TRYB JASNY/CIEMNY

PSTRĄG Z GRILLA

grillowany pstrag, ryba z grilla, grill, warzywa grillowana, co na grill, zycie od kuchni
GRILLOWANE PSTRĄGI
 
Przed nami kolejny słoneczny weekend. Ten czas warto spędzić bliżej natury. Skorzystajcie z pięknej pogody, odpoczywajcie, cieszcie się życiem, nadajcie mu więcej smaku. Właśnie nadarza się świetna okazja do odpoczynku na świeżym powietrzu przy grillu.
 
Dziś zaproponujemy wam przygotowanie grillowanych, faszerowanych aromatycznymi ziołami pstrągów. Kuszą one wszystkie nasze zmysły i wybornie smakują. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym stanowią doskonałą alternatywą dla tłustych kiełbas, kaszanek i mięs, które najczęściej trafiają na ruszt.  Podajemy je z dodatkiem rumianych, pieczonych ziemniaków oraz grilowanych, kolorowych warzyw i chrupiących surówek.

#grill #pstrąg
#naogniu

 grillowany pstrag, pstrag, grill, dania z grilla, ryba z grilla, zycie od kuchni

Sprawione i umyte pstrągi osuszamy, smarujemy z obu stron olejem, solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem (zarówno z zewnątrz jak i po rozchyleniu brzuszków ryb). Do środka pstrągów wkładamy po kawałku masła, które stanie się doskonałym nośnikiem smaków oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku, plastry aromatycznych cytryn oraz gałązki świeżych ziół: koperku i natki pietruszki.

grillowany pstrag, pstragi z grilla, ryba z grilla, grill, przepisy na grill, faszerowana ryba, zycie od kuchni Tak przygotowane pstrągi najlepiej jest zamknąć w koszach do pieczenia ryb. Taki ruszt sprawia że ich 

pieczenie i obracanie na grillu jest wyjątkowo łatwe, mięso ryb staje się idealnie miękkie nie tracąc przy tym swojej naturalnej soczystości, a ich skórka nabiera kuszącej chrupkości. 

Jeśli nie macie metalowych koszy zawińcie pstrągi ciasno w papier do pieczenia.

 grillowany pstrag, grillowane pstragi, ryba z grilla, grillowana ryba, przepisy na grilla, zycie od kuchni

 

Kolejnym krokiem jest położenie ryb na rozgrzanym ruszcie grilla. 

Ryby pieczemy w średniej temperaturze (elektryczne grille ustawcie na 200 stopni Celsjusza). Nie przedłużamy tego procesu. W trakcie grillowania ryby obracamy aby równomiernie się upiekły. Pstrąg jest upieczony gdy po rozchyleniu jego mięso będzie białe (generalnie mięso ryb jest upieczone gdy ich temperatura przekroczy 63 stopnie Celsjusza co z łatwością można sprawdzić posługując się przeznaczonymi do tego celu elektronicznymi termometrami wbijając sondę w opiekane ryby. Pieczenie pstrągów trwa około 15 - 20 minut (nie można precyzyjnie podać czasu grillowania, bo zależy on od rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania). 

GRILLOWANE PSTRĄGI

składniki:

Gdy już uda wam się złowić świeże pstrągi w rzece lub w sklepowej lodówce będziecie potrzebować tylko kilka prostych składników. 

Do każdej ryby dodajcie: 

  • po 1 łodyżce świeżego koperku i natki pietruszki 
  • mały kawałeczek masła 
  • plaster cytryny 
  • duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki 

Potrzebny będzie również:

  • olej rzepakowy do natarcia ryby  
  • sól i świeżo zmielony pieprz 

 

grillowany pstrag, grillowane pstragi, ryba z grilla, grillowana ryba, przepisy na grilla, warzywa grillowane, zycie od kuchni

 

DODATKI:

Grillowane pstrągi najlepiej smakują podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz grilowanych warzyw - wykorzystajcie paprykę w różnych kolorach, cebulę kukurydzę pokrojoną w grube plastry, cukinię, bakłażana, pomidorki koktajlowe).  Świetnym dodatkiem będzie również zestaw surówek (np. z czerwonej i białej kapusty).

***

WASZEJ UWADZE POLECAMY RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY. "Klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem.

 

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z GRILLA

Pod tym linkiem znajdziecie dużo przepisów na dania z grilla, oraz sałatki i sosy, które świetnie je dopełniają.

szaszlyki, dania z grilla, przepisy na grilla, grill, zycie od kuchni

WĘDZENIE RYB, PSTRĄG WĘDZONY, KARP WĘDZONY 

 
ryby, pstrag wedzony, wedzenie ryb, zycie od kuchni

pstrag wedzony, wedzona ryba


Komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie. Na pewno rozpływał się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg to najsmaczniejsza ryba moim zdaniem, grilowany czy pieczony w całości jest bardzo pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI