FOCACCIA WIOSENNA
Mama mówiła "nie baw się
jedzeniem", ale tym razem jej nie słuchamy. Przygotowując tę focaccę za każdym razem bawimy się jak
dzieci. Wykorzystując
nasze ulubione warzywa, owoce, świeże zioła i jadalne kwiaty z dziecięcą fantazją tworzymy na niej „obraz”. Już po chwili w gorącym piekarniku
będzie gotowy do schrupania :)
Nasza focaccia wiosenna to rumiane, mięciutkie, sprężyste ciasto drożdżowe pełne aromatycznych dodatków. Doskonale smakuje zarówno na ciepło wyjęte prosto z piekarnika jak i na zimno jako przystawka, dodatek do dań z grilla lub główna atrakcja śniadania na trawie. Jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.
FOCCACIA WIOSENNA
składniki na ciasto:
* 300 g mąki typ “00” (jeśli nie macie to wykorzystajcie mąkę tortową)
* 200 g wody
* 15 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 20 g oliwy z oliwek
* 1/2 łyżeczki soli
dodatki:
Tu nic nie ogranicza waszej kulinarnej fantazji. Wybierzcie te dodatki, które lubicie najbardziej lub akurat macie je pod ręką lub rosną w waszym ogródku czy w doniczkach na kuchennym parapecie. Do wyboru, do koloru macie wiele możliwości:
* oliwa z oliwek do skropienia focaccii
* pomidorki koktajlowe lub pomidory suszone z zalewy z oliwy* zielone lub czarne oliwki
* zielone szparagi
* zielony groszek cukrowy
* szczypiorek lub zielona cebulka
* papryka w dowolnym kolorze (czerwona, żółta, pomarańczowa lub zielona)
* cebula czerwona
* sól ziołowa; u nas sól rozmarynowa
* świeże zioła: listki bazylii, listki mięty, igły rozmarynu, natka pietruszki
* jadalne kwiatki: bratki, kwiatki szczypiorku i czosnku, stokrotki, mniszek lekarski potocznie zwany mleczem, kwiaty drzew owocowych (jabłoni, wiśni), kwiaty cukinii
WYKONANIE:
Odważamy
wszystkie składniki.
Robimy
zaczyn drożdżowy:
Do
miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę
mąki. Całość zalewamy połową ciepłej wody, mieszamy i na około 10 minut
odstawiamy w ciepłe miejsce. Można również miseczkę z zaczynem włożyć na kilka minut do
większego naczynia z ciepłą wodą (należy jednak uważać i obserwować zaczyn aby
„nie uciekł” nam z miseczki). W tym czasie drożdże zaczną pracować, zaczyn
zwiększy swoją objętość i zmieni swoją konsystencję.
Przygotowanie ciasta na focaccię ułatwia nam mikser ręczny Breville z technologią HeatSoft.
Do
misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy całość łyżką. W następnej kolejności
dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy i dolewamy oliwę. Przez około
10 minut wyrabiamy ciasto. My ułatwiamy sobie pracę powierzając w całości
wyrabianie ciasta mikserowi z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gładkie i elastyczne
ciasto formujemy w kulę, smarujemy ją z wierzchu odrobiną wody i pozostawiamy do
wyrośnięcia na godzinę w misce przykrytej ściereczką.
Misę w której wyrasta
ciasto drożdżowe można wstawić do większego garnka wypełnionego ciepłą wodą
(zapewniamy mu wtedy optymalne warunki do wzrostu). Ciasto na focaccię można również
przygotować wieczorem i pozostawić je do wyrośnięcia na noc w lodówce w przykrytej misce.
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (jeśli wyrastało w
lodówce musicie dać mu wcześniej godzinę czasu aby się ogrzało do temperatury pokojowej). Palcami posmarowanymi
obficie oliwą z oliwek rozciągamy je delikatnie formując z niego placek.
Reszta to już zabawa. Z fantazją rozkładamy na naszej focacii przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zielone oliwki, zielone szparagi, plastry
papryki, zioła lub inne wybrane dodatki (np. plastry czerwonej cebuli czy
kawałki suszonych pomidorów marynowanych w oliwie). Lekko wciskamy je w ciasto.
Focaccię odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia na około 30 minut. W
tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C (góra – dół bez
termoobiegu). Przed włożeniem do piekarnika focaccię skrapiamy oliwą i oprószamy
solą ziołową. Ciasto pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie skrapiamy je odrobina oliwy.
Smacznego!
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE SEZONOWE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI:
"Klikając" w nazwę dania automatycznie przeniesiecie się na stronę z wybranym przepisem na naszym blogu.
Nie wiedziałem, że tak to wygląda wszystko.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie - jak obraz, aż szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuń