BISTRO THE HOURS
BISTRO THE HOURS
Na parterze hotelu H15 Palace gości zaprasza bistro The Hours. Można do niego wejść z hotelu lub wprost z ulicy św. Jana omijając hotelowy lobby.
Przy wspólnym stole dzielmy czas i jedzenie
Koncepcja dań podawanych na małych talerzykach zachęca by się nimi dzielić przy stole z przyjaciółmi i bliskimi i buduje bardzo przyjemny klimat spotkań, taki w którym spędzony tu czas płynie nam przyjemnie, a mijajace godziny umykają zupełnie niepostrzeżenie.
Bites
W bistro The Hours karta podzielona została na trzy części: small bites, big bites oraz sweet bites. Znajdziecie w niej klasyczne koktajle, które przetrwały próbę czasu oraz przekąski
inspirowane tradycyjną polską kuchnią z małopolskimi
akcentami. Jest więc to, co wszyscy znamy i lubimy, co sprawia że od
razu czujemy się tu dobrzei w pełni swobodnie. Każdy znajdzie to co lubi w
przystępnej cenie. Dostepne jest również menu degustacyjne składajace sie z 5 wybranych przystawek podawanych w pomniejszonych porcjach.
SZEFOWIE KUCHNI
W Bistro The Hours stery w kuchni spoczywaja w dwóch parach dłoni. O nasze kulinarne doznania dbają tu Diana Olechnowicz i Wojciech Kilian.
Chef Wojciech Kilian
Szef Kuchni restauracji Signature w Warszawie wielokrotnie nagradzanej przez przewodniki kulinarne takie jak: Gault&Millau oraz Michelin. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m.in.: w Wielkiej Brytanii oraz restauracji Saint Jacques French Cuisine. Jego filozofia, to świadome gotowanie, bez chemii, i serwowanie po prostu dobrego jedzenia – sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać. Zarówno krakowski hotel H15 Palace jak i warszawski hotel H15 Boutique Hotel i mieszcząca się w nim Restauracja Signature, w której na co dzień pracuje i jest Szefem Kuchni Wojciech Kilian należą do tej samej grupy hotelowej. Nie dziwi więc fakt, że ulubione dania gości Signature (np. siekana wołowina pod kruszonką z siemienia lnianego) pojawiły się również w menu bistro The Hours.
Chef Diana Olechnowicz
Szef Kuchni Brasserie Olympique znajdującej się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie. Związana z gastronomią od ponad dekady, laureatka konkursów kulinarnych m.in.: L'Art de la Cuisine Martell. Swoją przygodę gastronomiczną rozpoczynała pod okiem Michaela Morana w Bistro de Paris. W przygotowywaniu posiłków nie kieruje się drogą na skróty, ponieważ jakość wymaga odpowiedniego czasu.
Na każdym serwowanym talerzu w bistro The Hours widać
wielką dbałość jaką Szefowie Kuchni poświęcają doborowi składników dań.
Jest ona wielowymiarowa - dania przygotowywane są tu ze świeżych,
sezonowych i często lokalnych składników. Z sezonowych warzyw i owoców w hotelowej kuch przygotowywane są wyjątkowe przetwory będące później bazę wybornych dań.
SMALL BITES
/przystawki/
Śledź / galaretka z raków / śmietana / szczypiorek
Nóżki wieprzowe / piklowana cebula / olej lubczykowy
Dzięki dodatkom w daniu tym zachowano doskonały balans kwaśnych i słodkich smaków. Klasyczne nóżki wieprzowe (studzieninę) podano z wyraźnie octowym majonezem, lekko piklowaną, naturalnie słodkawą w smaku czerwoną cebulą oraz dressingiem z oliwy lubczykowej z dodatkiem octu balsamicznego.
***Na talerzu gołka (czyli tradycyjny ser gazdowski z Podhala wytwarzany z mleka krowiego i owczego) niewędzona i wędzona, a także kozia gołda, kozi ser pleśniowy blue oraz przygotowywana w hotelowej kuchni musztarda z rabarbaru.
Sery podawane w tej kompozycji pochodzą z krakowskiego Targu Pietruszkowego.
***
Warzywa marynowane / sos bbq
***
Tatar wołowy / piklowany ogórek / trawa żubrowa / pieczony czosnek / miso
Sałatka z pomidora
***
Siekana wołowina / siemię lniane / majonez truflowy
Danie to zostało docenione w jednym z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - Wine&Food Noble Night. W tym konkursie każdy z dwunastu wybranych w ogólnopolskich eliminacjach zespołów restauracyjnych na oczach gości przygotowywał dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. W 2019 roku, w 12. edycji konkursu Wine&Food Noble Night siekana polędwica wołowa zapiekana pod siemieniem lnianym przygotowana przez zespół kierowany przez Wojtka Kiliana, Szefa Kuchni Signature, a obecnie również Szefa Kuchni Bistro The Hourse podbiła serca publiczności, zapewniając tym samym Wojtkowi Kilianowi staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.
***
Chleb / masło
Do każdej przystawki podawany jest pyszny, pszenno-żytni, chrupiący chleb wypiekany na żytnim zakwasie w hotelowej kuchni oraz wyborne, lekko solone masło z dodatkiem czosnku i rukoli.
BIG BITES
Polędwica z dorsza / puree z selera i jabłek / kurki / bób
Wyborny dorsz na pure z pieczonego selera i jabłka. Na wierzchu sezonowe bób i kurki w emulsji maślanej.
***
Zapiekana ciecierzyca / batat / szpinak /
orzechy arachidowe
Ciecierzyca zapieczona z musem z batatów doprawiona masłem orzechowym, chilli oraz olejem sezamowym. Na wierzchu batat glazurowany w sosie hoisin z dodatkiem szpinaku który dodaje daniu świeżości.
SWEET BITES
Semifredo migdałowe / salsa z truskawek z zielonym pieprzem
Semifredo z chrupiącym karmelem, do tego truskawki z pieprzem i miętą. Słodycz i pikanteria - czyż to nie brzmi kusząco? Odrobina octu balsamicznego podbiła nuty kwasowe w truskawkach. Smaki doskonale się równoważą.
Pyszny deser!
***
W The Hours uwagę zwraca również bardzo ciekawa selekcja win i 160 mocnych trunków z całego świata.
Bistro The Hours
ul. Świętego Jana 15, Kraków
tel. +48 12 371 15 01
Godziny otwarcia: codziennie od 13:00 do 21:00
Hotel H15 Palace i bistro The Hours są przyjazne psom. Można to miejsce odwiedzić ze swoim pupilem.
Mój Kraków <3 Ciągle zaskakuje...
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Potrawy naprawdę wytrawne. Wyglądają i prezentują się absolutnie rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń