TRYB JASNY/CIEMNY

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOBEM I SUSZONĄ WOŁOWINĄ

pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil


PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOBEM, BOCZKIEM I SUSZONĄ WOŁOWINĄ 

Właśnie tak smakują nasze letnie popołudnia.  To świetne danie na przyjęcie w ogrodzie. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i szaszłyków pieczonych na grillu czy ryb z domowej wędzarni. Polecamy wam je również jako  główne danie obiadowe. Jest pyszne, proste w wykonaniu i efektowne.

pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnilUwiedzie was smakiem i aromatem, który każdego kusi :)


grzybobranie, grzyby, prawdziwki, grzyby w koszyku, pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil

Beef Jerky Original - Jack Links
W daniu tym wykorzystujemy suszoną wołowinę Jack Link’s o niskiej zawartości tłuszczu (maks. 4%) i wysokiej zawartości białka - aż do 39%. Jest to pyszna i zdrowa przekąska z doskonałej jakości polędwicy wołowej. Jej charakterystyczny, słodkawy smak z delikatną nutą wędzenia doskonale współgra z pieczonymi ziemniakami. Cienkie paski wołowiny przyprawione autorską mieszanką ziół, przypraw i odrobiną dymu są suszone według receptury rodzinnej Jack Link's. Do przygotowania 100 g produktu wykorzystuje się 201 g wołowiny. Ta przekąska jest świetna tak do bezpośredniego spożycia - do zajadania z przyjaciółmi na imprezie i gdy masz ochotę na małe, ale zdrowe co nieco.  To też doskonały element osobistego "zestawu survivalowego" gdy wyczerpująca droga przed wami i nie ważne czy zdobywacie szczyty gór czy tylko stoicie w korku na autostradzie - zawsze się sprawdza! To już przetestowaliśmy. Torebki Jack Link’s Beef Jerky Orginal są leciutkie, zajmują minimum miejsca, a dostarczają mnóstwo energii. To świetne źródło pełnowartościowego białka. Warto mieć je w torbie gdy wychodzicie z treningu na siłowni. Lubimy zabierać je na wycieczki w góry i na grzybobranie. 
Te kawałki przepysznej wykorzystujemy również jako dodatki do różnych dań. Genialnie podkręcają smak i aromat pieczonych ziemniaków!

pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil
SKŁADNIKI:
* 2,5 kg ziemniaków (wybierajcie odmiany do pieczenia)

* 1 kg bobu (w sezonie świeży, poza sezonem mrożony)

* 2 duże czerwone cebule

* pęczek zielonej cebulki

* pęczek świeżej mięty

* 300 g boczku wędzonego

* 1 opakowanie 70 g suszonej wołowiny Beef Jerky Original - Jack Links

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz

* olej rzepakowy do skropienia pieczonych ziemniaków

* przyprawa do ziemniaków – wykorzystajcie gotową mieszankę przypraw lub przygotujcie swoją autorską kompozycję – w składzie naszej ulubionej mieszanki jest: sól, czosnek - 15,5%, cząber - 8,3%, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek - 3,4%, chili, pieprz czarny

* marynata do cebuli:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil
 
WYKONANIE:
1. Marynujemy cebulę:

Czerwoną cebulę kroimy na bardzo cienkie półkrążki.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i przekładamy do niej pokrojona cebulę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na minimum 1 godzinę. W tym czasie dwukrotnie ją mieszamy.


2. Gotujemy bób:

  • 1 kg bobu
  • 1,5 litra wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru


Jak gotować bób?

Tu szkoły są dwie. Jedni wrzucają bób do zimnej wody, a inni do wrzącej. My trzymamy się tej drugiej szkoły. Umyty bób wrzucamy do garnka z wrzącą wodą zakładając, że im krótszy jest proces gotowania, tym bób zachowuje więcej cennych wartości odżywczych. Do wody dajemy sól i cukier (ten ostatni można pominąć, choć to za sprawą tej odrobiny słodyczy smak bobu zyskuje na intensywności).

Czas gotowania bobu:

Tu bez próbowania się nie obejdzie. Bardzo ważne jest aby bobu nie rozgotować. Po zdjęciu łupinki powinien pozostawać jędrny i miękki zarazem.

Bardzo młody bób wystarczy gotować dosłownie kilka minut, 2 – 3 minuty licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Jego ziarna po wyłuskaniu z łupinek zachowują piękny, intensywny zielony kolor. Starszy bób potrzebuje trochę więcej czasu aż się ugotuje – 6 do 8 minut. Im bób jest starszy tym dłużej się go gotuje (czasem nawet kilkanaście minut); jego kolor jest bledszy i jest bardziej mączasty w smaku. Mrożony bób ugotujcie według wskazówek zawartych na opakowaniu. Generalnie gotuje się go tak samo jak bób świeży.

Testując czy bób jest już gotowy wyłówcie z wody 1 ziarno, opłuczcie je zimną wodą i zdejmijcie z niego skórkę. Ziarno ma pozostawać lekko twarde i jędrne, a nie rozgniatać się nam w palcach.

Gotowy bób odcedzamy na durszlaku/sitku i hartujemy go zimną wodą aby przerwać całkowicie proces jego gotowania. Po schłodzeniu bobu jego łupinka natychmiast zacznie się marszczyć.

Ugotowany bob wyłuskujemy ze skórek. Zapewniamy was, że nie jest to trudne, ale oczywiście wymaga trochę cierpliwości.


3. Pieczemy ziemniaki:

Ziemniaki myjemy, obieramy; większe kroimy w ćwiartki, mniejsze na połówki. Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do dużego garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Najlepiej robić to w dwóch partiach. Mamy wtedy pewność że się nam zbytnio nie rozgotują. Latem, młode ziemniaki wystarczy gotować 3 do 4 minut licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Jeśli to danie przygotowujecie zimą, z późnych odmian ziemniaków, należy je gotować nieco dłużej czyli 8 do 10 minut. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i delikatnie przysypujemy na blachę do pieczenia. Rozkładamy je na niej równomiernie i pozostawiamy na co najmniej  10 - 15 minut (lub dłużej) aby odparowały i przestygły.

Tak przygotowane ziemniaki skrapiamy olejem rzepakowym i obsypujemy przyprawą do ziemniaków. Delikatnie je mieszamy starając się obtoczyć je w przyprawach i oleju ze wszystkich stron.

Blachę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy przez 30 minut. 180 stopni C z termoobiegiem lub 200 stopni C góra dół). W tym czasie warto ziemniaki delikatnie przemieszać aby lekko zrumieniły się ze wszystkich stron).



4. Zieloną cebulkę i listki mięty drobno kroimy.


pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil


5. Rumienimy boczek
Boczek kroimy w cieniutkie paski.

Gdy ziemniaki kończą się już piec pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i często mieszając czekamy aż się lekko zrumieni (trwa to kilka minut). Na patelnię ze zrumienionym boczkiem wrzucamy wcześniej ugotowane i obrane ziarna bobu Podgrzewamy je aż staną się ciepłe co jakiś czas delikatnie mieszając. 

pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil

6. Kroimy w paski wołowinę
Kawałki wołowiny Jack Links kroimy w cienkie paseczki.



7. Wykładamy danie na półmisek:
Na półmisek przekładamy upieczone ziemniaki, przesypujemy na nie gorący, zrumieniony na patelni boczek i bób. Całość obsypujemy marynowaną czerwoną cebulą która doda temu daniu chrupkości oraz odświeżającą posiekaną miętą i zieloną cebulką. Teraz pora na pokrojoną w cieniutkie paseczki suszoną wołowinę Jack Link's. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, lekko mieszamy i podajemy gorące danie na stół. 

SMACZNEGO!


pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil
pieczone ziemniaki, jack links, suszona wolowina, beef jerky origina, grill, dodatki do grilla, zycie od kuchnil



Komentarze

  1. Nie wpadłabym na to, aby suszoną wołowinę połączyć z daniem obiadowym :) Chyba czas najwyższy przetestować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI