CIASTECZKA MIGDAŁOWE
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Ciasteczka migdałowe to jeden
z naszych tradycyjnych, świątecznych wypieków. Są niesamowicie aromatyczne i
kruche. Podobnie jak pierniki piekę je na długo przed Świętami i przechowuję w
zamkniętych pojemnikach. Uwielbiam czas oczekiwania na Święta Bożego
Narodzenia. Ten piękny okres w roku właśnie się rozpoczyna. Teraz wypełniam go
przesiewaniem mąki, mieleniem maku, wypiekaniem ciasteczek i pierniczków. Po
zakamarkach naszego domu powoli zaczynają rozchodzić się smakowite, świąteczne aromaty
budzące w naszych sercach wspomnienia dobrych, ciepłych chwil spędzonych z
najbliższymi. Wanilia i korzenne przyprawy to pierwsza zapowiedź nadchodzących
Świąt. Po nich pojawi się woń suszonych owoców, bakalii, miodu, suszonych
grzybów i leśny aromat choinki.
Ja już zabrałam się za pieczenie świątecznych ciasteczek i pierniczków. A Wy?
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Wiele ciekawych pomysłów na pyszne ciasteczka i pierniczki oraz inne świąteczne dania i smakołyki znajdziecie na stronie Przepisy.pl Warto tam już teraz poszukać kulinarnych inspiracji oraz świątecznych przepisów aby magia świąt zagościła w naszych domach gdy na niebie rozbłyśnie pierwsza gwiazdka w wigilijny wieczór. Dobra organizacja to podstawa by nie wpaść w świąteczną panikę. Teraz jest najlepszy czas by na spokojnie zaplanować świąteczne przygotowania, wybrać dania, które staną na Waszych świątecznych stołach, zrobić listę świątecznych zakupów, rozejrzeć się za prezentami dla najbliższych. Warto w przygotowania do świąt zaangażować wszystkich domowników i każdemu powierzyć jakieś zadanie. W przedświąteczne pieczenie ciasteczek i pierników nie angażuję jednak nikogo z domowników. Robię to trochę w „tajemnicy” by moje małe i duże łasuchy domowe nie wyjadły wszystkich ciasteczek jeszcze przed Świętami :)
Ciasteczka migdałowe - przepis
Ciasteczka migdałowe pieczemy wykorzystując drobnomieloną semolinę czyli mąkę powstałą z pszenicy durum. Wyróżnia się ona zwartą i szlachetną strukturą białka, która nadaje powstającym z niej wypiekom niepowtarzalną chrupkość. Ma charakterystyczną, żółtawą barwę. Wysoka zawartość karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy wspomagających nasze zdrowie) w drobnomielonej semolinie nadaje ciastu apetyczny, kuszący kolor. Mąka ta jest bardzo popularna w kuchni włoskiej. Produkt ten wykorzystuje się do produkcji wysokiej jakości makaronów, ciasta na pizzę oraz innych wytrawnych i słodkich wypieków. Mąka z pszenicy durum bogata jest w cenne witaminy i minerały. Polecana jest szczególnie w diecie sportowców oraz osób zmagających się z problemami trawiennymi oraz chorych na cukrzycę.
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Proporcje na 32 ciasteczka
SKŁADNIKI:
130 g płatków migdałów lub
(migdałów obranych ze skórek)
2 jajka
130 g cukru pudru
130 g drobnomielonej semoliny (czyli
mąki z pszenicy durum)
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder do posypania
ciasteczek
CIASTECZKA MIGDAŁOWE - WYKONANIE
200 g płatków migdałów rozdrabniamy na mąkę.
Pozostałe 30 g płatków migdałów drobno siekamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
W misie miksera ubijamy jajka z cukrem pudrem przez około 4 minuty aż powstanie gesty kogel-mogel. Dosypujemy po łyżce rozdrobnione na mąkę migdały, semolinę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Całość krótko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta (można zrobić to ręcznie, ale najlepiej powierzyć sprawę mikserowi wykorzystując końcówkę do wyrabiania ciasta kruchego).
Ciasto migdałowe dzielimy na 2 części - ciasteczka będziemy piekli w dwóch turach. Z pierwszej części ciasta wilgotnymi dłońmi (to ważne!) lepimy 16 kulek mniej więcej wielkości orzecha włoskiego (każda ma ważyć 21 gramów). Nie zwlekając każdą kulkę obtaczamy z jednej strony w posiekanych płatkach migdałów – dobrze przylepiają się one tylko do jeszcze lekko wilgotnego ciasta). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (ciasteczka urosną i staną się bardziej płaskie podczas pieczenia). Blachę z gotowymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego (góra – dół) do temperatury 200 C i pieczemy przez 12 minut aż uzyskają kuszący złoty kolor.
W trakcie pieczenia pierwszej tury ciasteczek przygotowujemy kolejne 16 ciasteczek z drugiej części ciasta.
Po upieczeniu ciasteczka przekładamy na kratkę do studzenia.
Kiedy ciasteczka migdałowe całkowicie ostygną posypujemy je cukrem pudrem.
CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA, CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA ...
Więcej naszych świątecznych i wigilijnych przepisów znajdziecie na TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA
Jeśli chodzi o te ciasteczka, to naprawdę warto jest zainwestować.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o ciasteczka migdałowe. Naprawdę warto je kupić. Mają wyjątkowy smak.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Idą Święta, to będzie czas i motywacja, żeby je zrobić:)
OdpowiedzUsuń