JAK ZERWAĆ Z CUKREM, MOLLY CARMEL
JAK ZERWAĆ Z CUKREM, Molly Carmel
Jeśli macie problemy z utrzymaniem właściwej wagi lub przestrzeganiem zdrowych nawyków żywieniowych to przeczytajcie tę książkę koniecznie.
Często jestem na cukrowym haju. Tak na legalu, bo cukier nie jest zakazanym przez prawo narkotykiem. Tak, dobrze przeczytałeś drogi czytelniku - CUKIER JEST NARKOTYKIEM. Uzależnia 8 razy bardziej niż kokaina i jest przy tym w pełni legalny, wszechobecny i wszędzie dostępny. Po jego zjedzeniu w mózgu zachodzą podobne procesy, jak po zażyciu heroiny, nikotyny czy kokainy. Z tego uzależnienia większość z nas nie zdaje sobie sprawy. To nie Twój problem? Tak? To spróbuj przez kilka dni z rzędu nie zjeść i nie wypić niczego, powtarzam NICZEGO, co zawiera dodany cukier (lub jego zamienniki), a później porozmawiamy.
Im więcej jesz cukru, tym twój organizm domaga się większych jego ilości. Sięgałeś po jedną kostkę czekolady lub kruche ciasteczko, a potem zupełnie nie wiesz kiedy zjadłeś ich znacznie więcej. Po spożyciu cukru w naszym mózgu wzrasta poziom dopaminy. Jest to substancja odpowiedzialna za uczucie przyjemności i łaknienia. Paradoks jest jednak w tym, że im więcej dopaminy - tym nasze odczucie przyjemności słabnie, a za to łaknienie staje się silniejsze!
Cukier spożywasz czasem zupełnie
nieświadomie. Producenci żywności dodają go niemal do wszystkich produktów. Kryje się nie tylko tam gdzie się go spodziewasz czyli w słodyczach i słodzonych napojach,
ale również w z pozoru zdrowych produktach takich jak jogurty owocowe,
serki polecane dla dzieci, w płatkach śniadaniowych oraz we wszelkiego rodzaju gotowych sosach i dresingach do sałatek,
ketchupach, wędlinach, pieczywie, gotowych daniach, fast foodzie - jest niemal we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych i nie jest to działanie przypadkowe. Ma ono oszukać nasz ośrodek głodu i sytości znajdujący się w mózgu czyli mówiąc prościej ma to pozbawić nas rozsądku. Jemy za dużo bo nasz organizm omamiony dopaminą nie wysyła nam już prawidłowych sygnałów o głodzie i sytości.
[Jak zawsze zachęcamy was do czytania etykiet na produktach, które kupujecie.]
Wszechobecne reklamy przedstawiają nam produkty spożywcze i dania zawierające cukier jako najlepsze remedium na stres i głód. To podwójna pułapka. Gdy jesteśmy zdenerwowani wzrasta nam poziom hormonu stresu (kortyzolu), który podkręca nasz apetyt. Zjedzenie czegoś słodkiego poprawia co prawda nasze samopoczucie, ale tylko na chwilę (później następuje jego gwałtowny zjazd). Gdy jesteśmy zestresowani odruchowo sięgamy po coś słodkiego lub jemy za dużo.
Nie możesz schudnąć? To książka dla Ciebie.
To właśnie cukier jest najczęściej odpowiedzialny za nasze problemy z nadwaga i otyłością - bezpośrednio, bo nasz organizm jego nadmiar przekształca w odkładany tłuszcz i pośrednio, bo wzmaga nasz apetyt i zaburza naturalny mechanizm sterowania głodem i sytością.
Ten poradnik pomoże ci stracić zbędne kilogramy.
***
Jak zerwać z cukrem. Porzuć diety i żyj pełnią życia
Autor: Molly Carmel
Przydałaby mi się taka lektura...
OdpowiedzUsuń