TRYB JASNY/CIEMNY

BAGIETKI JOGURTOWE NA ZAKWASIE

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

PSZENNE BAGIETKI JOGURTOWE NA ŻYTNIM ZAKWASIE

Kuszą lekko chrupiącą skórką i miękkim, bardzo sprężystym miąższem. Długo zachowują świeżość oraz doskonały smak i aromat.  Świetnie nadają się do przygotowania kanapek, jako dodatek do potraw oraz jako baza do przygotowania pysznych zapiekanek.

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

  

BAGIETKI JOGURTOWE NA ZAKWASIE

SKŁADNIKI:

zaczyn (aktywny zakwas):

* 3 łyżki zakwasu żytniego
* 50 g mąki żytniej typ 720
* 50 g wody

ciasto właściwe:

* 100 g zaczynu 

* 400 g mąki pszennej typ 450

* 120 g mąki pszennej chlebowej typ 720

* 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)

* 180 g wody w temperaturze pokojowej

* 200 g jogurtu naturalnego

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżeczka soli

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

WSTĘP DLA NIEWTAJEMNICZONYCH

Przygodę z pieczeniem domowego pieczywa trzeba rozpocząć od przygotowania zakwasu na chleb.

Raz przygotowany zakwas będzie wam później służyć przez wiele miesięcy czy lat. Proces dojrzewania zakwasu zajmuje około 5 dni. Wystarczy że poświęcicie mu 3 do 5 minut co około 12 godzin. Cała magia odbywa się w litrowym słoiku przy waszym minimalnym udziale. Wszystko co musicie zrobić to zadbać o to, aby wasz zakwas nie był głodny, było mu ciepło i miał czysty słoik.

Zakwas nie tylko spulchnia ciasto i sprawia, że ono pięknie wyrasta, zyskuje gąbczastą strukturę i jego miąższ po upieczeniu staje się sprężysty, ale również nadają pieczywu pyszny smak i aromat.

Pieczenia bagietek rozpoczynamy od przygotowania ZACZYNU z żytniego zakwasu na chleb. Zaczyn to po prostu aktywny zakwas. Aktywny – czyli gotowy do działania (wcześniej „dokarmiony”).

JAK PRZYGOTOWAĆ ZAKWAS DO WYPIEKU DOMOWEGO PIECZYWA?
Dokładny opis jak zrobić, dokarmiać i przechowywać żytni zakwas znajdziecie NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA


zakwas, zakwas na chleb, zakwas zytni, bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

Pomiędzy kolejnymi wypiekami pieczywa (oczywiście jeśli nie odbywa się to codziennie) zakwas przechowuje się w lodówce. Może tam spędzać nawet długie miesiące pod warunkiem, że raz w tygodniu będziecie go „dokarmiać”.

DOKARMIANIE ZAKWASU

Na kilka godzin przed kolejnym, planowanym pieczeniem chleba lub bagietek słoik z zakwasem wyjmujemy z lodówki i aby zaczął znów intensywnie „pracować” musimy nakarmić go i pobudzić do działania uśpione w nim dzikie drożdże. W tym celu dodajemy do niego w równych proporcjach mąkę i wodę, tak by uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Potem zakwas stawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem z kawałka kuchennego ręcznika papierowego i czekamy aż zacznie pracować. 

Zakwas dokarmiamy mąką żytnią typ 720. Wypiekane na nim pieczywo jest delikatniejsze w smaku, mniej kwaśne i jaśniejsze niż to, które wyrasta na zakwasie prowadzonym na mące żytniej typ 2000.

PROPONOWANY HARMONOGRAM PRACY: 

Do wyboru macie dwie metody. Obie są równie dobre. Decyzja którą wybrać zależy od tego ile i o której godzinie macie czas by zająć się pieczeniem.

METODA 1 - ciasto wstępnie wyrasta w temperaturze pokojowej. Tę metodę polecam w weekend - pyszne bagietki będą gotowe na późne śniadanie. Ta metoda ma jednak jeden minus - ktoś musi wstać wcześniej żeby je upiec.

godz. 22.00 - przygotowanie zaczynu czyli dokarmienie zakwasu (3 minuty pracy)

godz. 7.00 - wyrobienie ciasta na bagietki

od 7.15 do 8.15 – wyrastanie ciasta na bagietki w temperaturze pokojowej

godz. 8.15 - formowanie wstępne - dzielenie ciasta na 3 porcje

godz. 8.20 – formowanie końcowe - nadanie ciastu kształtu bagietek

od 8.20 do 9.20 (lub dłużej) – wyrastanie bagietek

od 9.20 do 9.40 – pieczenie

około godziny 10.20 będziecie mogli już zajadać pyszne bagietki z lekko chrupiącą skórką

METODA 2 - ciasto na bagietki wstępnie wyrasta przez 8 do 10 godzin w lodówce. Chrupiące bagietki zjecie na kolację jeśli przed wyjściem do pracy wyrobicie ciasto i wsadzicie je do lodówki by przez dzień wyrosło.

godz. 22.00 - przygotowanie zaczynu czyli dokarmienie zakwasu (3 minuty pracy)

godz. 7.00 - wyrobienie ciasta na bagietki

od 7.15 do 16.00 – wyrastanie ciasta w lodówce

godz. 16.00 - formowanie wstępne - dzielenie ciasta na 3 porcje i ogrzanie ciasta

godz. 16.15 – formowanie końcowe - nadanie ciastu kształtu bagietek

od 16.20 do 17.00 – wyrastanie

od 17.00 do 17.20 – pieczenie

około godziny 18.00 będziecie mogli już zajadać pyszne bagietki z lekko chrupiącą skórką

 

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

Wstęp mamy już za sobą, zabieramy się więc za pieczenie bagietek.

1. PRZYGOTOWANIE ZACZYNU

zaczyn (aktywny zakwas):

* 3 łyżki zakwasu żytniego
* 50 g mąki żytniej typ 720
* 50 g wody 

W wyparzonym, litrowym słoiku  umieszczamy zakwas wyjęty z lodówki. Mamy go mniej więcej 3 łyżki. Dodajemy do niego 50 g mąki żytniej typ 720 oraz 50 g wody w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy papierowym ręcznikiem, który mocujemy gumką na szyjce słoika i odstawiamy na około 5 do 12 godzin w ciepłe miejsce by zakwas podwoił swoją objętość. 

UWAGA NA MARGINESIE

Zakwas będzie gotowy do wypieku domowego pieczywa już po upływie około 5 godzinach od dokarmienia. Swoją pełną gotowość do działania zachowuje przez około 12 godzin.

zakwas, zakwas na chleb, zakwas zytni, zaczyn na cleb, aktywny zakwas, wyrastanie zakwasu, jak zrobic zakwas, bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe
 2. WYRABIANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO

składniki:

* 100 g zaczynu

* 400 g mąki pszennej typ 450

* 100 g mąki pszennej chlebowej typ 720

* 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)

* 175 g wody w temperaturze pokojowej

* 200 g gęstego jogurtu naturalnego

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżeczka soli

Do misy miksera wlewam wodę, wsypuję cukier i suche drożdże. Całość mieszam łyżeczką i dodaję wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiam przy użyciu miksera planetarnego przez 15 minut na niskich obrotach (początkowo prędkość minimalna, a później 1) używając do tego celu końcówki z hakiem. Oczywiście możecie też ciasto na bagietki wyrabiać ręcznie. Podczas wyrabiania ciasto bardzo lubi ciepło naszych dłoni.

3. WYRASTANIE CIASTA

metoda 1 - ciasto wyrasta 1 godzinę w temperaturze pokojowej

Na misę z wyrobionym ciastem nakładam foliowy worek i odstawiam je do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Jeśli w waszej kuchni jest chłodno - misę z wyrastającym ciastem możecie wstawić do większego naczynia z ciepłą wodą (36 stopni C).

metoda 2 - ciasto na bagietki wyrasta przez 8 do 10 godzin w lodówce (np. przez noc)

Na misę z wyrobionym ciastem nakładam foliowy worek i odstawiam je do wyrośnięcia do lodówki na 8 do 10 godzin.

maka, torebka maki, bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe


3. FORMOWANIE WSTĘPNE

metoda 1 - ciasto wyrastało 1 godzinę w temperaturze pokojowej

Wyrośnięte ciasto  przekładamy na blat kuchenny podsypany mąką i dzielimy je nożem lub skrobakiem na 3 równe części (każde po 325 g).

metoda 2 - ciasto wyrastało przez 8 do 10 godzin w lodówce

Po 8 – 10 godzinach wyrastania w lodówce ciasto przekładamy na blat kuchenny podsypany mąką i dzielimy je nożem lub skrobakiem na 3 równe części (każde po 325 g). Ciasto delikatnie formujemy w kule: naciągamy i składamy jego rogi pod spód. Kule ciasta oprószamy odrobiną mąki,  przykrywamy kuchenną ściereczką i pozostawiamy na 15 minut aby ciasto się ogrzało. 

wyrastanie ciasta, ciasto na bulki, ciasto na bagietki, ciasto na zakwasie, bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

FORMOWANIE KOŃCOWE

Każdą kulę ciasta delikatnie rozciągamy i rolujemy nadając jej kształt bagietki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi odstępy. Bagietki oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. Potrwa to minimum 40 minut. Jeśli w waszej kuchni jest chłodno zostawcie ciasto do wyrośnięcia na dłużej - na 1,5 godziny.

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe
bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

Wyrośnięte bagietki nacinamy ukośnie żyletkę lub bardzo ostrym nożem (dzięki temu podczas pieczenia nie popękają w przypadkowy sposób).

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

PIECZENIE

W czasie gdy bagietki wyrastają wkładamy do piekarnika niewielkie naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik (góra – dół) do 230 st. C. Przy wypiekaniu bagietek zastosujemy „pieczenie z parą”.

Przed włożeniem bagietek do rozgrzanego piekarnika wytworzyć w nim parę. Zagotowujemy wodę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy około 250 ml gorącej wody. Naczynie z wodą ustawiamy na dnie piekarnika, wkładamy blachę z bagietkami i szybko zamykamy drzwiczki.

Bagietki pieczemy 20 – 25 minut. Po pierwszych 10 minutach pieczenia wyjmujemy z piekarnika naczynie z wodą – w ten sposób zmniejszamy wilgotność w piekarniku by dalsze pieczenie bagietek odbywało się w bardziej suchym środowisku.

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

STUDZENIE

Upieczone bagietki studzimy na kratce.

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe 

DOM CHLEBEM PACHNĄCY

Zainteresował Cię nasz przepis na bagietki jogurtowe? Zapraszamy do poznania innych naszych przepisów na domowe pieczywo. "Klikając" w tytuł automatycznie przeniesiecie się na strony z naszymi przepisami:

 CHLEB PSZENNO ORKISZOWY Z ZIARNAMI

bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domoweZAKWAS NA CHLEB  
bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

BUŁKI DO BURGERÓW

FOCACCIA WIOSENNA

focaccia, bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe
CHLEB DOMOWY

 chleb domowy, chleb z garna, bagietki, bagietki na zakwasie, domowe pieczywo, jak uiec bagietki, bagietki pszenne, bagietki na zapiekanki, dom chlebem pachnacy, pieczywo domowe

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI