TRYB JASNY/CIEMNY

DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI


drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni
Sezonowość to jest najlepszy klucz do dobrej kuchni, do smaków i aromatów na które czeka się z wytęsknieniem przez cały rok i które nigdy nam się nie nudzą. W maju proponujemy wam wiec pyszne wypieki z rabarbarem i truskawkami. Dziś jest to przepis na pyszne, domowe drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

To wyjątkowo pyszne drożdżówki. Ciasto jest pulchne, miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach. Rabarbar i truskawki ożywiają go soczystością i przyjemną kwasową nutą, która zawsze kojarzy mi się ze świeżością wiosny, a kruszonka urozmaica ich fakturę fajnie kontrastując z mięciutkim ciastem drożdżowym.

DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

składniki:

proporcje na dwie blachy – około 14 drożdżówek

ciasto:
  • 530 g mąki tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml tłustego mleka
  • 140 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 30 g drobnych truskawek
kruszonka:

  • 80 g zimnego masła
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania drożdżówek
  • niskosłodzony dżem z czarnej porzeczki


! Do upieczenia tych drożdżówek możecie wykorzystać również drożdże instant. Zamieniając świeże drożdże na drożdże instant ich wagę musimy pomnożyć przez 0,31. 
W tym wypadku potrzebne wiec będzie 15,5 g drożdży instant (wystarczą 2 opakowania po 7 g).
drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni


PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomnieliście wcześniej wyjąć jajek z lodówki to włóżcie je teraz na chwilę do miski z ciepłą wodą (taką o temperaturze około 36 stopni C).

Podgrzewamy mleko do temperatury 24-30°C. Ma być letnie.

Odważamy mąkę i cukier.

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu stale mieszając by się nie przypaliło. Przed dodaniem do ciasta sprawdzamy czy ostygło (nie może być gorące).  

ROBIMY ZACZYN DROŻDŻOWY: 
Do miseczki rozkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dosypujemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (dokarmiamy w ten sposób drożdże pobudzając je do pracy). Całość mieszamy i na kilka minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Można również miseczkę z zaczynem włożyć do większego naczynia z ciepłą wodą (należy jednak uważać i obserwować drożdże aby „nie uciekły” nam z miseczki). W tym czasie drożdże zaczną pracować, zaczyn zwiększy swoją objętość i zmieni swoją konsystencję.

Zaczyn możemy również przygotować z drożdży mrożonych. Tak jak drożdże świeże wrzucamy je do ciepłego mleka, mieszamy co jakiś czas czekając aż się rozpuszczą w mleku. Miseczkę z zaczynem wkładamy do większego naczynia z ciepłą wodą. Przygotowanie zaczynu z drożdży wcześniej zamrożonych trwa tylko chwilę dłużej niż z drożdży świeżych.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

WYRABIANIE I WYRASTANIE CIASTA:
Mąkę przesiewamy do misy miksera lub do większej miski, dodajemy cukier, sól, przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy i do całości wbijamy 2 jajka oraz dodajemy 2 żółtka (białka zachowujemy; wykorzystamy je do smarowania brzegów drożdżówek przed pieczeniem). Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, dodajemy do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal wyrabiamy je przez kolejne 10 minut. My ułatwiamy sobie pracę powierzając w całości wyrabianie ciasta mikserowi z końcówką w kształcie haka. Początkowo prędkość ustawiamy na najniższych obrotach, a później na prędkości 1.

Ciasto na nasze drożdżówki można oczywiście wyrabiać również ręcznie. Do przesianej mąki dolewany mleko i rozmącone jajka i żółtka, dodajemy zaczyn drożdżowy i całość mieszamy dużą łyżką. Po chwili porcjami dolewamy rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni, ześlizguje się z haka miksera nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie i elastyczne.

Misę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie podwoi swoją objętość.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

Aby zapewnić drożdżowemu ciastu optymalne warunki wzrostu misę z wyrastającym ciastem wkładamy zawsze do większej miski z ciepłą wodą (o temperaturze około 36 - 38 stopni C) i przykrywam ją ściereczką. Co jakiś czas sprawdzam czy woda nie wystygła nadmiernie i w razie potrzeby dolewam ciepłej. Ten patent wykorzystuję też zawsze podczas wyrastania ciasta chlebowego na zakwasie. 

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni
NADZIENIE DO DROŻDŻÓWEK:

W czasie gdy ciasto wyrasta my przygotowujemy kruszonkę i nadzienie do drożdżówek.

KRUSZONKA: 
Mąkę i cukier wsypujemy do miski, dodajemy do niej drobno posiekane zimne masło, pośpiesznie rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki i łączymy składniki w jednolite ciasto.

Rabarbar kroimy na kawałki o grubości około 1 cm.

Od truskawek odrywamy szypułki.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni


FORMOWANIE DROŻDŻÓWEK:

Piekarnik rozgrzewam do 180 °C (góra – dół bez termoobiegu).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części - to ułatwi nam podział ciasta na bułeczki (drożdżówki będziemy piekli na 2 blaszkach). Z każdej części ciasta robimy po 7 drożdżówek - odrywamy po kawałku ciasta i zawijając jego końce pod spód formujemy 7 niewielkich bułeczek, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując przy tym spore odstępy.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

Nasze drożdżowe bułeczki spłaszczamy dłonią robiąc palcami na ich środku lekkie wgłębienie i formując ich brzeg i lekko wciskamy w nie po 5-6 kawałków rabarbaru i po 2-3 truskawki. Zostawiamy je na kilka minut by lekko podrosły. Na koniec posypujemy je rozdrobnioną palcami kruszonką i smarujemy pozostałym białkiem ich brzegi wykorzystując do tego pędzelek.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

INNE WARIANTY NADZIENIA:

Nasze drożdżówki możemy przygotować tylko z rabarbarem lub tylko z truskawkami.

Genialnie smakują również z nadzieniem z rabarbaru z dodatkiem 1 łyżeczki dżemu z czarnych porzeczek!

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

PIECZENIE:

Drożdżówki pieczemy partiami przez 25 minut. 

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

W czasie gdy pierwsza blaszka jest w piekarniku my przygotowujemy drugą partię drożdżówek.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni

Po przestudzeniu drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni 
drozdzowki z rabarbarem, ciasto drozdzowe, domowe drozdzowki, drozdzowki z truskawkami, drozdzowki z owocami, jak upiec drozdzowki, jak zrobic drozdzowki, rabarbar, przepisy z rabarbarem, ciasto do kawy, zycie od kuchni 
W MAJU SPRÓBUJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE WYPIEKI Z RABARBAREM.

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I RABARBAREM

Jeśli podobają się wam nasze przepisy zobaczcie jak smakuje maj w naszej kuchni. To zestawienie naszych najlepszych przepisów na dania wytrawne, ciasta i desery przygotowane z sezonowych składników.

MAJ SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE

 


 



Komentarze

  1. Ale muszą być pyszne te z rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak marzenie, szkoda, że nie mogę zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robiłam takie przez weekend. Sezon się zaczął i warto wykorzystać to, że w ogrodzie mamy mnóstwo rabarbaru i truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne informacje, nie wiedziałem o tym.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI