TRYB JASNY/CIEMNY

BISTRO THE HOURS

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie

MAGICZNY KRAKÓW

Zabieramy was na pełen wybornych smaków spacer ulicą św. Jana w Krakowie. To najspokojniejszy ze wszystkich reprezentacyjnych traktów starego miasta. Od strony Rynku Głównego widok na tę ulicę zamyka charakterystyczna fasada kościoła Pijarów. Wiele rodzin magnackich od XVIII wieku stawiało tu swoje okazałe pałace. Pod numerem 15 mieści się tu pałac należący w przeszłości do jednego z najbogatszych rodów szlacheckich w Polsce - do rodziny Lubomirskich. Obecnie jest to zabytek klasy 0 mający najwyższą wartość w skali światowej. Scala on zabudowania powstałe z czterech XVI wiecznych kamienic oraz nowo dobudowanej części. Pierwsze wzmianki o budynkach wchodzących w skład pałacowego kompleksu pochodzą z 1544 roku. Obecny wygląd Pałac uzyskał w latach 70. XIX wieku. Zawdzięcza go projektowi krakowskiego architekta Maksymiliana Nitscha wykonanego dla księżnej Cecylii Lubomirskiej. Elewacja przeszła później przebudowę w latach 80. XIX wieku.

H15 PALACE

To właśnie w zabytkowym Pałacu Lubomirskich na ulicy św. Jana 15 na początku lipca otworzono ekskluzywny, pięciogwiazdkowy hotel H15 Palace. Od Rynku Głównego dzieli go zaledwie dwuminutowy spacer.
Na potrzeby hotelu Pałac Lubomirskich  oraz jego dziedziniec został starannie odrestaurowany i przebudowany pod okiem konserwatorów sztuki.  Teraz w miejscu tym historia, sztuka i nowoczesny design łączą się w jedną, harmonijną przestrzeń dającą jednocześnie poczucie komfortu i elegancji. Zachwycają oryginalne sklepienia i odrestaurowane drewniane elementy konstrukcji budynku, które w  przestrzeni publicznej hotelu oraz w jego pokojach połączono z nowymi materiałami, wśród których dominuje kamień, stal, mosiądz i szkło. Wejście do hotelu prowadzi przez odnowioną XVIII-wieczną bramę wejściową ujętą w kamienny portal. Hotelowe lobby znajduje się w dawnej, wielkiej sieni przejazdowej Pałacu Lubomirskich. Zachwycają w nim odrestaurowane barokowe stiuki oraz oryginalna, odnowiona kostka brukowa. W pomieszczeniach na pierwszym pietrze w wyniku prowadzonych tu prac konserwatorskich i odtworzeniowych odsłonięto zabytkowe polichromie. Hotel H15 Palace swoim gościom oferuje 70 pokoi i apartamentów, restaurację, bistro i letni ogród oraz znajdującą się w podziemiach hotelowego podwórza strefę wypoczynku obejmującą siłownię, basen, sauny oraz SPA.

BISTRO THE HOURS

Na parterze hotelu H15 Palace gości zaprasza bistro The Hours. Można do niego wejść  z hotelu lub  wprost z ulicy św. Jana omijając hotelowy lobby.

To idealne miejsce by spotkać się z przyjaciółmi czy rodziną; doskonałe na lunch, przekąskę lub koktajl. Wystrój bistra tworzy niepowtarzalną, elegancką, szlachetną i zarazem pełną ciepła atmosferę. Z surowościa murów i wysokich stropów kontrastuje naturalne ciepło jakie emanuje z drewnianego baru, miękko wyściełanych sof i złotych okuć stołów.

Przy wspólnym stole dzielmy czas i jedzenie

Koncepcja dań podawanych na małych talerzykach zachęca by się nimi dzielić przy stole z przyjaciółmi i bliskimi i buduje bardzo przyjemny klimat spotkań, taki w którym spędzony tu czas płynie nam przyjemnie, a mijajace godziny umykają zupełnie niepostrzeżenie.

Bites
W bistro The Hours karta podzielona została na trzy części: small bites, big bites oraz sweet bites. Znajdziecie w niej klasyczne koktajle, które przetrwały próbę czasu oraz przekąski inspirowane tradycyjną polską kuchnią z małopolskimi akcentami. Jest więc to, co wszyscy znamy i lubimy, co sprawia że od razu czujemy się tu dobrzei w pełni swobodnie. Każdy znajdzie to co lubi w przystępnej cenie. Dostepne jest również menu degustacyjne składajace sie z 5 wybranych przystawek podawanych w pomniejszonych porcjach.


SZEFOWIE KUCHNI

W Bistro The Hours stery w kuchni spoczywaja w dwóch parach dłoni. O nasze kulinarne doznania dbają tu Diana Olechnowicz i Wojciech Kilian.

Chef Wojciech Kilian

Szef Kuchni restauracji Signature w Warszawie wielokrotnie nagradzanej przez przewodniki kulinarne takie jak: Gault&Millau oraz Michelin. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m.in.: w Wielkiej Brytanii oraz restauracji Saint Jacques French Cuisine. Jego filozofia, to świadome gotowanie, bez chemii, i serwowanie po prostu dobrego jedzenia – sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać. Zarówno krakowski hotel H15 Palace  jak i warszawski hotel H15 Boutique Hotel i mieszcząca się w nim Restauracja  Signature, w której na co dzień pracuje i jest Szefem Kuchni Wojciech Kilian należą do tej samej grupy hotelowej. Nie dziwi więc fakt, że ulubione dania gości Signature (np. siekana wołowina pod kruszonką z siemienia lnianego) pojawiły się również w menu bistro The Hours.

Chef Diana Olechnowicz
Szef Kuchni Brasserie Olympique znajdującej się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie. Związana z gastronomią od ponad dekady, laureatka konkursów kulinarnych m.in.: L'Art de la Cuisine Martell. Swoją przygodę gastronomiczną rozpoczynała pod okiem Michaela Morana w Bistro de Paris. W przygotowywaniu posiłków nie kieruje się drogą na skróty, ponieważ jakość wymaga odpowiedniego czasu.

Na każdym serwowanym talerzu w bistro The Hours widać wielką dbałość jaką Szefowie Kuchni poświęcają doborowi składników dań. Jest ona wielowymiarowa -  dania przygotowywane są tu ze świeżych, sezonowych i często lokalnych składników. Z sezonowych warzyw i owoców w hotelowej kuch przygotowywane są wyjątkowe przetwory będące później bazę wybornych dań.

SMALL BITES

/przystawki/

Śledź / galaretka z raków / śmietana / szczypiorek

sledz, h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie
Na tym talerzyku główną rolę gra wyborny śledź matias. Podano go ze śmietaną z dodatkiem jabłka i cebulki oraz intensywną w smaku, lekko słodką galaretką z raków, która doskonale podbija jego smak.

***

Nóżki wieprzowe / piklowana cebula / olej lubczykowy

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie

Dzięki dodatkom w daniu tym zachowano doskonały balans kwaśnych i słodkich smaków. Klasyczne nóżki wieprzowe (studzieninę) podano z wyraźnie octowym majonezem, lekko piklowaną, naturalnie słodkawą w smaku czerwoną cebulą oraz dressingiem z oliwy lubczykowej z dodatkiem octu balsamicznego.

galareta, zimne nozki, h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie
***

Talerzyk serów z Małopolski

Na talerzu gołka (czyli tradycyjny ser gazdowski z Podhala wytwarzany z mleka krowiego i owczego) niewędzona i wędzona, a także kozia gołda, kozi ser pleśniowy blue oraz przygotowywana w hotelowej kuchni musztarda z rabarbaru.

Sery podawane w tej kompozycji pochodzą z krakowskiego Targu Pietruszkowego.

***

Warzywa marynowane / sos bbq

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie

Każde warzywo wchodzące w skład tego dania zostało inaczej przygotowywane; zastosowano tu różne techniki kulinarne (blanszowanie, pieczenie, piklowanie w różnych zalewach) co zapewniło bogactwo smaków i tekstur. Głębię smaku warzyw podbija tu dodatek przygotowywanego przez szefa kuchni sosu bbq, którego bazą są wędzone śliwki.

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie

***

Tatar wołowy / piklowany ogórek / trawa żubrowa / pieczony czosnek / miso

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie, tatar
Tatar, ale jakże inny od klasycznego. Rozpieszcza nasze kubki smakowe bogactwem umami. Odnajdujemy w nim także ziołowe, kwaskowe i pikantne nuty smakowe. Ciekawego charakteru i smaku temu daniu nadaje ogórek piklowany marynowany w occie ryżowym z odrobiną anyżu, musztarda francuska, oliwa z trawą żubrową,  a majonez przyrządzony na paście miso z pieczonym czosnkiem dodatkowo podkręca tu smak.


tatar, h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie
***

Sałatka z pomidora

hotl krakow, h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie
Niby nic specjalnego, po prostu wariacja na temat sałatki z pomidorów, a jednak tyle smaku! Kwintesencja aromatów lata na jednym talerzyku.  Bundz jest tu pysznym małopolskim akcentem. Musztarda rabarbarowa dobrze z nim współgra. Dressing ziołowo-lubczykowy dodatkowo uprzyjemnia nam doznania.  Dressowany winegretem szpinak wzbogaca całość dodając świeżość i chrupkość.

***

Siekana wołowina / siemię lniane / majonez truflowy

hotel krakow, h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie 
Grubo siekana wołowina poddana bardzo krótkiej obróbce cieplnej pozwalającej jedynie zamknąć struktury mięsa i wzmocnić jego smak, podana z dodatkiem suszonych pomidorów, rukoli i oliwy truflowej. Na wierzchu kruszonka z siemienia lnianego i bułki tartej tworzy genialnie chrupiącą strukturę ciekawie kontrastującą z mięsem. Majonez truflowy dodatkowo podbija smak.

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie, siekana wolowina

Danie to zostało docenione w jednym z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - Wine&Food Noble Night. W tym konkursie każdy z dwunastu wybranych w ogólnopolskich eliminacjach zespołów restauracyjnych na oczach gości przygotowywał dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. W 2019 roku, w 12. edycji konkursu Wine&Food Noble Night siekana polędwica wołowa zapiekana pod siemieniem lnianym przygotowana przez zespół kierowany przez Wojtka Kiliana, Szefa Kuchni Signature, a obecnie również Szefa Kuchni Bistro The Hourse podbiła serca publiczności, zapewniając tym samym  Wojtkowi Kilianowi  staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.

***

Chleb / masło

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie

Do każdej przystawki podawany jest pyszny, pszenno-żytni, chrupiący chleb wypiekany na żytnim zakwasie w hotelowej kuchni  oraz wyborne, lekko solone masło z dodatkiem czosnku i rukoli.

BIG BITES


Polędwica z dorsza / puree z selera i jabłek / kurki / bób

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie

Wyborny dorsz na pure z pieczonego selera i jabłka. Na wierzchu sezonowe bób i kurki w emulsji  maślanej.

***


Zapiekana ciecierzyca / batat / szpinak / orzechy arachidowe

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie

Ciecierzyca zapieczona z musem z batatów doprawiona masłem orzechowym, chilli oraz olejem sezamowym. Na wierzchu batat glazurowany w sosie hoisin z dodatkiem szpinaku który dodaje daniu świeżości.

SWEET BITES

Semifredo migdałowe / salsa z truskawek z zielonym pieprzem


semifredo, h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie


Semifredo z chrupiącym karmelem, do tego  truskawki z pieprzem i miętą. Słodycz i pikanteria - czyż to nie brzmi kusząco? Odrobina octu balsamicznego podbiła nuty kwasowe w truskawkach. Smaki doskonale się równoważą.

Pyszny deser!

***

W The Hours uwagę zwraca również bardzo ciekawa selekcja win i 160 mocnych trunków z całego świata.

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie, bar krakow, hotel krakow

rum, rum ananasowy, h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie, bar krakow, hotel krakow,

Na zdjęciu: wyborny Rum Plantation Pineapple - wyjątkowy, ciemny rum, stworzony przez cellar mastera i konesera Alexandre Gabriela. Nazwa rumu ,,Stiggins Fancy” nawiązuje do wielebnego Stigginsa, bohatera powieści Karola Dikensa, którego lubionym trunkiem był właśnie rum ananasowy.


Bistro The Hours

ul. Świętego Jana 15, Kraków

tel. +48 12 371 15 01

www

FB

INSTAGRAM

Godziny otwarcia: codziennie od 13:00 do 21:00

Hotel H15 Palace i bistro The Hours są przyjazne psom. Można to miejsce odwiedzić ze swoim pupilem.

h15 palace, hotel h15 palace, hotel h15, restauracje w krakowie, bistro w krakowie, najlepsze bistro w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, krakow foodie


Komentarze

  1. Mój Kraków <3 Ciągle zaskakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy wpis. Potrawy naprawdę wytrawne. Wyglądają i prezentują się absolutnie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI