TRYB JASNY/CIEMNY

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,

Klasyczne zawijańce, mięciutkie i pulchne bułeczki drożdżowe do odrywania pełne aromatycznego, wilgotnego nadzienia z maku, bakalii i kawałków czekolady oblane cytrynowym lukrem swym smakiem sprawiają, że w zimowy dzień nasza dusza się rozgrzewa. Są przepyszne. Palce lizać! Im bliżej Świąt Bożego Narodzenia tym więcej wypieków z makiem  wyciągam z piekarnika.

 

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,

Na zdjęciach oprócz pysznych drożdżówek możecie zobaczyć również nasze ulubione naczynia emaliowane. Używamy je do przyrządzania, przechowywania, a także podawania potraw. Łączą w sobie piękne wzornictwo i ergonomiczność z bezpieczeństwem i wszechstronnością użytkowania. Produkowane są w podkrakowskim Olkuszu. Ponieważ wysoko cenimy prozdrowotne właściwości powłoki emaliowanej opowiemy wam więcej o emaliowanych naczyniach w jednym z kolejnych wpisów. W sklepie internetowym EMALIOVE.PL możecie zobaczyć je w całej gamie kolorystycznej. Naczynia emaliowane to świetny pomysł na świąteczny prezent!

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,



DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
SKŁADNIKI:
proporcje na 12 drożdżówek

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 500 g masy makowej gotowej lub samodzielnie przygotowanej
  • 100 g żurawiny (zamiennie: rodzynki lub śliwki suszone)
  • 50 g groszków z czekolady deserowej (lub posiekanej czekolady)

MASA MAKOWA DOMOWA:

  • 250 g suchego maku niebieskiego
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mak zalewamy wrzącym mlekiem (mleko musi go przykryć) i pozostawiamy na 2 godziny do napęcznienia. Następnie odcedzamy i 3 razy mielimy w maszynce na drobnym sicie.

Orzechy prażymy na gorącej, suchej patelni przez około 3 minuty, studzimy i siekamy.

Rodzynki przelewamy wrząca wodą, odcedzamy.

Mak mieszamy z cukrem, miodem, masłem i bakaliami.

LUKIER:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • około 2/3  szklanki cukru pudru 


drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,
WYKONANIE:
* Podgrzewamy mleko do temperatury 24-30°C.
* Odważamy mąkę i cukier.
* Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, stale mieszając pilnujemy żeby się nie przypaliło.
* Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: 
Do miseczki przekładamy drożdże, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i dolewamy około 5 łyżek ciepłego mleka; całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Czekamy aż drożdże zaczną pracować - zaczyn zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję (będzie przypominał zastygającą galaretkę).

* Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy, wbijamy 2 jajka i dolewamy resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, dodajemy do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal wyrabiamy je przez kolejne 10 minut. Pracę może ułatwić nam mikser planetarny z końcówką w kształcie haka ustawiony na najniższych obrotach (lub maszyna do wyrabiania chleba). Jeśli nie macie miksera o dużej mocy pozostaje wam ręczne wyrabianie ciasta. Jak to mówią „nie ma tego złego…” – ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni, a dla nas jego wyrabianie to dodatkowo niezłe ćwiczenie fizyczne. Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, pozostawiamy ją w misce, na którą nakładamy woreczek foliowy (lub przykrywamy ją bawełnianą ściereczką) i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość).


drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,
Forma do pieczenia:

Drożdżówki będziemy piekli w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 23 x 33 cm (to tzw. blacha domowa).

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny lub stolnicę i rozwałkowujemy go na prostokąt o wymiarach 40 cm x 50 cm. Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Z łatwością daje się formować. Przed rozwałkowaniem możecie rozciągać je dłońmi jeśli uznacie, że ułatwi wam to zadanie (ja właśnie tak robię).

Prostokąt z ciasta smarujemy równomiernie  warstwą masy makowej, a później obsypujemy kawałkami orzechów włoskich i suszonymi owocami na przykład żurawiną lub pokrojonymi śliwkami suszonymi albo rodzynkami. Teraz nasz prostokąt ciasta powoli i z delikatnością zaczynamy ściśle zwijać jak roladę wzdłuż jego krótszego boku. Przy tej czynności bardzo pomocny jest kuchenny skrobak, którym podbieramy ciasto, unosimy je z blatu i zwijamy.

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,
Powstały wałek z ciasta drożdżowego o długości około 40 cm kroimy ostrym nożem (najlepiej oprószonym mąką) na 12 równych kawałków (każdy ma mniej więcej 3 – 3,5 cm szerokości). Kolejno odcinamy z rolady kawałki ciasta, bierzemy je w dłonie i staramy się ciasto od spodu lekko naciągnąć i skleić jego brzegi. Gotowe bułeczki przekładamy od razu na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (w 4 rzędach mamy po 3 bułeczki). Drożdżówki przykrywamy kuchenną ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (znów w tym czasie podwoją objętość; będą się stykać ze sobą).

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,

W wyrośnięte drożdżówki lekko wciskamy jagody żurawiny lub pokrojone na kawałki suszone śliwki i kawałki deserowej czekolady.

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,

 

Drożdżówki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy 25 minut aż się lekko zrumienią. Blachę z bułeczkami wyjmujemy z pieca i studzimy. 
 

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,

W miseczce rozcieramy łyżeczką sok z cytryny z cukrem pudrem do połączenia się składników. Drożdżówki polewamy cytrynowym lukrem. Kiedy lekko stężeje możemy już odrywać bułeczki. 

drozdzowki, drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe z makiem, ciasto drozdzowe, wypieki z makiem, ciasto z makiem, mak, przepisy z makiem, naczynia emaliowane, emaliove, naczynia emaliowane emaliove, emaliowe, dzbanek emaliowany, garnki emaliowane, kubek emaliowany, miska emaliowana, swiateczne przepisy, przepisy boze narodzenie, ,
Smacznego !
    

  

Komentarze

  1. Wyglądają jak z cukierni. Drożdżówki z makiem, to moje ulubione. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Super blog. Jestem pod ogromnym wrażeniem, że można mieć taki talent do prowadzenia bloga. Czekam na kolejny wpis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI