TRYB JASNY/CIEMNY

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,

 

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE

Dziś w roli głównej wystąpi kaczka nadziewana jabłkami oraz żurawiną pieczona w glazurze z miodu i soku z pomarańczy podkręconej imbirem i papryczką chili.

Jej mięso z łatwością odchodzi od kości, aromat dosłownie zniewala, a rumiana, chrupiąca skórką to po prostu spełnienie marzeń! 
 
Klasyk mawiał, że kaczka cała w buraczkach być lubi. Ja dodam, że równie dobrze czuje się ona w towarzystwie czerwonej kapusty i fenkułu.   Kaczkę w pomarańczowo-imbirowej glazurze nadziewaną jabłkami i żurawiną podaję więc w asyście kaszy jęczmiennej lub niepalonej kaszy gryczanej i surówki z czerwonej kapusty lub domowych kiszonek. To pyszne świąteczne danie obiadowe.
 

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE

 

SKŁADNIKI:


* 1 kaczka o wadze około 2 kg

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz

NADZIENIE:

* 2 kwaśne jabłka (najlepsza będzie szara reneta)
* 3 łyżki żurawiny
* 2 łyżeczki majeranku
* sól z umiarem
* sporo świeżo zmielonego pieprzu

GLAZURA:

* 2 łyżki oleju
* 1,5 łyżki miodu
* sok wyciśnięty z 1 dużej, soczystej pomarańczy
* 1 papryczka chili drobno posiekana
* starty imbiru  (kawałek o długości 4 cm)

* świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKOWO:


* 2 pomarańcze
* 1 papryczka chili

 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
 

WYKONANIE:

Kaczkę wyciągam z lodówki na godzinę przed pieczeniem aby nabrała temperatury pokojowej. Gdy kupuję kaczkę w całości to zazwyczaj w jej środku znajduję podroby i kawałki tłuszczu. Wyjmuję je. Odcinam kaczce skrzydła i szyję pozostawiając kawałek skóry do zawinięcia.  Podroby i skrzydła wykorzystam później podczas gotowania krupniku. Kawałki tłuszczu odkładam na chwilę. Ułożę je później na grzbiecie kaczki gdy włożę ją do piekarnika.

Kaczkę dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i nacieram w środku i na zewnątrz solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C.

Mieszam wszystkie składniki glazury. 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
 

FARSZ: pokrojone w ósemki jabłka i gruszkę mieszam w misce z żurawiną, majerankiem, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą.  Napełniam farszem kaczkę, spinam jej brzuch szczelnie wykałaczkami i układam ją (grzbietem do góry) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Na jej grzbiecie kładę kawałki tłuszczu wcześniej wyjęte z jej brzucha i wkładam do rozgrzanego piekarnika nie przykrywając na razie pokrywą. Piekę przez 15 - 20 minut. Po tym czasie kaczkę oblewam glazurą, brytfannę przykrywam pokrywą lub  folią aluminiową i wstawiam ponownie do piekarnika. Temperaturę obniżam do 180 st. C.  i piekę dalej przez kolejne 2 godziny. W międzyczasie kaczkę kilkakrotnie odkrywam i podlewam sosem i wytopionym tłuszczem.  Na koniec zdejmuję pokrywę brytfanki, znów polewam kaczkę po grzbiecie sosem, temperaturę podnoszę do 200 st. C. i dopiekam przez 10 minut by uzyskać pożądany stopień zrumienienia skórki. Po tym czasie kaczkę ostatni raz polewam sosem, układam na niej  i w brytfance pokrojone w plasterki 2 pomarańcze oraz papryczki chili i całość piekę jeszcze  przez 5 - 7 minut. Upieczoną kaczkę wyjmuję z piekarnika i dzielę na porcje.

 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,


Kaczkę w pomarańczowo-imbirowej glazurze nadziewaną jabłkami i żurawiną podaję w asyście kaszy jęczmiennej lub niepalonej kaszy gryczanej i surówki z domowej, czerwonej kapusty kiszonej z dodatkiem jabłek, pomarańczy, rodzynek i młodych listków szczawiu.

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
Na zdjęciu: surówka z czerwonej kapusty i fenkułu

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,

Na zdjęciu: surówka z domowej, czerwonej kapusty kiszonej z cząstek czerwonego grejpfruta, orzechów i mikrolistków groszku czepnego



Na zdjęciu: domowe kiszonki

 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
 

Kaczka nadziewana jabłkami pieczona w pomarańczowo-imbirowej glazurze


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI