BAKŁAŻAN FASZEROWANY
FASZEROWANY BAKŁAŻAN
Przygotowując kolację często sięgam po pękate, obłe bakłażany zwane również oberżyną lub gruszką miłosną. Wiele nazw - jedno cudowne warzywo dające mnóstwo kulinarnych możliwości. Najlepszym sposobem na jego przygotowanie jest wykorzystanie gorącej atmosfery piekarnika. Wysoka temperatura sprawia, że nieprzyjemnie gąbczasta konsystencja bakłażana zmienia się nie do poznania i nabiera cudownie maślanego charakteru. Miąższ bakłażanów fantastycznie chłonie wszystkie smaki, przenika nimi do głębi. Świetnie komponuje się ze wszystkim co śródziemnomorskie. Przygotowując dania z bakłażanem sięgam wiec często po pomidory, czosnek, oliwę z oliwek, bazylię oraz włoskie, greckie lub chorwackie sery.
CIEKAWOSTKA: Bakłażana w kuchni traktujemy jak warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jest to
owoc.
FASZEROWANE BAKŁAŻANY
SKŁADNIKI:
* 1 bakłażan (o wadze około 400 g)
* 200 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny
* cebula
* 150 g szpinaku mrożonego w liściach lub 200 g świeżego szpinaku
* 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* bazylia
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Bakłażan kroję wzdłuż na pół, jego miąższ płytko nacinam w kratkę uważając przy tym by nie uszkodzić jego skórki. Oprószam go solą, pozostawiam na kilka minut i wycieram papierowym ręcznikiem. Miąższ bakłażana oprószam ponownie odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiam niewielką ilością oliwy (wystarczy jej łyżka). Bakłażan spije każdą ilość oliwy, którą go polejecie i nasiąknie nią. Nie możecie więc przesadzić z jej ilością. Tak przygotowane połówki bakłażana wkładam do nagrzanego piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je przez mniej więcej 20 minut. Oberżyny muszą się lekko zapaść, ugiąć. W tym czasie przygotowuję farsz.
FARSZ:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wsypuję na nią pokrojoną cebulę. Często mieszając czekam aż się zeszkli. Dodaję szpinak. Całość duszę aż odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Warzywa zsuwam na brzeg patelni i dodaję mięso. Często je mieszając podsmażam aż „zbieleje” (zajmie to 3 - 4 minuty). Dodaję pomidory i wszystkie składniki farszu; mieszam. Farsz doprawiam solą (z umiarem), świeżo zmielonym pieprzem (do woli), zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem oraz posiekanymi listkami bazylii.
Blachę z podpieczonymi połówkami bakłażana wyjmuję z piekarnika. Łyżką delikatnie wydrążam część miąższu, drobno go kroję i dodaję do przygotowanego wcześniej farszu, którym po wymieszaniu napełniam połówki bakłażana i wkładam je ponownie do piekarnika.
Faszerowanego bakłażana piekę przez kolejne 20 minut w 180 stopniach C.
10 minut przed końcem pieczenia posypuję go kawałkami mozzarelli. Przed podaniem faszerowanego bakłażana dekoruję listkami bazylii.
SPRÓBUJCIE RÓWNIEŻ:
KANAPKA ZE STEKIEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI
FASZEROWANE CUKINIE OKRĄGŁE
SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI
Tak jak kiedyś odpuściłam trochę faszerowane papryki kosztem cukinii, tak teraz stwierdzam, że cukinię z kolei zastąpię bakłażanem:D Super smaczne danie!
OdpowiedzUsuńBakłażan był bardzo długo przeze mnie niedoceniany. Zawsze wydawał mi się mdły i nie wykorzystywałam go w mojej kuchni. Przepis na faszerowanego bakłażana znalazła moja mama i od razu postanowiła wypróbować. Mimo mojej początkowej niechęci, danie było bardzo smaczne i na pewno wypróbuje je również u siebie :-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię faszerowane warzywa i chętnie testuję nowe przepisy. Bakłażana już kiedy przyrządzałam, ale w inny sposób, więc na pewno wykorzystam nowy przepis. Danie wygląda bardzo apetycznie i z pewnością równie dobrze smakuje. Kupię jutro niezbędne składniki i może przygotuję na obiad :-)
OdpowiedzUsuń