PULPETY W SOSIE WARZYWNYM
Drzemie w nas tęsknota za niezwykle apetycznym aromatem unoszącym się z rondli, w których łączą się i przenikają wzajemnie zapachy wszelkich warzyw, cebuli i czosnku z zapachem świeżo zmielonego mięsa rumieniącego się na złoto na patelni. Nasza pamięć przechowuje zapachy tych wspaniałości razem ze wspomnieniem babcinej kuchni, niedoścignionymi smakami dzieciństwa i rodzinnych obiadów.
Tym przepisem chcemy odczarować w waszej świadomości pulpety w sosie warzywnym. Niech was nie zwiedzie ta niepozornie brzmiąca nazwa dania, kojarzona zupełnie
niesłusznie z potrawą bez większego wyrazu i smaku, taką w sam raz dla przedszkolaków lub osób na lekkostrawnej diecie szpitalnej. Te pulpety zdecydowanie mają charakter, wyborny smak i kuszący aromat!
PULPETY W SOSIE WARZYWNYM
składniki:
* 600 g mięsa mielonego np. mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego w równych proporcjach
* 1 jajko
* 2 łyżki kaszy manny (grysiku)
* mąka pszenna do obtoczenia pulpetów przed ich smażeniem
* olej rzepakowy - około 3 łyżki
* 1 duży ząbek czosnku
* sól – z umiarem; na 0,5 kg mielonego mięsa wystarczy pół płaskiej
łyżeczki soli
* świeżo zmielony pieprz - do woli
sos warzywny:
* 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skóry lub w sezonie 6 aromatycznych, mięsistych pomidorów
* 2 cebule – najlepiej 1 czerwona i 1 biała
* 2 duże łodygi selera naciowego
* 1 czerwona papryka
* 2 listki laurowe
* 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku – my preferujemy ostrą, ale
możecie również wykorzystać słodka paprykę w proszku
* 2 gałązki świeżego rozmarynu
* sól – z umiarem
* świeżo zmielony pieprz – do smaku
* natka pietruszki do dekoracji
JAKI GATUNEK MIĘSA WYBRAĆ?
Mieloną masę mięsną można otrzymać z dowolnego gatunku
mięsa: wołowiny, cielęciny, baraniny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego. My
szczególnie lubimy łączyć mięso wieprzowe z mięsem z indyka albo wołowinę z
wieprzowiną lub cielęciną. Pamiętajcie, że do zmielenia świetnie nadaje się mięso
gorszych gatunków oraz tzw. ścinki powstałe przy rozbiorze mięsa do innych
potraw. Masę mięsną warto sporządzić łącząc różne gatunki mięsa w ten sposób,
aby mięso chude było uzupełniane dodatkiem mięsa tłustego. W masie mięsnej na
pulpety powinno znaleźć się około 70% mięsa chudego i 30% mięsa o większej zawartości
tłuszczu.
DO DZIEŁA, ZABIERAMY SIĘ ZA GOTOWANIE
Do miski przekładamy mielone mięso. Wbijamy do niego jajko
i dosypujemy kaszę mannę. Oba te składniki są środkami spulchniającymi naszą
masę mięsną. Stanowią również świetne jej spoiwo (nie musicie się obawiać, kasza manna w tej
ilości będzie zupełnie niewyczuwalna w smaku). Całość doprawiamy solą, świeżo
zmielonym pieprzem i zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem.
Masa mięsna powinna być pulchna, dlatego należy ją
starannie wyrobić łyżką lub ręką. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy
okrągłe pulpety (każdy o wadze około 50 g). Gotowe mięsne kulki obtaczamy w
mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy pulpety ze
wszystkich stron na złoty kolor. Osiągnąwszy stan lekkiego zrumienienia
przekładamy je na talerz.
Teraz na patelnię na której smażyły się wcześniej pulpety
przesypujemy pokrojoną cebulę i często mieszając obsmażamy ją aż się lekko
zeszkli (zajmie to około 3 - 4 minuty). Do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i
seler naciowy. Warzywa dusimy przez kolejne 5 minut nadal często mieszając.
Zbiorą one z patelni wszystkie smaki ze smażonego mięsa. Przyszła pora na dodanie zawartości puszki
krojonych pomidorów (jeżeli wykorzystujecie pomidory świeże, to pamiętajcie, że
przed dodaniem ich do sosu musicie je najpierw sparzyć, obrać ze skóry i
pokroić). Sos przyprawiamy dodając paprykę w proszku, sól i
pieprz. Całość dusimy na małym ogniu przez około 2 minuty od momentu
zagotowania.
Teraz macie dwa wyjścia: brytfannę z pulpetami w sosie warzywnym możecie do
dalszej obróbki termicznej ustawić na kuchence i dusić na małym ogniu przez 15
minut lub wstawić ją na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (5
minut przed końcem pieczenia możecie posypać pulpety startym serem i zapiec).
My preferujemy pieczenie pulpetów w piekarniku. Pamiętajcie,
że naczynie wkładane do piekarnika nie może mieć plastikowych elementów (np.
rączek lub uchwytów) bo grozi im stopienie w wysokiej temperaturze. Na dno naczynia (brytfanki, dużej patelni z metalową rączką lub naczynia
żaroodpornego) przelewamy trochę sosu i układamy w nim obsmażone wcześniej pulpety.
Zalewamy je resztę sosu. Ma on sięgać mniej więcej ¾ wysokości pulpetów (w
razie potrzeby dolejcie do sosu odrobinę wody). Przed włożeniem do piekarnika do naczynia wkładamy jeszcze
2 listki laurowe i 2 gałązki rozmarynu. Nadadzą one daniu wspaniały aromat.
To idealna potrawa na rodzinny obiad. Świetnie smakuje zarówno
z dodatkiem kaszy, jak i makaronu, ryżu czy ziemniaków. Sos przyjmie wszystko :)
LUBICIE DANIA Z MIELONEGO MIĘSA?
Może zaciekawią was również inne nasze przepisy. "Klokając" w nazwę dania automatycznie przeniesiecie się na stronę z naszym przepisem.
Komentarze
Prześlij komentarz