TRYB JASNY/CIEMNY

ŚWIĘTUJĘ NIE MARNUJĘ - JAK NIE MARNOWAĆ ŻYWNOŚCI W ŚWIĘTA

Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości. Czas gdy spotykamy się z bliskimi, zasiadamy wspólnie do pięknie nakrytego stołu zwyczajowo zastawionego półmiskami pysznych …

CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SIEMIENIEM LNIANYM

Uwielbiam ten pszenny chleb orzechowy na zakwasie żytnim. Pachnie zniewalająco. Zawsze piekę go na Święta. To pyszny chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej. Jest zdrowy i…

SPIŻARNIA SCHRONISKO SMAKÓW NA NASZYM ŚWIĄTECZNYM STOLE

Świąteczne i zimowe wieczory to doskonały czas na oglądanie rodzinnych albumów, wspomnienia i rodzinne opowieści snute przy kubku gorącej, aromatycznej herbaty. Na fotog…

EMALIOVE - NACZYNIA EMALIOWANE

Naczynia emaliowane są niczym swoisty wehikuł czasu, który przenosi mnie w świat smaków dzieciństwa. Ich obecność w kuchni daje mi poczucie ciągłości wielopokoleniowych …

ZAMÓW NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ - ŚWIĄTECZNA KAMPANIA MAKRO POLSKA

Jak ten grudniowy czas przygotowań do Świąt w tym roku szybko pędzi. Przynajmniej ja mam takie odczucie. Sytuacja związana z pandemią COVID-19 dodatkowo wszystko komplik…

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

Klasyczne zawijańce, mięciutkie i pulchne bułeczki drożdżowe do odrywania pełne aromatycznego, wilgotnego nadzienia z maku, bakalii i kawałków czekolady oblane cytrynowy…

TORT ŚWIĄTECZNY ORZECHOWO CZEKOLADOWY

ŚWIĄTECZNY TORT ORZECHOWO – CZEKOLADOWY Coraz bliżej święta. Ten rok jest trudny dla nas wszystkich. Potrzeba nam magii Świąt Bożego Narodzenia. Niech przyniesie nam nadz…

BAKŁAŻAN FASZEROWANY

FASZEROWANY BAKŁAŻAN Przygotowując kolację często sięgam po pękate, obłe bakłażany zwane również oberżyną lub gruszką miłosną. Wiele nazw - jedno cudowne warzywo dające m…

TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ

Dziś rozpoczął się TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości Polski przypadającego na 11 listopada. Jest to flagowy element prog…

BAGIETKI JOGURTOWE NA ZAKWASIE

PSZENNE BAGIETKI JOGURTOWE NA ŻYTNIM ZAKWASIE Kuszą lekko chrupiącą skórką i miękkim, bardzo sprężystym miąższem. Długo zachowują świeżość oraz doskonały smak i aromat.  …

JAK ZERWAĆ Z CUKREM, MOLLY CARMEL

JAK ZERWAĆ Z CUKREM, Molly Carmel  Jeśli macie problemy z utrzymaniem właściwej wagi lub przestrzeganiem zdrowych nawyków żywieniowych to przeczytajcie tę książkę koniecz…

CHLEB PSZENNO ORKISZOWY Z ZIARNAMI

Zapach świeżego chleba rozchodzący się po domu daje poczucie spokoju. Jest w tym coś z magii. To jeden z tych prostych, pierwszych zapachów, które zapamiętujemy wszyscy …

TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Jesienne weekendy często mamy zarezerwowane na wyprawy w głąb las u. Zapach leśnego runa nas wabi. Przyjemnie łechce nam nosy w ilgotną wonią gleby, mchu, igliwia, ziół i …

SZASZŁYKI Z KUKURYDZĄ

SZASZŁYKI Z KUKURYDZĄ Spotkanie z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu, wspólne przygotowywanie jedzenia, odgłosy trzaskania ognia, smakowite aromaty unoszące si…

PSTRĄG Z GRILLA

GRILLOWANE PSTRĄGI Przed nami kolejny słoneczny weekend. Ten czas warto spędzić bliżej natury. Skorzystajcie z pięknej pogody, odpoczywajcie, cieszcie się życiem, nadajci…

BISTRO THE HOURS

MAGICZNY KRAKÓW Zabieramy was na pełen wybornych smaków spacer ulicą św. Jana w Krakowie. To najspokojniejszy ze wszystkich reprezentacyjnych traktów starego miasta. Od s…

WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI

WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję letnich smaków i aromatów! Sałatka owocowa zapewne kojarzy wam sie głównie ze słodkim de…

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOBEM I SUSZONĄ WOŁOWINĄ

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOBEM, BOCZKIEM I SUSZONĄ WOŁOWINĄ  Właśnie tak smakują nasze letnie popołudnia.   To świetne danie na przyjęcie w ogrodzie. Doskonale sprawdza się ja…

PANNA COTTA KAWOWA

PANNA COTTA KAWOWA Zabieramy was dziś w kulinarną podróż do włoskich cukierni. Przygotujemy deser, który podbił cały świat. Panna cotta kawowa jest pyszna, prosta w przyg…

KANAPKA ZE STEKIEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI

KANAPKA ZE STEKIEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI Siłą tej kanapki są dobrej jakości składniki. Bez nich nie mogłaby powstać. Jej podstawą jest uczciwie pieczony chleb na zakwa…

SYROP Z KWIATOW CZARNEGO BZU

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU Syrop z kwiatów czarnego bzu to wyśmienity dodatek do napojów. Zachwyca smakiem i aromatem. Latem dodajemy go do zimnej wody, a zimą do gorąc…

FOCACCIA WIOSENNA

Mama mówiła "nie baw się jedzeniem", ale tym razem jej nie słuchamy. Przygotowując tę focaccę z a każdym razem bawimy się jak dzieci . W ykorzystując nasze ulubio…
SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI