RYBY Z SERCA NATURY - GOSPODARSTWO RYBACKIE ZAWÓLCZE
Sekret dobrej kuchni wcale nie tkwi w wymyślnych przepisach i w egzotycznych czy kojarzących się nam z luksusem składnikach. Prawda jest taka, że opiera się on na produktach najwyższej jakości. Przy ich wykorzystaniu nawet najzwyklejsze, z pozoru najprostsze danie będzie smakowało wybornie. Właśnie takich produktów szukamy by i Wam je polecić.
#dobrebopolskie #wiemcojem #polskamarka
Dziś w roli głównej jego wysokość KARP. Ale nie będzie to zwyczajny karp. Przedstawiamy Wam KARPIA BIO z Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze. Prowadzona jest tam w pełni certyfikowana, ekologiczna hodowla ryb. Opowiemy Wam o niej i podpowiemy jak przygotować pyszne dania z karpia. „Odczarujemy” dla Was tę niezwykle smaczną rybę ze stereotypów, które do niej przylgnęły. Właściwie, uczciwie, ekologicznie i naturalnie hodowane karpie nie śmierdzą mułem, ale zachwycają wybornym smakiem. Warto je jadać na co dzień, a nie tylko raz w roku od święta.
RYBY Z SERCA NATURY
Lokalizacja gospodarstwa przywołuje nam od razu na myśl określenie „Serce Natury”. Gospodarstwo Rybackie Zawólcze usytuowane jest w pięknym i malowniczym miejscu, u podnóża Wyżyny Lubelskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie ścisłego Rezerwatu Przyrody Sosny Polskiej. Znajduje się z dala od dróg, zakładów przemysłowych oraz większych miejscowości. Stawy rybne są tu ostoją dla wielu dzikich zwierząt. Schronienie i sprzyjające warunki do życia odnajdują tu nawet bardzo rzadko spotykane gatunki zwierząt jak łoś czy łabędź krzykliwy, który znalazł się w logo firmy. Równie ważne jak środowisko w jakim żyją ryby jest sposób prowadzenia hodowli.
Wykorzystanie naturalnych warunków przyrodniczych sprzyjających hodowli ryb, czystość powietrza oraz wody połączono z dbałością o jakość produktu. Sposób hodowli odpowiada najwyższym standardom. Prowadzona jest ona w zgodzie z naturą oraz z dbałością o zdrowie konsumentów, w sposób ekologiczny, z zachowaniem wszelkich procesów naturalnego rozwoju ryb. Potwierdzają to uzyskane przez firmę certyfikaty. Ryby są również pod stałą opieką lekarza weterynarii.
Głównym gatunkiem, którego ekologiczną hdowlą zajmuje się Gospodarstwo Rybackie Zawólcze jest KARP hodowany według zasad systemu opracowanego w II połowie XIX wieku przez Thomasa Dubisha. Stopniowo, wraz ze swoim wzrostem, ryby są przenoszone do coraz głębszych oraz większych stawów. Nikt nie przyśpiesza sztucznie procesu ich naturalnego rozwoju. Taka BIO hodowla karpia konsumpcyjnego trwa 3-4 lata zanim ryby osiągną „dorosłość”. Karpie w stawach odżywiają się pokarmem naturalnie występującym w otaczającym je ekosystemie oraz dokarmiane są zbożami pochodzącymi m.in z własnych certyfikowanych upraw gospodarstwa rybackiego. Nie stosuje się tu pasz, mączek, przetworzonych odpadów z warzyw i tym podobnych. Dzięki temu ryby są bogate w smak oraz wartości odżywcze.
W ofercie Ryb BIO Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze odnajdziecie płaty, filety, filety bez ości oraz dzwonka z karpia.
***
PRZEPISY KULINARNE Z KARPIEM W ROLI GŁÓWNEJ:
Poznajcie kilka naszych ulubionych przepisów na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania z karpia.
PIECZONY KARP Z WARZYWAMI
Wybierając karpia do tego dania sięgnęłam po nacinane filety. Nacinanie mięsa ryb powoduje rozdrobnienie ości. Oczywiście nie znikają one od tego w magiczny sposób, ale po obróbce cieplnej stają się całkowicie niewyczuwalne i „niegroźne".
Łapcie przepis [KLIK]
***
KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE
Przepis na to pyszne danie znajdziecie na naszym koncie instagramowym [KLIK]
Na zdjęciu: KARP BIO filet i KARP BIO płat z Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze
***
GRILLOWANE DZWONKA KARPIA Z SAŁATKĄ Z FENKUŁA I Z CHRZANEM link do przepisu [KLIK]
Na zdjęciu: KARP BIO dzwonka z Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze
***
KARP BIO wędzony - przepis znajdziecie na tej stronie naszego bloga [KLIK]
***
KARP W GALARECIE - link do przepisu [KLIK]
***
KARP WIGILIJNY panierowany w kolejno w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.
W ofercie Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze znajduje się głównie karp. W mniejszych ilościach hodowany jest tutaj również sum, szczupak oraz lin. Wszystkie gatunki posiadają certyfikat bio.
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ
Poza certyfikatem potwierdzającym hodowle ekologiczną przyznanym przez Ekogwarancję PTRE, Gospodarstwo Rybackie "Zawólcze" spełnia także wymogi wysokich standardów jakości, co znajduje odzwierciedlenie w certyfikacie przestrzegania Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, jedynego w kraju certyfikatu jakości uznanego przez Ministra Gospodarski Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
GDZIE MOŻNA KUPIĆ KARPIA BIO Z GOSPODARSTWA RYBACKIEGO ZAWÓLCZE?
Tej informacji szukajcie zawsze na bieżąco na portalach społecznościowych firmy Instagram i FB
W Krakowie i w Warszawie karp ten jest dostępny w wybranych sklepach sieci Carrefour Polska.
W Krakowie można go również kupić w sklepie rybnym Dorada na Starym Kleparzu.
Ludzie nerwowi są bo sklepie sprzedają .placki.pierogi.mielone.bez jajek.i ciasto sie rozlatuje
OdpowiedzUsuńsuper rybka :)
OdpowiedzUsuń