TRYB JASNY/CIEMNY

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI

kruche ciasto z owocami

 

Kruche ciasto z owocami to latem mój ulubiony deser. Za każdym razem smakuje trochę inaczej. Nie planuję, idę do ogrodu, zaglądam do sadu i zrywam dojrzałe owoce.   Czasem w moim cieście dominują porzeczki, a innym razem agrest, borówki, maliny lub wiśnie. Świetnie smakuje również z dodatkiem moreli i brzoskwiń. Im bliżej jesieni, tym więcej w nim jabłek, śliwek i gruszek. Sezonowość to klucz do świata najlepszych smaków.


kruche ciasto z owocami
 

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI

Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3 cm. Polecam wam formę do tarty z ruchomym dnem, które pozwala bardzo prosto wyjąć ciasto po upieczeniu. 

kruche ciasto z owocami

 

 

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO:

* 400 g mąki pszennej

* 140 g masła

* 120 g cukru pudru

* 1 jajko

* 1 żółtko

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* szczypta soli

* 1 łyżka gęstej  śmietany 18 % tłuszczu (lub gęstego jogurtu naturalnego)

* cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 

 

kruche ciasto z owocami

NADZIENIE:

* 500 g świeżych owoców sezonowych (w dowolnych proporcjach) – doskonałe będą  czerwone i czarne porzeczki, agrest, borówki amerykańskie, maliny i wcześnie dojrzewające odmiany jabłek(np. papierówki)

* 100 g cukru pudru

* 50 g mąki ziemniaczanej

DODATKI:

* cukier puder do posypania ciasta

 

WYKONANIE

1. Zagniatam ciasto kruche:

W misce mieszam suche składniki (mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder oraz cukier waniliowy). Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, mieszam przez chwilę do połączenia się składników.  Dodaję 1 jajko i 1 żółtko oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Tę czynność w całości powierzamy mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. 

 

kruche ciasto z owocami

 

2. Ciasto dzielę na 2 części o wadze około 440 g i 300 g. Obie chowam do lodówki na około 30 minut.

3. Na arkuszu papieru do pieczenia kładę formę na tartę, obrysowuję jej zewnętrzny brzeg i wycinam. Znacząco ułatwi mi to za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta i późniejsze jego upieczenie.

4. Formę na tartę smaruję dokładnie masłem.

5. Paski z ciasta

Zaczynam od przygotowania pasków z ciasta którymi udekoruję tartę. Wyjmuję z lodówki mniejszy kawałek ciasta (300 g) i rozwałkowuję go na przygotowanej wcześniej okrągłej formie z papieru. Kroję ciasto na paski o szerokości około  1,5 cm. Wykorzystuję do tego radełko tworząc delikatne, ozdobne wzory na ich brzegach. Paski ciasta delikatnie układam na tacce i ponownie chowam do lodówki. Formy wyciętej z papieru nie wyrzucam; przyda mi się jeszcze dwukrotnie.

kruche ciasto z owocami



6. Spód tarty

Teraz na wyciętej formie z papieru rozwałkowuję większy kawałek ciasta (440 g) i przekładam go (papierem do góry!) do wysmarowanej masłem formy na tartę. Papier delikatnie odklejam od ciasta; nie wyrzucam go, jeszcze go wykorzystam! Teraz wystarczy tylko delikatnie ciasto dognieść do dna i boków formy, a potem ponakłuwać je gęsto widelcem (zapobiega to jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia). Tak przygotowaną formę z ciastem wkładam na chwilę 15 – 20 minut do lodówki. 

kruche ciasto z owocami

kruche ciasto z owocami
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

8. Na ponakłuwanym widelcem cieście kładę ponownie wycięty wcześniej papier do pieczenia i wysypuję na niego warstwę grochu. Tak przygotowaną formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez 12 minut. Następnie usuwam papier wraz z obciążającym go grochem (łapiąc w kilku miejscach za brzegi papieru) i tartę piekę przez kolejne 5 minut do delikatnego zrumienienia. 

! Groch, który używam do obciążania ciasta na tartę wykorzystuję wielokrotnie! Po pieczeniu studzę go, wsypuję do słoika lub puszki i przechowuję do następnego pieczenia.

 

kruche ciasto z owocami

 

9. Nadzienie

Gdy spód się piecze ja przygotowuję nadzienie. Porzeczki, agrest i borówki myję, obieram z szypułek. Jabłka obieram, kroję w cząstki i pozbawiam gniazd nasiennych.

Tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika porzeczki, agrest, maliny i borówki mieszam z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

kruche ciasto z owocami

 

10. Na gorący spód z kruchego ciasta przekładam owoce.  Na wierzchu możecie ułożyć również obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Na owocach przeplatam kratkę z pasków kruchego ciasta i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę w 180 st.C przez ok. 30-35 minut do złotego koloru. Po przestudzeniu tartę posypuję cukrem pudrem .


kruche ciasto z owocami
SPRÓBUJCIE RÓWNIEŻ NASZĄ TARTĘ Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI

kruche ciasto z owocami

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI