TRYB JASNY/CIEMNY

WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI


ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni
WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI

Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję letnich smaków i aromatów!

Sałatka owocowa zapewne kojarzy wam sie głównie ze słodkim deserem, ale my lubimy przygotowywać ją jako danie wytrawne, niepozbawione pikanterii. Doskonale sprawdza się jako przystawka podczas letnich, grillowych przyjęć w ogrodzie. 

ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, do grilla, zycie od kuchni

SER HALLOUMI
W sałatce tej wykorzystujemy ser halloumi. To cypryjski ser podpuszczkowy. Produkowany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego, często z dodatkiem mięty. Dla Cypryjczyków jest bardzo ważnym elementem ich narodowej kuchni i najbardziej znanym produktem eksportowym wyspy. Jest półtwardy, wyrazisty i lekko słony w smaku, elastyczny, ma zwartą strukturę. Można go jeść na surowo, ale naprawdę genialnie smakuje po ugrillowaniu lub usmażeniu.  


ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni
Na zdjęciu: szaszłyki z serem halloumi - link do naszego przepisy [klik]

Ser halloumi wykorzystujemy do przyrządzania szaszłyków, zapiekanek i różnych sałatek. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Kupicie go bez problemu w dużych sieciach handlowych np. w LIDLU.

OWOCOWA SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI
SKŁADNIKI:

* 2 brzoskwinie 
* 4 morele 
* 2 gruszki 
* 1 filiżanka malin 
* 2 łyżki owoców czerwonej lub czarnej porzeczki 
* 3 buraki 
* marynata do buraków:

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 200 ml wody
* 1 ser halloumi (225 g) lub inny ser do grillowania 
* 1 sałata (mieszanka waszych ulubionych gatunków sałaty) – ze względu na smak i kolor my wybieramy sałatę dębolistną 
* kilka listków botwinki (młodych buraków) 
* listki oberwane z 4 gałązek świeżej mięty 
* około 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki 
* 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 
* olej rzepakowy do skropienia patelni 
* świeżo zmielony pieprz do smaku 
* garść orzechów włoskich (opcjonalnie)


ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni

UWAGI:

* Do przygotowania tej sałatki wybierajcie owoce dojrzałe, ale jędrne i nie nazbyt miękkie. 
*  Sezon na porzeczki trwa krótko. Jeśli się skończy i nie uda wam już się ich już kupić to po prostu je pomińcie. Podobnie jest z młodymi listkami buraczków. Pamietajcie, że przepis to tylko baza na której budujecie swoją własną kompozycję smaków.

ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni

WYKONANIE:

MARYNUJEMY BURAKI

To pierwsza czynność, którą musimy wykonać przygotowując tę sałatkę. Warto takie marynowane buraki przygotować w większej ilości dzień wcześniej i wykorzystać je później również jako jarzynę do obiadu (my zawsze tak robimy, bo gotowanie tylko 3 buraczków wydaje się nam nieekonomiczne). W lodówce możecie przechowywać je przez kilka dni.

Buraki gotujemy, przelewamy zimną wodą, czekamy aż lekko ostygną, obieramy ze skórki (po przelaniu zimna wodą będzie ona praktycznie sama schodziła z buraków gdy odetniecie ich końcówki). 

ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni


Zależnie od wielkości buraki kroimy na połówki lub ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki.

W garnku zagotowujemy wszystkie składniki marynaty i gorącą zalewamy pokrojone buraki. Całość pozostawiamy do wystudzenia. Pełni smaku nabierają pozostawione w chłodnym miejscu po 2 – 3 godzinach.


ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni


KROIMY GRUSZKI

Gruszki kroimy wzdłuż na ćwiartki (nie obieramy ich), wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w podłużne plastry o grubości około 1 cm.

Do miseczki wlewamy 200 ml zimnej wody i wyciskamy do niej sok z połowy cytryny, mieszamy i zanurzamy w tak przygotowanym roztworze kawałki gruszek. Zapobiegnie to ciemnieniu owoców.


ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni


GRILLUJEMY SER HALLOUMI

Ser halloumi kroimy w plastry.

Patelnie grillową rozgrzewamy i skrapiamy olejem rzepakowym. Układamy na niej plastry sera halloumi i grillujemy je z obu stron uzyskując apetyczne, złoto-rumiane paski na ich powierzchni.

Plastry sera zdejmujemy z patelni.



GRILLUJEMY BRZOSKWINIE I MORELE

Owoce kroimy w cząstki i kładziemy na rozgrzanej, skropionej olejem patelni grillowej. Grillujemy je około 2 minuty z każdej strony. Nie należy tego procesu zbytnio przedłużać, aby brzoskwinie i morele zbytnio nie zmiękły. Cukry mają się jedynie lekko skarmelizować, a smak owoców nabrać większej wyrazistości.



SKŁADANIE SAŁATKI

Na półmisku rozkładamy porwane liście sałaty, plasterki marynowanych buraków, kawałki gruszki, grillowane cząstki brzoskwiń i moreli oraz grillowane plastry sera halloumi i listki botwinki. Całość obsypujemy malinami, czerwonymi porzeczkami, pokrojoną zieloną cebulką, listkami aromatycznej mięty i skrapiamy marynatą, w której nabierały smaku buraki.


UWAGI:

Tak przygotowaną sałatkę można posypać również orzechami włoskimi prażonymi przez 3 – 4 minuty na gorącej, suchej patelni. 

ser haloummi, kuchna lidla, salatka owocowa, salatka do grilla, przepisy z halloumi, marynowane buraki, wytrawna salatka owocowa, zycie od kuchni

Komentarze

  1. Akurat na zakupy się wybieram, to poszerzę listę o składniki do tej sałatki. Zapowiada się mega! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI