TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ
Dziś rozpoczął się TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości Polski przypadającego na 11 listopada. Jest to flagowy element programu POLSKIE SKARBY KULINARNE, którego od trzech lat mecenasem jest Makro Polska. Jego głównym celem jest zaprezentowanie naszego narodowego, bogatego dziedzictwa kulturowego w wymiarze kulinarnym i wzbogacenie wiedzy Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, abyśmy bardziej doceniali naszą polską kuchnię.
TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ trwa od 9 do 15 listopada 2020
W tym roku Tydzień Kuchni Polskiej przybiera formę akcji wspierania lokali gastronomicznych, które na co dzień podtrzymują nasze narodowe tradycje kulinarne.
Biorąc w niej udział wyrażasz solidarność z branżą gastronomiczną i pomagasz jej przetrwać. Gdy pandemia się skończy, a wierzymy, że będzie to już niedługo, łatwiej nam wszystkim będzie wrócić do normalności, do codzienności za którą dziś tak tęsknimy. Niech ten wyjątkowo trudny czas przetrwają nasze ulubione restauracje, bary i lokale, abyśmy znów mogli spotykać się w nich z przyjaciółmi i cieszyć się wspaniałymi daniami polskiej kuchni.
W wydarzeniu biorą udział restauracje z sześciu regionów Polski: Krakowa i Podhala, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska, Trójmiasta i Pomorza, Warszawy oraz Warmii i Mazur.
#jedzenienawynos
Z powodu obostrzeń restauracje zostały ponownie zmuszone do zamknięcia swoich lokali. Choć wasze ulubione restauracje są teraz zamknięte, to nie przestają dla was gotować. Po pierwszym szoku walczą teraz o przetrwanie. Wprowadziły wiele kreatywnych rozwiązań starając się jak najlepiej dopasować do nowej sytuacji i potrzeb klientów. Pojawiają się nowe koncepty kulinarne lepiej dostosowane do możliwości oferowania jedzenia na wynos lub z dowozem. Ludzie gastronomii nie poddają się.
Zamawiając jedzenie na wynos wspierasz lokalną gastronomię.
#wspieramgastro
Restauracje bardzo kreatywnie dostosowują swoja ofertę, wprowadzają nowe dania do menu. Wszystko po to aby goście nadal mogli czerpać w pełni radość z jedzenia przygotowywanych przez nich posiłków. Wiele restauracji wprowadza MENU DIY na wynos - dania, które dla was dostarczają są przygotowane jako zestaw DIY „zrób to sam". Półprodukty są zapakowane oddzielnie wraz z dołączonym do nich prostym przepisem Szefa Kuchni. W kilka minut sami przygotujecie z nich gotowe danie jak z restauracji świetnie się przy tym bawiąc i ciekawie spędzając czas.
#bądzjakszefkuchni
ŚWIĘTUJ KULINARNIE ROCZNICĘ
ODZYSKANIA PRZEZ POLSKĘ NIEPODLEGŁOŚCI I WSPIERAJ POLSKĄ GASTRONOMIĘ
* Weź udział w Tygodniu Kuchni Polskiej – wesprzyj w ten sposób restauracje w szczególnie dla nich trudnym czasie
* Wejdź na stronę ➡️ Polskie SkarbyKulinarne i poznaj restauracje biorące udział w tym wydarzeniu
* Wybierz restaurację z twojej okolicy i zamów dania polskiej kuchni na wynos.
* Oddaj swój głos w plebiscycie ➡️ Najlepsza Restauracja 2021 . Na stronie www.polskieskarby.pl, w zakładce "Szlak Kulinarny" wybierz region na mapie, a następnie dokonaj wyboru lokalu z zamieszczonej tam listy restauracji i zagłosuj przyznając mu od jednej do pięciu koron Polskich Skarbów. Można głosować na wszystkie biorące udział w akcji restauracje. Głosowanie potrwa do końca grudnia, a goście wybiorą laureatów na cały rok 2021. Lokale z najlepszą średnią ocen otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.
Każdy region Polski ma swoje przysmaki i bogate tradycje kulinarne. Dzięki programowi Polskie Skarby Kulinarne i Tygodniowi Kuchni Polskiej od trzech lat z przyjemnością je poznajemy. Podążając szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych który wytycza Makro Polska wspólnie z Szefami Kuchni świetnych polskich restauracji również w tych trudnych dla nas wszystkich czasach możecie odkrywać bogate tradycje kuchni polskiej i jednocześnie oddać swój głos w plebiscycie „NAJLEPSZA RESTAURACJA” oraz poprzez zamówienia na wynos wspierać restauracje i wszystkich, którzy pracują w gastro.
#wspieramgastro #razemdlapolskiejgastronomii
#zamównawynos
Wesprzyj swój ulubiony lokal i zamów posiłek na wynos lub z dostawą. Pełną listę
lokali w akcji znajdziesz na stronie ➡️ www.polskieskarby.pl To realnie może pomóc restauracjom
przetrwać w tych trudnych czasach.
#najlepszrestauracja #szlakkulinarny
RESTAURACJE NA KULINARNYM SZLAKU W KRAKOWIE:
* Restauracja TA’AM w hotelu M29 ul. Miodowa 29
* Restauracja Kazimir ul. Miodowa 11
* Restauracja Sławkowska 1 Sławkowska 1
* Restauracja Halicka Eatery&Bar w hotelu Puro ul. Halicka 14A
* Restauracja W Starej Kuchni ul. św. Tomasza 8
* Restauracja Kogel Mogel ul. Sienna 12
* Restauracja Trzy Rybki w Hotelu Starym ul. Szczepańska 5
* Restauracja Handelek ul. św. Filipa 16/2
* Restauracja Gościnna Chata ul. Sławkowska 10
* Albertina Restaurant & Wine ul. Dominikańska 3
ALBERTINA RESTAURANT & WINE
W październiku, jeszcze przed zamknięciem restauracji z powodu trwającej pandemii koronawirusa, odwiedziliśmy Albertina Restaurant & Wine i z przyjemnością przyznaliśmy tej restauracji 5 koron Polskich Smaków. Grzegorz Fic - Szef Kuchni i współwłaściciel Albertina Restaurant & Wine jest członkiem Polskiego Związku Łowieckiego. Nie mogliśmy odmówić więc sobie spróbowania jego słynnych dań z dziczyzny. Możecie je w tej restauracji nadal zamówić na wynos. Znajdziecie je w ich MENU DIY.
Foie gras / Sok z buraka / Ogórek piklowany / Chips z ziemniaka / Sos Worcester
Tatar z polędwicy z jelenia z dodatkiem soku z buraka, sosu worcester i ogórka
zwieńczony foie gras, karmelizowaną cebulką, chipsem z ziemniaka i żelem z
żółtka
ZUPA Z OWOCÓW MORZA
Raki / Przegrzebki
W zupie pyszne przegrzebki smażone na maśle homarowym z odrobiną oliwy
FILET Z KACZKI
Foie gras / Dereń / Palona kapusta / Sos z pieczonych jabłek
Filet z kaczki podany z dodatkiem palonej kapusty. Całość dopełnia smażone foie
gras, mus z derenia, sos na bazie pieczonych jabłek oraz eksplodująca smakiem,
podana osobno poduszeczka z kaszy gryczanej wypełniona musem z jabłek i
kapusty.
COMBER Z SARNY
Rydze / Grasica / Dynia / Skóra wieprzowa
Dynia podana została w dwóch postaciach: jako puree z czosnkiem i w cieniutkich,
karmelizowanych plasterkach z dodatkiem chrupiącej skórki wieprzowej. Sos z
rydzami i grasicą na bazie demi glace i czerwonego wina.
W menu na wynos Albertina Restaurant & Wine pojawiły się również wykwintne kanapki.
RESTAURACJA TA’AM
Dosłownie dzień przed zamknięciem restauracji odwiedziliśmy Restaurację TA’AM i zachwyciliśmy się tatarem z jelenia, który jest specjalnością Rafała Lemiowskiego, szefa kuchni restauracji TA'AM w hotelu M29.
Tatar z jelenia/ kapary/ jajko przepiórcze/ chips z chleba razowego/ szalotka/ dym dębowy
Za to danie przyznaliśmy restauracji TA'AM 5 koron Polskich Smaków w plebiscycie "NAJLEPSZA RESTAURACJA".
RESTAURACJA KAZIMIR
Dzięki Restauracji Kazimir przekonaliśmy się jak dobrą zabawą jest przygotowywanie w domu dań według osobistych wskazówek Szafa Kuchni.
T-Bone stek z karmelizowanymi warzywami, pieczonym
ziemniakiem i masłem ziołowym z zestawu „zrób to sam” wyszedł nam wybornie.
Minimum pracy, mnóstwo dobrej zabawy i doskonałe jedzenie.
Burger KAZIMIR w czarnej bułce z szarpana wołowina, grillowanym serem, konfiturą z czerwonej cebuli i gruszką
Za dania w dowozie dla restauracji Kazimir od nas 5 koron Polskich Smaków w plebiscycie "NAJLEPSZA RESTAURACJA".
***
W lipcu mieliśmy przyjemność być na ogólnopolskiej premierze albumu „Najlepsza restauracja 2020” programu edukacyjnego Polskie Skarby Kulinarne realizowanego od 2018 roku przez Makro Polska. Wśród krakowskich lokali w plebiscycie konsumentów na Najlepszą Restaurację programu Polskie Skarby Kulinarne organizowanego przez MAKRO Polska zwyciężyła Restauracja HANDELEK. To za jej sprawą na nowo ożyły słynne krakowskie handelki śniadankowe. W przedwojennym Krakowie te niewielkie lokale, zwane również „pokoikami śniadankowymi”, cieszyły się wielką popularnością wśród mieszkańców naszego miasta. Ich nazwa jest trochę myląca, bo w lokalach tego typu można było nie tylko coś przekąsić ale i wypić i to nie tylko w porze śniadania, ale przez cały dzień. Specjalnością Adama Zegana, Szefa Kuchni tej restauracji, są małdrzyki "krakoskie". To niewielkie placuszki z twarogu smażone na klarowanym maśle podawane z cukrem pudrem i sezonowymi owocami.
W Restauracji Handelek uwielbiamy tatara ze śledzia i finezyjne kanapki z pysznymi pastami. Handelek to nie tylko restauracja śniadaniową, ale również „domowa” piekarnia w której kupicie pyszne, rumiane bochenki rzemieślniczego chleba wypiekanego na zakwasie.
W
internetowym sklepiku Handeleka można teraz zamówić firmowe pieczywo: chleby,
chałki, drożdżówki, pasty kanapkowe, a także dania w słoikach uhc
(sałatki, wytrawne zapiekanki, desery). Wasze zamówienie dostarczą swoim chlebobusem.
Komentarze
Prześlij komentarz