KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE
KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE
Dziś w roli głównej wystąpi kaczka nadziewana jabłkami oraz żurawiną pieczona w glazurze z miodu i soku z pomarańczy podkręconej imbirem i papryczką chili.
KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE
SKŁADNIKI:
* 1 kaczka o wadze około 2 kg
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
NADZIENIE:
* 3 łyżki żurawiny
* 2 łyżeczki majeranku
* sól z umiarem
* sporo świeżo zmielonego pieprzu
GLAZURA:
* 2 łyżki oleju
* 1,5 łyżki miodu
* sok wyciśnięty z 1 dużej, soczystej pomarańczy
* 1 papryczka chili drobno posiekana
* starty imbiru (kawałek o długości 4 cm)
* świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO:
* 2 pomarańcze
* 1 papryczka chili
WYKONANIE:
Kaczkę wyciągam z lodówki na godzinę przed pieczeniem aby nabrała temperatury pokojowej. Gdy kupuję kaczkę w całości to zazwyczaj w jej środku znajduję podroby i kawałki tłuszczu. Wyjmuję je. Odcinam kaczce skrzydła i szyję pozostawiając kawałek skóry do zawinięcia. Podroby i skrzydła wykorzystam później podczas gotowania krupniku. Kawałki tłuszczu odkładam na chwilę. Ułożę je później na grzbiecie kaczki gdy włożę ją do piekarnika.
Kaczkę dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i nacieram w środku i na zewnątrz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C.
Mieszam wszystkie składniki glazury.
FARSZ: pokrojone w ósemki jabłka i gruszkę mieszam w misce z żurawiną, majerankiem, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą. Napełniam farszem kaczkę, spinam jej brzuch szczelnie wykałaczkami i układam ją (grzbietem do góry) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Na jej grzbiecie kładę kawałki tłuszczu wcześniej wyjęte z jej brzucha i wkładam do rozgrzanego piekarnika nie przykrywając na razie pokrywą. Piekę przez 15 - 20 minut. Po tym czasie kaczkę oblewam glazurą, brytfannę przykrywam pokrywą lub folią aluminiową i wstawiam ponownie do piekarnika. Temperaturę obniżam do 180 st. C. i piekę dalej przez kolejne 2 godziny. W międzyczasie kaczkę kilkakrotnie odkrywam i podlewam sosem i wytopionym tłuszczem. Na koniec zdejmuję pokrywę brytfanki, znów polewam kaczkę po grzbiecie sosem, temperaturę podnoszę do 200 st. C. i dopiekam przez 10 minut by uzyskać pożądany stopień zrumienienia skórki. Po tym czasie kaczkę ostatni raz polewam sosem, układam na niej i w brytfance pokrojone w plasterki 2 pomarańcze oraz papryczki chili i całość piekę jeszcze przez 5 - 7 minut. Upieczoną kaczkę wyjmuję z piekarnika i dzielę na porcje.
Kaczkę w pomarańczowo-imbirowej glazurze nadziewaną jabłkami i żurawiną podaję w asyście kaszy jęczmiennej lub niepalonej kaszy gryczanej i surówki z domowej, czerwonej kapusty kiszonej z dodatkiem jabłek, pomarańczy, rodzynek i młodych listków szczawiu.
Na zdjęciu: surówka z czerwonej kapusty i fenkułu
Na zdjęciu: surówka z domowej, czerwonej kapusty kiszonej z cząstek czerwonego grejpfruta, orzechów i mikrolistków groszku czepnego
Na zdjęciu: domowe kiszonki
Kaczka nadziewana jabłkami pieczona w pomarańczowo-imbirowej glazurze
W niedzielę robimy na obiad, zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuń