PANNA COTTA KAWOWA
PANNA COTTA KAWOWA
Zabieramy was dziś w kulinarną podróż do włoskich cukierni. Przygotujemy deser, który podbił cały świat. Panna cotta kawowa jest pyszna, prosta w przygotowaniu i w upalny dzień doda wam energii.
Przygotowując ten deser sięgnijcie po świeżo paloną kawę, która zapewnia pobudzenie, pożądany głęboki smak i
aromat oraz wszystkie walory zdrowotne tego napoju.
Polecamy wam Cafe Panamera. Uwiodła nas swoim aromatem. Jej ziarna weryfikowane pod względem koloru i smaku zostają odpowiednio wypalone metodą mistrzowską w tradycyjnym piecu bębnowym, a kolor, struktura, czas palenia i temperatura są sprawdzane i kontrolowane w każdej minucie tego procesu. Po wypaleniu kawa jest studzona powietrzem, mieszana, a po kilku dniach pakowana i wysyłana do klientów. W ich sklepie internetowym znajdziecie selekcję kaw jednorodnych (tzw. singli, kaw jednogatunkowych) - 100% Arabica - oraz wybornych mieszanek sporządzanych według sekretnych receptur. Szczegółowe opisy każdego produktu pozwolą wam na dobór kawy o preferowanej kwasowości, mocy oraz wyrazistości (są dostępne zarówno w formie ziarnistej, jak i świeżo mielonej).
Polecamy wam Cafe Panamera. Uwiodła nas swoim aromatem. Jej ziarna weryfikowane pod względem koloru i smaku zostają odpowiednio wypalone metodą mistrzowską w tradycyjnym piecu bębnowym, a kolor, struktura, czas palenia i temperatura są sprawdzane i kontrolowane w każdej minucie tego procesu. Po wypaleniu kawa jest studzona powietrzem, mieszana, a po kilku dniach pakowana i wysyłana do klientów. W ich sklepie internetowym znajdziecie selekcję kaw jednorodnych (tzw. singli, kaw jednogatunkowych) - 100% Arabica - oraz wybornych mieszanek sporządzanych według sekretnych receptur. Szczegółowe opisy każdego produktu pozwolą wam na dobór kawy o preferowanej kwasowości, mocy oraz wyrazistości (są dostępne zarówno w formie ziarnistej, jak i świeżo mielonej).
PANNA COTTA KAWOWA
proporcje na 4 porcje
składniki:
GALARETKA KAWOWA
* 200 ml świeżo zaparzonej kawy - polecamy wam świeżo paloną, aromatyczną kawę z Cafe Panamera
* 1 łyżeczka żelatyny w proszku
* 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 2 łyżeczki likieru kawowego – genialnie sprawdza się w tej roli Pliska Coffee lub likier kawowy Sheridan's
* 1 łyżeczka żelatyny w proszku
* 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 2 łyżeczki likieru kawowego – genialnie sprawdza się w tej roli Pliska Coffee lub likier kawowy Sheridan's
WANILIOWA PANNA COTTA
* 250 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% tłuszczu
* 250 ml mleka 3,5 % tłuszczu
* 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
* 2 do 3 łyżek cukru trzcinowego
* 1 laska wanilii
* 1,5 łyżki likieru kawowego – szczególnie polecamy waszej uwadze likier Pliska Coffee lub likier kawowy Sheridan's
* 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
* 2 do 3 łyżek cukru trzcinowego
* 1 laska wanilii
* 1,5 łyżki likieru kawowego – szczególnie polecamy waszej uwadze likier Pliska Coffee lub likier kawowy Sheridan's
przygotowanie:
GALARETKA KAWOWA
Do filiżanki wsypujemy 1
łyżeczkę żelatyny, mieszamy ją z 1 łyżką zimnej wody, pozostawiamy do
napęcznienia, a następnie wstawiamy do gorącej kąpieli. Energicznie mieszając czekamy
aż żelatyna się rozpuści. Łączymy ją ze
świeżo zaparzoną, gorącą, posłodzoną kawą. Dolewamy likier kawowy, mieszamy i
czekamy, aż ostygnie. Galaretkę wlewamy do foremek (np. szklanek) i wstawiamy
do lodówki do stężenia.
PANNA COTTA WANILIOWA
Do filiżanki odlewamy około 50
ml zimnego mleka i wsypujemy do niego 3 łyżeczki żelatyny. Odstawiamy ją na chwilę
do napęcznienia.
W rondelku mieszamy pozostałe mleko,
śmietanę i cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i tępą stroną noża zeskrobujemy nasionka.
Dodajemy je do podgrzewającego się na małym ogniu mleka i śmietanki. Wrzucamy
również do niego rozkrojoną laskę wanilii.
Całość podgrzewamy do momentu, w
którym śmietanka zacznie lekko wrzeć na brzegach rondla. Garnek zestawiamy z ognia i
wyjmujemy z niego laskę wanilię (spełniła już swoje zadanie oddając cały swój
aromat).
Filiżankę z napęczniałą
żelatyną wstawiamy do gorącej kąpieli wodnej. Mieszamy energicznie aż żelatyna w filiżance się rozpuści. Przelewamy ją wtedy
do gorącego waniliowego kremu i całość dokładnie mieszamy. Dolewamy likier
kawowy, ponownie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Zimną panna cottę
wylewamy na stężałą kawową galaretkę i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny do
zastygnięcia. Przed podaniem foremki z panna cottą umieszczamy na krótką chwilę w gorącej wodzie, a następnie wykładamy deser na płaski talerz.
Deser można udekorować wiórkami
czekolady, bitą śmietaną, lub tak jak my, rajskimi jabłuszkami w cukrze.
Ale cudowne filiżanki! WOW!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam domowej roboty desery. Co weekend staram się przygotować coś słodkiego. Moje dzieci chętniej sięgają po słodkości z owocami, natomiast ja z mężem lubimy też takie z dodatkiem kawy. Panna cotta wygląda bardzo smakowicie i na pewno wypróbują przepis. Mojemu mężowi z pewnością zasmakuje, a może i dzieci zdecydują się spróbować :-)
OdpowiedzUsuńSuper deserek kawowy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog. Wejdę na niego jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuń