TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Jesienne weekendy często mamy zarezerwowane na wyprawy w głąb lasu. Zapach leśnego runa nas wabi. Przyjemnie łechce nam nosy wilgotną wonią gleby, mchu, igliwia, ziół i grzybni. Spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów sprawiają nam wielką przyjemność. Podczas tych wędrówek jesteśmy razem, a jednocześnie każdy idzie swoją drogą; tylko sobie znanym leśnym szlakiem.
Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3
cm. Polecamy wam teflonowe formy do pieczenia tarty z ruchomym dnem. Taki patent bardzo ułatwia wyjęcie gotowej tarty z formy.
składniki na ciasto:
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 130 g masła
* 1 jajko
* 1 łyżka gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 2 łyżki otrębów
* 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
* 2 garście grochu do obciążenia ciasta podczas jego wstępnego pieczenia
składniki na farsz:
* 5 dużych jajek
* 160 g śmietany 18% tłuszczu czyli zawartość 1 opakowania śmietany 180 g minus 1 łyżka którą wcześniej wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta
* 300 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
(tym razem do przygotowania tarty wykorzystaliśmy prawdziwki, ale świetnie sprawdzą się również inne gatunki grzybów np. podgrzybki czy kurki
* 1 cebula
* olej rzepakowy do podsmażenia grzybów
* pół pęczka natki pietruszki
* sól (z umiarem)
* świeżo zmielony czarny pieprz (do woli, nie żałujcie sobie)
dodatki:
* 2 malutkie prawdziwki pokrojone w cieniutkie plasterki
* masło klarowane lub olej rzepakowy do ich podsmażenia
* natka pietruszki
* Zagniatamy ciasto na tartę:
Najpierw łączymy mąkę, otręby, sól i schłodzone, drobno pokrojone masło; całość mieszamy
przez chwilę. Dodajemy 1 jajko oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy
mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.
*
Na arkuszu papieru do pieczenia kładziemy formę w której będziemy piekli naszą tartę, obrysowujemy
jej zewnętrzną średnicę i wycinamy. Znacząco ułatwi nam to
za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta i późniejsze jego upieczenie. To również świetny patent na niemarnowanie jedzenia - dzięki tej metodzie nie pozostanie wam ani okruszek zbędnego ciasta.
* Formę na tartę smarujemy dokładnie masłem.
* Ciasto
rozwałkowujemy równo na przygotowanym wcześniej papierze
do pieczenia i przekładamy je (papierem do góry!) do wysmarowanej masłem
formy na tartę. Teraz papier delikatnie odklejamy od ciasta; nie
wyrzucamy go, jeszcze się nam przyda! Teraz wystarczy tylko delikatnie
ciasto dognieść do dna i boków formy, a potem nakłuć je gęsto
widelcem
(zapobiega to jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia). Tak przygotowaną formę z ciastem na tartę schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut (lub dłużej, nawet kilka godzin, jeśli na przykład danie to przygotowujecie wcześniej by podać je w trakcie kolacji).
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
* Cebulę kroimy w drobną kostkę
* Grzyby leśne
W sezonie do tego przepisu wykorzystajcie grzyby świeże, a poza sezonem możecie sięgnąć po mrożone. Jak mrozić grzyby opisaliśmy wam na tej stronie naszego bloga [KLIK]
Grzyby mrożone wcześniej rozmrażamy. Świeże grzyby leśne dokładnie czyścimy z resztek igliwia, piasku i ziemi za pomocą nożyka i
szczoteczki. Szybko płuczemy je pod zimną wodą i
dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na niezbyt cienkie plastry
kontrolując jednocześnie czy w ich środku nie kryją się jacyś mali
lokatorzy. Jeśli w miąższu grzyba zauważycie drobniutkie dziurki, to tę
jego część odkrójcie i wyrzućcie. Niestety bywa, że przy takiej kontroli
cały grzyb ląduje w koszu.
* Na
patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy na nią drobno pokrojoną cebulę i
krótko podsmażymy ją do momentu aż się zeszkli często przy tym
mieszając. Teraz wsypujemy pokrojone grzyby, posypujemy je szczyptą soli i poddajemy krótkiej
obróbce cieplnej; nie przedłużamy tego procesu, chcemy tylko aby lekko
odparowała z nich woda. Prawdziwkom na patelni wystarczy 5 - 6 minut.
Gotowe grzyby przekładamy do miseczki i studzimy.
* Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
* Zaczynamy od podpiekania kruchego ciasta na tartę. Robimy to
pod obciążeniem z grochu (zapobiega ono wybrzuszeniu się ciasta).
Na ponakłuwanym widelcem cieście kładziemy ponownie wycięty wcześniej papier do pieczenia i wysypujemy na niego warstwę grochu. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy papier wraz z obciążającym go grochem (łapiąc w kilku miejscach za brzegi papieru) i ciasto na naszą tartę pieczemy już bez obciążenie przez kolejne 13 minut.
! Groch,
który używamy do obciążania ciasta na tartę wykorzystujemy
wielokrotnie! Po pieczeniu studzimy go, wsypujemy do słoika lub puszki i
przechowujemy do następnego pieczenia.
* Listki zielonej pietruszki obrywamy z gałązek, większe z nich niezbyt drobno siekamy.
* Do
miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól oraz świeżo zmielony pieprz i całość mieszamy
kuchenną trzepaczką do połączenia się składników (nie ubijamy!)
* Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy wcześniej podsmażone i przestudzone grzyby. Całość delikatnie mieszamy.
! Najwygodniej i najłatwiej jest nakładać farsz na podpieczoną tartę jeśli mamy piekarnik z teleskopowymi prowadnicami umożliwiającymi wysunięcie tarty z komory piekarnika bez konieczności wyjmowania jej i przenoszenia na blat kuchenny (co grozi rozlaniem masy).
* Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do chwili, gdy masa zastygnie).
* Nie kroimy tarty od razu po wyjęciu jej z piekarnika. Czekamy kilka minut aż masa się ustabilizuje.
Tarta
doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno więc można ją
przygotować wcześniej, pokroić i podać jako jedną z przekąsek w trakcie
spotkania z przyjaciółmi. Łatwo ją także przyrządzić w trakcie
towarzyskiego spotkania. Wystarczy tylko wcześniej przygotować sobie
wszystkie składniki farszu i ciasto w formie schładzać w lodówce.
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję bo zaczyna mi już trochę brakować pomysłów na grzyby:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam grzyby! Lubię je zbierać, ale też jeść. Zazwyczaj przynoszę do domu spore ilości i moja żona nie ma pomysłu jak je wykorzystać. Często więc sam szukam pomysłów i podrzucam jej propozycje. Tarte z grzybami leśnymi przyrządzała pierwszy raz w tym roku. Mimo początkowej niepewności, wszystkim bardzo smakowała :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania
OdpowiedzUsuń