na siłownię.

Nic tak dobrze nie poprawia nastroju jak aktywność fizyczna i dobre jedzenie! 


ODPALILIŚMY GRILL
Tak dla równowagi odpaliliśmy grilla. Na pewno zgodzicie się z nami, że grillowanie w zaciszu domowego ogrodu czy tarasu jest wyjątkowo dobrym sposobem na przyjemne spędzenie czasu z rodziną i to się sprawdza zawsze. 

#odpowiedzialność  versus  #koronawirus
Teraz nie jest czas na zapraszanie przyjaciół i organizowanie grillowej imprezy w ogrodzie. Byłoby to w obecnej sytuacji skrajnie nieodpowiedzialne. Pozostawanie w domu i ograniczenie kontaktów z innymi to na razie jedyny skuteczny sposób na ograniczenie rozprzestrzeniania się koronawirusa. Jednocześnie jest to świetny moment by z najbliższymi przyjemnie spędzać czas na przykład przy wspólnym przygotowywaniu posiłków na grillu. To naprawdę świetnie odpręża.

O WYŻSZOŚCI GRILLI GAZOWYCH NAD GRILLAMI WĘGLOWYMI
Gdy jest mowa o grillu zawsze prędzej czy później pada pytanie: Czy lepszy jest grill gazowy czy węglowy?
Kiedyś to pytanie trochę mnie bawiło i przywoływało mi na myśl "wykłady" z zakresu mniemanologii stosowanej Jana Tadeusza Stanisławskiego z cyklu "O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia". Jednak teraz tę wyższość grilli gazowych nad grillami węglowymi w pełni dostrzegam i doceniam:

ŁATWOŚĆ ROZPALANIA I UŻYTKOWANIA, WYSOKI KOMFORT OBSŁUGI
Grillowanie nigdy nie było tak wygodne jak przy użyciu grilla gazowego. Wystarczy podłączyć butlę z gazem, przekręcić kurek (grill gazowy ma elektroniczny zapłon) i gotowe. Odpada nam cały pracochłonny proces odpalania przy wspomaganiu mniej lub bardziej naturalnych rozpałek, który jest niezbędny przy korzystaniu z grilla węglowego oraz późniejsze usuwanie popiołu. Żadnych zapałek, żadnego bałaganu. Oszczędzamy czas, a samo grillowanie od razu wydaje nam się przez to łatwiejsze i przyjemniejsze.

MOŻLIWOŚĆ SZYBKIEGO UZYSKANIA OPTYMALNEJ TEMPERATURY
Grill gazowy zdecydowanie szybciej uzyskuje pożądaną, wysoką temperaturę niż grill węglowy. Często też posiada kilka, niezależnie od siebie funkcjonujących palników co ułatwia nam jego użytkowanie. Zależnie od potrzeb i sytuacji możemy na nim bez trudu przygotowywać potrawy  niezależnie od tego czy do stołu usiądzie kilka czy kilkanaście osób.
Mięso przyrządzane na grillu gazowym jest soczyste i kruche dzięki wysokiej temperaturze, która szybko ścina białko i zamyka pory.

decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber
MOŻLIWOŚĆ PRECYZYJNEJ KONTROLI TEMPERATURY
Jednym ruchem pokrętła gazu zmniejszamy lub zwiększamy płomień aby uzyskać pożądany poziom ciepła co nie jest możliwe i takie łatwe do osiągniecia w wypadku grilla węglowego. Ciepło rozprowadzane jest równomiernie.
Możemy z łatwością i szybko rozgrzać grill do wysokiej temperatury i bez trudu przygotować w krótkim czasie wyborne dania nawet gdy zmęczeni wracamy po pracy lub grillować przez długie godziny w niższych temperaturach gdy mamy dużo czasu w weekend.  W grillu gazowym możemy również wędzić w niskiej temperaturze. 

decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber

ZDROWE GRILLOWANIE
Potrawy przygotowywane na grillu gazowym są dużo zdrowsze od przyrządzonych na tradycyjnych grillach węglowych. Jedzenie nie ma tu bezpośredniego kontaktu z ogniem i dymem wydobywającym się z węgla drzewnego, na który podczas grillowania kapie tłuszcz powodując powstawanie szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, które przenikają później do grillowanych produktów. 

ser haloumi z grilla, decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber

BRAK DYMU
Grill gazowy nie generuje dymu. Ktoś powie, że to plus, a ktoś inny że minus, bo bez dymu dania nie będą miały charakterystycznego grillowego posmaku. Ale czy na pewno?
Nowoczesne grille gazowe mają tzw. aromatyzery, czyli pofalowane blaszki zamontowane w przestrzeni między rusztem a palnikami. To dzięki nim potrawy nabierają pełnię smaku. Soki i tłuszcze skapując na rozgrzany aromatyzer (a nie na palniki i ogień) odparowują do potraw i nadają im pożądany smak grillowania. 

stek, decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber

DUŻY WYBÓR GRILLI GAZOWYCH
Na rynku dostępne są zarówno niewielkich rozmiarów, przenośne grille gazowe (umożliwiające grillowanie nawet na łonie natury czy na niewielkim balkonie), jak i bardzo duże, luksusowe stacje posiadające wyszukane funkcje i wyposażenie.

GRILLOWANIE NA BALKONIE
Grill gazowy nie emituje dymu. Bez wychodzenia z domu można wiec grillować na nim nawet na balkonie. Jeśli nie posiadacie dużego ogrodu czy tarasu i mieszkacie w bloku to też możecie przyjemnie spędzać czas przygotowując pyszne dania na grillu. Pozwalają na to mniejsze wersje grilli gazowych, w których otrzymacie te same efekty co w dużych modelach. 

Z GRILLA GAZOWEGO MOŻNA KORZYSTAĆ CAŁY ROK NIEZALEŻNIE OD POGODY
Nadejście zimy nie oznacza końca grillowania. Na grillu gazowym można przygotowywać pyszne dania nawet przy mroźnej i śnieżnej pogodzie.  Szybko i bez problemu rozgrzewa się przy niskich temperaturach. Dzięki pokrywie świetnie działa w trakcie deszczu i gdy wieje mocny wiatr. Nie trzeba go chować na zimę do garażu. Może stać w słońcu, deszczy i śniegu w ogrodzie, na tarasie czy balkonie przez cały rok. Aby ochronić go przed brudem i kurzem wystarczy go tylko przykryć pokrowcem.

BRAK KONIECZNOŚCI CZĘSTEGO DOKUPYWANIA WĘGLA DRZEWNEGO
Na grillu węglowym każdorazowo spalamy stosunkowo duże ilości węgla drzewnego, które trzeba stale uzupełniać. Butla z gazem wystarcz na długo nie stwarzając ciągłej potrzeby jej wymiany i odwiedzania przy tym sklepu (co w obecnej sytuacji nie pozostaje bez znaczenia). Koszty samej eksploatacji grilla gazowego są znacząco niższe niż w przypadku grilla węglowego.

WSZECHSTRONNOŚĆ UŻYTKOWANIA
Grille gazowe stwarzają cały wachlarz możliwości kulinarnych, i to często nieoczywistych, pozwalając wykorzystać różne metody grillowania i przygotowywania potraw. Mamy możliwość grillowania pośredniego i bezpośredniego, pieczenia na rożnie czy gotowania na kuchence bocznej. Dostępne jest całe mnóstwo świetnych akcesoriów, które nam to ułatwiają. Tak naprawdę ogranicza nas tylko własna kulinarna wyobraźnia bo na grillu gazowym można ugotować niemal wszystko.

CIEKAWOSTKA Czy wiecie że na grillu gazowym można nie tylko przygotować klasyczne dania grillowe takie jak soczyste, rumiane steki, szaszłyki czy grillowane warzywa ale nawet upiec pyszne ciasto? To nie żart, przepis znajdziecie na stronie GRILL360

EKOLOGIA
Grille gazowe są bardziej przyjazne dla środowiska od grilli węglowych – podczas użytkowania emitują mniej dwutlenku węgla do atmosfery.

MIĘDZY NAMI KRAKOWIANAMI:
Nie należy zapominać również o tym, że od 1 września 2019 roku w Krakowie obowiązuje całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Oznacza to, że w świetle zapisów uchwały sejmiku nie można rozpalać ciężkich grilli ogrodowych opalanych węglem drzewnym lub drewnem (chodzi o urządzenia działające niezmiennie w tym samym miejscu, posadzone na stałe np. grille murowane) .

decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber


JAKĄ MARKĘ GRILLA WYBRAĆ?

W świecie grilli najbardziej cenione i najpopularniejsze są dwie marki: WEBER i BROIL KING.

Imponujący wybór najwyższej klasy grill tych marek oraz wszelkich przydatnych akcesoriów do grillowania, środków do czyszczenia, rusztów i innych częściach wymiennych oraz butlach gazowych oferuje firma DECOFIRE.

Sklep internetowy „Decofire”  [KLIK]

Salon "Decofire"
Kraków, ul. Nad Serafą 56
tel. 668 151 378  lub  690 033 461


Mieszkamy w Krakowie więc z podwójna przyjemnością polecamy wam firmę działająca w naszym mieście. Taki lokalny patriotyzm w dzisiejszej sytuacji szczególnie ważny:) 


RYBA Z GRILLA

decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber
Sprawione i umyte ryby osuszamy, smarujemy z obu stron oliwą, solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Do środka pstrągów wkładamy po kawałku masła, plastry czosnku oraz świeże zioła: koperek i natkę pietruszki. Kawałki łososia smarujemy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber

Ryby pieczemy w niewielkiej temperaturze.
Czas grillowania ryb: liczymy od 3 do 4 minut na jeden centymetr grubości ryby. Mięso ryby jest upieczone gdy jego temperatura wynosi 54 stopnie Celsjusza. 

Pstrąg jest upieczony gdy po rozchyleniu jego mięso będzie białe.

decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber
Idealny grillowany łosoś powinien być lekko rumiany i zachować soczystość. Nie można go zbyt długo piec w wysokiej temperaturze. Na grillu gazowym grillujemy kawałki łososia 2 minuty z każdej strony, a następnie zamykamy pokrywę grill a na około 5 minut. Dzięki temu ryba będzie upieczona i zachowa soczystość w środku.

decofire, zostajew domu, grillowanie, dania z grilla, ryba z grilla, pstrag z grilla, gdzie kupic grill, grill gazowy, weber, grill weber


Komentarze

  1. Już się nie mogę doczekać sezonu grillowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jestem na diecie, jak widzę zdjęcia z grilla to... trudno się powstrzymać:P
    Ja wiem, że można rybkę, szaszłyczka z warzyw ale... ale mnie tak ciągnie do kiełbaski:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dbam o figurę, dlatego w tym roku zmuszam się do rezygnowania z obfitych posiłków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie to zostało opisane.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI