TRYB JASNY/CIEMNY

CIASTO DYNIOWO ORZECHOWE Z MIODOWYM KREMEM

hefra, sztucce hefra, ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy

CIASTO DYNIOWO-ORZECHOWE Z MIODOWYM KREMEM I OWOCAMI

O tej porze roku jest to jedno z moich ulubionych ciast, a już na pewno dla mnie jest to najlepsze ciacho pieczone na bazie warzyw. Kusi mocnym, korzennym aromatem, uwodzi zmysły bogactwem orzechowych i owocowych smaków.

Charakteru dodaje mu również miodowy krem. Najlepiej sprawdzi się tu miód o wyrazistym, mocnym smaku. Sięgnijcie więc po słoiczek z miodem gryczanym, wrzosowym lub spadziowym. Jeśli jest scukszony (skrystalizowany), a zimą właśnie taki powinien być, przed przygotowaniem kremu miseczkę z miodem zanurzcie na chwilę w kąpieli z ciepłej wody i mieszając miód zaczekajcie aż stanie się ponownie płynny. Krystalizacja jest naturalną cecha fizyczną miodu, taką gwarancja jego autentyczności. Nie trudno się domyślić, że miód który zimą jest w formie całkowicie lejącej został specjalnie zdekrystalizowany (przegrzany, przez co utracił swoje właściwości zdrowotne). Jedynie czysty miód akacjowy może nadal zachowywać formę płynną.

Miody odmianowe różnią się między sobą szybkością krystalizacji. Jej tempo zależy od rodzaju zawartych w nich cukrów – melecytoza i glukoza przyspieszają krystalizację, a dekstryny i fruktoza opóźniają ten proces. Miód wiosenny ma najwięcej glukozy, dlatego krystalizuje błyskawicznie, po 4 tygodniach jest już mocno twardy. Miód rzepakowy też równie szybko się scukszy.  Miód lipowy ma nieco mniej glukozy wiec krystalizacja zachodzi w nim wolniej. Krystalizacja miodu wrzosowego przebiega dość szybko, do kilku miesięcy, miód gryczany krystalizuje wolniej, do ok. 6-8 miesięcy. Miody ze spadzi iglastej i liściastej krystalizują dłużej, pełną krystalizację osiągną do roku. Najdłużej płynny pozostaje czysty miód akacjowy.


ciasto z miodem, ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy
 
CIASTO DYNIOWO - ORZECHOWE Z MIODOWYM KREMEM
 

składniki: 

* podajemy proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm

* jeśli wolicie upiec to ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm to pomnóżcie składniki razy 2

* 1 szklanka mąki (130 g)
* 1/2 szklanki cukru (100 g), najlepszy będzie cukier trzcinowy, ale możecie również wykorzystać zwykły biały cukier
* 2 duże jajka
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego (70 g)
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 4 goździki
* szczypta soli dla przełamania smaku
* 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 120 g orzechów włoskich
*
180 g (1 szklanka) dyni startej na tarle o dużych oczkach; polecam wam dynię muscat (prowansalską)
* 2 niewielkie jabłka, najlepiej lekko kwaśne w smaku
* 1/2 szklanki żurawiny suszonej, kandyzowanej 

krem:

* 200 g serka mascarpone

* 4 łyżki miodu 

* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

 

ciasto z pomaranczami, czerwone pomarancze,ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy
dodatki:

* czerwone pomarańcze

* mrożone owoce (np. maliny, porzeczki, jeżyny) lub kawałki gruszek gotowane w winie i korzennych przyprawach

* miód do skropienia ciasta


skladniki na ciasto, najlepsze ciasto z warzywami,ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy

WYKONANIE :

CIASTO

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Orzechy wrzucamy do rozdrabniacza, malaksera lub maszynki do mielenia orzechów i zamieniamy je w orzechową mąkę.
Dynię ucieramy na grubych oczkach tarła.
Goździki rozgniatamy w moździerzu lub rozgniatamy je na desce wałkiem do ciasta. 
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

Łączymy suche składniki: mąkę, cynamon, utartą gałkę muszkatołową, sól, rozgniecione goździki, proszek po pieczenia i sodę.

Do miski miksera wbijamy jajka, dosypujemy cukier - mieszamy; dolewamy olej i znów miksujemy rzez 2 minuty, dosypujemy suche składniki i całość miksujemy na jednolitą masę.
Do ciasta wsypujemy utartą dynię, rozdrobnione orzechy i żurawinę - mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 55 minut ( przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy test "suchego patyczka").

KREM

Do miseczki przekładamy 4 łyżki miodu. Jeśli jest scukszony (skrystalizowany), a zimą właśnie taki powinien być, miseczkę z miodem zanurzamy na chwilę w kąpieli z ciepłej wody (jej temperatura nie powinna przekraczać 40 st. C ) i mieszając miód czekamy aż stanie się ponownie płynny.

Do miodu dodajemy serek mascarpone i mieszamy krem kuchenną trzepaczką.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem, wyskrobujemy z niej miąższ i dodajemy go do kremu. Krem mieszamy do połączenia składników i  schładzamy go przez 2 godziny w lodówce aby stężał.

ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy

 

Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu kremem miodowo-waniliowym i dekorujemy cząstkami pomarańczy, kawałkami gruszek gotowanych w czerwonym winie i korzennych przyprawach lub owocami mrożonymi. Jeszcze kilka kleksów z miodu i gotowe.

Smacznego :)


ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy, hefra

POZNAJCIE NASZE STYCZNIOWE PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM SEZONOWYCH WARZYW I OWOCÓW

STYCZEŃ - SEZONOWE PRZEPISY

ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy


ciasto orzechowe, ciasto dyniowe, ciasto z warzywami, ciasto zimowe, zimowe przepisy sezonowe, sezonowe przepisy

Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda! Ja często wykorzystuję dynię w swojej kuchni, jednak nigdy nie dodawałam jej do deserów. Zaskoczyłaś mnie tym rozwiązaniem i nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję przepis. Mam nadzieję, że uda mi się kupić niezbędne składniki i będę mogła przyrządzić taki deser. Jestem bardzo ciekawa jego smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis i ciasto wyszło przepyszne! Przede wszystkim jest bardzo aromatyczne i nie wydaje się być przesuszone. Smakowało nie tylko moim domownikom, ale również teściom. Moja teściowa jest wybredna, więc "smaczne ciasto" to duży komplement. Zdecydowanie polecam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia już rośnie na działce (a właściwie kilka). Przepis zapisuję na jesień :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI