CIASTO MARCHEWKOWE
Być docenionym to takie fajne uczucie - budujące i niosące radość. Tak się w nas wtedy wszystko uśmiecha i jakoś tak nam od razu wszystko łatwiej przychodzi. Macie tak, że gdy coś was fajnego spotka to chcecie o tym wszystkim opowiedzieć? My dziś dzielimy się z Wami radością z wygranej w konkursie kulinarnym "WYPIEKI PEŁNE WITAMIN" organizowanym przez markę BREVILLE, w którym zaprezentowaliśmy nasz przepis na ciasto marchewkowe. Jest aromatyczne, wilgotne, puszyste, mięciutkie, pyszne oraz pełne witamin.
CIASTO MARCHEWKOWE
proporcje składników na tortownicę o średnicy 24 cm
* 3 jajka
* 200 g cukru
* 200 ml oleju rzepakowego
* 300 g marchewki
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g ananasa (świeżego lub z puszki)
* 50 g płatków migdałów
* 100 g żurawiny
* 260 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 1,5 łyżeczki cynamonu
* szczypta soli
KREM:
* 500 ml serka mascarpone
* 100 g masła
* 4 łyżki cukru pudru
DEKORACJA:
* po 50 g rozdrobnionych orzechów i płatków migdałów do obsypania boków ciasta
* 2 plastry ananasa, garść płatków migdałów, kilka połówek orzechów włoskich oraz mrożone lub świeże porzeczki czerwone
WYKONANIE:
* Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze „na mąkę” (lub
bardzo drobno siekamy je nożem).
* Owoce ananasa kroimy w kostkę.
* Marchewki obieramy i ucieramy na tarle o dużych oczkach.
* Jajka ubijamy,
dodajemy do nich cukier i dalej ubijamy aż masa będzie puszysta. Cienkim
strumieniem dolewamy do niej olej i ubijamy przez kolejną minutę. W
drugiej misce mieszamy suche składniki: rozdrobnione orzechy i migdały,
przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do masy
jajecznej dodajemy suche składniki oraz żurawinę, ananasa i utartą
marchewkę. Całość mieszamy do połączenia się składników przekładamy do
tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 45
minut (przed wyjęciem cista z piekarnika robimy test suchego patyczka).
masa:
Masło ucieramy, dodajemy do niego cukier oraz serek i całość ucieramy
na gładką masę. Schładzamy ją przez kwadrans w lodówce.
składanie ciasta:
Wystudzone
ciasto przekrawamy na dwa krążki. Pierwszy układamy na paterze i
rozsmarowujemy na nim 1/3 masy, na którą kładziemy drugi krążek. Resztą
masy pokrywamy wierzch i boki ciasta.
dekorowanie:
Ciasto dekorujemy połówkami orzechów włoskich, pokrojonymi plastrami ananasa i czerwonymi porzeczkami (mrożonymi lub świeżymi); jego boki obsypujemy płatkami migdałów i lekko dociskamy.
"WYPIEKI PEŁNE WITAMIN" - konkurs organizowany przez markę Breville Polska
Przepis na to marchewkowe ciasto przyniósł nam zwycięstwo w konkursie "WYPIEKI PEŁNE WITAMIN" organizowanym przez markę BREVILLE oraz nagrodę w postaci miksera ręcznego Breville z technologią HeatSoft z 7-stopniowym regulatorem prędkości, przyciskiem zwiększania mocy i plastikowym pojemnikiem do przechowywania urządzenia. Technologia HeatSoft pozwala na delikatne ogrzewanie masła do temperatury pokojowej w trakcie miksowania. Niedługo opowiemy Wam jak ten system sprawdza się w czasie pieczenia ciast ucieranych i drożdżowych.
Zarówno ja jak i moje dzieci uwielbiamy ciasto marchewkowe :-) przygotowuje je przynajmniej raz w miesiącu. W takiej wersji jeszcze nie próbowaliśmy. Bardzo ciekawi mnie to połączenie, więc na pewno wypróbuję przepis. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :-) Mam nadzieję, że zasmakuje w takim wydaniu mojej rodzinie :-)
OdpowiedzUsuń