TRYB JASNY/CIEMNY

TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI

tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami


 Jesienne weekendy często mamy zarezerwowane na wyprawy w głąb lasu. Zapach leśnego runa nas wabi. Przyjemnie łechce nam nosy wilgotną wonią gleby, mchu, igliwia, ziół i grzybni. Spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów sprawiają nam wielką przyjemność. Podczas tych wędrówek jesteśmy razem, a jednocześnie każdy idzie swoją drogą; tylko sobie znanym leśnym szlakiem.


tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami

tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
TARTA Z LEŚNYMI GRZYBAMI


Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3 cm. Polecamy wam teflonowe formy do pieczenia tarty z ruchomym dnem.  Taki patent bardzo ułatwia wyjęcie gotowej tarty z formy.

składniki na ciasto:

 
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 130 g masła
* 1 jajko
* 1 łyżka gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 2 łyżki otrębów
* 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

* 2 garście grochu do obciążenia ciasta podczas jego wstępnego pieczenia 

ciasto na tarte, tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami


składniki na farsz:
 
* 5 dużych jajek
* 160 g śmietany 18% tłuszczu czyli zawartość 1 opakowania śmietany 180 g minus 1 łyżka którą wcześniej wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta
*  300 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
(tym razem do przygotowania tarty wykorzystaliśmy prawdziwki, ale świetnie sprawdzą się również inne gatunki grzybów np. podgrzybki czy kurki
* 1 cebula
* olej rzepakowy do podsmażenia grzybów
* pół pęczka natki pietruszki
* sól (z umiarem)
* świeżo zmielony czarny pieprz (do woli, nie żałujcie sobie)

dodatki:
 
* 2 malutkie prawdziwki pokrojone w cieniutkie plasterki
* masło klarowane lub olej rzepakowy do ich podsmażenia
* natka pietruszki
 
tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
DO DZIEŁA!
 
* Zagniatamy ciasto na tartę:  

Najpierw łączymy mąkę, otręby, sól i schłodzone, drobno pokrojone masło; całość mieszamy przez chwilę. Dodajemy 1 jajko oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.

* Na arkuszu papieru do pieczenia kładziemy formę w której będziemy piekli naszą tartę, obrysowujemy jej zewnętrzną średnicę i wycinamy. Znacząco ułatwi nam to za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta i późniejsze jego upieczenie. To również świetny patent na niemarnowanie jedzenia - dzięki tej metodzie nie pozostanie wam ani okruszek zbędnego ciasta.

* Formę na tartę smarujemy dokładnie masłem. 
 
tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
 
* Ciasto rozwałkowujemy równo na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia i przekładamy je (papierem do góry!) do wysmarowanej masłem formy na tartę. Teraz papier delikatnie odklejamy od ciasta; nie wyrzucamy go, jeszcze się nam przyda! Teraz wystarczy tylko delikatnie ciasto dognieść do dna i boków formy, a potem nakłuć je gęsto widelcem (zapobiega to jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia). Tak przygotowaną formę z ciastem na tartę schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut (lub dłużej, nawet kilka godzin, jeśli na przykład danie to przygotowujecie wcześniej by podać je w trakcie kolacji).

tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
 
Grzyby przygotowujemy w czasie, gdy ciasto na tartę schładza się w lodówce.
 
* Cebulę kroimy w drobną kostkę
 
* Grzyby leśne 
W sezonie do tego przepisu wykorzystajcie grzyby świeże, a poza sezonem możecie sięgnąć po mrożone.  Jak mrozić grzyby opisaliśmy wam na tej stronie naszego bloga [KLIK]
 
Grzyby mrożone wcześniej rozmrażamy. Świeże grzyby leśne dokładnie czyścimy z resztek igliwia, piasku i ziemi za pomocą nożyka i szczoteczki. Szybko płuczemy je pod zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na niezbyt cienkie plastry kontrolując jednocześnie czy w ich środku nie kryją się jacyś mali lokatorzy. Jeśli w miąższu grzyba zauważycie drobniutkie dziurki, to tę jego część odkrójcie i wyrzućcie. Niestety bywa, że przy takiej kontroli cały grzyb ląduje w koszu.

tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
* Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy na nią drobno pokrojoną cebulę i krótko podsmażymy ją do momentu aż się zeszkli często przy tym mieszając. Teraz wsypujemy pokrojone grzyby, posypujemy je szczyptą soli i poddajemy krótkiej obróbce cieplnej; nie przedłużamy tego procesu, chcemy tylko aby lekko odparowała z nich woda. Prawdziwkom na patelni wystarczy 5 - 6 minut. Gotowe grzyby przekładamy do miseczki i studzimy.

tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
PIECZENIE TARTY

 
* Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. 

* Zaczynamy od podpiekania kruchego ciasta na tartę. Robimy to pod obciążeniem z grochu (zapobiega ono wybrzuszeniu się ciasta). 

Na ponakłuwanym widelcem cieście kładziemy ponownie wycięty wcześniej papier do pieczenia i wysypujemy na niego warstwę grochu. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy papier wraz z obciążającym go grochem (łapiąc w kilku miejscach za brzegi papieru) i  ciasto na naszą tartę pieczemy już bez obciążenie przez kolejne 13 minut. 

! Groch, który używamy do obciążania ciasta na tartę wykorzystujemy wielokrotnie! Po pieczeniu studzimy go, wsypujemy do słoika lub puszki i przechowujemy do następnego pieczenia.
 
tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
W trakcie wstępnego podpiekania ciasta przygotowujemy nadzienie do tarty:


* Listki zielonej pietruszki obrywamy z gałązek, większe z nich niezbyt drobno siekamy.
 
* Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól oraz świeżo zmielony pieprz i całość mieszamy kuchenną trzepaczką  do połączenia się składników (nie ubijamy!) 
 
* Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy wcześniej podsmażone i przestudzone grzyby. Całość delikatnie mieszamy.
 
* Otwieramy drzwiczki piekarnika i na podpieczony spód tarty wylewamy chochelką nadzienie grzybowo-śmietanowe. Rozsypujemy na nim równomiernie pokrojoną natkę pietruszki i zatapiamy ją lekko w masie.

! Najwygodniej i najłatwiej jest nakładać farsz na podpieczoną tartę jeśli mamy piekarnik z teleskopowymi prowadnicami umożliwiającymi wysunięcie tarty z komory piekarnika bez konieczności wyjmowania jej i przenoszenia na blat kuchenny (co grozi rozlaniem masy).  
* Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do chwili, gdy masa zastygnie).
 
* Nie kroimy tarty od razu po wyjęciu jej z piekarnika. Czekamy kilka minut aż masa się ustabilizuje.
 
tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami
* Tartę dekorujemy podsmażonymi plasterkami prawdziwków i natką pietruszki.
 
Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno więc można ją przygotować wcześniej, pokroić i podać jako jedną z przekąsek w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Łatwo ją także przyrządzić w trakcie towarzyskiego spotkania. Wystarczy tylko wcześniej przygotować sobie wszystkie składniki farszu i ciasto w formie schładzać w lodówce. 
 
tarta, grzyby, prawdziwki, grzybobranie, tarta zgrzybami, przepisy z grzybami

 
 

Komentarze

  1. na pewno wypróbuję bo zaczyna mi już trochę brakować pomysłów na grzyby:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam grzyby! Lubię je zbierać, ale też jeść. Zazwyczaj przynoszę do domu spore ilości i moja żona nie ma pomysłu jak je wykorzystać. Często więc sam szukam pomysłów i podrzucam jej propozycje. Tarte z grzybami leśnymi przyrządzała pierwszy raz w tym roku. Mimo początkowej niepewności, wszystkim bardzo smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się Twój styl pisania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI