SZASZŁYKI Z KUKURYDZĄ
Spotkanie z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu, wspólne przygotowywanie jedzenia, odgłosy trzaskania ognia, smakowite aromaty unoszące się wkoło, luz-blues i kontakt z naturą to najlepszy przepis na udane popołudnie. Obiecujące zapachy przypraw i grillowanych na ogniu potraw pobudzają apetyt i wyobraźnię, podsuwając obrazy zbliżającej się uczty.
Kukurydza pieczona na grillu to prawdziwy przysmak. Musicie koniecznie jej spróbować. Pod koniec lata i na początku jesieni pokrojoną w grube plastry kukurydzę często nabijamy na szaszłyki. Jest pyszna; dymny aromat przyjemnie wzbogaca jej smak. Żar grilla sprawia, że struktura ziaren i ich barwa stają się bardziej wyraziste i kuszące.
Przy wyborze składników na szaszłyki panuje absolutna dowolność. To właśnie na tym polega największy ich urok. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Do przygotowania swoich szaszłyków możecie tak jak my wykorzystać wszystkie produkty z poniższej listy lub tylko wybrane, ale pamiętajcie, że im większa różnorodność warzyw, tym szaszłyki lepiej smakują.
NA PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW BĘDZIEMY NABIJAĆ:
* kolorowe papryki (czerwone, zielone, żółte, pomarańczowe)
* małe pieczarki (lub średnie przekrojone na pół)
* kolby surowej kukurydzy pokrojone na plastry o grubości około 3 cm
* cebule czerwone i białe - zależnie od wielkości kroimy je na połówki lub ćwiartki i potem rozdzielamy ich warstwy
* kawałki bakłażana
* kawałki cukinii pozbawionej gniazd nasiennych
* ser halloumi
* udziec z kurczaka bez kości i skóry lub inne mięsne kawałki np. pokrojony w kawałki karczek wieprzowy czy boczek
dodatkowo:
patyczki do grillowania
SKŁADNIKI NA SZASZŁYKI NIE KRÓJCIE ZBYT DROBNO - POD WPŁYWEM PIECZENIA NA GRILLU BĘDĄ SIĘ KURCZYŁY.
MAMY JUŻ PRZYGOTOWANE GŁÓWNE SKŁADNIKI SZASZŁYKÓW. DZIAŁAMY DALEJ - PORA NA ICH DOPRAWIENIE.
Sekretem doskonałego smaku szaszłyków jest marynata, w której muszą poleżeć przez minimum godzinę zanim trafią na ruszt. To ona nadaje im smak, aromat i sprawia, że warzywa i mięso zachowają swoją naturalną soczystość, a nie wyschną na wiór podczas grillowania.
MARYNATA DO SZASZŁYKÓW
* 200 ml oleju rzepakowego
* 50 ml octu jabłkowego
* sól ziołowa (z umiarem)
* świeżo zmielony czarny pieprz (do woli)
* drobno posiekane świeże zioła:
- listki mięty oberwane z 4 gałązek
- igiełki rozmarynu z 2 gałązek
- liście lubczyku z 2 - 3 gałązek
* 3 ząbki czosnku zmiażdżone w wyciskarce
* 3 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach. Polecamy wam np. przyprawę Kamis pod nazwą "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
* drobno pokrojona papryczka chilli lub 1,5 łyżeczki papryki w proszku (ostrej lub słodkiej zależnie od waszych upodobań smakowych)
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w kuchennej miseczce.
UWAGA NA MARGINESIE
Ilość przygotowanej marynaty
musicie dostosować do ilości przygotowywanych przez siebie szaszłyków.
Na jeden szaszłyk należy liczyć mniej więcej 2 łyżeczki marynaty (10
ml) + osobno marynatę do mięsa.
MARYNATA DO MIĘSA
* 100 ml oleju rzepakowego
* 1 opakowanie gotowej mieszanki przypraw do mięs - jej wybór
zależy od rodzaju mięsa jaki planujemy nabić na nasze szaszłyki
(wykorzystujemy np. pikantna przyprawę do kurczaka lub przyprawę do
karkówki)
Wybierając przyprawę zawsze zwracamy uwagę aby w jej składzie znajdowały się zioła i naturalne przyprawy bez sztucznych polepszaczy smaku.
Mięso z udźca z kurczaka dzielimy na kawałki, obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na co najmniej godzinę przed nabiciem ich na patyczki do grillowania aby nabrało smaku i aromatu. Tak samo postępujemy z innymi gatunkami mięsa.
PRZYGOTOWANIE I MARYNOWANIE SZASZŁYKÓW
Kawałki bakłażana i cukinii oraz pieczarki i ser halloumi zawsze moczymy w marynacie przed nabiciem ich na patyczek do szaszłyka.
Gotowe szaszłyki układamy warstwowo na tacce o wysokich brzegach. W trakcie przygotowywania polewamy je równomiernie pozostałą marynatą i odstawiamy na minimum 2 godzimy w chłodne miejsce (np. do lodówki) aby nabrały smaku.
Marynata może częściowo spłynąć z naszych szaszłyków, dlatego więc układając je na ruszcie ponownie skrapiamy je marynata, która zgromadziła się na dnie tacki.PAMIĘTAJCIE!
Kratkę do grillowania należy dokładnie oczyścić i umyć przed położeniem na niej szaszłyków.
GRILLOWANIE
Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od
rodzaju i modelu grilla który wykorzystujecie.
Szaszłyki kładziemy na ruszcie gdy węgle mają biały nalot i grillujemy je przez około 20
minut (do chwili aż ser się zarumienieni i warzywa zmiękną). Pamiętajcie, że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od
rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania.
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA DANIA Z GRILLA ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA [KLIK]
Szkoda, że już po sezonie bo wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń