ZOSTAJĘ W DOMU I ODPALAM GRILLA
#zostajęwdomu
i odpalam grilla
Jak
każdy szukamy teraz równowagi wewnętrznej i sposobu na oswojenie tej zupełnie
nowej dla nas i dla świata rzeczywistości. Pandemia ograniczyła naszą aktywność
nie tylko zawodową, ale również fizyczną; sprawiła, że życie nagle bez
ostrzeżenia za bardzo zwolniło tempo. Zwyczajnie zaczyna nam brakować
swobodnego obcowania z ludźmi i spotkań z przyjaciółmi. Świat stał się jakby
mniejszy, zamknięty w czterech ścianach, a jednocześnie poziom stresu wzrósł
wszystkim gwałtownie. Promienie słońca od rana śmiało wkradają się przez okna do
pokojów. Nie ułatwiają tym sprawy. Kuszą by wyjść z domu. Dodajcie do tego jeszcze
trzech nastolatków, a właściwie to już młodych mężczyzn uprawiających dotąd czynnie
sport z nagle zupełnie ograniczonym dostępem do siłowni, hali treningowej,
obcowaniem z rówieśnikami, doświadczających właśnie czym jest „miłość w czasach
zarazy” i macie już gotowy przepis na wojnę domową. Mieszkanie w wielkim mieście
ogranicza nam dodatkowo możliwość „wybiegania” na bezludziu nadmiaru emocji i
energii. Zanim poziom testosteronu w domu doszedł do poziomu granicznego i lont
tej bomby samoistnie odpalił zdążyliśmy na szczęście w porę zorganizować domową
mini siłownię, choć może to za wielkie słowo, bo to zaledwie rower stacjonarny,
steper, kilka hantli oraz piłka, taśmy i gumy do ćwiczeń. Tak czy owak wystarczyło
by para wszystkim nieco uszła. Teraz przy szeroko otwartych drzwiach balkonowych możemy poćwiczyć o dowolnej porze bez chodzenia na siłownię.
ODPALILIŚMY
GRILL
Tak
dla równowagi odpaliliśmy grilla. Na pewno zgodzicie się z nami, że grillowanie
w zaciszu domowego ogrodu czy tarasu jest wyjątkowo dobrym sposobem na
przyjemne spędzenie czasu z rodziną i to się sprawdza zawsze.
#odpowiedzialność versus #koronawirus
#odpowiedzialność versus #koronawirus
Teraz nie jest czas na zapraszanie przyjaciół i organizowanie grillowej imprezy w
ogrodzie. Byłoby to w obecnej sytuacji skrajnie nieodpowiedzialne. Pozostawanie w domu i ograniczenie kontaktów z innymi to na razie jedyny skuteczny sposób na ograniczenie rozprzestrzeniania się koronawirusa. Jednocześnie jest to świetny moment
by z najbliższymi przyjemnie spędzać czas na przykład przy wspólnym przygotowywaniu posiłków na grillu.
To naprawdę świetnie odpręża.
O
WYŻSZOŚCI GRILLI GAZOWYCH NAD GRILLAMI WĘGLOWYMI
Gdy
jest mowa o grillu zawsze prędzej czy później pada pytanie: Czy lepszy jest
grill gazowy czy węglowy?
Kiedyś
to pytanie trochę mnie bawiło i przywoływało mi na myśl "wykłady" z
zakresu mniemanologii stosowanej Jana Tadeusza Stanisławskiego z cyklu "O
wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia". Jednak teraz tę wyższość
grilli gazowych nad grillami węglowymi w pełni dostrzegam i doceniam:
ŁATWOŚĆ ROZPALANIA I UŻYTKOWANIA, WYSOKI KOMFORT OBSŁUGI
Grillowanie
nigdy nie było tak wygodne jak przy użyciu grilla gazowego. Wystarczy
podłączyć butlę z gazem, przekręcić kurek (grill gazowy ma elektroniczny
zapłon) i gotowe. Odpada nam cały pracochłonny proces odpalania przy
wspomaganiu mniej lub bardziej naturalnych rozpałek, który jest niezbędny przy
korzystaniu z grilla węglowego oraz późniejsze usuwanie popiołu. Żadnych zapałek,
żadnego bałaganu. Oszczędzamy czas, a samo grillowanie od razu wydaje nam się przez
to łatwiejsze i przyjemniejsze.
MOŻLIWOŚĆ SZYBKIEGO UZYSKANIA OPTYMALNEJ TEMPERATURY
Grill
gazowy zdecydowanie szybciej uzyskuje pożądaną, wysoką temperaturę niż grill
węglowy. Często też posiada kilka, niezależnie od siebie funkcjonujących
palników co ułatwia nam jego użytkowanie. Zależnie od potrzeb i sytuacji możemy
na nim bez trudu przygotowywać potrawy
niezależnie od tego czy do stołu usiądzie kilka czy kilkanaście osób.
Mięso
przyrządzane na grillu gazowym jest soczyste i kruche dzięki wysokiej
temperaturze, która szybko ścina białko i zamyka pory.
MOŻLIWOŚĆ PRECYZYJNEJ KONTROLI TEMPERATURY
Jednym
ruchem pokrętła gazu zmniejszamy lub zwiększamy płomień aby uzyskać pożądany
poziom ciepła co nie jest możliwe i takie łatwe do osiągniecia w wypadku grilla
węglowego. Ciepło rozprowadzane jest równomiernie.
Możemy
z łatwością i szybko rozgrzać grill do wysokiej temperatury i bez trudu przygotować
w krótkim czasie wyborne dania nawet gdy zmęczeni wracamy po pracy lub
grillować przez długie godziny w niższych temperaturach gdy mamy dużo czasu w
weekend. W grillu gazowym możemy również
wędzić w niskiej temperaturze.
ZDROWE GRILLOWANIE
Potrawy
przygotowywane na grillu gazowym są dużo zdrowsze od przyrządzonych na
tradycyjnych grillach węglowych. Jedzenie nie ma tu bezpośredniego kontaktu z
ogniem i dymem wydobywającym się z węgla drzewnego, na który podczas
grillowania kapie tłuszcz powodując powstawanie szkodliwych dla zdrowia
związków chemicznych, które przenikają później do grillowanych produktów.
BRAK DYMU
Grill
gazowy nie generuje dymu. Ktoś powie, że to plus, a ktoś inny że minus, bo bez
dymu dania nie będą miały charakterystycznego grillowego posmaku. Ale czy na
pewno?
Nowoczesne
grille gazowe mają tzw. aromatyzery, czyli pofalowane blaszki zamontowane w
przestrzeni między rusztem a palnikami. To dzięki nim potrawy nabierają pełnię
smaku. Soki i tłuszcze skapując na rozgrzany aromatyzer (a nie na palniki i
ogień) odparowują do potraw i nadają im pożądany smak grillowania.
DUŻY WYBÓR GRILLI GAZOWYCH
Na rynku
dostępne są zarówno niewielkich rozmiarów, przenośne grille gazowe
(umożliwiające grillowanie nawet na łonie natury czy na niewielkim balkonie),
jak i bardzo duże, luksusowe stacje posiadające wyszukane funkcje i
wyposażenie.
GRILLOWANIE NA BALKONIE
Grill
gazowy nie emituje dymu. Bez wychodzenia z domu można wiec grillować na nim
nawet na balkonie. Jeśli nie posiadacie
dużego ogrodu czy tarasu i mieszkacie w bloku to też możecie
przyjemnie spędzać czas przygotowując pyszne dania na grillu. Pozwalają na to
mniejsze wersje grilli gazowych, w których otrzymacie te same efekty co w
dużych modelach.
Z GRILLA GAZOWEGO MOŻNA KORZYSTAĆ CAŁY ROK NIEZALEŻNIE OD POGODY
Nadejście
zimy nie oznacza końca grillowania. Na grillu gazowym można przygotowywać
pyszne dania nawet przy mroźnej i śnieżnej pogodzie. Szybko i bez problemu rozgrzewa się przy
niskich temperaturach. Dzięki pokrywie świetnie działa w trakcie deszczu i gdy
wieje mocny wiatr. Nie trzeba go chować na zimę do garażu. Może stać w słońcu,
deszczy i śniegu w ogrodzie, na tarasie czy balkonie przez cały rok. Aby
ochronić go przed brudem i kurzem wystarczy go tylko przykryć pokrowcem.
BRAK KONIECZNOŚCI CZĘSTEGO DOKUPYWANIA WĘGLA DRZEWNEGO
Na
grillu węglowym każdorazowo spalamy stosunkowo duże ilości węgla drzewnego,
które trzeba stale uzupełniać. Butla z gazem wystarcz na długo nie stwarzając
ciągłej potrzeby jej wymiany i odwiedzania przy tym sklepu (co w obecnej
sytuacji nie pozostaje bez znaczenia). Koszty samej eksploatacji grilla
gazowego są znacząco niższe niż w przypadku grilla węglowego.
WSZECHSTRONNOŚĆ UŻYTKOWANIA
Grille
gazowe stwarzają cały wachlarz możliwości kulinarnych, i to często
nieoczywistych, pozwalając wykorzystać różne metody grillowania i
przygotowywania potraw. Mamy możliwość grillowania pośredniego i bezpośredniego,
pieczenia na rożnie czy gotowania na kuchence bocznej. Dostępne jest całe
mnóstwo świetnych akcesoriów, które nam to ułatwiają. Tak naprawdę ogranicza
nas tylko własna kulinarna wyobraźnia bo na grillu gazowym można ugotować
niemal wszystko.
CIEKAWOSTKA
Czy wiecie że na grillu gazowym można nie tylko przygotować klasyczne dania
grillowe takie jak soczyste, rumiane steki, szaszłyki czy grillowane warzywa
ale nawet upiec pyszne ciasto? To nie żart, przepis znajdziecie na stronie
GRILL360
EKOLOGIA
Grille
gazowe są bardziej przyjazne dla środowiska od grilli węglowych – podczas
użytkowania emitują mniej dwutlenku węgla do atmosfery.
MIĘDZY NAMI KRAKOWIANAMI:
Nie należy zapominać również o tym, że od 1 września 2019 roku w Krakowie obowiązuje całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Oznacza to, że w świetle zapisów uchwały sejmiku nie można rozpalać ciężkich grilli ogrodowych opalanych węglem drzewnym lub drewnem (chodzi o urządzenia działające niezmiennie w tym samym miejscu, posadzone na stałe np. grille murowane) .
JAKĄ MARKĘ GRILLA WYBRAĆ?
W świecie grilli najbardziej cenione i najpopularniejsze są dwie marki: WEBER i BROIL KING.
Imponujący
wybór najwyższej klasy grill tych marek oraz wszelkich przydatnych akcesoriów
do grillowania, środków do czyszczenia, rusztów i innych częściach wymiennych oraz butlach gazowych oferuje firma
DECOFIRE.
Sklep
internetowy „Decofire” [KLIK]
Salon "Decofire"
Kraków, ul. Nad Serafą 56
tel. 668 151 378 lub 690 033 461
Mieszkamy w Krakowie więc z podwójna przyjemnością polecamy wam firmę działająca w naszym mieście. Taki lokalny patriotyzm w dzisiejszej sytuacji szczególnie ważny:)
RYBA Z GRILLA
Sprawione i umyte ryby osuszamy, smarujemy z obu stron oliwą, solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Do środka pstrągów wkładamy po kawałku masła, plastry czosnku oraz świeże zioła: koperek i natkę pietruszki. Kawałki łososia smarujemy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Ryby pieczemy w niewielkiej temperaturze.
Czas grillowania ryb: liczymy od 3 do 4 minut na jeden centymetr grubości ryby. Mięso ryby jest upieczone gdy jego temperatura wynosi 54 stopnie Celsjusza.
Pstrąg jest upieczony gdy po rozchyleniu jego mięso będzie białe.
Idealny grillowany łosoś powinien być lekko rumiany i zachować soczystość. Nie można go zbyt długo piec w wysokiej temperaturze. Na grillu gazowym grillujemy kawałki łososia 2 minuty z każdej strony, a następnie zamykamy pokrywę grill a
na około 5 minut. Dzięki temu ryba będzie upieczona i zachowa soczystość w środku.
Wpadam na grilla :D
OdpowiedzUsuńO matko ale smakowitości.
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać sezonu grillowego. :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem na diecie, jak widzę zdjęcia z grilla to... trudno się powstrzymać:P
OdpowiedzUsuńJa wiem, że można rybkę, szaszłyczka z warzyw ale... ale mnie tak ciągnie do kiełbaski:P
Dbam o figurę, dlatego w tym roku zmuszam się do rezygnowania z obfitych posiłków.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie to zostało opisane.
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń