TRYB JASNY/CIEMNY

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I RABARBAREM

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto


CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI

Moja babcia mawiała, że aby upiec dobre ciasto drożdżowe potrzebujemy trochę cierpliwości, spokoju, czułego traktowania i dużo domowego ciepła. Nie znosi ono bowiem pośpiechu, niedopieszczenia i przeciągów. Coś w tym jest. Gdy wkładamy dużo serca w wypiekanie drożdżowego ciasta to zwraca się nam to z nawiązką w postaci cudownie pulchnych, lekkich jak piórko, pięknie wyrośniętych wypieków, które mają magiczną moc budzenia we wszystkich samych dobrych emocji. Nasze ciasto łączy proste składniki oraz rodzinne tradycje i sekrety kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mam w pamięci babciny przepis na nie zapisany na lekko pożółkłych kartkach zeszytu z grubą okładką w kratkę, który krył się w czeluściach głębokiej, skrzypiącej szuflady wielkiego, drewnianego stołu stojącego na środku kuchni dziadków. Kartki tego zeszytu nosiły liczne ślady maślanego kremu, powideł, kleksy czekolady i soku z owoców, które przez przypadek na nie kapnęły czy zostały pozostawione przez dziecięce paluszki w ferworze kuchennego zamieszania przy wspólnym, takim wielopokoleniowym pieczeniu ciast i ciasteczek. Lubie te wspomnienia z dzieciństwa. To dzięki nim pieczenie ciast sprawia mi dziś tak wiele przyjemności dając poczucie ciągłości rodzinnych tradycji i historii.

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I PORZECZKAMI

Wszystkie składniki na ciasto najlepiej przygotować wcześniej; nie powinny być one zimne, wyjęte właśnie z lodówki czy przyniesione w zimny dzień prosto ze sklepu. Muszą się chwilę "zadomowić" na naszym stole w kuchni i nabrać domowego ciepełka zanim zabierzemy się za wyrabianie ciasta. 

składniki:


proporcje składników na tortownicę o średnicy 24 cm

* 100 ml ciepłego mleka
* 50 g świeżych drożdży
* 380 g mąki pszennej typ 550
* 60 g cukru
* 1/4 łyżeczki soli
* 3 jajka
* 150 g masła
* 2 czubate łyżki dżemu najlepiej z czarnej porzeczki lub malinowego
* około 250 g sezonowych owoców lub rabarbaru
  
lukier cytrynowy:

* sok wyciśnięty z połowy cytryn
* około 2/3  szklanki cukru pudru 

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto

OWOCE DO CIASTA
Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np. maliny, czerwone lub czarne porzeczki, agrest, truskawki, jeżyny, morele, brzoskwinie czy śliwki lub ich wasze ulubione mieszanki. Świetnie smakuje również z rabarbarem. Dzięki temu ciasto to za każdym razem będzie zupełnie inne i na pewno wam się nie znudzi. A najlepsze jest to, że można do niego dodać owoce mrożone (i to bez ich wcześniejszego rozmrażania). W naszej drożdżówce widzicie mrożone maliny i mrożone czerwone porzeczki. Większe owoce (np. truskawki czy morele) przed dodaniem do ciasta trzeba pokroić na mniejsze kawałki. 

owoce, owoce do ciasta, ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI: 
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomnieliście wyjąć jajek wcześniej z lodówki to włóżcie je na chwilę do miski z ciepłą wodą (taką o temperaturze około 36 stopni C).

Podgrzewamy mleko do temperatury 24-30°C.

Odważamy mąkę i cukier.

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu stale mieszając by się nie przypaliło. Przed dodaniem do ciasta sprawdzamy czy ostygło (nie może być gorące).  


ROBIMY ZACZYN DROŻDŻOWY: 
Do miseczki rozkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dosypujemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (dokarmiamy w ten sposób drożdże pobudzając je do pracy). Całość mieszamy i na kilka minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Można również miseczkę z zaczynem włożyć do większego naczynia z ciepłą wodą (należy jednak uważać i obserwować drożdże aby „nie uciekły” nam z miseczki). W tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn zwiększy swoją objętość.

Zaczyn możemy również przygotować z drożdży mrożonych. Tak jak drożdże świeże wrzucamy je do ciepłego mleka, mieszamy co jakiś czas czekając dłużej aż się rozpuszczą w mleku. Miseczkę z zaczynem wkładamy do większego naczynia z ciepłą wodą.

WYRABIANIE I WYRASTANIE CIASTA:
Mąkę przesiewamy przez sito do misy miksera lub do większej miski, dodajemy cukier, sól, przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy i do całości wbijamy 3 jajka. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, dodajemy do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal wyrabiamy je przez kolejne 10 minut. My ułatwiamy sobie pracę powierzając w całości wyrabianie ciasta mikserowi z końcówką w kształcie haka. Początkowo prędkość ustawiamy na najniższych obrotach, a później na prędkości 1.To ciasto jest bardzo miękkie i nawet zwykły mikser radzi sobie z nim bardzo dobrze.
wyrastanie ciasta, mikser kenwood, ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto
Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, pozostawiamy ją w misce przykrytej bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w tym czasie podwoi swoją objętość). Misę z wyrastającym ciastem drożdżowym wkładam zawsze do większej miski z ciepłą wodą (o temperaturze około 36 - 38 stopni C) i przykrywam je ściereczką. Co jakiś czas sprawdzam czy woda nie wystygła nadmiernie i w razie potrzeby dolewam ciepłej. W ten sposób zapewniam ciastu optymalne warunki do wzrostu. Ten patent wykorzystuję też zawsze podczas wyrastania ciasta chlebowego na zakwasie. 
wyrastanie ciasta, ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:

Rabarbar kroimy w plasterki, a większe owoce (np. duże truskawki, morele czy brzoskwinie) kroimy na mniejsze  kawałki.

TORTOWNICA:
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
PIERWSZY ETAP FORMOWANIA CIASTA:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat kuchenny lub stolnicę. Z wierzchu również oprószamy je niewielką ilością mąki. Teraz dłońmi delikatnie rozciągamy ciasto tak, by powstał prostokątny placek o wymiarach 27 cm x 33 cm. Jest to czynność naprawdę prosta, ciasto jest bardzo plastyczne. 

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto


ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto

NAKŁADANIE NADZIENIA:
Placek z drożdżowego ciasta smarujemy bardzo cienką warstwą dżemu (2 czubate łyżki wystarczą by pokryć ciasto).  Następnie rozsypujemy owoce (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej!). Zamiast owoców możemy wykorzystać pokrojony w plastry rabarbar.

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto na zdjęciu: ciasto drożdżowe z nadzieniem z dżemu z czarnej porzeczki, malinami i czerwonymi porzeczkami

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto
na zdjęciu: ciasto drożdżowe z nadzieniem z dżemu malinowego, rabarbarem i czerwonymi porzeczkami

DRUGI ETAP FORMOWANIA CIASTA:
Tak przygotowany placek drożdżowy ciasno zwijamy w roladę wzdłuż jego dłuższego boku. Przy tej czynności możecie pomóc sobie skrobakiem do ciasta (to bardzo przydatny przyrząd gdy piecze się ciasta drożdżowe i chleby). Jeśli oprószyliście wcześniej blat mąką, to ta czynność nie sprawi wam żadnego problemu; ciasto choć jest bardzo miękkie to nie lepi się do blatu i można je sprawnie zwinąć. 

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto

Roladę kroimy ostrym nożem na 12 równych kawałków. Przed każdym cieciem nóż oprószonym odrobiną mąki. Ciasto od strony cięcia lekko zlepiamy chowając dżem i owoce do środka i od razu przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Układamy 9 kawałków ciasta w koło tortownicy oraz 3 w jej środku. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut (jeśli do ciasta dodaliśmy owoce zamrożone to czas wyrastania wydłużamy o 10 minut).

rolada drozdzowa, ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto


PIECZENIE:
W czasie gdy ciasto rośnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu).  

Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, studzimy.

LUKROWANIE:

W miseczce rozcieramy łyżeczką sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polewamy cytrynowym lukrem. Kiedy on lekko stężeje możemy już kroić ciasto na kawałki. 

ciasto drozdzowe z owocami, ciasto drozdzowe, ciasto drozdzowe z rabarbarem, drozdzowka z rabarbarem, drozdzowka z owocami, jak uiec ciasto drozdzowe, drozdzowe z owocami, drozdzowe z rabarbarem, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pysze ciasto, domowe ciasto

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI