PSTRĄG Z GRILLA
Sprawione i umyte pstrągi osuszamy,
smarujemy z obu stron olejem, solimy i oprószamy świeżo zmielonym
pieprzem (zarówno z zewnątrz jak i po rozchyleniu brzuszków ryb). Do środka pstrągów wkładamy po kawałku masła, które stanie się doskonałym nośnikiem smaków oraz pokrojone w
plasterki ząbki czosnku, plastry aromatycznych cytryn oraz gałązki świeżych ziół: koperku i natki pietruszki.
Tak przygotowane pstrągi najlepiej jest zamknąć w koszach do pieczenia ryb. Taki ruszt sprawia że ich
pieczenie i obracanie na grillu jest wyjątkowo łatwe, mięso ryb staje się idealnie miękkie nie tracąc przy tym swojej naturalnej soczystości, a ich skórka nabiera kuszącej chrupkości.
Jeśli nie macie metalowych koszy zawińcie pstrągi ciasno w papier do pieczenia.
Kolejnym krokiem jest położenie ryb na rozgrzanym ruszcie grilla.
Ryby pieczemy w średniej temperaturze (elektryczne grille ustawcie na 200 stopni Celsjusza). Nie przedłużamy tego procesu. W trakcie grillowania ryby obracamy aby równomiernie się upiekły. Pstrąg jest upieczony gdy po rozchyleniu jego mięso będzie białe (generalnie mięso ryb jest upieczone gdy ich temperatura przekroczy 63 stopnie Celsjusza co z łatwością można sprawdzić posługując się przeznaczonymi do tego celu elektronicznymi termometrami wbijając sondę w opiekane ryby. Pieczenie pstrągów trwa około 15 - 20 minut (nie można precyzyjnie podać czasu grillowania, bo zależy on od rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania).
GRILLOWANE PSTRĄGI
składniki:
Gdy już uda wam się złowić świeże pstrągi w rzece lub w sklepowej lodówce będziecie potrzebować tylko kilka prostych składników.
Do każdej ryby dodajcie:
- po 1 łodyżce świeżego koperku i natki pietruszki
- mały kawałeczek masła
- plaster cytryny
- duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
Potrzebny będzie również:
- olej rzepakowy do natarcia ryby
- sól i świeżo zmielony pieprz
DODATKI:
Grillowane pstrągi najlepiej smakują podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz grilowanych warzyw - wykorzystajcie paprykę w różnych kolorach, cebulę kukurydzę pokrojoną w grube plastry, cukinię, bakłażana, pomidorki koktajlowe). Świetnym dodatkiem będzie również zestaw surówek (np. z czerwonej i białej kapusty).
***
WASZEJ UWADZE POLECAMY RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY. "Klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem.
PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z GRILLA
Pod tym linkiem znajdziecie dużo przepisów na dania z grilla, oraz sałatki i sosy, które świetnie je dopełniają.
Wygląda bardzo smacznie. Na pewno rozpływał się w ustach :)
OdpowiedzUsuńPstrąg to najsmaczniejsza ryba moim zdaniem, grilowany czy pieczony w całości jest bardzo pyszny!
OdpowiedzUsuń