TRYB JASNY/CIEMNY

SZASZŁYKI Z KUKURYDZĄ

 
szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumiSZASZŁYKI Z KUKURYDZĄ

Spotkanie z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu, wspólne przygotowywanie jedzenia, odgłosy trzaskania ognia, smakowite aromaty unoszące się wkoło, luz-blues i kontakt z naturą to najlepszy przepis na udane popołudnie. Obiecujące zapachy przypraw i grillowanych na ogniu potraw pobudzają apetyt i wyobraźnię, podsuwając obrazy zbliżającej się uczty.

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi
DZIŚ ZDRADZIMY WAM SEKRET PRZYRZĄDZANIA NASZYCH PYSZNYCH SZASZŁYKÓW Z KUKURYDZĄ. 

Kukurydza pieczona na grillu to prawdziwy przysmak. Musicie koniecznie jej spróbować. Pod koniec lata i na początku jesieni pokrojoną w grube plastry kukurydzę często nabijamy na szaszłyki. Jest pyszna; dymny aromat przyjemnie wzbogaca jej smak. Żar grilla sprawia, że struktura ziaren i ich barwa stają się bardziej wyraziste i kuszące.  

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi
Szaszłyki z kukurydzą przygotowujemy zazwyczaj w dwóch wersjach: wegetariańskiej z serem halloumi oraz bardziej klasyczne z dodatkiem marynowanego wcześniej mięsa z kurczaka lub wieprzowej łopatki.

SER HALLOUMI
To cypryjski ser podpuszczkowy. Produkowany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego, często z dodatkiem mięty. Jest półtwardy, elastyczny, ma zwartą strukturę; jest wyrazisty i lekko słony w smaku. Można go jeść na surowo, ale naprawdę genialnie smakuje po ugrillowaniu lub usmażeniu. Doskonale nadaje się do przygotowywania szaszłyków. Można go bez trudu kupić w dużych sieciach handlowych. 


szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi
SKŁADNIKI

Przy wyborze składników na szaszłyki panuje absolutna dowolność. To właśnie na tym polega największy ich urok. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Do przygotowania swoich szaszłyków możecie tak jak my wykorzystać wszystkie produkty z poniższej listy lub tylko wybrane, ale pamiętajcie, że im większa różnorodność warzyw, tym szaszłyki lepiej smakują.

NA PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW BĘDZIEMY NABIJAĆ:

* kolorowe papryki (czerwone, zielone, żółte, pomarańczowe)

* małe pieczarki (lub średnie przekrojone na pół)

* kolby surowej kukurydzy pokrojone na plastry o grubości około 3 cm

* cebule czerwone i białe - zależnie od wielkości kroimy je na połówki lub ćwiartki i potem rozdzielamy ich warstwy

* kawałki bakłażana

* kawałki cukinii pozbawionej gniazd nasiennych

* ser halloumi

* udziec z kurczaka bez kości i skóry lub inne mięsne kawałki np. pokrojony w kawałki karczek wieprzowy czy boczek 

dodatkowo:

patyczki do grillowania

SKŁADNIKI  NA  SZASZŁYKI  NIE  KRÓJCIE  ZBYT  DROBNO  -  POD  WPŁYWEM  PIECZENIA  NA  GRILLU  BĘDĄ  SIĘ  KURCZYŁY.

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi

MAMY JUŻ PRZYGOTOWANE GŁÓWNE SKŁADNIKI SZASZŁYKÓW. DZIAŁAMY DALEJ - PORA NA ICH DOPRAWIENIE.

Sekretem doskonałego smaku szaszłyków jest marynata, w której muszą poleżeć przez minimum godzinę zanim trafią na ruszt. To ona nadaje im smak, aromat i sprawia, że warzywa i mięso zachowają swoją naturalną soczystość, a nie wyschną na wiór podczas grillowania.

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi
MARYNATA DO SZASZŁYKÓW

* 200 ml oleju rzepakowego

* 50 ml octu jabłkowego

* sól ziołowa (z umiarem)

* świeżo zmielony czarny pieprz (do woli)

* drobno posiekane świeże zioła:

- listki mięty oberwane z 4 gałązek

- igiełki rozmarynu z 2 gałązek 

- liście lubczyku z 2 - 3 gałązek

* 3 ząbki czosnku zmiażdżone w wyciskarce

* 3 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach. Polecamy wam np. przyprawę Kamis  pod nazwą "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"

* drobno pokrojona papryczka chilli lub 1,5 łyżeczki papryki w proszku (ostrej lub słodkiej zależnie od waszych upodobań smakowych)

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w kuchennej miseczce.

UWAGA NA MARGINESIE

Ilość przygotowanej marynaty musicie dostosować do ilości przygotowywanych przez siebie szaszłyków. Na jeden szaszłyk należy liczyć mniej więcej 2  łyżeczki marynaty (10 ml) + osobno marynatę do mięsa.

MARYNATA DO MIĘSA

* 100 ml oleju rzepakowego

* 1 opakowanie gotowej mieszanki przypraw do mięs - jej wybór zależy od rodzaju mięsa jaki planujemy nabić na nasze szaszłyki (wykorzystujemy np. pikantna przyprawę do kurczaka lub przyprawę do karkówki)

Wybierając przyprawę zawsze zwracamy uwagę aby w jej składzie znajdowały się zioła i naturalne przyprawy bez sztucznych polepszaczy smaku. 

Mięso z udźca z kurczaka dzielimy na kawałki, obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na co najmniej godzinę przed nabiciem ich na patyczki do grillowania aby nabrało smaku i aromatu. Tak samo postępujemy z innymi gatunkami mięsa. 

 szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi

PRZYGOTOWANIE I MARYNOWANIE SZASZŁYKÓW

Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki kolorowej papryki, cebuli, sera halloumi, kukurydzy, bakłażana, zamarynowanego wcześniej mięsa, pieczarek i cukinii.

Kawałki bakłażana i cukinii oraz pieczarki i ser halloumi zawsze moczymy w marynacie przed nabiciem ich na patyczek do szaszłyka.

Gotowe szaszłyki układamy warstwowo na tacce o wysokich brzegach. W trakcie przygotowywania polewamy je równomiernie pozostałą marynatą i odstawiamy na minimum 2 godzimy w chłodne miejsce (np. do lodówki) aby nabrały smaku. 

Marynata może częściowo spłynąć z naszych szaszłyków, dlatego więc układając je na ruszcie ponownie skrapiamy je marynata, która zgromadziła się na dnie tacki.

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi
PAMIĘTAJCIE!

Kratkę do grillowania należy dokładnie oczyścić i umyć przed położeniem na niej szaszłyków. 

GRILLOWANIE

Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od rodzaju i modelu grilla który wykorzystujecie.  Szaszłyki kładziemy na ruszcie gdy węgle mają biały nalot i grillujemy je przez około 20 minut (do chwili aż ser się zarumienieni i warzywa zmiękną). Pamiętajcie, że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania.

Takie szaszłyki można również piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 15 minut.

 

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA DANIA Z GRILLA ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA  [KLIK]

szaszlyki, grill, przepisy na grill, kukurydza, przepisy z kukurydza, przepisy z serem halloumi

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI