DROŻDŻÓWKI Z POWIDŁAMI
Przepis na drożdżówkę to przepis na radość. Jej aromat budzi w nas skojarzenia z dzieciństwem i domowym ciepłem. Zatapiam się w nim łakomie. Odrywam jedną bułeczkę. Ciasto jest delikatne, lekkie, sprężyste. Przeplatają je smakowite smugi powideł śliwkowych. Nie za grube, tak w sam raz by nie zrobiło się zbyt słodko. Lekko kwaśne jagody żurawiny wzmacniają owocowy smak, intensywnie cytrynowy lukier lekko odpryskuje. Cieniutkie płatki migdałów dopełniają całość swą kruchą strukturą kontrastując z mięciutkim ciastem. To wyjątkowo pyszna kombinacja smaków.
składniki:
proporcje na 12
drożdżówek
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1/3 łyżeczki soli
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- 4 kopiate łyżki powideł z węgierek
- 100 g żurawiny
- 2 łyżki płatków z migdałów
lukier:
- sok wyciśnięty z połowy cytryn
- około 2/3 szklanki cukru pudru
Podgrzewamy
mleko do temperatury 24-30°C.
Odważamy
mąkę i cukier.
Masło
rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu stale mieszając by się nie przypaliło.
Przygotowujemy
zaczyn drożdżowy: do miseczki przekładamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę
cukru, łyżkę mąki i dolewamy około 4 łyżki mleka; całość mieszamy do rozpuszczenia
drożdży i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę
przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, przygotowany wcześniej zaczyn
drożdżowy, wbijamy 2 jajka i dolewamy resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiamy
przez 3 minuty, dodajemy do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło i
nadal wyrabiamy je przez kolejne 10 minut. Pracę może ułatwić nam mikser
planetarny z końcówką w kształcie haka ustawiony na najniższych obrotach (lub
maszyna do wyrabiania chleba). Jeśli nie macie miksera o dużej mocy pozostaje
wam ręczne wyrabianie ciasta. Jak to mówią „nie ma tego złego…” – ciasto drożdżowe
lubi ciepło naszych dłoni, a dla nas jego wyrabianie to dodatkowo niezłe
ćwiczenie fizyczne. Dobrze wyrobione
ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni nie przyklejając się do nich; jest
miękkie, gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, pozostawiamy ją w misce
przykrytej bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia ( w tym czasie podwoi swoją objętość).
Drożdżówki
będziemy piekli w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 23 x 33 cm (to tzw.
blacha domowa).
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat kuchenny lub stolnicę i
rozwałkowujemy go na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Ciasto jest
bardzo elastyczne i miękkie. Z łatwością daje się formować. Przed rozwałkowaniem możecie rozciągać je dłońmi jeśli tak wolicie.
Prostokąt
z ciasta smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych, a później powoli i z delikatnością zwijamy go ściśle jak
roladę wzdłuż jego krótszego boku.
Powstały wałek z ciasta drożdżowego o długości około 40 cm kroimy ostrym nożem na 12 równych kawałków (każdy ma mniej więcej 3 – 3,5 cm szerokości). Po odkrojeniu z rolady każdego kawałka ciasta przekładamy go od razu na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (w 4 rzędach mamy po 3 bułeczki). Drożdżówki przykrywamy kuchenną ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (znów w tym czasie podwoją objętość; będą się stykać ze sobą).
Powstały wałek z ciasta drożdżowego o długości około 40 cm kroimy ostrym nożem na 12 równych kawałków (każdy ma mniej więcej 3 – 3,5 cm szerokości). Po odkrojeniu z rolady każdego kawałka ciasta przekładamy go od razu na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (w 4 rzędach mamy po 3 bułeczki). Drożdżówki przykrywamy kuchenną ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (znów w tym czasie podwoją objętość; będą się stykać ze sobą).
W
wyrośnięte drożdżówki lekko wciskamy jagody żurawiny (5-6 do jednej bułeczki) i
obsypujemy je płatkami migdałów leciutko je dociskając.
Drożdżówki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC i pieczemy 25 minut aż się lekko zrumienią. Blachę z bułeczkami wyjmujemy z pieca i studzimy.
Drożdżówki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC i pieczemy 25 minut aż się lekko zrumienią. Blachę z bułeczkami wyjmujemy z pieca i studzimy.
Ależ pyszne te drożdżówki!
OdpowiedzUsuńAle pychota! Super pomysł i do tego świetne te płatki migdałowe.:-)
OdpowiedzUsuń