STYCZEŃ SEZONOWE PRZEPISY
Najlepsze przepisy na sezonowe dania w styczniu
SEZONOWO, LOKALNIE, ŚWIEŻO I WIELOBARWNIE -
to cztery słowa, które najlepiej definiują naszą kuchnię.
SEZONOWE WARZYWA I OWOCE W STYCZNIU TO:
* kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, kalarepa, brukselka, brukiew, jarmuż, seler, pietruszka, marchewka, cebula, buraki, czosnek, por, biała rzodkiew,
ziemniaki, dynie: piżmowa, muskat, hokkaido i zwyczajna oraz endywia i cykoria
* jabłka, gruszki
Są to te warzywa i owoce, które w naszym klimacie przechowywane w naturalny sposób (bez konieczności konserwowania ich chemicznie) do końca stycznia zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych.
STYCZEŃ TO RÓWNIEŻ CZAS BY W KUCHNI WYKORZYSTYWAĆ:
* kiszonki oraz przetwory z owoców i warzyw przygotowane w szczycie ich naturalnego okresu dojrzewania
* orzechy włoskie, orzechy laskowe
* suszone owoce
* suszone grzyby leśne
* suszone zioła i warzywa
* hodowane w domu kiełki warzyw
* groch, fasolę
* hodowane w domu w doniczkach zioła
Dziś
prezentujemy Wam zestawienie naszych ulubionych styczniowych przepisów kulinarnych.
"Klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z
naszym przepisem.
ZUPA GULASZOWA PO GÓRALSKU
ZUPA Z SOCZEWICY Z RUMIANYM BOCZKIEM
ZUPA ORIENTALNA Z KREWETKAMI
KULEBIAK Z CZERWONĄ KAPUSTĄ
KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
CIASTO DYNIOWO-ORZECHOWE Z MIODOWYM KREMEM I OWOCAMI
TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY
JABŁKA PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ
JABŁKA PIECZONE Z PIERNIKAMI WYBORNY ŚWIĄTECZNY DESER
BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI W MIODZIE ORZECHAMI I JABŁKAMI
SURÓWKA Z CYKORII I KAPUSTY CZERWONEJ
FAWORKI, OPONKI I INNE KARNAWAŁOWE PRZYSMAKI
IMPREZOWO-KARNAWAŁOWO - ZBIÓR PRZEPISÓW
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SOSIE SEROWYM
KLOPSIKI RYBNE ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI
ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW
TARTA MAKOWA
SAŁATKA Z FASOLĄ I JABŁKIEM
ŚLEDZIE W MUSZTARDOWYM SOSIE
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
KARKÓWKA PIECZONA W KISZONEJ KAPUŚCIE
PIERNIK STAROPOLSKI
SAŁATKA JARZYNOWA
ROSÓŁ
PRALINKI CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE NA BAZIE Z FASOLI
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ
PIEROGI Z MĄKI GRYCZANEJ
PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKA, ORZECHAMI I MIODEM
SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
ZIEMNIAKI FASZEROWANE ZAPIEKANE POD SKORUPKĄ Z SERA
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
FASOLKA PO BRETOŃSKU
CIECIORKA W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM
PASZTET DZIADKA TADKA
BRUKSELKA Z BOCZKIEM
BRUKSELKA Z MAKARONEM
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I CZERWONĄ KAPUSTĄ
SAŁATKA Z RZODKWI JAPOŃSKIEJ
CIASTO MARCHEWKOWE
MISZKULANCJA I PROJEKT NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE
DYNIA<PĘCZAK<CIECIERZYCA<MARCHEWKA<BURAKI<JARMUŻ
Bardzo ciekawe informacje można znaleźć na Twoim blogu. Czekam na kolejny wpis tak samo interesujący jak poprzednie Twoje wpisy.
OdpowiedzUsuń