WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI
WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI
Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję letnich smaków i aromatów!
Sałatka owocowa zapewne kojarzy wam sie głównie ze słodkim deserem, ale my lubimy przygotowywać ją jako danie wytrawne, niepozbawione pikanterii. Doskonale sprawdza się jako przystawka podczas letnich, grillowych przyjęć w ogrodzie.
SER HALLOUMI
W sałatce tej wykorzystujemy ser halloumi. To cypryjski ser podpuszczkowy. Produkowany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego, często z dodatkiem mięty. Dla Cypryjczyków jest bardzo ważnym elementem ich narodowej kuchni i
najbardziej znanym produktem eksportowym wyspy. Jest półtwardy, wyrazisty i lekko słony w smaku, elastyczny, ma zwartą strukturę. Można go jeść na surowo, ale naprawdę genialnie smakuje po ugrillowaniu lub usmażeniu.
Ser halloumi wykorzystujemy do przyrządzania szaszłyków, zapiekanek i różnych sałatek. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Kupicie go bez problemu w dużych sieciach handlowych np. w LIDLU.
OWOCOWA SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI
SKŁADNIKI:
* 2 brzoskwinie
* 4 morele
* 2 gruszki
* 1 filiżanka malin
* 2 łyżki owoców czerwonej lub czarnej porzeczki
* 3 buraki
* marynata do buraków:
* 4 morele
* 2 gruszki
* 1 filiżanka malin
* 2 łyżki owoców czerwonej lub czarnej porzeczki
* 3 buraki
* marynata do buraków:
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 200 ml wody
* 1 sałata (mieszanka waszych ulubionych gatunków sałaty) – ze względu na smak i kolor my wybieramy sałatę dębolistną
* kilka listków botwinki (młodych buraków)
* listki oberwane z 4 gałązek świeżej mięty
* około 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
* 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
* olej rzepakowy do skropienia patelni
* świeżo zmielony pieprz do smaku
* garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
UWAGI:
* Do przygotowania tej sałatki wybierajcie owoce dojrzałe, ale jędrne i nie nazbyt miękkie.
* Sezon na porzeczki trwa krótko. Jeśli się skończy i nie uda wam już się ich już kupić to po prostu je pomińcie. Podobnie jest z młodymi listkami buraczków. Pamietajcie, że przepis to tylko baza na której budujecie swoją własną kompozycję smaków.
WYKONANIE:
MARYNUJEMY BURAKI
To pierwsza czynność, którą
musimy wykonać przygotowując tę sałatkę. Warto takie marynowane buraki
przygotować w większej ilości dzień wcześniej i wykorzystać je później również
jako jarzynę do obiadu (my zawsze tak robimy, bo gotowanie tylko 3 buraczków
wydaje się nam nieekonomiczne). W lodówce możecie przechowywać je przez kilka
dni.
Buraki gotujemy, przelewamy
zimną wodą, czekamy aż lekko ostygną, obieramy ze skórki (po przelaniu zimna
wodą będzie ona praktycznie sama schodziła z buraków gdy odetniecie ich
końcówki).
Zależnie od wielkości buraki
kroimy na połówki lub ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki.
W garnku zagotowujemy
wszystkie składniki marynaty i gorącą zalewamy pokrojone buraki. Całość
pozostawiamy do wystudzenia. Pełni smaku nabierają pozostawione w chłodnym
miejscu po 2 – 3 godzinach.
KROIMY GRUSZKI
Gruszki kroimy wzdłuż na ćwiartki
(nie obieramy ich), wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w podłużne plastry
o grubości około 1 cm.
Do miseczki wlewamy 200 ml zimnej
wody i wyciskamy do niej sok z połowy cytryny, mieszamy i zanurzamy w tak
przygotowanym roztworze kawałki gruszek. Zapobiegnie to ciemnieniu owoców.
GRILLUJEMY SER HALLOUMI
Ser halloumi kroimy w plastry.
Patelnie grillową rozgrzewamy
i skrapiamy olejem rzepakowym. Układamy na niej plastry sera halloumi i
grillujemy je z obu stron uzyskując apetyczne, złoto-rumiane paski na ich
powierzchni.
Plastry sera zdejmujemy z
patelni.
GRILLUJEMY BRZOSKWINIE I
MORELE
Owoce kroimy w cząstki i
kładziemy na rozgrzanej, skropionej olejem patelni grillowej. Grillujemy je
około 2 minuty z każdej strony. Nie należy tego procesu zbytnio przedłużać, aby
brzoskwinie i morele zbytnio nie zmiękły. Cukry mają się jedynie lekko
skarmelizować, a smak owoców nabrać większej wyrazistości.
SKŁADANIE SAŁATKI
Na półmisku rozkładamy porwane
liście sałaty, plasterki marynowanych buraków, kawałki gruszki, grillowane cząstki
brzoskwiń i moreli oraz grillowane plastry sera halloumi i listki botwinki.
Całość obsypujemy malinami, czerwonymi porzeczkami, pokrojoną zieloną cebulką, listkami
aromatycznej mięty i skrapiamy marynatą, w której nabierały smaku buraki.
UWAGI:
Tak przygotowaną sałatkę można
posypać również orzechami włoskimi prażonymi przez 3 – 4 minuty na gorącej, suchej
patelni.
Akurat na zakupy się wybieram, to poszerzę listę o składniki do tej sałatki. Zapowiada się mega! :)
OdpowiedzUsuńMój smak <3!
OdpowiedzUsuń