TRYB JASNY/CIEMNY

FOCACCIA WIOSENNA


focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni

Mama mówiła "nie baw się jedzeniem", ale tym razem jej nie słuchamy. Przygotowując tę focaccę za każdym razem bawimy się jak dzieci. Wykorzystując nasze ulubione warzywa, owoce, świeże zioła i jadalne kwiaty z dziecięcą fantazją tworzymy na niej „obraz”. Już po chwili w gorącym piekarniku będzie gotowy do schrupania :)

focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni
Nasza focaccia wiosenna to rumiane, mięciutkie, sprężyste ciasto drożdżowe pełne aromatycznych dodatków. Doskonale smakuje zarówno na ciepło wyjęte prosto z piekarnika jak i na zimno jako przystawka, dodatek do dań z grilla lub główna atrakcja śniadania na trawie. Jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.

focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni

FOCCACIA WIOSENNA
 
składniki na ciasto:

* 300 g mąki typ “00” (jeśli nie macie to wykorzystajcie mąkę tortową)
* 200 g wody
* 15 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 20 g oliwy z oliwek
* 1/2 łyżeczki soli

ciasto na focaccie, focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni

dodatki:
Tu nic nie ogranicza waszej kulinarnej fantazji. Wybierzcie te dodatki, które lubicie najbardziej lub akurat macie je pod ręką lub rosną w waszym ogródku czy w doniczkach na kuchennym parapecie. Do wyboru, do koloru macie wiele możliwości:

* oliwa z oliwek do skropienia focaccii
* pomidorki koktajlowe lub pomidory suszone z zalewy z oliwy* zielone lub czarne oliwki
* zielone szparagi
* zielony groszek cukrowy
* szczypiorek lub zielona cebulka
* papryka w dowolnym kolorze (czerwona, żółta, pomarańczowa lub zielona)
* cebula czerwona
* sól ziołowa; u nas sól rozmarynowa
* świeże zioła: listki bazylii, listki mięty, igły rozmarynu, natka pietruszki
* jadalne kwiatki: bratki, kwiatki szczypiorku i czosnku, stokrotki, mniszek lekarski potocznie zwany mleczem, kwiaty drzew owocowych (jabłoni, wiśni), kwiaty cukinii


focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni


WYKONANIE:
   
Odważamy wszystkie składniki.

Robimy zaczyn drożdżowy: 
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość zalewamy połową ciepłej wody, mieszamy i na około 10 minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Można również miseczkę z zaczynem włożyć na kilka minut do większego naczynia z ciepłą wodą (należy jednak uważać i obserwować zaczyn aby „nie uciekł” nam z miseczki). W tym czasie drożdże zaczną pracować, zaczyn zwiększy swoją objętość i zmieni swoją konsystencję.

breville, mikser breville, breville polska, focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni
Przygotowanie ciasta na focaccię  ułatwia nam mikser ręczny Breville z technologią HeatSoft.

Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy całość łyżką. W następnej kolejności dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy i dolewamy oliwę. Przez około 10 minut wyrabiamy ciasto. My ułatwiamy sobie pracę powierzając w całości wyrabianie ciasta mikserowi z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gładkie i elastyczne ciasto formujemy w kulę, smarujemy ją z wierzchu odrobiną wody i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w misce przykrytej ściereczką. 

focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni

Misę w której wyrasta ciasto drożdżowe można wstawić do większego garnka wypełnionego ciepłą wodą (zapewniamy mu wtedy optymalne warunki do wzrostu). Ciasto na focaccię można również przygotować wieczorem i pozostawić je do wyrośnięcia na noc w lodówce w przykrytej misce.  

focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni
   
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (jeśli wyrastało w lodówce musicie dać mu wcześniej godzinę czasu aby się ogrzało do temperatury pokojowej). Palcami posmarowanymi obficie oliwą  z oliwek rozciągamy je delikatnie formując z niego placek. Reszta to już zabawa. Z fantazją rozkładamy na naszej focacii przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zielone oliwki, zielone szparagi, plastry papryki, zioła lub inne wybrane dodatki (np. plastry czerwonej cebuli czy kawałki suszonych pomidorów marynowanych w oliwie). Lekko wciskamy je w ciasto. 

focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni
focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni

Focaccię odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C (góra – dół bez termoobiegu). Przed włożeniem do piekarnika focaccię skrapiamy oliwą i oprószamy solą ziołową. Ciasto pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie skrapiamy je odrobina oliwy.

Smacznego!

focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni
focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni
focaccia art, focaccia, focaccia ze szparagami, focaccia jak obraz, najlepsza focaccia, focaccia z pomidorkami i oliwkami, focaccia z oliwkami, jak zrobic focaccie, zycie od kuchni

POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE SEZONOWE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI:
"Klikając" w nazwę dania automatycznie przeniesiecie się na stronę z wybranym przepisem na naszym blogu.

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI 

SUSHI ZE SZPARAGAMI

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI