TRYB JASNY/CIEMNY

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami  

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Ciasteczka migdałowe to jeden z naszych tradycyjnych, świątecznych wypieków. Są niesamowicie aromatyczne i kruche. Podobnie jak pierniki piekę je na długo przed Świętami i przechowuję w zamkniętych pojemnikach. Uwielbiam czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Ten piękny okres w roku właśnie się rozpoczyna. Teraz wypełniam go przesiewaniem mąki, mieleniem maku, wypiekaniem ciasteczek i pierniczków. Po zakamarkach naszego domu powoli zaczynają rozchodzić się smakowite, świąteczne aromaty budzące w naszych sercach wspomnienia dobrych, ciepłych chwil spędzonych z najbliższymi. Wanilia i korzenne przyprawy to pierwsza zapowiedź nadchodzących Świąt. Po nich pojawi się woń suszonych owoców, bakalii, miodu, suszonych grzybów i leśny aromat choinki. 

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami

Ja już zabrałam się za pieczenie świątecznych ciasteczek i pierniczków. A Wy?

CIASTECZKA MIGDAŁOWE  

Wiele ciekawych pomysłów na pyszne ciasteczka i pierniczki oraz inne świąteczne dania i smakołyki znajdziecie na stronie Przepisy.pl Warto tam już teraz poszukać kulinarnych inspiracji oraz świątecznych przepisów aby magia świąt zagościła w naszych domach gdy na niebie rozbłyśnie pierwsza gwiazdka w wigilijny wieczór. Dobra organizacja to podstawa by nie wpaść w świąteczną panikę. Teraz jest najlepszy czas by na spokojnie zaplanować świąteczne przygotowania, wybrać dania, które staną na Waszych świątecznych stołach, zrobić listę świątecznych zakupów, rozejrzeć się za prezentami dla najbliższych. Warto w przygotowania do świąt zaangażować wszystkich domowników i każdemu powierzyć jakieś zadanie. W przedświąteczne pieczenie ciasteczek i pierników nie angażuję jednak nikogo z domowników. Robię to trochę w „tajemnicy” by moje małe i duże łasuchy domowe nie wyjadły wszystkich ciasteczek jeszcze przed Świętami :)

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami 

Ciasteczka migdałowe - przepis

Ciasteczka migdałowe pieczemy wykorzystując drobnomieloną semolinę czyli mąkę powstałą z pszenicy durum. Wyróżnia się ona zwartą i szlachetną strukturą białka, która nadaje powstającym z niej wypiekom niepowtarzalną chrupkość. Ma charakterystyczną, żółtawą barwę. Wysoka zawartość karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy wspomagających nasze zdrowie) w drobnomielonej semolinie nadaje ciastu apetyczny, kuszący kolor. Mąka ta jest bardzo popularna w kuchni włoskiej. Produkt ten wykorzystuje się do produkcji wysokiej jakości makaronów, ciasta na pizzę oraz innych wytrawnych i słodkich wypieków. Mąka z pszenicy durum bogata jest w cenne witaminy i minerały. Polecana jest szczególnie w diecie sportowców oraz  osób zmagających się z problemami trawiennymi oraz chorych na cukrzycę.

 

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Proporcje na 32 ciasteczka

SKŁADNIKI:

130 g płatków migdałów lub (migdałów obranych ze skórek)
2 jajka
130 g cukru pudru
130 g drobnomielonej semoliny (czyli mąki z pszenicy durum)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder do posypania ciasteczek

 

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami
 

CIASTECZKA MIGDAŁOWE - WYKONANIE

200 g płatków migdałów rozdrabniamy na mąkę.

Pozostałe 30 g płatków migdałów drobno siekamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

 

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami
 

W misie miksera ubijamy jajka z cukrem pudrem przez około 4 minuty aż powstanie gesty kogel-mogel. Dosypujemy po łyżce rozdrobnione na mąkę migdały,  semolinę,  szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Całość krótko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta (można zrobić to ręcznie, ale najlepiej powierzyć sprawę mikserowi wykorzystując końcówkę do wyrabiania ciasta kruchego). 

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami

Ciasto migdałowe dzielimy na 2 części - ciasteczka będziemy piekli w dwóch turach. Z pierwszej części ciasta wilgotnymi dłońmi (to ważne!) lepimy 16 kulek mniej więcej wielkości orzecha włoskiego (każda ma ważyć 21 gramów). Nie zwlekając każdą kulkę obtaczamy z jednej strony w posiekanych płatkach migdałów – dobrze przylepiają się one tylko do jeszcze lekko wilgotnego ciasta). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (ciasteczka urosną i staną się bardziej płaskie podczas pieczenia).   Blachę z gotowymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego (góra – dół) do temperatury 200 C i pieczemy przez 12 minut aż uzyskają kuszący złoty kolor. 

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami 

W trakcie pieczenia pierwszej tury ciasteczek przygotowujemy kolejne 16 ciasteczek z drugiej części ciasta.

Po upieczeniu ciasteczka przekładamy na kratkę do studzenia.

Kiedy ciasteczka migdałowe całkowicie ostygną posypujemy je cukrem pudrem.

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami

 
 

CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA, CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA ...

Więcej naszych świątecznych i wigilijnych przepisów znajdziecie na TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA 


 

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami

 

ciasteczka, przepisy, swiateczne przepisy, ciasteczka swiateczne, boze narodzenie, migdalowe ciastka, ciastka, najlepsze ciasteczka, kruche ciasteczka, ciasteczka z migdalami, przepisy z migdalami

CIASTECZKA MIGDAŁOWE


Komentarze

  1. Jeśli chodzi o te ciasteczka, to naprawdę warto jest zainwestować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o ciasteczka migdałowe. Naprawdę warto je kupić. Mają wyjątkowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Idą Święta, to będzie czas i motywacja, żeby je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI