SPIŻARNIA SCHRONISKO SMAKÓW NA NASZYM ŚWIĄTECZNYM STOLE
Świąteczne i zimowe wieczory to doskonały czas na oglądanie rodzinnych albumów, wspomnienia i rodzinne opowieści snute przy kubku gorącej, aromatycznej herbaty. Na fotografiach widać jak nasz świat się zmienia, jak my się zmieniamy. Ulotność, niepowtarzalność chwili już na zawsze zostaje zaklęta w jednym kadrze - właśnie za to kocham fotografię najbardziej. Nie przeniesie mnie w czasie, ale ten czas dla mnie zatrzyma, utrwali ułamek sekundy życia. Po latach pozwoli poczuć te same emocje w zdjęciu zaklęte, gdy jak co roku podczas Świąt usiądziemy wokół albumu ze starymi rodzinnymi zdjęciami by powspominać, pośmiać się wspólnie, zadumać na chwilę nad czasem który przeminął. Tak się budzi prawdziwa magia Świąt.
Boże Narodzenie to czas szczególny. By dobrze go przeżyć nie można zapomnieć o tym, co jest
w nich najważniejsze. Nie jest to z pewnością sprzątanie do utraty tchu i wielogodzinne stanie przy garach po nocach by wszystkie 12 wigilijnych dań znalazło się na świątecznym stole. Przepis na udane Święta kryje się w dobrym planowaniu. Wigilijne dania są tak naprawdę proste; są proste w tym najlepszym tego słowa znaczeniu. Swoją wyjątkowość zawdzięczają sprawdzonym, przekazywanym z pokolenia na pokolenie recepturom i doskonałej jakości składnikom. Problem w tym, że te receptury są pracochłonne i przygotowanie tradycyjnych, wigilijnych dań zajmuje wiele czasu, a nam często po prostu go brakuje.
Warto zamówić część wigilijnych i świątecznych dań w ulubionej restauracji. Dzięki temu unikniemy pospiechu, niepotrzebnych nerwów i przedświątecznej paniki i jednocześnie wesprzemy restauracje w tym trudnym dla nas wszystkich czasie. Nie mogliśmy pojechać do restauracji Schronisko Smaków Magdy Gessler by uzupełnić zapasy, ale najlepsze
smaki z Bukowiny Tatrzańskiej przyjechały do nas. Naprawdę warto sięgnąć po takie gotowe produkty. Przygotowane i zawekowane w
Schronisku Smaków potrawy to dania o wielopokoleniowych tradycjach. Zostały przygotowane
ze starannie wyselekcjonowanych, naturalnych, lokalnych składników najwyższej
jakości. Nie ma w nich sztucznych barwników i konserwantów. Zapewnia im to
wyśmienity smak. Dzięki nim przygotowanie wigilijnych i świątecznych potraw będzie
łatwiejsze niż kiedykolwiek.
Siadamy wiec sobie z kubkiem herbaty pełnym aromatycznych dodatków i planujemy świąteczny jadłospis i zakupy. Lubię gdy moja spiżarnia pełna jest owocowych i warzywnych przetworów przygotowanych w szczycie sezonu ich dojrzewania i owocowania. Zamknięte są w nich wszystkie smaki, aromaty i barwy lata. Nie zmarnowały się, a teraz niosą radość. Tyle dobra można zamknąć w jednym słoiku lub butelce. Smaczne, aromatyczne przetwory sprawdzają się przez cały rok. Teraz zimą wystarczy tylko je odkręcić i już można przenieść się w krainę pełną najlepszych smaków.
PIGWA Z IMBIREM I CYNAMONEM W ZALEWIE KORZENNEJ
Lubię go za mocny, owocowy smak, najwyższą jakość i nietuzinkową recepturę. Pigwa wspiera powrót do zdrowia podczas stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i przeziębień. Imbir przeciwdziała wirusom i bakteriom, zaś cynamon łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Naturalny syrop z malin na bazie soku wyciśniętego z dojrzałych owoców swój mocny, owocowy smak i aromat zawdzięcza naturalnemu składowi. Sok malinowy Magdy Gessler to tylko dwa składniki, zupełnie jak ten babciny, który pamiętam z dzieciństwa. 100 ml syropu przygotowano z minimum 75 g malin.
BARSZCZ CZERWONY NA WYWARZE WARZYWNYM
Postny barszcz czerwony to jedna z najważniejszych potraw przy wigilijnym stole. Jego przygotowanie wymaga jednak wcześniejszego planowania działań kuchennych, bo najlepszy barszcz, to ten przyrządzony na bazie naturalnego zakwasu z buraków, który trzeba odpowiednio wcześnie przed wigilijną kolacją nastawić do zakiszenia. Barszcz czerwony ze Spiżarni Smaków przygotowano właśnie na takim, naturalnym zakwasie ze specjalnej, podłużnej odmiany buraków, a także starej odmiany jabłek z gatunku szara reneta. Jego smak wzbogaca również wywar z polskich warzyw oraz odpowiednio dobrane naturalne przyprawy. Taki barszcz należy jadać jak najczęściej nie tylko w Święta Bożego Narodzenia. Zakwas z buraków jest bowiem naturalnym probiotykiem, który wspiera odporność oraz pozytywnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego; oczyszcza również krew i zawiera mnóstwo antyoksydantów, jest wartościowym źródłem żelaza (pomaga z leczeniu niedokrwistości, zalecany jest przy anemii i osłabieniu).
Barszcz czerwony na wywarze warzywnym ze Spiżarni Smaków to pyszne, tradycyjne, gotowe danie na wigilijną kolację. Wystarczy otworzyć słoik i podgrzać jego zawartości by zachwycić najbliższych jego doskonałym smakiem i aromatem.
KAPUSTA Z GRZYBAMI
Naturalna kiszona kapusta z grzybami to porcja zdrowia na talerzu i rozkoszy dla podniebienia. Jest pyszna i pełna aromatycznych grzybów (koźlarzy, podgrzybków i borowików) zbieranych w lasach wokół Bukowiny Tatrzańskiej. Kapusta kiszona z grzybami leśnymi doskonale sprawdzi się jako gotowe danie wigilijne. Możecie ja również wykorzystać jako bazę do przygotowania świątecznej kapusty z grzybami i grochem, bigosu lub farszu do wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami.
WŁOSKI KREM ORZECHOWY Z CIASTECZKAMI
Pan di Stelle Crema to włoski krem czekoladowo-orzechowy z dodatkiem kruszonych ciasteczek. Trzymając w dłoniach słoik z tym wybornym, pachnącym czekoladą smarowidłem od razu mam ochotę rozsmarować je na świeżej chałce lub toście. Nie robię jednak tego. Krem wykorzystam jako nadzienie do świątecznego, drożdżowego wieńca. Takie zwijane ciasto drożdżowe z czekoladowym kremem i orzechami robiła zawsze na Święta moja Babcia Irenka. To dla mnie słodki smak dzieciństwa.
ŚWIĘTA, ŚWIĘTA I PO ŚWIĘTACH...
A po imprezie sylwestrowej nic tak dobrze nie stawia człowieka na nogi jak talerz góralskiej kwaśnicy. Wiadomo, na kaca najlepsza jest praca, a jeszcze lepsza kwaśnica góralska :)
KWAŚNICA Z WĘDZONYM ŻEBERKIEM
Zajadanie kwaśnicy to doskonały sposób na budowanie odporności w naturalny sposób. Kapusta kiszona ma wiele wartościowych składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczna. Bardzo dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Warto jeść ją regularnie by budować i zachować właściwą florę bakteryjną w jelitach. To od niej zależy prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Kapusta kiszona wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca.
Komentarze
Prześlij komentarz