Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości. Czas
gdy spotykamy się z bliskimi, zasiadamy wspólnie do pięknie nakrytego stołu
zwyczajowo zastawionego półmiskami pysznych …
Uwielbiam ten pszenny chleb orzechowy
na zakwasie żytnim. Pachnie zniewalająco. Zawsze piekę go na Święta. To pyszny
chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej. Jest zdrowy i…
Świąteczne i zimowe wieczory
to doskonały czas na oglądanie rodzinnych albumów, wspomnienia i rodzinne opowieści snute przy kubku gorącej, aromatycznej
herbaty. Na fotog…
Naczynia
emaliowane są niczym swoisty wehikuł czasu, który przenosi mnie w świat smaków
dzieciństwa. Ich obecność w kuchni daje
mi poczucie ciągłości wielopokoleniowych …
Jak ten grudniowy czas przygotowań do Świąt w tym roku szybko pędzi. Przynajmniej ja mam takie odczucie. Sytuacja związana z pandemią COVID-19 dodatkowo wszystko komplik…
ŚWIĄTECZNY TORT ORZECHOWO –
CZEKOLADOWY Coraz
bliżej święta. Ten rok jest trudny dla nas wszystkich. Potrzeba nam magii Świąt Bożego Narodzenia. Niech przyniesie nam nadz…
FASZEROWANY BAKŁAŻAN Przygotowując kolację często sięgam po pękate, obłe bakłażany zwane również oberżyną lub gruszką miłosną. Wiele nazw - jedno cudowne warzywo dające m…
Dziś rozpoczął się TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości
Polski przypadającego na 11 listopada. Jest to flagowy element prog…
PSZENNE BAGIETKI JOGURTOWE NA ŻYTNIM ZAKWASIE Kuszą lekko chrupiącą skórką i miękkim, bardzo sprężystym miąższem. Długo zachowują świeżość oraz doskonały smak i aromat. …
JAK ZERWAĆ Z CUKREM, Molly Carmel Jeśli macie problemy z utrzymaniem właściwej wagi lub przestrzeganiem zdrowych nawyków żywieniowych to przeczytajcie tę książkę koniecz…
Zapach świeżego chleba rozchodzący się po domu daje poczucie spokoju. Jest w tym coś z magii. To jeden z tych prostych, pierwszych zapachów, które zapamiętujemy wszyscy …
Jesienne weekendy często mamy zarezerwowane na wyprawy w głąb las u. Zapach leśnego runa nas wabi. Przyjemnie łechce nam nosy w ilgotną wonią gleby, mchu, igliwia, ziół i …
SZASZŁYKI Z KUKURYDZĄ Spotkanie
z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu, wspólne przygotowywanie
jedzenia, odgłosy trzaskania ognia, smakowite aromaty unoszące si…
GRILLOWANE PSTRĄGI Przed nami kolejny słoneczny weekend. Ten czas warto spędzić bliżej natury. Skorzystajcie z pięknej pogody, odpoczywajcie, cieszcie się życiem, nadajci…
MAGICZNY KRAKÓW Zabieramy was na pełen
wybornych smaków spacer ulicą św. Jana w Krakowie. To najspokojniejszy ze
wszystkich reprezentacyjnych traktów starego miasta. Od s…
WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję letnich smaków i aromatów! Sałatka owocowa zapewne kojarzy wam sie głównie ze słodkim de…
PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOBEM, BOCZKIEM I SUSZONĄ WOŁOWINĄ Właśnie tak smakują nasze letnie popołudnia. To świetne
danie na przyjęcie w ogrodzie. Doskonale sprawdza się ja…
PANNA COTTA KAWOWA Zabieramy was dziś w kulinarną podróż do włoskich cukierni. Przygotujemy deser, który podbił cały świat. Panna cotta kawowa jest pyszna, prosta w przyg…
KANAPKA ZE STEKIEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI Siłą tej kanapki są dobrej jakości składniki. Bez nich nie mogłaby powstać. Jej podstawą jest uczciwie pieczony chleb na zakwa…
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU Syrop
z kwiatów czarnego bzu to wyśmienity dodatek do napojów. Zachwyca smakiem i
aromatem. Latem dodajemy go do zimnej wody, a zimą do gorąc…
Mama mówiła "nie baw się
jedzeniem", ale tym razem jej nie słuchamy. Przygotowując tę focaccę z a każdym razem bawimy się jak
dzieci . W ykorzystując
nasze ulubio…
Wszystkie materiały znajdujące się na blogu ŻYCIE OD KUCHNI są chronione prawem autorskim. Kopiowanie i wykorzystywanie bez zgody autorów jest zabronione i stanowi naruszenie art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.